Waarom je echt een keer naar Scandinavië wil voor een wintervakantie met kinderen

Wintervakantie in Scandinavië? Daar is het toch altijd donker, duur en heel koud? Dat valt dus heel erg mee. Blogger Yvonne zet een aantal redenen op een rijtje, waarom Scandinavië juist een uitstekende winterse vakantiebestemming is voor het hele gezin.

Wintervakantie in Scandinavië: rust, ruimte en authenticiteit 

Onze zoon was nog maar drie maanden toen we voor het eerst naar Fins Lapland gingen voor een wintervakantie in Scandinavië. Nog steeds herinner ik mij het magische winterlandschap, maar ook de rust en ruimte die Scandinavië biedt.

De transfer vanaf het vliegveld, rijdend langs de wit besneeuwde bossen totdat je uitkomt bij je eigen, authentieke, houten blokhut. Een knisperend haardvuur en in de verte het geklingel van voorbij gaande rendieren. 

Ik denk er nog vaak aan terug en zou niets liever willen dan weer terug gaan. Dit keer om ook te gaan skiën nu onze zoon wat ouder is. Maar zou dat wat zijn tijdens een wintervakantie in Scandinavië? En wat zijn de voor- en nadelen, vooral als je het vergelijkt met een ‘regulier’ skigebied zoals in Frankrijk of Oostenrijk? 

Authentieke Zweedse huisjes in de winter.
Authentieke Zweedse huisjes in de winter.
Een rustig dorpje in de Noorse sneeuw.
Een rustig dorpje in de Noorse sneeuw.

Kindvriendelijke, sprookjesachtige wintersportbestemming

Voor kinderen is een wintervakantie in Scandinavië absoluut een sprookje. Knuffelen met husky’s, naar de rendierboerderij van de Kerstman of zoals Elsa uit Frozen op een slede met belletjes door een witte wonderwereld glijden. Grote kinderen kunnen genieten van de meer avontuurlijke activiteiten zoals skiën of sneeuwscooteren.

Wat ook zeker bijdraagt aan de sprookjesachtige omgeving, is dat er in Scandinavië vrijwel geen hoogbouw is. Dit in tegenstelling tot sommige gebieden in de Alpen. De meeste appartementen in Scandinavië zijn kleinschalig, gemaakt van hout en bijna allemaal voorzien van sauna en open haard. 

Daarnaast hebben de vakantiewoningen of hotels allerlei voorzieningen waardoor de kinderen zich er helemaal thuis voelen en zijn er ook voldoende appartementen die vrijwel meteen aan de piste liggen. De skigebieden zelf zijn geschikt voor alle niveaus en voorzien van leuke funparks, mascottes en kinderweides. 

Vrijwel alle Scandinavische bestemmingen (dus zowel Noorwegen, Zweden en Finland) zijn geschikt voor families. Natuurlijk is het ene gebied wel net wat kindvriendelijker dan het andere gebied. Op de website van Buro Scanbrit vind je diverse wintersportvakanties waarbij er al een selectie is gemaakt van wintersportbestemmingen die vooral voor families het meest geschikt zijn.

Genieten in de sneeuw.
Genieten in de sneeuw.

Scandinavië is 100% sneeuwzeker

Als ik op een wintersportvakantie ga, wil ik graag zeker weten dat er sneeuw ligt. Bij een wintervakantie in Scandinavië hoef je je daar geen zorgen om te maken. De skigebieden in Scandinavië zijn 100% sneeuwzeker, gevarieerd én beschikken over goede  faciliteiten zoals moderne skiliften, oefenweides, funparks en après ski mogelijkheden. 

De eerste sneeuw valt vaak in november, dat is ook de periode dat de skigebieden open gaan. Het wintersportseizoen loopt tot ongeveer begin mei. De meeste sneeuw ligt vaak in de maanden februari, maart en april. 

100% sneeuwzeker! Dat is een wintervakantie in Scandinavië.
100% sneeuwzeker! Dat is een wintervakantie in Scandinavië.

Noorderlicht 

Wat een wintervakantie in Scandinavië ook echt uniek maakt in vergelijking met andere ‘reguliere’ wintersportbestemmingen, is de kans om het Noorderlicht te spotten. Het Noorderlicht, ook wel poollicht of aurora borealis genoemd, is een uniek lichtverschijnsel dat op hoge geografische breedtes bij duisternis kan worden waargenomen.

In Scandinavië kan je bij een heldere, onbewolkte poolnacht het Noorderlicht zien in het noorden van Noorwegen, (Fins) Lapland en een klein stukje van Zweden.

Uit ervaring kan ik vertellen dat het zien van het Noorderlicht echt een onvergetelijk natuurverschijnsel is. Dansende golven van licht die door de lucht lijken te zweven en het ijslandschap en de besneeuwde grond magisch verlichten. 

Het noorderlicht, een van de meest bijzondere natuurverschijnselen.
Het noorderlicht, een van de meest bijzondere natuurverschijnselen.

Relatief rustig skigebied

De skigebieden in Scandinavië zijn relatief rustig, zeker als je ze vergelijkt met de skigebieden in de Alpen. Zelfs in de vakantieweken hoef je vrijwel niet te wachten bij de skiliften en zijn de pistes niet overspoeld door toeristen. Ik vind dit zelf een heel groot voordeel, helemaal als je met het gezin op wintersport gaat. 

Ook hoef je niet 1,5 jaar van tevoren je skivakantie te boeken, maar kan je in Scandinavië redelijk last minute nog een mooie wintersportvakantie boeken. 

In Scandinavië is het relatief rustig op de pistes.
In Scandinavië is het relatief rustig op de pistes.
Zo fijn als de pistes niet overvol zijn.
Zo fijn als de pistes niet overvol zijn.

Heel veel andere leuke sneeuwactiviteiten 

Wat een wintervakantie in Scandinavië ook uniek maakt is het ruime aanbod van sneeuwactiviteiten anders dan alleen skiën. Zo hebben we toen onze zoon nog zo klein was, niet geskied maar prachtige sneeuwschoenwandelingen gemaakt. Met onze kleine man warm ingepakt in een slee. 

Ook hebben we destijds een prachtige husky- en sneeuwscootersafari gemaakt (die uiteraard zonder baby), het Noorderlicht gespot en zijn we gaan ijsvissen. Buro Scanbrit biedt speciale familiereizen aan, met ‘all-in winter adventure pakketten’ waarbij de excursies al zijn inbegrepen. 

Knuffelen met de husky voor of na de sledetocht. Wat een lieve honden!
Knuffelen met de husky voor of na de sledetocht. Wat een lieve honden!

Relatief ‘lang’ licht en ‘aangename’ temperaturen 

Snel donker en ijskoud, dat zijn toch wel de grootste vooroordelen die mensen hebben als je hen vraagt naar een wintervakantie in Scandinavië. Toegegeven, ook ik dacht daar zo over. Ik werd dan ook raar aangekeken dat ik het in mijn hoofd haalde om met een baby naar Lapland te gaan. 

Natuurlijk kan je pech hebben en net een koude periode treffen, maar gemiddeld is de temperatuur in de skigebieden in Scandinavië zo rond de -8 graden. Natuurlijk blijft dit altijd een beetje een inschatting, want Scandinavië beslaat een groot gebied. Daardoor is moeilijk te zeggen wat de exacte temperaturen zijn op jouw bestemming en hoeveel uren het overdag licht is.

In ieder geval is het gemiddeld wel zo: hoe noordelijker je komt, hoe kouder het wordt. Het aantal uren daglicht neemt ook af naarmate je noordelijker komt. In Lapland is de dagtemperatuur gemiddeld tussen de -15 en -5 graden. In Zuid-Scandinavië zal het eerder rond de -5 graden liggen.

Kortom, echt niet veel kouder dan de meeste skigebieden in de Alpen. Bovendien is men in Scandinavië heel goed ingesteld op kou. Bij bepaalde activiteiten krijg je vaak een gratis  thermopak, waardoor je heerlijk warm blijft. Ook zijn in de wintersportgebieden vaak een aantal pistes verlicht en kan je ook avondskiën. 

Wintervakantie in Scandinavië is niet duurder  

Wintersport met het gezin is duur, ook in Scandinavië. Dat zal ik niet ontkennen, maar de meeste mensen weten niet dat skiën in Scandinavië helemaal niet duurder is als in de Alpenlanden. In Scandinavië zijn de skipassen vaak goedkoper en dit geldt ook voor de appartementen.

Het enige wat het vaak wel duurder maakt is de reis er naar toe. Waar je een wintersportvakantie in de Alpen prima met alleen de auto kan bereiken, moet je voor een wintervakantie naar Scandinavië gebruik maken van de boot of het vliegtuig. Hoewel de bootoversteek heel mooi is en voor kinderen vaak een ware belevenis, zijn hier uiteraard wel extra kosten aan verbonden.

Kijk goed bij het boeken van je reis of bijvoorbeeld de boot er al bij in zit, dat scheelt een heel stuk. Bij Buro Scanbrit zit het bij de meeste reizen het vervoer naar de vakantiebestemming erbij in en bij een aantal reizen naar Noorwegen krijg je één gratis skipas erbij. 

Het dure imago van Scandinavië is niet terecht.
Het dure imago van Scandinavië is niet terecht.

Goed bereikbaar: auto, boot of vliegtuig 

Een wintervakantie in Scandinavië klinkt ver weg, maar is verrassend goed te bereiken, zowel met de auto in combinatie met de boot, als het vliegtuig. 

Met de auto en boot naar Scandinavië 

Allereerst kan je ervoor kiezen om met de auto en boot naar Scandinavië te reizen. Vooral voor het bereiken van wintersportbestemmingen in Midden- en Zuid-Noorwegen en in het zuiden van Zweden zijn de comfortabele ferries van Stena Line of Color Line een prettige manier om je vakantie te beginnen.

Reizen per boot heeft als voordeel dat je op de boot kan slapen, hierdoor kom je uitgerust op je wintersportbestemming aan. Ook kan je ervoor kiezen om je eigen skimateriaal of boodschappen mee te nemen. Dit scheelt je weer in de kosten, omdat je geen materiaal hoeft te huren. Ook is de bootoversteek sowieso vaak wat voordeliger dan met het vliegtuig. 

Met het vliegtuig naar Scandinavië 

Ga je naar Fins Lapland, dan kan je beter reizen met het vliegtuig, met de auto is het te ver voor een vakantie van een week. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om naar Fins Lapland te vliegen. Zo zijn er vluchten met Finnair via Helsinki. Je kunt ook een rechtstreeks naar Lapland vliegen met de chartervlucht van Buro Scanbrit, in samenwerking met TUIFly. Op die manier ben je al in 3 uur op je bestemming.

Ook voor wintersportbestemmingen in het noorden van Noorwegen is een vliegreis het meest aan te raden. Hoewel Zweden in principe goed te bereikbaar is per boot, kan je hier natuurlijk ook heen vliegen. Er gaan in de winter diverse lijndienstvluchten naar bijvoorbeeld Kiruna in Zweeds Lapland.

Wintervakantie in Scandinavië: handig om te weten

Een wintervakantie naar Scandinavië kan je boeken via Buro Scanbrit. Zij bieden complete Winter Adventure pakketten inclusief excursies, speciaal voor families. De pakketten zijn inclusief overnachting, vervoer naar de bestemming, activiteiten en goede kleding voor tijdens de excursies.

Ben jij wel eens op wintervakantie geweest in Scandinavië? Deel hieronder je ervaringen. 

Meer lezen

We hebben veel meer tips voor wintersport. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Buro Scanbrit. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

De foto’s in dit blog zijn ons ter beschikking gesteld door Buro Scranbrit. Het copyright van deze afbeeldingen ligt bij hen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.