10 tips om de lange autorit met kinderen gezellig te houden

De zomervakantie staat voor de deur en dat betekent voor veel gezinnen dat er een lange autorit met kinderen op de achterbank aan zit te komen. Sommige kinderen amuseren zich uren met een DVD-speler, tablet of leesboek, maar er zijn ook kinderen die hier al snel genoeg van hebben. Juist voor kinderen die van meer afwisseling houden heeft Annemiek een lijst samengesteld van 10 tips om de lange autorit met kinderen gezellig te houden.

10 tips om de lange autorit met kinderen gezellig te houden

In dit blog deel ik 10 tips om de lange autorit met kinderen gezellig te houden. Natuurlijk is de lijst nooit compleet, dus mocht je na het lezen jouw ultieme tip nog willen toevoegen, laat het ons dan gerust weten door een reactie hieronder achter te laten!

Bepakt en bezakt op weg
Bepakt en bezakt op weg
Voor wie is dit een herkenbaar beeld?
Voor wie is dit een herkenbaar beeld?

1. De auto-bingo mag niet ontbreken tijdens de lange autorit met kinderen

Tegenwoordig vind je op internet diverse uitvoeringen van het bekende auto-bingo. Kant en klare printables en doosjes met voorgedrukte kaarten. De onderlinge verschillen zijn groot: sommige kaarten heb je al vol voordat je goed en wel op de snelweg zit en op andere kaarten staan dingen die je niet zo 1-2-3 zult tegenkomen. De ANWB heeft kaarten voor jongere en oudere kinderen.

Mocht je meer uitdaging willen voor je kinderen, denk dan eens aan een zelfgemaakte variant met daarop de afkortingen van plaatsnamen van Duitse nummerborden, de cijfercombinaties van de Franse nummerborden, automerken, verkeersborden of de namen van dorpen en steden die je onderweg zult tegenkomen.

Op KidsErOpUit zijn hiervoor ook gratis printables te vinden.

Andere spelletjes die al jaren meegaan zijn ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’, ‘Wie/wat/waar ben ik?’, ‘Ik ga op vakantie en ik neem mee’ en ‘Geen ja, geen nee, geen euh…’

Voor de taalpuzzelaars kunnen woordspelletjes uitdagend zijn, waarbij een woordslang gemaakt wordt (laatste letter van een woord wordt de eerste van het nieuwe woord), met de variatie dat er alleen woorden binnen een bepaald thema gekozen mogen worden. Of wat dacht je van woorden verzinnen met de letters die je ziet op de nummerborden? In België, Duitsland en Zweden kom je nog weleens gekke woorden op nummerborden tegen.

Wie ervan houdt, kan zijn zinnen zetten op struikelzinnen en tongbrekers, zoals ‘De kat krabt de krullen van de trap’ en ‘Drie dikke drilboren drillen door drie dikke deuren’. Google maar eens, je komt vanzelf lijstjes tegen.

2. Mix de muziekstijlen en wissel af met luisterboeken

Heeft de audio-apparatuur in je auto de mogelijkheid een MP3-speler aan te sluiten? Maak dan een eigen verzamel-stick met de favoriete liedjes van alle vakantiegangers. Wissel de liedjes af of kies voor de randomfunctie op het apparaat. Zorg voor voldoende geheugen en kies lekker veel nummers, zodat de kans op herhaling kleiner wordt. Tijdens het luisteren kan geraden worden wie deze favoriet gekozen heeft en kan iedereen een rapportcijfer geven voor het liedje dat opstaat. Wie heeft de beste muzieksmaak?

Tijdens onze lange autoritten wordt graag geluisterd naar een luisterboeken. Toen de kinderen jonger waren, vielen vooral de sprookjes en de verhaaltjes van Jubelientje in de smaak. Nu ze ouder zijn, worden vooral lange en spannende verhalen gewaardeerd, zoals de (luister)boeken van Paul Biegel, Roald Dahl en Ravelijn.

Muziekjes luisteren op je eigen MP3
Muziekjes luisteren op je eigen MP3

3. Mini-varianten altijd een oplossing?

Mini-reisspelletjes lijken zo ideaal, maar persoonlijk vind ik het maar ondingen. Vaak hebben ze veel mini-onderdelen en mocht er iets op de grond vallen of tussen de bank en rugleuning glijden, ben je het waarschijnlijk kwijt tot aan de volgende pauze. Het zoeken maakt onrustig, verdrietig en doet de sfeer meestal geen goed. Bedenk daarnaast vooraf of iedereen dat ene spelletje graag doet, want in je eentje heb je er niet veel aan.

Ben je wel fan van mini-varianten, let er dan op dat er niet te veel kleine onderdelen bij een spel horen en dat er gebruik wordt gemaakt van magneetjes. Het gebruik van een blad met opstaande rand kan voorkomen dat onderdelen op de grond vallen.

4. Meer plezier met papier

Er zijn veel bezigheden te bedenken waar je alleen maar pen en papier voor nodig hebt. Wat dacht je van Galgje, Kamertje verhuren en Pictionary. Kies voor een schrijfblok of schrift in plaats van losse vellen. Een ‘dummie’ (blanco opschrijfboek met harde kaft, in verschillende formaten, veelal te koop in de witte boekhandel) kan een uitkomst zijn. En vergeet de puzzelboekjes, vakantiespeelboeken en kleurboeken inclusief stickervellen niet.

Bedenk vooraf of je viltstiften meeneemt of liever kiest voor kleurpotloden en wasco’s. Beide hebben hun voor- en nadelen: viltstiften kunnen vlekken en als je de dop kwijtraakt drogen ze uit. Kleurpotloden zul je moeten slijpen en een opengevallen slijper in je tas is geen pretje. Wasco’s kunnen ideaal zijn maar bij erg warm weer smelten als je ze in de volle zon laat liggen. Een magneetbord waar je op kunt tekenen ka