Stedentrip Parijs met kinderen: dit zijn de beste tips voor bezienswaardigheden

2
372
Even genieten van het herfstzonnetje vlakbij het Louvre.
Even genieten van het herfstzonnetje vlakbij het Louvre.

Een stedentrip Parijs met kinderen staat op de bucketlist van veel gezinnen. In de herfstvakantie gaat Saskia er een week heen. In dit blog laat ze haar reisschema, de bekendste bezienswaardigheden, de kosten en haar accommodatie zien.

Dit blog is in 2018 geschreven en in 2024 voorzien van een update

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een vakantie met kinderen naar Parijs

Stedentrip Parijs met kinderen: de beste tips voor bezienswaardigheden

We hebben zes volledige dagen in Parijs. Dat lijkt veel, maar eigenlijk is het net genoeg om de bekendste bezienswaardigheden te bekijken. We kiezen voor een mix met klassiekers als de Eiffeltoren en het Paleis van Versailles, beroemde musea zoals Musee D’Orsay en het Louvre en natuurlijk mag een bezoek aan een pretpark niet ontbreken. Voor ons doen houden we een redelijk laag tempo aan, maar uiteindelijk zijn het toch volle dagen.

Een kleine kanttekening bij ons programma is wel belangrijk. Onze kinderen worden blij van serieuze musea met kunst. Dat zal niet voor alle kinderen zo zijn. De kindvriendelijkheid van de meeste musea viel ons tegen. Er waren geen speurtochten of andere interactie in het Engels of zonder gebruik van taal. Voor speciale kindergedeeltes moest tweemaal apart worden betaald en een tijdslot worden gereserveerd.

Daarentegen zijn de meeste musea wel gratis toegankelijk voor kinderen. Nederlandstalige audioguides hebben we nauwelijks aangetroffen. Ook moest er meestal 5 euro per audioguide worden betaald, dat tikt nogal aan als je met z’n vieren bent. We vinden Parijs daarom in vergelijking met andere steden niet heel kindvriendelijk.

Hieronder volgt eerst ons reisprogramma van dag tot dag, inclusief de beste tips voor bezienswaardigheden. Daaronder lees je meer over de kosten van deze stedentrip, onze accommodatie, de Paris Museum Pass en het openbaar vervoer in Parijs.

 

 

Stedentrip Parijs met kinderen dag 1: de heenreis

Vanuit Nederland is het zo’n 600 kilometer naar Parijs. Je rijdt er circa 6 uur over, afhankelijk van waar je woont en waar je in Parijs verblijft. Wij overnachten op Sandaya Camping Maisons Laffitte, een camping in het noordwesten van Parijs. Aan het einde van de dag komen we hier aan.

Je kan ook met de trein in ongeveer 3.5 in Parijs zijn. Bekijk voor de mogelijkheden op NS International. Of ga met vliegtuig naar Parijs. Hier doe je er ongeveer 1 uur over, maar dit is natuurlijk afhankelijk van je vlucht.

We slapen twee nachten in een boomhut en vijf nachten in een mobil home. De kinderen zijn heel erg benieuwd naar de boomhut en wij eerlijk gezegd ook. De boomhut blijkt in het echt nog toffer dan we hadden verwacht. De eerste avond eten we heerlijk op ons terras in het najaarszonnetje.

Lees hier meer over de boomhut

De mobil home is wel iets comfortabeler.
De mobil home is wel iets comfortabeler.

Stedentrip Parijs met kinderen dag 2: Paleis van Versailles en de paleistuinen

Vanaf onze camping is het een half uur rijden naar het Paleis van Versailles. We zoeken een parkeerplek en ontdekken dat je hier op zondag gratis mag parkeren. We zijn mooi op tijd dus plek genoeg. Als we in de loop van de middag terug gaan is dat anders en staan alle auto’s bumper aan bumper. Nog een hele kunst om er tussenuit te komen….

Bij de tourist office in Versailles kopen we een 6-daagse Paris Museum Pass voor G. en mij. De kinderen mogen gratis het paleis in. De pas is helaas niet geldig voor de toegang tot de paleistuinen als er fonteinshows zijn zoals tijdens ons bezoek. We kopen voor ons alle vier kaartjes voor de tuinen.

Paleis van Versailles van binnen bekijken

We bezoeken eerst de binnenkant van het Paleis van Versailles. Mooi, maar vooral te druk. We moeten de kinderen goed bij ons houden en ze af en toe heel pro-actief naar voren schuiven, anders zien ze alleen de ruggen en billen van de andere bezoekers. We schuifelen met de mensenmassa door het paleis. Hier worden we niet blij van.

Fonteinshow in de tuinen van het Paleis van Versailles

De fonteinenshow in de paleistuin verrast ons juist in positieve zin. In een uur tijd wandelen we langs verschillende fonteinen die ons met hun show inclusief muziek vermaken. We weten het zeker, tijdens een stedentrip Parijs met kinderen kan je de binnenkant van het Paleis van Versailles overslaan en op een dag erheen gaan als er een fonteinenshow is.

In het blog over het Paleis van Versailles en de paleistuinen is meer te lezen over deze dag.

Binnen is het erg druk.
Binnen is het erg druk.

Stedentrip Parijs met kinderen dag 3: Eiffeltoren en Arc de Triomphe

Deze dag begint voor ons met een kleine verhuizing. We verlaten de boomhut en gaan naar een mobil home. Vanwege het onzekere weer in de herfstvakantie is ons geadviseerd om voor deze combinatie van accommodaties te gaan en dat is ons goed bevallen.

Lees hier meer over de camping en de mobil home

We lopen in 10 minuten van de camping naar het RER-station Maisons Laffitte. Bij de balie laten we ons adviseren over de kaartjes voor het openbaar vervoer. Er zijn veel verschillende mogelijkheden die vooraf niet allemaal even inzichtelijk waren. We kopen uiteindelijk een weekkaart voor net iets meer dan 22 euro per persoon + 5 euro eenmalige kosten.

De pas zouden we bij een tweede bezoek dus opnieuw kunnen gebruiken. Zo’n weekkaart is geldig van maandag t/m zondag, dat is wel iets om rekening mee te houden als je gebruik wil maken van deze voordelige kaart. Er moet op elke pas een pasfoto. Diep in m’n portemonnee vind ik van ons alle vier overjarige pasfoto’s, die volstaan prima hiervoor.

Met de RER naar het centrum van Parijs met kinderen.
Met de RER naar het centrum van Parijs met kinderen.

De Eiffeltoren

Nu zijn we echt klaar om Parijs te verkennen. We stappen in de trein en zijn 20 minuten later in het centrum van Parijs. Een keer overstappen op de metro en dan staan we bijna naast de Eiffeltoren

Ik ken dit icoon van Frankrijk alleen van buiten, maar deze keer gaan we helemaal naar de top. Dat blijkt echt leuker dan verwacht en dus schreef ik een blog over het dilemma ‘De Eiffeltoren beklimmen, ja of nee?’. Wedden dat jij na het kijken hiervan ook helemaal naar boven wilt?

Na ons bezoek aan de Eiffeltoren lopen we naar Place du Trocadero. Vanaf hier kan je de Eiffeltoren heel mooi zien liggen. We maken net als alle andere toeristen heel veel foto’s. Ontzettend toeristisch maar niet te missen als je een stedentrip Parijs met kinderen doet.

De Eiffeltoren is het icoon van Parijs.
De Eiffeltoren is het icoon van Parijs.
Fantastisch uitzicht over Parijs.
Fantastisch uitzicht over Parijs.

Arc de Triomphe

Met de metro gaan we naar de Arc de Triomphe. Dankzij onze Paris Museum Pass hoeven we niet in de rij te staan. Niet dat deze heel lang is, toch is het leuk om erlangs te mogen. Via een wenteltrap lopen we omhoog. Helemaal tot het dakterras. Opnieuw wacht ons een fantastisch uitzicht over Parijs. 

M. verwondert zich over alle wegen die naar de Arc de Triomphe lopen en de tussenliggende huizenblokken als taartpunten verdelen. “De bomen staan ook netjes in een rij” concludeert ze “dat is goed gedaan voor de natuur”. Eh, voor de natuur maakt dat niets uit, maar ik heb geen zin omdat uit te leggen. Ons meisje dat van regelmaat en structuur houdt is zichtbaar tevreden dat die grote chaotische stad toch structuur en logica kent.

Bij de Arc de Triomphe stappen we op onze RER-lijn en een half uur later staan we al voor de deur van onze mobil home.

Ook vanaf de Arc de Triomphe is er een mooi uitzicht over Parijs.
Ook vanaf de Arc de Triomphe is er een mooi uitzicht over Parijs.

Stedentrip Parijs met kinderen dag 4: Sacre Coeur, Montmartre en Cité des sciences et de l’industrie

Onze vierde dag brengen we door in het noordoostelijke gedeelte van Parijs. Met de RER en metro gaan we eerst naar de Sacre Coeur. Onze ov-kaart is geldig bij de tandradbaan die de berg op gaat, die moeten we natuurlijk proberen. Dat scheelt heel wat traptreden.

Sacre Coeur

Voor de Sacre Coeur kijken we eerst naar het uitzicht. Nu zien we Parijs vanaf een hele andere kant. De Eiffeltoren valt net weg achter een groepje bomen, maar andere gebouwen herkennen we wel. 

We lopen een rondje door de Sacre Coeur. Dan zien G. en C. dat de koepel te bezoeken is. Echt iets voor hen, dus ze gaan met z’n tweeën naar boven. M. en ik genieten ondertussen vanaf een bankje van de levendigheid voor de Sacre Coeur. 

En alweer een fraai zicht op Parijs.
En alweer een fraai zicht op Parijs.

Montmartre

Schuin achter de Sacre Coeur ligt het toeristische pleintje van Montmartre waar kunstenaars aan het werk zijn. Ze proberen je massaal over te halen om een tekening van de kinderen te laten maken. “Dat gaan we niet doen hoor, ik wil niet zolang stil zitten” zegt M. C. is het daar helemaal mee eens.

Ik herinner me dit plein van 20 jaar geleden. Toen was het heel druk. Nu is het plein grotendeels in beslag genomen door terrasjes en zijn de kunstenaars naar de randen verdrongen. Het is niet de eerste keer dat het ons opvalt dat het voor Parijse begrippen rustig is. We vermoeden dat toeristen de stad links laten liggen vanwege de eerdere aanslagen.

Via kleinere straatjes lopen we naar beneden. Op weg naar de metrohalte.

Cité des sciences et de l’industrie: praktische tips

De middag staat in het teken van Cité des sciences et de l’industrie. Dit gebied is de afgelopen jaren flink opgeknapt. Wij komen vooral voor het sciencemuseum dat hier te vinden is. Met kinderen zijn dit soort musea tot nu toe altijd een succes.

Het is in Parijs voor het eerst dat een wetenschapsmuseum tegenvalt en dat komt deels door de onduidelijke informatievoorziening. Daarom voor jullie eerst enkele praktische tips zodat je niet dezelfde teleurstelling hebt als wij.

Het sciencemuseum van Cité des sciences et de l’industrie bestaat uit drie delen:

  • Het algemene museum gedeelte: Explora
  • Een kindergedeelte
  • Een Planetarium

Met onze Paris Museum Pass kunnen we gratis naar Explora en het Planetarium. Voor de kinderen moeten we een kaartje kopen. We zien bij de kassa iets over het kindergedeelte staan. Onze Paris Museum Pass is daarvoor niet geldig en dus zouden we een supplement voor G. en mij moeten kopen en 7 euro extra betalen voor de kinderen.

De dame achter de balie adviseert ons om dan alleen Explora te bezoeken. Bij die prijs is het Planetarium inbegrepen. Voor het kindergedeelte geldt een tijdslot en een maximale bezoekduur. Dat is vast bedoeld om de drukte te spreiden, maar voor de toevallig binnenkomende toerist niet handig.

Cité des sciences et de l’industrie: Explora

Met de roltrap gaan we omhoog. Boven aangekomen moeten we ons eerst oriënteren. Waar kunnen we het beste beginnen? We besluiten rechtsaf te gaan en dan alles op volgorde te ontdekken. Een deel van de ‘proefjes’ komt ons bekend voor van andere musea, maar we zien en ervaren ook onderdelen die we nog niet kennen.

Het is ontzettend jammer dat de bijbehorende teksten vooral in het Frans zijn, slechts hier en daar zien we een tekst in het Engels. We hebben hierdoor soms geen flauw idee wat we aan het doen zijn. Als je het positief bekijkt dan zijn we nu echt aan het experimenteren.

Dit algemene gedeelte van het museum is duidelijk niet erg gericht op kinderen. Zelfs onze nieuwsgierige 7- en 9-jarige kinderen met een hele brede interesse haken behoorlijk snel af. We hebben spijt dat we voor het algemene gedeelte hebben gekozen. Zeker als we later even door de ramen gluren van het kindergedeelte. Dat ziet er veel leuker en interactiever uit.

Kunnen we vliegen?
Kunnen we vliegen?
Piano spelen door van toets naar toets te lopen.
Piano spelen door van toets naar toets te lopen.
Een soort flipperkast.
Een soort flipperkast.

Cité des sciences et de l’industrie: Planetarium

Tot slot willen we naar het Planetarium. En dan blijkt dat je hiervoor een kaartje uit de automaat moet halen zodat je op een vast tijdstip een film kan bekijken. De film van onze voorkeur is al geweest en de enige vrije plekken zijn voor een film die een uur later begint.

We balen nu ontzettend. Wat een tijdverspilling die voorkomen had kunnen worden met duidelijkere informatievoorziening. We laten het Planetarium voor wat het is. De kinderen hebben er duidelijk genoeg van.

Wil je tijdens je stedentrip Parijs met kinderen naar het sciencemuseum van Cité des sciences et de l’industrie, dan is het verstandig om dit te doen op een dag dat je Paris Museum Pass niet geldig is. Koop vooraf online een kaartje voor het kindergedeelte en kies een tijdslot aan het begin van je bezoek.

Zorg dat je voordat je het kindergedeelte in gaat eerst een kaartje voor het Planetarium haalt voor een later tijdstip (ga hiervoor naar de bovenste verdieping). De tussenliggende tijd en de tijd die je daarna nog hebt kan je benutten om Explora te bezoeken.

Duikboot en speeltuin

Achter het sciencemuseum van Cit