Center Parcs Les Bois-Francs in Normandië, hoe is het daar in de winter?

Center Parcs Les Bois-Francs in Normandië is de eerste ‘we-gaan-weer-wat-verder-weg-nu-ze-geen-baby-meer-zijn’-vakantie van blogger Kirsten. Of dat een goede keuze is in de winter? Dat lees je hier.

Center Parcs Les Bois-Francs in Normandië

Op vakantie gaan met twee peuters is een hele onderneming: een ware volksverhuizing aan spullen, genoeg hapjes en drankjes om heen en weer naar de andere kant van de wereld te rijden, familiepak luiers en spelletjes om de twee drukteschoppers te vermaken. Sinds Olivia is geboren, hebben we er voor gekozen om niet al te ver op vakantie te gaan. Maar nu ze bijna twee is, is het tijd om de vleugels uit te slaan en kilometers te maken. Op naar Frankrijk in de winter!

En wat is dan beter dan Center Parcs?! De huisjes met kinderspul, zoals babybed, toiletverkleiner en kinderstoel, zijn altijd in orde, prima restaurants waar kinderen de hoofdrol spelen, een supermarkt op het park en genoeg te doen om een week te bivakkeren. Heerlijk!

Het is een ware volksverhuizing om met twee peuters naar Frankrijk te gaan
Het is een ware volksverhuizing om met twee peuters naar Frankrijk te gaan

Op weg naar onze cottage op Center Parcs Les Bois-Francs

De sleutels van ons huisje worden erbij gezocht en we vertrekken naar onze cottage. Een VIP Pagode (vernieuwd). Dat belooft veel goeds. We rijden naar ons huisje, wat zoals altijd even zoeken is. Op dit park geldt op vrijwel alle straatjes eenrichtingsverkeer, dus we doen een rondje van de zaak als we een verkeerde afslag nemen. Het hele park ziet er mooi en netjes uit, maar ons bekruipt wel direct het gevoel dat ons huisje vrij ver van de Dome, waar alle faciliteiten zijn, afligt.

VIP Pagode Cottage

We rijden verder naar ons huisje, pakken de spullen uit en bekijken het eens goed.

Beneden is een mooie woonkamer, niet heel groot, maar ook niet heel klein. Een open keuken, met alle faciliteiten als een oven, magnetron, waterkoker en Dolce Gusto apparaat. Ook zijn er twee slaapkamers, een badkamer met bubbelbad en een apart toilet beneden.

Via een smalle trap komen we boven. Ons wacht een ruime master bedroom, met 180 graden uitzicht, heel tof. Ook is er een badkamer met bubbelbad, een aparte douche en een sauna te vinden. So far so good!

Ik ben onder de indruk van de grote openslaande deuren in de woonkamer die ons naar het goed gemeubileerde terras brengen. Maar goed, we zijn in de winter bij Center Parcs Les Bois-Francs, dus helaas, de deuren blijven de hele week gesloten.

Onze cottage Center Parcs Les Bois-Francs, een VIP Pagode (foto: Center Parcs)
Onze cottage op Center Parcs Les Bois-Francs, een VIP Pagode (foto: Center Parcs)
De woonkamer van de VIP Pagode (foto: Center Parcs)
De woonkamer van de VIP Pagode (foto: Center Parcs)
De master bedroom met 180 graden uitzicht (foto: Center Parcs)
De master bedroom met 180 graden uitzicht (foto: Center Parcs)
We hebben een prachtige tuin, maar de deuren blijven de hele vakantie gesloten
We hebben een prachtige tuin, maar de deuren blijven de hele vakantie gesloten
Met een zonnetje ziet de VIP Pagode cottage er prachtig uit (foto: Center Parcs)
Met een zonnetje ziet de VIP Pagode cottage er prachtig uit (foto: Center Parcs)

De Dome van Center Parcs Les Bois-Francs

Op reis naar de Dome, want die blijkt niet zo heel gemakkelijk te bereiken. De bewegwijzering op het park geeft wat wisselende signalen af. En zelfs met plattegrond nemen de kinderen en ik een verkeerde afslag en moeten we een heel eind omlopen.

We lopen eerst een rondje om te ontdekken wat er allemaal is: een Quick (de Franse versie van McDonalds), nog een drietal restaurants, een souvenirwinkeltje, een kledingwinkel, een receptie, de ingang naar Aquamundo, een supermarkt en een speelparadijs. En dat alles omlijst met mooi decor, jungleachtige bomen en planten, en zelfs twee flamingo’s en drie papegaaien. Matteo en Olivia hebben in eerste instantie niet door dat de flamingo’s dieren zijn, want ze staan stil. Zodra ze op hun andere been gaan staan, schateren de kindjes het uit. “Voooogal, vooogal”, roept Olivia ons toe. Heerlijk, die ontdekkingstocht voor een bijna 2-jarige.

Bij de supermarkt kopen we even de ‘essentials’. Het is altijd een beetje zoeken in een buitenlandse supermarkt, maar het assortiment is erg ruim en al snel hebben we alles wat we nodig hebben. Bij de supermarkt is ook een bakker. Zodra we alles hebben, lopen we terug naar het huisje. Dit keer met Erwin erbij, dus in één keer de goede route, haha! Ons gevoel dat het huisje vrij ver van de Dome afligt, is inmiddels wel bevestigd. Het is ruim een kwartier lopen naar onze cottage… En da’s best ver, met een jongetje van drie.

De sneeuw maakt de route naar de Dome bijna magisch
De sneeuw maakt de route naar de Dome bijna magisch
Echte flamingo's bij Center Parcs Les Bois-Francs
Echte flamingo’s bij Center Parcs Les Bois-Francs

Activiteiten op Center Parcs Les Bois-Francs

Hoewel ik altijd het gevoel heb dat Center Parcs vooral heel veel bezocht wordt door ouders met jonge kinderen (want ja, buiten de schoolvakanties…), zijn gek genoeg veruit de meeste activiteiten vooral gericht op de oudere kinderen. Pony rijden, boogschieten, klimbos-achtige activiteiten en ‘wannabe a prinses/cowboy/piraat/kok’ ochtenden en middagen. Gelukkig ook genoeg vertier voor onze peuters op Center Parcs Les Bois-Francs!

Zwemmen in Aquamundo

Het zwembad is natuurlijk de grootste hit. Thuis zwemmen we niet zo vaak, want: gedoe! Maar de kinderen zijn er gek op. Dus dat wordt onze main activity deze vakantie.

Buiten het zwembad hangt een teller waarop staat hoeveel mensen er in het zwembad zijn. Als we daar op zondagmiddag komen, geeft de teller 891 mensen aan. Ai… Maar goed, we gaan nu niet meer terug. Dus we maken er het beste van. En dat blijkt prima te gaan.

Er zijn helaas maar een paar familie-kleedhokjes, maar gelukkig zijn er ruim voldoende gewone hokjes. En aangezien onze kinderen kunnen staan, is dat geen enkel probleem. Verder zijn er meer dan genoeg kluisjes om onze spullen in op te bergen. We lopen het zwembad in en zelfs met zoveel badgasten zijn er nog genoeg zwemvesten en vinden we vrij snel een plekje.

Er is een groot bad, dat steeds dieper wordt en dat ieder halfuur verandert in een golfslagbad. Daar is ook een stroomversnelling, een klimwand en een bubbelbad. Daarnaast zijn er uiteraard diverse glijbanen, een wildwaterbaan en een waterparadijs in het midden. Dat is een soort klimrek, met glijbanen, emmers water die omvallen en een keer in de zoveel tijd stort al het water uit een grote ton naar beneden. Iets te veel voor mijn kleine waterratjes, wel heel tof voor de wat oudere kids.

Olivia vermaakt zich opperbest in het peuterbad, dat overigens niet zomaar een peuterbad is. Het is een groot en uitgebreid bad, met heerlijk warm water van ongeveer 30 centimeter diep. De vele glijbaantjes, fonteintjes en klautertoestellen zorgen ervoor dat mijn kleine meid helemaal moe het zwembad weer verlaat.

Aquamundo: een groot feest voor kinderen (foto: Center Parcs)
Aquamundo: een groot feest voor kinderen (foto: Center Parcs)

Buiten alle activiteiten gesloten door de sneeuw

Voorafgaand aan deze vakantie riep ik een aantal keer gekscherend: “Zelfs als we ingesneeuwd raken, zouden we ons prima een week kunnen vermaken”. Boy, was I right! Want die sneeuw, die kwam er. Van de acht dagen vakantie, hadden we zes dagen sneeuw. Hierdoor waren de buitenactiviteiten niet of nauwelijks te gebruiken. Het klimbos, de vrije val toren en de haven met waterfietsen en dergelijke, waren zelfs de hele week gesloten. En ook de speeltuin bij ons huisje was afgesloten.

Weinig activiteiten, gelukkig zit de bank erg fijn!
Weinig activiteiten, gelukkig zit de bank erg fijn!

Action Factory op Center Parcs Les Bois-Francs

Gelukkig is er ook bij Center Parcs Les Bois-Francs een Action Factory, the place to be voor overdekt kindervermaak. Er is een groot speeltoestel waarin de iets grotere kinderen helemaal los kunnen gaan. Matteo, die met zijn lengte wel groot genoeg is, mist nog wat lef tussen alle grote rennende en springende kids. Gelukkig voor Matteo wil papa wel mee.

In het speelparadijs zijn ook verschillende kiddyrides te vinden, kunnen kinderen hun energie kwijt op de trampoline, zijn er bumbercars, mini cars, squashbanen en indoor minigolf. Op de tweede verdieping van de Action Factory gaat het plezier nog even door, daar is de bowlingbaan en zijn diverse speelautomaten en airhockeytafels te vinden. Enige nadeel is wel dat je voor alles, behalve het speeltoestel, moet betalen. Zelfs voor een rondje in de ieniemienie draaimolen betaal je één token ter waarde van 1,50 euro.

De trampoline in de Action Factory is favoriet
De trampoline in de Action Factory is favoriet

Uit eten in de Dome van Center Parcs Les Bois-Francs

Waar Center Parcs voor mij altijd enorm punten scoort, zijn de restaurants op het park. Prima restaurants, waar je voor redelijke prijzen goed kunt eten. Waar Center Parcs Les Bois-Francs enorm veel punten verliest is dat je voor het avondeten pas om 19.00 uur terecht kan bij die restaurants. 19 uur! Met twee peuters! Dan moeten ze allang naar bed…

Eten bij Macampa

Zodra we om exact 19 uur aankomen bij Macampa worden we hartelijk ontvangen. Er wordt direct een kinderstoel voor Olivia geregeld en beide kinderen krijgen een doosje kleurtjes en een setje kleurplaten, fijn. Het menu ziet er prima uit. Je kunt kiezen uit pizza, pasta of crepes. En dan kun je kiezen uit een een stuk of tien verschillende sets met toppings. Er is een speciaal kindermenu voor kids onder de twaalf jaar en kinderen onder de vier eten zelfs helemaal gratis (lucky us). Het eten is er snel en smaakt goed. Dat maakt die late openingsuren dan weer een klein beetje goed.

Eten bij Jungle Circus

De volgende keer dat we in de Dome van Center Parcs Les Bois-Francs gaan eten hebben we vooraf rekening gehouden met de openingstijden. Want door ons late en vermoeiende zwempartijtje zijn beide kinderen nog even gaan slapen (halleluja!) en houden ze het beter vol dan de vorige keer.

Dit keer gaan we naar Jungle Circus, een buffetrestaurant. Het personeel is ontzettend vriendelijk. Ze helpen ons in hun allerbeste Engels en zorgen ervoor dat het ons aan niets ontbreekt. Zelfs als de door ons bestelde kindercocktail prik blijkt te bevatten, krijgen we gratis een nieuw glas met een variant zonder prik zodat Olivia ‘m toch kan drinken.

De keuze is reuze bij Jungle Circus. Er is een uitgebreid salade- en voorgerechtenbuffet, er zijn volop gerechten voor onze vleesetende man des huizes, er is een speciaal kinderbuffet waar genoeg lekkers te vinden is voor de kleine smulpapen en een uitgebreid toetjesbuffet waar zowel de gezonde als minder gezonde opties te vinden zijn.

Middenin het restaurant is een klein speeltoestel te vinden, waar Matteo zich opperbest vermaakt. We zitten er vlak naast, dus vanuit het toestel informeert Mattie of z’n eten al afgekoeld is. Heerlijk om te zien hoe hij zich daar vermaakt en hoeveel lol hij heeft met zijn nieuw verworven vriendjes en vriendinnetjes. Tranen van het lachen rollen over m’n wangen als hij in het Nederlands aan de kindjes uitlegt dat zijn beenham is afgekoeld en dat hij moet gaan eten, waarop de Franse kindjes antwoorden dat ze ook gaan eten. Zo grappig dat op die leeftijd taal helemaal geen ding is.

Op de valreep testen we de toiletfaciliteiten van het restaurant nog even uit: commode aanwezig, kindertoilet aanwezig en alles is schoon. Bij het afrekenen krijgen we extra korting (we blijven Nederlanders), dus ons bezoekje aan dit restaurant was zeer geslaagd.

Olivia smult en smikkelt van al het lekkers bij Jungle Circus
Olivia smult en smikkelt van al het lekkers bij Jungle Circus

Service bij Center Parcs Les Bois-Francs

Het lijkt zo vanzelfsprekend dat tijdens een vakantie altijd alles goed gaat, helaas was dat deze vakantie verre van de realiteit. Dus hebben we een aantal keer de Franse service kunnen testen.

Er zijn namelijk een paar kleine mankementen in het huisje. Zo is het kinderbedje kapot, zit er een gat in de muur (??) en lopen de wasbakken in de badkamer niet goed door. Erwin geeft dit door aan de receptie, terwijl wij boodschappen doen in de Dome. Voordat we terugkeren in ons huisje, zijn alle mankementen al verholpen. Heel fijn!

Halverwege de vakantie word ik ziek, zo ziek dat ik echt naar een Franse dokter moet. We gaan in de Dome naar de receptie en proberen een afspraak bij de huisarts te maken. Dat blijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar de dame bij de receptie geeft niet op en wil me in het uiterste geval zelfs doorverwijzen naar de Eerste Hulp in het lokale ziekenhuis. Gelukkig is dat niet nodig en kunnen we de volgende dag bij een huisarts terecht. Met een stapeltje formulieren en routebeschrijvingen op zak is dat helemaal goed gekomen.

Twee keer goed geholpen dus!

Omgeving van Center Parcs Les Bois-Francs

Door het slechte winterweer en door mijn ziekte zijn we niet veel in de gelegenheid geweest om de omgeving van Center Parcs Les Bois-Francs te verkennen. Al hebben we ook ontdekt dat februari niet de beste tijd is om hier op vakantie te gaan. Veel is gesloten.

Chocolattrium in Damville

We zijn wel naar het Chocolatrium in Damville geweest. Een klein maar leuk chocolademuseum. Er is een tentoonstelling te zien en er wordt een halfuur durende film vertoond over het levensverhaal van de eigenaar van de chocoladefabriek, Michel Cluizel. Alles is uiteraard in het Frans, maar er is ook een Engelse vertaling beschikbaar van zowel de tentoonstelling als de film.

Ook bij de presentatie in het Ontdekkingsatelier, waarbij we de chocolademakers zelf aan het werk zien, en bij de proeverij doen de dames hun uiterste best om ons in hun beste Engels uit te leggen wat er gebeurt en wat we zien. De kinderen zijn eigenlijk nog iets te jong, maar genieten met volle teugen van de chocoladeproeverij. De entree valt erg mee, ook voor het uurtje dat wij daar doorbrengen.

Verneuil-sur-Avre

Daarnaast hebben we regelmatig Verneuil-sur-Avre bezocht. Dit stadje ligt op ongeveer zeven minuten rijden vanaf Center Parcs Les Bois-Francs. Het is mooie historische stad, waarbij de kerk in het centrum en de bouwstijlen van de huizen je mee terug nemen naar de Middeleeuwen. Aan de verschillende invalswegen van de stad zijn diverse Hypermarchees te vinden, dus perfect om boodschappen te doen voor in je cottage.

Tussenstops op weg naar Center Parcs Les Bois-Francs

Het is ongeveer zeven uur rijden vanaf onze woonplaats Apeldoorn naar Center Parcs Les Bois-Francs. Wat met twee kleine kinderen eigenlijk net te lang is. We besluiten om zowel op de heenweg als de terugweg een tussenstop te maken.

Op de heenweg overnachten we bij Premier Classe in Roncq. Dat is net over de Belgisch-Franse grens, bij Lille. Het is een écht doorreishotel: goedkoop en heel erg simpel. Maar voldoende en schoon.

Lees hier al onze tips voor tussenstops in Frankrijk

Op de terugweg is het weer bar en boos en wijken we noodgedwongen uit naar de toeristische route langs de Franse en Belgische kust en besluiten we het ervan te nemen: we boeken een familiekamer in Hotel du Parc in Oostende. Een prima hotel in het centrum van Oostende vlakbij de zee. Het hotel is geen 10, maar absoluut een aanrader voor iedereen die een stedentrip naar de Belgische kustplaats maakt.

Overnachten bij Premier Classe in Roncq
Overnachten bij Premier Classe in Roncq

Praktische informatie Center Parcs Les Bois-Francs

Center Parcs Les Bois-Francs ligt in de Franse regio Normandië. Bekijk prijzen en beschikbaarheid op de website van Center Parcs.

Op onderstaande kaart kun je de ligging zien:

Ben jij al eens naar Center Parcs Les Bois-Francs geweest? Hoe vond jij dit bungalowpark?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in het noordwesten van Frankrijk te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here