Paleis van Versailles met kinderen bezoeken? Dan mag je de fonteinshow niet missen

0
117
SAMSUNG CSC

Het Paleis van Versailles is een van de bekendste bezienswaardigheden van Parijs. Saskia heeft het paleis een keer van buiten gezien, maar was nog nooit binnen geweest. Hoog tijd om daar verandering in te brengen en te ontdekken of het de moeite waard is om het Paleis van Versailles met kinderen te bezoeken.

Paleis van Versailles, wat is het?

Het Paleis van Versailles is een van de grootste kastelen ter wereld en een van de bekendste en meest bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk. Hoewel het Paleis van Versailles officieel een kasteel is, spreken we in Nederland over een paleis. In Frankrijk gebruiken ze het woord ‘chateau’ alleen voor binnenstedelijke paleizen. Het Paleis van Versailles was niet alleen de residentie van de Franse koning, maar ook het regeringscentrum en het militaire hoofdkwartier. Naast het paleis bestaat het complex uit de tuinen, de grote en kleine stallen en vele bijgebouwen.

Sinds 1792 is het Paleis van Versailles al een nationaal museum.

Indrukwekkend groot.
Indrukwekkend groot. Paleis van Versailles in de vroege morgen.

Paleis van Versailles met kinderen bezoeken

Als we Versailles inrijden wijzen de bordjes ons al richting het Paleis van Versailles. We hebben van tevoren niet gekeken hoe het zit met parkeren en rijden dus naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats. Dat is meteen een hele dure en dus draaien we voor de slagboom om. Een paar honderd meter verder vinden we een voordeligere parkeerplaats. Daar zetten we de auto neer. Dan ontdekt G. dat parkeren op straat op zondag gratis is. Dus hup, auto van het parkeerterrein af en op straat gezet.

Voordat we het terrein van het Paleis van Versailles op mogen, worden eerst onze tassen globaal gecontroleerd. Voor ons zien we het paleis met z’n gouden hekwerk en versieringen. Ervoor staat een rij van zo’n 200 meter lang. Helaas moeten we hier met onze Paris Museum Pass ook in staan. Gelukkig zit er een snelle doorloop in en staan we 10 minuten later al bij de volgende security check. Omdat we onze lunch in de rugzakken hebben, mogen we deze niet mee naar binnen nemen. We kunnen de tassen gratis inleveren en later bij de uitgang weer ophalen.

Parkeren voor het paleis is duur!
Parkeren voor het paleis is duur!
Parkeren op straat is op zondag gratis. Alleen parkeren de Fransen nogal strak in....
Parkeren op straat is op zondag gratis. Alleen parkeren de Fransen nogal strak in….
Om 10 uur 's ochtends een korte rij voor de entree. Halverwege de dag is deze vele malen langer.
Om 10 uur ’s ochtends een korte rij voor de entree. Halverwege de dag is deze vele malen langer.

Het Paleis van Versailles van binnen bezoeken

Als we via het binnenplein het paleis binnen lopen, kunnen we kiezen of we met of zonder audiotour op stap willen. We kiezen voor de audiotour. Helaas is deze er niet in het Nederlands, maar met Engels redden we ons ook prima. Kinderen mogen vanaf 8 jaar een audiotour. Zoon C. is 7, maar ze doen niet moeilijk. Hij loopt trots als een pauw rond met zijn apparaatje. Ik vraag me af hoeveel de kinderen begrijpen van het Engels, maar blijkbaar is alleen het rondlopen met zo’n ding al bere interessant.

Geen idee wat ze begrijpen van de Engelse audiotour, maar ze luisteren geconcentreerd.
Geen idee wat ze begrijpen van de Engelse audiotour, maar ze luisteren geconcentreerd.

In het paleis is het ontzettend druk. Echt nog drukker dan we voor mogelijk hadden gehouden. Hutje mutje op elkaar lopen we van ruimte naar ruimte. Eerst zien we vooral schilderijen. Dat kan ons niet heel erg boeien. Bij de ingerichte kamers wordt het interessanter. Maar ook nog drukker. We moeten de kinderen elke keer naar voren duwen, anders zien ze alleen maar jassen. Zelf moeten we opletten om geen selfiestick tegen ons hoofd te krijgen. We komen al snel tot de conclusie dat je beter met kinderen naar Paleis het Loo in Nederland kan gaan, daar hebben ze veel meer aan. Dit is echt niet leuk meer en dan zijn we er niet eens tijdens het hoogseizoen of op het drukste moment van de dag.

Wat een drukte...
Wat een drukte…
Iets minder mensen zou leuk zijn...
Iets minder mensen zou leuk zijn…
Echt koninklijk.
Echt koninklijk.

Aan het einde van de route kan je ook naar de appartementen. De groepen en meeste andere individuele bezoekers slaan dit deel over. Wij niet. He he, eindelijk kunnen we rustig kijken. Dit bevalt ons een stuk beter. Nu komen ook de vragen van de kinderen. “Waren ze vroeger kleiner dan wij nu zijn? Dat moet wel he, want die bedden zijn niet zo groot” beantwoordt C. zijn eigen vraag. “Van wie was deze kamer?” vraagt dochter M. Euh, op een bordje staat wel een naam, maar dat zegt ons verder niets. Als we de appartementen hebben bekeken, besluiten we het laatste stukje van het paleis over te slaan. We hebben alle vier geen zin in de mensenmassa.

Op weg naar het rustigere gedeelte.
Op weg naar het rustigere gedeelte.
Wat een kleine bedden....
Wat een kleine bedden….

De paleistuinen en de fonteinshow

De paleistuinen zijn gigantisch groot en vol met verstopte hoekjes. Tijdens ons bezoek is er een fonteinshow. Dat betekent dat van 11 tot 12 uur of van 15.30 tot 17.30 uur de fonteinen aan gaan. Wij kiezen de show van 11 uur en zijn benieuwd wat we kunnen verwachten.

In de folder bij de ingang van de tuin staat de aanbevolen wandelroute aangegeven. Een deel van de fonteinen is slechts een half uur aan, maar dat is precies voldoende om alles te zien. We beginnen in het deel van de paleistuinen die het dichtst bij het paleis liggen. Vanaf hier hebben we een mooi uitzicht en kunnen we ons oriënteren. We volgen de route naar beneden. In de Leto-fontein zien we gouden dieren die water spuiten. M. en C. discussiëren of het krokodillen of hagedissen zijn. Ze vliegen elkaar nog net niet in de haren. “Kom, we gaan naar de volgende fontein. Die kant op en dan links” zeg ik voordat de discussie uit de hand loopt.

Prachtig zicht over een deel van de tuinen.
Prachtig zicht over een deel van de tuinen.
Ook in de tuinen zijn veel bezoekers, maar de spreiding is beter.
Ook in de tuinen zijn veel bezoekers, maar de spreiding is beter.

Bij de volgende fontein hebben we geluk. Nog twee minuten wachten en dan gaat ie aan. Langzaam zien we het water naar beneden komen. Bekken voor bekken wordt gevuld. Op de achtergrond klinkt bijpassende klassieke muziek. Hier kan ik lang naar kijken. Maar de tijd tikt door en er zijn meer mooie fonteinen.

Bij de Mirror-fontein is het C. die vooral onder de indruk is van het schouwspel. De waterstralen spuiten omhoog, draaien rondjes en gaan aan en uit. Gecombineerd met de muziek is het net theater. De compositie van de waterstralen verandert steeds. Het is net dansend water.

Prachtig om te zien hoe de bekkens zich langzaam met water vullen.
Prachtig om te zien hoe de bekkens zich langzaam met water vullen.
De Mirror-fontein.
De Mirror-fontein.

Via enkele andere fonteinen lopen we naar de achterste fontein. Een grote metalen stellage staat in het water. We schatten in dat het water hier vanaf ongeveer 100 meter hoogte naar beneden stort. Een soort kunstmatige waterval. Mocht je het leuk vinden, dan kan je hier een roeibootje huren.

We lopen terug naar het paleis. Op de valreep pakken we een paar minuten voor 12 uur nog een fontein mee. Naast de grote fontein is er een laan met kleine fonteintjes op beelden. Een voor een gaan deze nu uit.

De Mirror-fontein.
Elke keer worden we verrast door de fonteinen.
De hoge fontein achterin de tuin.
De hoge fontein achterin de tuin.
Langzaam gaan de fonteinen uit.
Langzaam gaan de fonteinen uit.
Sommige fonteinen zijn ook erg mooi als ze uit staan.
Sommige fonteinen zijn ook erg mooi als ze uit staan.

Picknicken in de tuinen van Versailles

Helaas is het niet toegestaan om te picknicken in de tuinen van Versailles. Maar, er is een speciaal picknickgedeelte aangelegd. Dat klinkt goed denken we…. Totdat we er komen. Een beetje weggestopt staat een lelijke tent met picknicktafels erin. Buiten de tent staan vier picknicktafels die nog nat zijn van de nacht. Wat een deceptie! Was het echt niet mogelijk geweest om hier een leuke plek van te maken? Als wij er zijn, zijn zelfs de toiletten in dit gedeelte gesloten. We eten snel ons broodje. Hier wil je niet lang zitten.

Werkende fonteinen buiten de fonteinshow

Gedurende de dag zijn er twee fonteinen die ook aangaan als er geen show is. De Mirror-fontein gaat elke 10 minuten aan en een andere fontein elk kwartier.

De route naar de uitgang komt vlak langs een fontein die we nog niet hebben gezien, dus we besluiten daar even te kijken. We worden verrast met een modern stuk van de tuin. Zowel qua beplanting als de fontein zelf. Wat gaaf om te zien hoe er in zo’n oude tuin toch ruimte voor vernieuwing is.

Een modern stukje tuin.
Een modern stukje tuin.

Handig om te weten voor een bezoek aan het Paleis van Versailles met kinderen

Entreekaartje voor het Paleis van Versailles en de tuinen koop je bij Tourist Office of het paleis zelf. Je koopt kaartjes voor paleis en tuin apart van elkaar. Het entreekaartje voor de tuinen is alleen nodig op de dagen dat er een fonteinshow is. Het Paleis van Versailles is op maandag gesloten. Met Paris Museum Passe kan je gratis in het paleis, maar moet je het kaartje voor de tuin los kopen. De Paris Museum Passe zorgt ervoor dat je meestal niet in de rij moet staan. Bij het Paleis van Versailles is dat helaas niet zo i.v.m. de security controle. Meer praktische informatie is hier te vinden.

Volwassen betalen 18 euro voor het paleis en 9,50 euro voor de fonteinshow. Voor kinderen is het paleis gratis, maar ze betalen wel 8 euro voor de tuinen tijdens showdagen (prijspeil 2017). Parkeren voor het paleis zelf is erg duur (16 euro voor 4 uur, prijspeil 2016). Op andere parkeerterreinen in de omgeving betaal je minder. Op zondag kan je gratis op straat parkeren. Kom dan wel op tijd, anders heb je geen plek meer.

Het is sowieso aan te raden om op tijd bij het Paleis van Versailles te zijn. Zelfs als je tussen 9 en 10 uur ’s ochtends aankomt sta je in de rij, maar die rij is een stuk korter dan later op de dag. Datzelfde geldt bij de kassa van de paleistuinen.

Overnachten in de buurt van het Paleis van Versailles

Als je het Paleis van Versailles aan het begin of einde van de dag wilt bezoeken, dan is het handig om een hotel of andere accommodatie in de buurt van het paleis te kiezen. Op onderstaande kaart kun je deze makkelijk vinden:Booking.com

Informatie fonteinshow Paleis van Versailles

De fonteinshow is er alleen van eind maart t/m eind oktober op bepaalde dagen in de week. Welke dagen dat precies zijn kan je hier vinden.

Wil je de fonteinshow ’s ochtends bezoeken? Zorg dan dat je om 9 uur bij het paleis bent. Je kan dan eerst deze van binnen bekijken. Reken hiervoor zeker 1,5 uur. Sneller lukt niet i.v.m. de drukte. Na je wandeling door het paleis ben je precies op tijd klaar voor je bezoek aan de fonteinshow die om 11 uur begint. Het is natuurlijk mogelijk om na de fonteinshow het paleis te bezoeken, alleen is het dan nog drukker (en wij vonden het om 10 uur al zo verschrikkelijk druk!).

Al met al kunnen we je adviseren om je bezoek aan het Paleis van Versailles met kinderen te beperken tot de paleistuinen en daarbij te kiezen voor een dag met fonteinshow.

Zou jij het Paleis van Versailles bezoeken met kinderen?

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor een stedentrip Parijs? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

<