Naar het Tropenmuseum met kinderen: tentoonstelling Ziezo Marokko

Altijd al eens naar Marokko willen gaan? Je hoeft niet meteen in het vliegtuig te stappen, maar kan het ook dichterbij huis zoeken. Blogger Daphne ontdekte dat je in het Tropenmuseum met kinderen een bezoek aan Marokko kunt brengen. Reis je mee?

Het Tropenmuseum met kinderen: tentoonstelling Ziezo Marokko

Op een saaie zondagochtend stappen wij al vroeg in de auto om naar het Tropenmuseum in Amsterdam te gaan. Eerder die week heb ik via internet kaartjes gereserveerd voor onze reis naar Marokko. We hebben er veel zin in en zijn heel benieuwd wat ons te wachten staat.

Het Tropenmuseum.
Het Tropenmuseum.

Bij de balie krijgen we naast een entreekaartje ook een boardingpass voor onze reis naar Marokko. Boven in het museum, bij de informatiebalie, moeten de meiden een paspoort ophalen. We lopen het museum door en kijken even waar we straks moeten boarden. We lopen een rondje over de bovenste verdieping van het museum, maar eigenlijk zijn we vooral benieuwd naar wat er straks gaat gebeuren.

Marokko, here we come!

We melden ons op tijd bij de balie en de meiden moeten hun paspoort en de boardingpassen laten zien. We krijgen een visumstempel in de paspoorten en moeten even wachten tot we naar binnen mogen. De groep wordt verdeeld en wij komen in de groep van Fatima terecht.

Paspoort klaar en op reis naar Marokko met kinderen.
Paspoort klaar en op reis naar Marokko in het Tropenmuseum met kinderen.
De boarding tijden.
De boarding tijden.
Can I have your boarding pass please?
Can I have your boarding pass please?

Dan gaat de deur open en mogen we naar binnen toe. We kijken meteen onze ogen uit! Het lijkt alsof we een klein vliegtuigje instappen. We gaan zitten op kleine koffertjes in plaats van op stoelen en dan krijgen we de informatie over de reis te horen. De veiligheidsinstructies zijn verwerkt in een leuk dansje met gezellige muziek eronder. Zo kom je wel in de stemming! Dan zijn we in Marokko en mogen we in groepjes het vliegtuig verlaten. Met de andere mensen die bij Fatima in de groep zitten lopen we mee naar een knus, klein kamertje.

In het vliegtuig.
In het vliegtuig.

In het kamertje zijn banken met lekkere kussens. Er wordt gevraagd wie de thee in wil schenken. Er staan allemaal kleine glaasjes klaar op een mooi dienblad. Terwijl de thee wordt ingeschonken krijgen we een verhaal te horen uit een soort muziekdoosje. De thee is een hele zoete muntthee. De meiden vinden het heerlijk. Gelukkig staat in het paspoort hoe we de thee ook thuis kunnen maken. Onder het genot van ons zoete kopje thee krijgen we het verhaal van Fatima te horen en wat wij straks in het Tropenmuseum met kinderen kunnen gaan doen.

Speurtocht

In het paspoort staan verschillende vragen en we hebben bladen met stickers waar de antwoorden op staan. In het museum zijn verschillende vitrines met voorwerpen te vinden waar een verhaal bij hoort. Bij het verhaal van Fatima horen de oranje vitrines, dus daar moeten we naar op zoek. Door op het knopje naast de vitrines te drukken krijgen we een verhaal te horen. Aan het einde van het verhaal horen we een woord dat we in moet vullen in ons paspoort. Al deze antwoorden samen worden een vraag. Het antwoord op die vraag kunnen we op een kaart schrijven en posten in het museum.

De meiden luisteren naar een verhaal.
De meiden luisteren naar een verhaal.

Naast het zoeken naar vitrines en luisteren naar de verhalen zijn er nog heel veel andere leuke dingen in het Tropenmuseum te doen. De meiden vinden de geurenmemory erg leuk om te doen. In mooie bakjes zitten verschillende geuren en de bedoeling is dat je twee dezelfde geuren bij elkaar zoekt. Ook het afmaken van het mozaïek in de grote hal vinden ze erg leuk om te doen.

Deze muur met mozaïek is nog niet helemaal af.
Deze muur met mozaïek is nog niet helemaal af.

Op onze tocht door Marokko maken we ook een busreis. In plaats van ramen zijn er grote beeldschermen waar beelden uit Marokko op vertoond worden. Hierdoor lijkt het net alsof je door straten van Marokko rijdt. Best schrikken voor N. dat er opeens een kameel naast haar staat! Het verkleden in mooie jurken, schoenen en een hoofddoek valt goed in de smaak. De meiden proberen verschillende outfits uit. Tot slot maken de meiden nog een mooie graffiti.

Geurenmemory.
Geurenmemory.
We proberen twee dezelfde te vinden.
We proberen twee dezelfde te vinden.

Tentoonstelling Ziezo Marokko

Het leuke van het museum is dat alles echt in het teken van Marokko staat. De memory met geuren doe je in een lokale keuken (waar de zoete thee gemaakt wordt), je loopt door kleine straatjes, je komt in leuke winkeltjes. Het is echt een belevenis. Deze keer hebben we het verhaal van Fatima gehoord. In het paspoort staan nog 3 andere verhalen, dus als we een volgende keer gaan krijgen we een ander verhaal te horen en een andere stempel in het paspoort. Ziezo Marokko is in het Tropenmuseum te bezoeken tot maart 2017. Wij gaan zeker nog eens terug. Misschien hebben we dan ook tijd om de rest van het Tropenmuseum te bezoeken, dat hebben we nu niet gedaan.

Wat zijn er een leuke plekjes in het Tropenmuseum met kinderen te ontdekken.
Wat zijn er een leuke plekjes in het Tropenmuseum met kinderen te ontdekken.

Ben jij al eens in het Tropenmuseum geweest? Zou de Marokko-tentoonstelling iets voor jouw gezin zijn?

Praktische info

Het Tropenmuseum is met een Museumkaart gratis te bezoeken, er zijn geen bijkomende kosten voor Ziezo Marokko. Wel moet je deze ervaring van te voren reserveren (kan online of telefonisch). Zonder Museumkaart kost een bezoek aan het Tropenmuseum als volwassene vijftien euro en voor kinderen acht euro (prijspeil 2016).

Het Tropenmuseum is open van dinsdag tot en met zondag en in vakanties ook op sommige maandagen. Kijk even op de website voor de actuele openingstijden. Op zondag is het gratis parkeren in de buurt van het Tropenmuseum.

Meer lezen

Heb jij ook zin gekregen om een museum te ontdekken met kinderen? Klik & lees voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.