Kamperen met kinderen als alleenstaande ouder

0
237
Vakantie met kinderen, kamperen met kinderen, alleenstaande ouder kamperen, kids er op uit, single mom kamperen
Tijdelijk 'single mom' maar wel genieten van een kampeervakantie in het buitenland.

Als alleenstaande ouder kamperen met je kinderen, daar moet je misschien wel even over nadenken. Lineke vertelt over haar ervaringen als (tijdelijke) alleenstaande ouder.

Kamperen met kinderen als alleenstaande ouder

De titel is niet helemaal pas voor mijn huidige gezinssituatie maar dat was hij afgelopen zomer wel. Manlief zat met een hernia en kon daardoor niet verantwoord naar het buitenland reizen. Onze geplande kampeervakantie naar Kroatië leek daarmee in duigen te vallen. Maar zes schoolvakantieweken met elkaar thuis doorbrengen leek ons geen succes. En zo gebeurde het dat ik besloot alleen, met mijn twee zonen van toen 3 en 5,  naar Kroatië te gaan. Maar hoe doe je dat nou, kamperen met kinderen als alleenstaande ouder met 2 kinderen? Waar loop je tegen aan? Zijn er tips?

Ik heb inmiddels de ervaring en wil die graag met jullie delen. Wellicht heeft een meelezende single ouder er iets aan en valt er voor een twee ouder gezin ook nog iets uit te halen. Doe er je voordeel mee.

De voorbereiding

 • De afstand van 1500 kilometer is niet misselijk, zeker niet als je dat dus in je eentje moet rijden. Ik heb de route in 4 stukken geknipt van gemiddeld 400 kilometer per dag. Alleen de laatste dag wat minder zodat ik nog energie zou hebben om het kampement op te zetten. Lees ook ons blog over alleen op autovakantie gaan met je kinderen.
 • Ik boekte vooraf de hotels voor onderweg. Zie ook ons blog over de leukste tussenstops onderweg naar Kroatië.
 • Naast polsbandjes met mijn mobiele nummer voor de kinderen bestelde ik ook een polsbandje voor mezelf. Want hé… stel je voor… ik beland met de auto in de vangrail in Duitsland… en de jongens kunnen het niet vertellen. Dus stond mijn naam, 3 noodnummers en de vermelding ‘ with 2 kids: B & B’ op het armbandje. Zo zouden de hulpdiensten in ieder geval weten dat zij bij mij horen. Tja misschien een luguber onderwerp om zo aan te roeren maar het gaf mij ook wel een soort veilig gevoel. Mijn bandje kocht ik bij HelpID4Kids en voor de jongens bij Koterkado.
 • Zorgen dat mijn TomTom up to date was. Mijn navigatie was mijn beste maatje op reis!

De uitvoering

Tja dat was een hele ervaring:

 • Het begint al bij de eerste tussenstop. één van de drie moet plassen en de anderen moeten verplicht mee. Het achterlaten van kinderen, ook al is het maar even, is voor mij nooit een optie geweest.
 • Net gekochte Playmobil moet JIJ in elkaar zetten nadat je de hele dag in het park achter ze aangehobbeld hebt. Zie mijn eerdere tip over een bezoek aan Playmobilpark Duitsland.
 • Blauwe plekken, sneetjes, butsen en andere pijntjes dien jij als ouder op te lossen en per direct te genezen (lang leve de vallen en stoten gel).
 • Na het laatste stuk van de heenreis, met een boottocht er bij, kom je aan op de camping… en moet je het kampement gaan opzetten. Dus kinderen met speelgoed op een kleed en ik aan de stoei met de tent en al het kampeergerei.
 • Na een dagje alert zijn op het strand word je nog wel geacht om het eten te verzorgen voor de heren ;-).
 • Je rug insmeren… naar het toilet gaan… de vuilnis weg brengen… allemaal acties waarbij je je ineens bewust wordt van de rol- en taakverdeling die wij normaliter hebben op vakantie.

De nabeschouwing

Als je de uitvoering zo leest dan lijkt kamperen met kinderen als alleenstaande ouder voornamelijk een loodzware job… alleenstaande kampeerouder… maar niets is minder waar. Tuurlijk is het afzien, aanpassen en soms een frustratietraan wegvegen… maar het is mij de intensiviteit zo waard geweest. Ben blij dat we toch geweest zijn. Het heeft mij ook zoveel waardevolle momenten en ervaringen met mijn kinderen opgeleverd. En kinderen voelen zo goed aan hoe jij je als alleenstaande ouder op vakantie voelt… tenminste, dat geluk heb ik gehad.

Mijn tips

 • Laat je structuur en thuis rituelen los als dat nodig is.
 • Maak je niet druk als de dingen anders lopen dan je bedacht had.
 • Wees eerlijk tegen je kinderen als je er even doorheen zit.
 • Zet de kinderen gerust achter een filmpje zodat je ook echt even een moment voor jezelf hebt.
 • Maak afspraken met je kinderen over wat je van ze verwacht. Zelfs mijn 3 jarige begreep dat er afspraken waren nu zij met mama alleen op vakantie waren.
 • Neem veel selfies of neem de ‘selfiestok’ mee waar Saskia al eens over geblogd heeft. Zo weet je tenminste zeker dat het hele reisgezelschap op de foto staat en niet alleen de kinderen.

Ik wil je gewoon heel graag zeggen: Laat het feit dat je in je eentje met je kinderen op vakantie moet of gaat,  je er niet van weerhouden om te gaan kamperen. Zelfs niet in het buitenland!

Nieuwsgierig naar nog meer praktische tips? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.