Help, er is een paspoort kwijt!

Help, je paspoort kwijt! Wat nu? Saskia vertelt je wat je moet doen als je je paspoort kwijt bent.

Ruim jij je paspoort ook altijd keurig op? Op een vaste plek zodat je het niet kwijt raakt? Wij wel. We zijn hier zelfs heel precies in. We lazen in het nieuws weleens berichten over lange rijen op Schiphol voor de uitgifte van noodpaspoorten. Natuurlijk hadden we ons oordeel hierover klaar: “Hoe stom ben je als je je paspoort kwijt raakt!” of “Wie vergeet er nou om z’n paspoort mee te nemen als je op vakantie gaat?”. Dat zou ons nooit overkomen.

Paspoort kwijt voor de vakantie

Zaterdagochtend, een dag voordat we naar Zweden vertrekken. We verzamelen de kleding, denken na over het strategisch inpakken van de auto en pakken de paspoorten. Hè, er mist een paspoort. We halen de hele opbergplek leeg, het paspoort moet er liggen. Geen paspoort. Lichtelijke paniek, hoe kan dit? Wanneer is dit paspoort voor de laatste keer gebruikt? Tassen worden nagezocht, jaszakken geleegd, lades open getrokken. Een paspoort kwijt, spoorloos verdwenen. Wat nu? De volgende dag vertrekt de boot naar Zweden…..

Op zoek naar een oplossing

Het is inmiddels duidelijk dat het paspoort kwijt blijft. Het is tijd voor plan B. Laten we iemand thuis die later na komt? Maar hoe? Vliegen? Of met de tweede auto? Dit lijkt geen realistische optie. Met z’n allen later vertrekken? Nee, ook daar worden we niet blij van, we willen allemaal morgen op vakantie. Gaat iemand mee zonder paspoort? Maar wat doen we dan als we gecontroleerd worden bij de boot? Nee, dat is ook geen optie en geeft al helemaal geen vakantiegevoel.

Oplossing: een noodpaspoort aanvragen

Na het afstrepen van alle opties blijft er maar eentje over: een noodpaspoort aanvragen. Maar hoe werkt dat? Op de website van de Rijksoverheid staat het keurig uitgelegd. Voordat je het noodpaspoort kan aanvragen moet je een aantal documenten verzamelen, onder andere:

 • proces verbaal van je aangifte van vermissing, dat gaat lukken.
 • pasfoto mee, ook te regelen.
 • bewijs dat je je reis niet kan uitstellen, een subjectief iets, maar een boeking telt gelukkig en die hebben we.
 • bewijs van inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie, help, de gemeente is dicht!
Alle volledige en actuele informatie over noodpaspoorten is te vinden op de website van de Rijksoverheid. Ga altijd daarheen om je volledig te laten informeren. Handig als je paspoort kwijt bent.
Alle volledige en actuele informatie over noodpaspoorten is te vinden op de website van de Rijksoverheid. Ga altijd daarheen om je volledig te laten informeren.

Enigszins wanhopig bellen we het telefoonnummer van Bureau Nooddocumenten. Er wordt vanwege drukte niet opgenomen. We blijven proberen en krijgen toch iemand aan de lijn. Hij vraagt waar we heen gaan en wanneer we vertrekken, we vertellen dat we morgen naar Zweden gaan. “Geen probleem, u kunt voorafgaand aan uw vlucht langs komen” krijgen we te horen, ehm, we gaan niet vliegen, we gaan met de boot. Even een stilte aan de andere kant van de lijn, dat horen ze niet vaak bij Bureau Nooddocumenten dat op Schiphol is gevestigd. We worden doorverwezen naar Enschede, maar daar kunnen ze ons zonder bewijs van de gemeentelijke basisadministratie niet helpen, we worden weer terug verwezen naar Schiphol. Daar kan je wel terecht zonder dit gemeentelijke document.

Het noodpaspoort ophalen op Schiphol

Tijd voor actie: alle documenten verzamelen en op weg naar Schiphol. Daar is het zo gepiept en zo’n 6 uur na de ontdekking zijn we allemaal weer voorzien van een geldig reisdocument. Opluchting!

Het originele paspoort is kwijt, maar we kunnen op vakantie!
Het originele paspoort is kwijt, maar we kunnen op vakantie!

Natuurlijk denk jij nu dat je nooit je paspoort kwijt zal raken, net als wij altijd dachten. Toch willen we je aanraden om twee weken voordat je op vakantie gaat je reisdocumenten te verzamelen en te controleren op aanwezigheid en geldigheid.

Paspoort kwijt in het buitenland

Wij raakten het paspoort kwijt in Nederland. Gewoon thuis. Achteraf was dat relatief makkelijk te verhelpen door een noodpaspoort op Schiphol te halen. Maar als je je paspoort in het buitenland kwijt raakt, dan kan dat niet. Je moet je dan melden bij de ambassade om daar een noodpaspoort aan te vragen. Het is dan maar te hopen dat je enigszins in de buurt terecht kan…

Noodpaspoort voor kinderen

Een noodpaspoort voor een volwassenen is altijd wel te regelen, maar voor kinderen die nog niet eerder een reisdocument hebben gehad geldt dit niet. Een bekende ontdekte afgelopen zomer dat ze voor haar baby geen noodpaspoort kon krijgen. Zij gingen naar Frankrijk en hebben het risico genomen, waarbij ze wel de geboorteakte mee hebben genomen als bewijsstuk. Maar sta je met een baby zonder paspoort bij de gate op Schiphol dan kan je echt naar huis om via de reguliere weg een paspoort aan te vragen. Overigens raden we het niemand aan om zonder geldig reisdocument op reis te gaan.

En, gecontroleerd bij de grens? Nee helaas, zou ik bijna zeggen. Het noodpaspoort is ongecontroleerd na de vakantie omgeruild voor een echt exemplaar en natuurlijk kwamen we vlak daarna ook het kwijt geraakte paspoort tegen in een goed afgesloten vakje van een tas.

Ben jij weleens je paspoort kwijt geraakt? Of denk je nog steeds dat het jou nooit gaat overkomen? Vertel het in een reactie hieronder.

Meer lezen

Benieuwd naar meer handige tips? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Vorig artikelPluktuin Hof Hazenberg
Volgend artikelEen fotoboek maken in 14 dagen
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

10 REACTIES

 1. Vraagje, wij hebben allemaal een ID kaart. Nu hebben we voor onze vakantie volgend jaar een paspoort nodig. ID is nog jaren geldig. Mag je een ID en paspoort tegelijk hebben?

 2. helaas moet ik hierop een aanvulling geven wat kinderen betreft. Onze dochter van 15 is haar paspoort kwijt op zaterdag en maandag ochtend vroeg vertrekken we voor 3 weken naar Peru. Zij heeft niet als een volwassenen een ander document zoals rijbewijs of id kaart en dan moet je een RAAS formulier van de gemeente hebben voor een noodpaspoort.

  • Dank je wel voor de aanvulling! Hopelijk komt het goed bij jullie. Het is inderdaad een van de voorwaarden dat de identiteit vast te stellen moet zijn….

 3. Hallo!!
  Ik ga morgenochtend (nouja, over 6 uurtjes) op vakantie maar kom er nu (02:36) achter dat ik mijn ID kwijt ben! Moet ik nu meteen naar schiphol? Ik kan die gemeentelijke documenten nml echt niet meer op tijd krijgen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.