Alleen met kinderen op vakantie? Check dit even!

Soms gebeurt het dat je alleen met kinderen op vakantie gaat. Omdat je gescheiden bent, je partner moet werken of omdat je een keer een moeder-zoon of moeder-dochter break hebt. Dat het best hard werken is als je in je eentje voor de kinderen moet zorgen, dat hoef ik niet te vertellen. Dat de 1-op-1-aandacht onbetaalbaar is kom je al snel achter.

In dit blog gaat het om praktische zaken die je tijdig moet regelen.

Alleen met kinderen op vakantie

Recent ging ik alleen met Camiel naar Londen. Zeker met de aanslagen van afgelopen tijd besefte ik me hoe kwetsbaar je dan bent. De aanslagen houden mij niet tegen om weg te gaan. Liever een leuk en korter leven, dan onszelf opsluiten omdat we bang zijn dat er iets gebeurd. Maar ik ben wel van de goede voorbereiding. Dus ik las het blog dat Lineke eerder schreef over kamperen als alleenstaande ouder en Googelde er op los.

Ik ontdekte dat ik twee belangrijke zaken moest regelen:

  • naambandjes
  • toestemmingsformulier

Waarom? Dat leg ik je hieronder uit.

Alleen met kinderen op vakantie? Wat een quality time hadden we tijdens onze moeder-zoon trip.
Alleen met kinderen op vakantie? Wat een quality time hadden we tijdens onze moeder-zoon trip.

Naambandje

Want als er iets gebeurd en je raakt elkaar kwijt? Of stel dat ik niet meer aanspreekbaar ben? Dan wil ik dat ze weten dat ik met een kind reis en wie ze moeten bellen ICE (in case of emergency). Maar ook andersom. Als we elkaar kwijt raken in een land waar mijn kind(eren) de taal niet spreken, dan is het fijn dat ze een bandje om hebben met telefoonnummers.

Camiel wist het in Londen precies. Als we naar buiten gaan, bandje om. “Jij ook mama!”. Ja, ik ook.

Bandje om zijn pols. Ik heb precies dezelfde.
Bandje om zijn pols. Ik heb precies dezelfde.
Stel je voor dat je elkaar kwijt raakt in de metro....
Stel je voor dat je elkaar kwijt raakt in de metro….

Toestemmingsformulier invullen

Als je alleen met je kind(eren) naar het buitenland gaat, dan is het belangrijk om het toestemmingsformulier in te vullen. Op de website van de Rijksoverheid staat het heel duidelijk uitgelegd.

Reist u met uw kind naar het buitenland? Dan heeft u toestemming nodig van de achterblijvende ouder met ouderlijk gezag. Dit kan uw partner of ex-partner zijn.

In het paspoort of identiteitsbewijs van het kind staat namelijk niet of wie het ouderlijk gezag over dit kind heeft. Hiervoor vult en ondertekent u beiden het toestemmingsformulier reizen met een minderjarige naar het buitenland in. Als u met meerdere kinderen reist, vult u per kind een toestemmingsformulier in. Dit formulier is niet verplicht.

Documenten die u mee neemt:

  • Volledig ingevuld toestemmingsformulier (bij voorkeur (ook) in het Engels).
  • Kopie paspoort of identiteitskaart van de ouder met het ouderlijk gezag die toestemming geeft.

Bron: Rijksoverheid.nl

Zoals er staat is het formulier niet verplicht. Ik vermoed dat als je met de auto in de Schengen-landen blijft de kans op controle en vragen heel klein is. Ga je vliegen of bijvoorbeeld met de Eurostar naar Londen, dan krijg je sowieso grenscontrole. Ik beide gevallen heb ik dit formulier meegenomen. Er is niet naar gevraagd, maar dit had wel kunnen gebeuren. Ik ben dan liever goed voorbereid en voorkom problemen. Reis je samen met een andere volwassene? Dan is het verstandig om ook voor diegene het formulier in te vullen. Mocht er met jou iets gebeuren, dan kan diegene in ieder geval naar huis met de kinderen.

Het toestemmingsformulier.
Het toestemmingsformulier.

Bonus tips: alleen met kinderen op vakantie

Naast deze twee belangrijke tips, zijn er ook andere zaken waar je extra rekening mee moet houden als je alleen met kinderen op vakantie gaat. Natuurlijk hangt het af van wat je gaat doen. Dus kies uit deze tips wat voor jou van belang is:

  • Niet te veel bagage: kan je je kind een hand geven als dat nodig is? Kan je alles alleen tillen?
  • Genoeg eten en drinken: hongerige kinderen zijn verschrikkelijk. Een hongerige papa of mama ook.
  • Corvee: je kinderen kunnen best een handje helpen, zeker als je alleen met ze op reis bent.
  • Relax: het is vakantie, maar laat niet over je heen lopen. Regels zijn er niet voor niets.

Ik ben niet de enige die weleens alleen met kinderen op vakantie is. Collega-blogger Denise vertelde al over in je eentje vliegen met kinderen. Op Facebook zag ik dat Mireille van Kleine Wereldreiziger in eigen land op stap was met haar zoontje. Het hoeft dus niet ingewikkeld of ver weg. Begin eens dichtbij huis.

Enjoy! Samen herinneringen maken is onbetaalbaar.

Ga jij weleens alleen met kinderen op vakantie? Deel je tips gerust hieronder.

Meer lezen

Op zoek naar meer praktische tips? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Vorig artikelOntmoet de T-Rex in Berlijn bij het Naturkundemuseum
Volgend artikelDrielandenpunt, wat is er te doen voor kinderen?
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

2 REACTIES

  1. Goede tips! Ik vloog in november met mijn kleuter naar Londen en moest op de heen- en terugweg het toestemmingsformulier en kopie paspoort van mijn partner laten zien bij de douane. Ze controleerden alle alleenreizende ouders streng. En heel toevallig: wij hadden ook allebei hetzelfde rood-wit-blauwe HelpID4Kids bandje om.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.