Normandië met kinderen: onze tips voor een geslaagde vakantie aan de Franse kust

0
255
Honfleur Normandie
De carroussel van Honfleur, direct aan de oude haven

Dat Normandië met kinderen een leerzame vakantie kan opleveren zullen veel lezers wel weten. Met name de invasiestranden hebben grote historische waarde. Maar wist je dat Normandië voor gezinnen met kinderen méér te bieden heeft? Onze blogger Annemiek ging op onderzoek uit en deelt haar favoriete bestemmingen in deze Franse kustprovincie.

Normandië met kinderen: langs impressionistische tuinen, stranden en havens

Wie kiest voor een vakantie naar Normandië met kinderen, is waarschijnlijk van plan om een bezoek te brengen aan een van de beroemde invasiestranden zoals die in Arromanches of Ouistreham. Maar Normandië heeft zoveel meer te bieden. Ik stap in de voetsporen van de beroemde impressionisten en neem jullie mee langs mijn persoonlijke favoriete plekken.

Normandië Impressionisme festival

In de zomer van 2020 wordt voor de vierde keer het Normandië Impressionisme festival gehouden. Het festival biedt onder meer tentoonstellingen van impressionistische kunst uit het verleden en toepassingen in het heden. Een uitgebreid overzicht van het programma vind je op de Engelstalige website. 

Ter voorbereiding op dit festival leg ik de weg af die schilders zoals Monet en Boudin ook hebben afgelegd. Met de Thalys reis ik in een paar uur naar Parijs en van daaruit volg ik de Seine en reis verder naar Giverny, Etretat, Le Havre, Honfleur, Deaville en Trouville. Hier hebben impressionistische schilders duidelijk inspiratie opgedaan.

Op het strand van Etretat en in de haven van Le Havre staan tableaus met foto’s van schilderijen van schilders die op die plek gewoond en gewerkt hebben. Het is mooi om te zien hoe ze zich hebben laten inspireren door het licht en het water.

Informatieborden impressionisme normandie
Op deze informatieborden leer je meer over de beroemde schilderijen die op deze plaats geschilderd zijn
Impressionisme Normandie
In Le Havre vind je een informatietableau langs de jachthaven

#1 De tuinen van Monet in Giverny

De eerste stop is Giverny. In dit dorpje woonde de beroemde schilder Monet en in de tuin van huis vind je de bekende vijver met het groene Japanse bruggetje en de waterlelies. De tuin is een drukbezochte plek en vooral met mooi weer kan het zijn dat de drukte ten koste gaat van de schoonheid en beleving. Ga daarom bij voorkeur vroeg op de dag. Voor kinderen is er boekje met opdrachten verkrijgbaar. De tekst in het boekje is Frans of Engels, maar met hulp van een volwassene kunnen ze er vast mee uit de voeten.

Japanse brug
De Japanse brug in de tuinen van Monet
Huis van Monet Giverny
Het huis van Monet, gelegen aan de rand van de prachtige tuinen in Giverny
Overzicht tuinen van Monet
Een overzichtskaart van de verschillende tuinen, het woonhuis en de grote vijver
Normandie met kinderen
Een speciaal boekje met opdrachtjes voor kinderen. Helaas alleen in het Frans en Engels

Heb je de tijd, wandel dan door het dorp Giverny en klim een eindje de heuvel op om te genieten van het uitzicht. In het dorp ligt nog een tweede museum dat zich richt op impressionistische kunst. Er zijn enkele horecagelegenheden in het dorp. Parkeren doe je aan de rand van het dorp. Er rijdt een shuttlebus tussen de parkeerplaats en de tuin van Monet.

De tuinen van Monet zijn dagelijks te bezoeken van 1 april tot 1 november. Openingstijden: 9.30 uur tot 15.30 uur. De entree bedraagt 9,50 euro voor volwassenen en 5,50 euro voor kinderen vanaf 7 jaar. Tot 7 jaar hebben kinderen vrij entree (prijspeil 2020). Meer informatie over de tuin vind je op de website. Op de website van Normandië Toerisme vind je ook aanvullende informatie over Giverny.

Het dorp Giverny biedt enkele mogelijkheden om te lunchen
Het dorp Giverny is autoluw en biedt enkele mogelijkheden om te lunchen

#2 Etretat

Het dorp Etretat ligt in het noordelijkste deel van Normandië. Met kinderen kun je je hier zeker goed vermaken. Het ligt ingeklemd tussen hoge witte kalkrotsen. Karakteristiek is de ‘olifantenslurf’, de rots die je vaak tegenkomt op foto’s in reisgidsen over deze regio.

In het dorpje zijn diverse winkeltjes en horecagelegenheden. Omdat er maar een smalle strook strand is, is het misschien niet de beste plek voor een dagje aan zee, maar een klim naar de top van het klif met de naam Falaise d’Amont is zeer de moeite waard. Boven aangekomen geniet je van het uitzicht en kun je een bezoek brengen aan het kerkje.

Vloed in Etretat
Als het vloed is, komt het water tot aan de reling
De olifantenslurf is een bekende 'landmark' in Normandië
De olifantenslurf is een bekende ‘landmark’ in Normandië
Het kerkje bovenop het klif in Etretat
Het kerkje bovenop het klif in Etretat

Kunstzinnige tuinen van Etretat

Op de top liggen de kunstzinnige tuinen van Etretat met daarin heel veel buxushagen die in allerlei vormen gesnoeid zijn. Daartussen is een wisselende tentoonstelling van beelden te bezichtigen. Misschien niet direct iets wat kinderen zal aanspreken, maar ze zullen zich zeker verbazen over de vormen waarin de buxus gesnoeid is of stiekem een potje verstoppertje willen spelen.

Entree bedraagt 12,80 euro voor volwassenen en 6,80 euro voor kinderen van 2 tot 14 jaar (april-november). De tuinen van Etretat zijn dagelijks geopend van 10 tot 18 uur. Ze zijn niet toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.  

Boomklimpark nabij Etretat

Wie het op een andere manier hogerop wil zoeken in de buurt van Etretat, kan terecht in het boomklimpark Etretat Adventure. Er zijn verschillende parcours uitgezet en je kunt er tokkelen. Meer info vind je op de (Franstalige) website.

Op de Nederlandstalige website van het toerismebureau Seine-Maritime krijg je nog meer informatie over wat je allemaal in dit deel van Normandië met kinderen kunt doen.

De tuinen van Etretat
De tuinen van Etretat zijn heel kunstzinnig aangelegd.
De tuinen van Etretat
Als je goed kijkt, zie je dat er bloemen in de buxus zijn gesnoeid.

#3 Le Havre

Ben je in Normandië met kinderen en wil je een bezoek aan Le Havre brengen, dan is de kans groot dat je richting het strand zult gaan. Le Havre heeft een breed strand en langs de lange boulevard staan vrolijk gekleurde strandhuisjes op een rij. Je vindt er volop strandtenten, de grootste gratis open-air skatebaan van Frankrijk en een speeltuin. Allemaal direct aan het strand.

In Le Havre is echter nog meer te beleven. Volg je de boulevard naar het zuiden richting de grote haven, dan kom je eerst langs de jachthaven. Ook hier staan tableaus met foto’s van impressionistische schilderijen. Bij het kunstwerk van gekleurde containers kun je linksaf richting stadscentrum. Je zult er volop restaurantjes tegenkomen.  

Le Havre boulevard
Vrolijk gekleurde strandhuisjes langs de boulevard van Le Havre
Skaten in Le Havre
Het grootste openlucht skatepark vind je direct aan het strand van Le Havre
Le Havre
Kleurrijke container dienen als toegangspoort tot de haven van Le Havre

De haven van Le Havre

Le Havre lijkt in enkele opzichten een beetje op Rotterdam, onder meer vanwege de haven. Deze haven is de tweede grootste van Frankrijk. Daarnaast is de stad in de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd. De wederopbouw heeft gezorgd voor een typische bouwstijl. Dit is onder ander terug te zien in de bouwstijl van de Église Saint-Jozeph, oftewel de Sint Jozefkerk. De kerktoren steekt als een naald boven de stad uit. De kerk zelf lijkt van buiten eerder saai en grijs, maar is zeker een bezoekje waard. Binnen kun je zien hoe het daglicht de kleuren weerkaatst op de muren en pilaren. 

Midden in het havengebied ligt een zwemparadijs dat het gehele jaar open is van 10 uur tot 20 uur (op vrijdag tot 22 uur). Er zijn zowel binnen- als buitenbaden en het hele complex is modern van ontwerp. Volwassenen betalen 4,90 euro en kinderen van 3-12 jaar betalen 2 euro. Meer informatie over dit bijzondere zwembad vind je op de site.

Le Havre Saint-Jozeph
Van buiten grijs, maar van binnen kleurrijk door de zon die door je raampjes schijnt

#4 Calvados Expérience in Pont L’Evêque

In het oosten van het departement Calvados, aan de rand van het plaatsje Pont L’Evêque, ligt het in 2018 geopende informatiecentrum Calvados Expérience. Een interactieve tour leidt je langs het productieproces van calvados en cider. Uiteraard draait alles om de appels want daar worden deze drankjes van gemaakt. Na afloop van deze verrassende beleving mogen volwassenen het lokale drankje proeven. Voor kinderen staat een glas verse appelsap klaar.

De entree bedraagt 12,50 euro voor volwassenen (inclusief 2 drankjes om te proeven) en 8 euro voor kinderen tot 18 jaar. Kinderen tot 6 jaar hebben gratis toegang. De experience is geopend van 1 april tot 30 september van 9.30 uur tot 19 uur. In de overige maanden is het geopend van 10 tot 18 uur. Je volgt als groep een vaste route en kunt tussendoor niet van ruimte wisselen. Trek ongeveer 1,5 uur uit voor een bezoek, inclusief proeverij op het einde. Het geheel is toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.

De website van Calvados Expérience is op het moment dat dit blog wordt geschreven niet toegankelijk. Je vindt informatie op de Engelstalige website over de toeristische regio Calvados.

Calvados experience in Pont l'eveque
De Calvados Experience in Pont L’Evêque
Calvados Experience
Een interactieve tour leert je meer over het productieproces van calvados en cider
Calvados experience
De tour is niet in Nederlands beschikbaar, maar ondanks dat is het voor kinderen goed te volgen. Er is zoveel te zien!

#5 Honfleur

Het havenplaatsje Honfleur is een van de plekken die je, als je in Normandië met kinderen bent, niet mag overslaan. Veel toeristen houden van de authentieke sfeer en slenteren door de smalle straatjes. De impressionisten kwamen hier graag schilderen.

Rondom de bezienswaardige haven, het Vieux Bassin, liggen veel restaurantjes in smalle, hoge huizen. Wist je dat sommige huizen op elkaar gestapeld zijn? Beneden wonen mensen met hun voordeur aan de haven en boven wonen mensen met hun voordeur aan het straatje achterom. Een slimme manier om meters te verdelen!

In het wijkje achter de haven ligt een pleintje met de prachtige houten kerk Sainte Catharine met daaromheen nog meer gezellige straatjes en winkeltjes. Ik snap wel waarom Honfleur zo’n grote aantrekkingskracht op toeristen heeft. Ook hier geldt: hou je niet van drukte, ga dan op tijd.

Honfleur Normandie met kinderen
Het Vieux Bassin, de oude haven van Honfleur

Wandelen door het centrum van Honfleur

Via deze link kom je bij een plattegrond van Honfleur met daarop enkele wandelroutes. De rode route leidt je door het centrum en langs de haven. De blauwe route neemt je mee naar de groene kuststrook en de gele route zorgt voor een adembenemend uitzicht op Honfleur en de omgeving.

Bij de toeristische dienst, direct gelegen aan de oude haven (Quai Lepaulmier), kun je onder andere een Engelstalige audiotour ophalen à 5 euro per tour. In anderhalf uur leer je meer over de geheimen van Honfleur van de Middeleeuwen tot nu. De dienst kan je ook informeren over de mogelijkheden van een boottocht op de monding van de Seine.

Honfleur Normandie
De carroussel van Honfleur, direct aan de oude haven

Vlindertuin in Honfleur

Net buiten het centrum van Honfleur ligt de grootste vlindertuin van Frankrijk met daarin tropische vlinders, vogels en planten. Het is er continue 25-28 graden en om het regenwoud zo natuurgetrouw mogelijk na te bootsen begint het soms ineens te regenen.

De vlindertuin is vrijwel het gehele jaar geopend. In juli en augustus van 9 tot 19.30 uur en in het voorjaar en september van 9.30 tot 18.30 uur. Daarbuiten gelden aangepaste openingstijden. Volwassenen betalen 9,10 euro en kinderen van 3 tot 14 jaar betalen 7,10 euro. Er zijn familietickets beschikbaar. De tuin is toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen. Actuele informatie vindt je op de website van Naturospace.

Oude huisjes in Honfleur
In Honfleur zijn volop karakteristieke, oude huisjes te vinden

#6 Deauville, de parel van de Franse bloemenkust

Wie een beetje glamour kan waarderen moet wat mij betreft een bezoek brengen aan Deauville. Deze badplaats aan de Côte Fleurie ademt luxe en is beroemd geworden door de vele filmsterren die hier geweest zijn. Het brede strand is voorzien van privé-badhokjes en de namen van beroemdheden staan geschreven op de houten hekjes voor de cabines. De cabines zijn overigens voor iedereen te huur en kosten ongeveer 12 euro per dag. 

Op het strand staan de kleurrijke parasols die op karakteristieke wijze zijn vastgeknoopt. Deze typische vorm zie je terug bij regionale producten, zoals bij chocolaatjes of als print op tassen of andere souvenirs. Net als de badhokjes zijn er parasols en strandstoelen te huur.  

In het centrum van Deauville liggen veel luxe winkels. Coco Chanel opende hier ooit haar eerste winkel en veel designers haar voorbeeld gevolgd. In hotel Le Normandy logeren voornamelijk rijke gasten maar ook de ‘gewone’ badgast mag hier gerust lunchen of een kop koffie komen drinken.