Alleen op autovakantie met kinderen, de beste praktische tips

0
289

Soms kom je in een situatie terecht dat je de keuze moet maken tussen alleen op vakantie gaan met de kinderen of thuis blijven. Met de volgende tips van Daphne is de keuze snel gemaakt, lekker op vakantie natuurlijk! Alleen op autovakantie met je kinderen, lees hieronder de beste tips!

Alleen op autovakantie met kinderen

Afgelopen jaar ben ik een aantal keer alleen (dus zonder andere volwassene) met mijn drie meiden op vakantie of een weekendje weg geweest. Sommige dingen zijn goed bevallen, sommige wat minder.

Mijn tips om alleen op autovakantie met kinderen te gaan deel ik graag met jullie!

Vakantie begint zodra je in de auto stapt

Alleen een stuk rijden naar een bestemming buiten Nederland kan een belemmering zijn. Ik zie het echter als een kleine roadtrip en zoek leuke plekjes om te overnachten zodat ik niet teveel kilometers hoef te rijden op 1 dag. Zo hebben wij op weg naar Oostenrijk een dagje Playmobil park gedaan. Dit is heel goed bevallen, een fijne onderbreking van twee dagen rijden.

Vermaak onderweg

Omdat ik alleen rij kan ik niet altijd meteen reageren op wat de kinderen vragen. Hier houden kinderen geen rekening mee. Dvd spelers vind ik erg fijn. Van tevoren koop ik wat nieuwe dvd’s in de aanbieding bij een supermarkt of een andere keten. Zo hebben ze de eerste paar uur wat te doen onderweg. De leuke printables van KidsEropUit neem ik uiteraard ook mee. Stickerboekjes, kleurplaten en puzzelboekjes doen het goed bij mijn meiden. Met de oudste maak ik de afspraak dat ze mij goed helpt, dvd’s verwisselen voor haar jongste zusje bijvoorbeeld.

Zorg voor genoeg eten en drinken

Hongerige kinderen of zelf trek hebben is garantie voor gezeur. Ik zorg voor genoeg eten en drinken voor onderweg zodat ik, ook als ik in een file kom, wat te eten kan pakken. Ook fijn van onderweg in de auto eten is dat de kinderen bij een tussenstop lekker kunnen spelen en niet aan tafel hoeven te zitten. Ik geef de meiden een eigen rugtasje met daarin drinken, een broodje, wat fruit en wat lekkers. Zo kunnen ze zelf pakken wat ze willen en hoef ik mij niet in allerlei gekke bochten te wringen om eten of drinken te pakken.

Lekker even spelen bij een tussenstop
Lekker even spelen bij een tussenstop

Een opgeladen telefoon en flinke internetbundel

Natuurlijk is dit ook fijn als je samen op vakantie gaat, maar als ik alleen op autovakantie ga vind ik het nog net iets belangrijker om een opgeladen telefoon te hebben. Ik heb daarom een oplader in mijn auto. Ook een grote internetbundel vind ik fijn. Ik gebruik de navigatie op mijn telefoon, die is altijd up to date, zelfs met files. De telefoon is daarnaast heel handig om snel iets op te zoeken. Bijvoorbeeld bij het benzinestation kijken hoe euro 95 in Oostenrijk heet, zodat ik zeker ben dat ik de goede benzine in mijn auto gooi.

Handig inpakken!

Wanneer ik tussendoor een overnachting heb, zorg ik er voor dat ik deze spullen makkelijk uit de auto kan pakken. Alles wat ik nodig heb stop ik in een koffertje. In m’n eentje de hele kofferbak leeghalen terwijl er een aantal vermoeide kinderen aan m’n been hangen is niet grappig. Ik zorg er daarnaast voor dat ik makkelijk bij wat extra eten kan voor het geval ik er langer over doe dan verwacht.

1 koffertje met spullen waar ik makkelijk bij kan staat vooraan
1 koffertje met spullen waar ik makkelijk bij kan staat vooraan

Eten voor de eerste avond

Dit is wat lastiger als je onderweg wat tussenstops maakt met hotelovernachting, maar als je rechtstreeks naar een accommodatie gaat zeker de moeite waard om over na te denken. Ik ga niet graag uit eten als ik alleen met drie kinderen ben. Helemaal niet na een dag reizen. Dus neem ik spullen voor pannenkoeken of al klaar gemaakte macaroni mee om snel te bereiden op de dag dat we aankomen.

Zorg voor jezelf

Wanneer je de file induikt, er toch geruzie van de achterbank komt of als er een moet plassen terwijl ik net gestopt bent… Dat zijn van die momenten dat het even wat minder leuk is. Zorg voor een leuke cd voor jezelf tussen alle kindercd’s en zing hard een lekker nummer mee. Grote kans dat de kinderen meedoen en de lucht weer geklaard is. Ook zorg ik dat ik genoeg eten voor mijzelf voorin heb staan. Het is immers vakantie!

Afwisseling in muziek
Afwisseling in muziek

Ga vaker alleen met de kinderen met de auto!

Ik krijg er handigheid in. De kinderen wennen aan het rijden en ikzelf ook. Waar ik op de heenweg steeds hoorde: “Zijn we er al?”, moesten we op de terugweg stoppen omdat ik moest plassen. De meiden bleven in de auto hun film kijken. Je raakt gewend aan het rijden. En op vakantie zijn is gewoon leuk!

Collega-blogger Denise deelde trouwens leuke tips voor één-ouder gezinnen vakantiebestemming en ook op Ongeveertig vind je tips voor eenouder vakanties.

Durf jij alleen op autovakantie met de kinderen? En hoe ver rij je dan?

Meer lezen

Op zoek naar meer informatie over hoe je op een fijne manier op je vakantiebestemming komt? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.