Dino’s in Normandië zoeken? Kom naar het Paléospace in Villers-sur-Mer!

0
257
entree Villers-sur-mer Normandie
Wie naar Viller-sur-Mer komt, wordt welkom geheten door een enorme groene dino

Dino’s liggen in Frankrijk ‘gewoon’ op het strand, wist je dat? Ben je met je fan op zoek naar dino’s in Normandië, dan mag je een bezoek aan het plaatsje Villers-sur-Mer niet overslaan. Blogger Annemiek gaat op onderzoek uit en brengt een bezoek aan het museum dat helemaal in het teken staat van de (zee-)dino’s van weleer. Op het strand vindt ze tal van fossielen die er al liggen sinds de dinosauriërs op die plek leefden.

Dino’s in Normandië 

Tijdens een bliksembezoek aan de noord-Normandische kust word ik welkom geheten door een enorme groene dinosaurus die uitkijkt op het strand. Hier moeten dino’s in de buurt zijn, dat kan niet anders.

Een eindje verderop ligt Museum Paléospace Odyssée, dat in het teken staat van de dino’s die hier zo’n 160 miljoen jaar geleden in het water leefden. Ja, je leest het goed: het gaat hier om waterdino’s. Geen Brontosaurus of T-rex, maar een Lexovisaurus en een Streptospondylus zijn hier te bezichtigen.

entree Villers-sur-mer Normandie
Wie naar Viller-sur-Mer komt, wordt welkom geheten door een enorme groene dino
Welkom bij Paleospace odyssee, over dino's in Normandië
Welkom bij het Paléospace Odyssée in Viller-sur-Mer
Paléospace over dino's in Normandië
Stap op de voetstappen van de dino’s en kom meer over ze te weten in het museum

Het Paléospace in Villers-sur-Mer

In het Paléospace draait het in eerste instantie om de dino’s die in Normandië leefden en de fossielen die hier gevonden zijn. 

Lang, heel lang geleden was de regio een zee en leefden er alleen zeedieren. Hoe dat precies ging in die tijd wordt uitgelegd aan de hand van tijdlijnen en reuzeskeletten. De dino’s in Normandië hadden zwemvliezen en aten andere zeedieren. Dinofans die graag skeletten zien, komen hier dus zeker aan hun trekken.

In een andere ruimte leer je alles over GMT, oftewel de Greenwich Mean Time. Op precies deze plek loopt de nulmeridiaan die gebruikt wordt bij de tijdsaanduiding in de hele wereld. 

Verderop in het museum leer je meer rond het thema ‘haaien’. Dit is een tijdelijke expositie die eind 2019 eindigt. Gezien de zorgvuldigheid van de tentoonstelling, verwacht ik dat in volgende jaren net zulke interessante onderwerpen zullen worden belicht. Het centrum bevat ook nog een planetarium waar je films over het heelal kunt bekijken. Deze films zijn alleen in het Frans en geschikt voor bezoekers vanaf 7 jaar.

De dino's in Normandië hangen aan het plafond
In het Paléospace hangen de skeletten van waterdino’s aan het plafond
Het skelet van een lexovisaurus, dino's in Normandië
In een van de ruimtes staat het skelet van een Lexovisaurus
Uitleg over de Greenwich tijdzone
De nullijn van de Greenwich tijdszone ligt precies op deze plek
Tijdelijke expositie over haaien
De tijdelijke expositie over haaien in 2019.

Speurtocht met tablet

Speciaal voor kinderen is er een speurtocht uitgezet. Met een tablet loop je langs de vitrines en skeletten van dinosaurussen waar kaartjes met vragen hangen. De speurtocht is in 2019 nog in het Frans en Engels en er zijn plannen om ook een Nederlandse variant te ontwikkelen. 

De speurtocht over de dino’s in Normandië duurt ongeveer 1-1,5 uur en kost 2 euro per deelnemer. De tablets zijn verkrijgbaar bij de entree. 

dino's in Normandië Een puzzeltocht met tablet leert je meer over dino's die leefden in de Jura-periode
Een puzzeltocht met tablet leert je meer over dino’s die leefden in de Jura-periode
Opdrachtenkaartjes in het Paleospace
Deze opdrachtenkaartjes kom je overal in het Paléospace tegen
Interactieve opdrachten voor jong en oud
In het museum zijn genoeg interactieve opdrachten te doen. Leuk voor jong en oud!

Fossielen rapen bij Les Vaches Noires

De expositie in het Paléospace geeft ten slotte uitleg over hoe de kliffen ‘Les vaches noires’, oftewel ‘de zwarte koeien’, aan hun naam zijn gekomen en hoe ze in de loop der eeuwen zo veel fossielen hebben geschonken. De naam is afkomstig van de grote, zwarte stenen in het water langs de kust tussen Villers-sur-Mer en Houlgate. Vissers zagen deze stenen voor grote, zwarte koeien aan en zo komen ze dus aan hun naam. 

De kliffen zelf zijn door erosie ontdaan van het zachtere materiaal waarin fossielen van prehistorische mosselen en oesters verstopt zaten. Het water is gezakt en de fossielen liggen nu voor het oprapen op het strand. Je mag ze zoeken en meenemen. In die tien minuutjes die ik eerder op de middag op het strand was, heb ik zeker vier versteende oesters en tientallen grotere stenen met daarin andere schelpen gevonden. Wil je zo’n schat vinden, dan moet je echt richting zwarte koeien.

Dino's in Normandië liggen gewoon op het strand van Villers-sur-Mer
Op het strand van Villers-sur-Mer vind je fossielen van zeker 160 miljoen jaar oud
De fossielen op het strand
De fossielen op het strand zijn een samenklontering van versteende schelpen

Fietsen in Parc du Marais

Direct tegenover het Paléospace kun je fietsen verhuren. Ze hebben er allerhande soorten, zoals tandems maar ook fietsen waar je met wel zes mensen tegelijkertijd op kunt! Voor de jongste fietsertjes zijn er heel bijzondere fietsjes met paardjes, sulky’s, te huur. Op de website van La Villersoise lees je meer over over de tarieven en de mogelijkheden. 

Het kleinste rondje van ongeveer 1 kilometer gaat rond een meertje. Wie liever een groter rondje fietst, kan kiezen voor een route van ruim 4 kilometer of 5,5 kilometer. De route gaat richting Blonville-sur-Mer, dat ten noorden van Villers-sur-Mer is gelegen. Het hier gelegen moerasgebied werd zo’n 800 jaar geleden aangelegd en is tegenwoordig een geliefd natuurgebied.  

Fietsen huren bij La Villersoise
Bij la Villersoise, direct tegenover het Paléospace, kun je allerhande fietsen huren
Fietsen in Le Marais de Villers-Blonville
Tussen Blonville en Villers ligt een moerasgebied waar je prima een rondje kunt gaan fietsen

Praktische informatie over het Paléospace

Het Paléospace in Villers-sur-Mer is in juli en augustus dagelijks geopend van 10 tot 19 uur. In de andere maanden sluit het centrum meestal om 18 uur, maar er zijn uitzonderingen gedurende vakanties en feestdagen. Het Paléospace is in die periode gesloten op dinsdag en soms ook op maandag. Kijk daarom op de website voor de actuele openingstijden om teleurstellingen te voorkomen. Ik verwacht dat een gemiddeld bezoek aan dit museum anderhalf uur zal duren.   

De toegangsprijs bedraagt 8 euro voor volwassenen en 5,90 euro voor kinderen van 5 tot 14 jaar oud. Kinderen t/m 4 jaar mogen gratis naar binnen. Voor gezinnen met 4 of 5 personen gelden gereduceerde tarieven. Prijspeil 2019.

Let op: er zijn verschillende combinatietickets mogelijk, zoals bezoek inclusief audiogids of een bezoek inclusief moerashut. Hiervoor gelden andere tarieven. Zie de website voor de meest actuele informatie. 

Parkeren kan langs de doorgaande weg of op het grote parkeerterrein naast het museum. Het museum is toegankelijk met een buggy. Er is een winkeltje waar de bekende dinosouvenirs verkocht worden. 

Rechts naast het museum ligt een restaurant ‘La terrasse du Marais’. Links naast het museum ligt L’Atelier De Luc waar ijs, pannenkoeken en broodjes verkocht worden. 

winkeltje met dino's in Normandië in Paleospace
Natuurlijk is er een winkeltje waar van alles met en over dino’s verkocht worden
De dino van Viller-sur-Mer
De dino van Villers-sur-Mer kijkt uit over het strand en de zee

Ligging