Op vakantie in de omgeving van Mont Saint Michel

De regio Bretagne-Normandië is misschien wel één van de mooiste vakantiebestemmingen van Frankrijk. Vanaf camping Le Balcon de la Baie kun je vele mooie plekjes in de omgeving van Mont Saint Michel ontdekken. Camping Balcon de la Baie is prachtig gelegen aan de Baai van Mont Saint Michel en heeft kampeerplekken met een fantastisch uitzicht op de Atlantische Oceaan. Bovendien is de camping een ideale uitvalsbasis om de omgeving van Mont Saint Michel te ontdekken. Maar liefst 11 tips deelt blogger Suzanne over haar vakantie met kinderen in de omgeving van Mont Saint Michel.

1. Mont Saint Michel

De Mont Saint-Michel is uniek. Het piepkleine stadje met grote abdij is gebouwd op een rotsachtig eilandje in een prachtige baai en is in 1979 door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen. Een bezoek aan Mont Saint Michel is een must, maar eigenlijk niet zo geschikt met kinderen. Want duizenden toeristen (in totaal zo’n 3 miljoen bezoekers per jaar) beklimmen dagelijks het smalle straatje naar boven. Het straatje is overvol en voor kinderen daarom niet fijn. De vele souvenirswinkeltjes zijn leuk, maar niet goedkoop. De restaurants met terrasjes zien er gezellig uit, maar zijn, net als de rest van Mont Saint Michel, drukbezet. En een consumptie is duur.

Wat maakt Mont Saint Michel dan wel leuk voor kinderen? Het doolhof aan spannende paadjes, steegjes, gangen en trappen. Overal wacht weer wat nieuws om te zien. Op diverse plekken staan bankjes en zijn rustplekken ingericht. Ideaal om even je eigen meegebrachte eten en drinken te nuttigen, weg uit de drukte van de toegangsstraat. De paadjes, gangen en trappen leiden allemaal naar boven, waar de abdij zich bevindt. De abdij is prachtig (en met wat geluk krijg je, net als wij, een dienst te zien), het uitzicht over de drooggevallen oceaan is fantastisch en de binnentuin met kloostertuin, de gewelven en de abdijgebouwen zijn indrukwekkend. Maar om al dit moois te zien moet je geduld hebben. We wachten bijna drie kwartier in de rij voordat we kunnen betalen en naar binnen kunnen.

Entreeprijs: 9 euro p.p., kinderen gratis. Prijspeil 2016.

Actuele bezoekinformatie over Mont Saint Michel vind je hier.

Wandelend naar Mont Saint Michel.
Wandelend naar Mont Saint Michel.
Enorme drukte in de smalle straatjes van Mont Saint Michel.
Enorme drukte in de smalle straatjes van Mont Saint Michel.
Spannende trappen en steegjes naar boven.
Spannende trappen en steegjes naar boven.
De kathedraal bovenop de Mont Saint Michel is imponerend.
Bij de abdij bovenop de Mont Saint Michel.
Eenmaal boven wacht een magnifiek uitzicht.
Eenmaal boven wacht een magnifiek uitzicht over de Baai van Mont Saint Michel.

2. Strand in de omgeving van Mont Saint Michel

Aan de Atlantische kust vind je enorme langgerekte, rustige en schone zandstranden. Bij eb kun je waanzinnig ver lopen zonder ook maar de zee te zien. Heerlijk struinen door het zand, op zoek naar mooie schelpen en sporen van de zee. De stranden zijn bovendien zeer geschikt om te vliegeren. In de kleinere baaien kun je zwemmen. Hier is de zee rustiger, loopt de bodem vlak af en zit je beschut. Lekker zandkastelen bouwen, met een schepnetje vissen vangen, mosselbanken kijken of gewoon lekker zwemmen, over de golven springen en schelpen zoeken. En tijdens het spelen heb je altijd de imposante Mont Saint Michel op de achtergrond.

Schelpen zoeken op de oneindig lange stranden met Mont Saint Michel op de achtergrond.
Schelpen zoeken op de oneindig lange stranden met Mont Saint Michel op de achtergrond.
Veel ruimte om te vliegeren.
Veel ruimte om te vliegeren.

3. Saint-Malo

Saint-Malo heeft veel te bieden. Het is een prachtige historische vestingstad uit de 12e eeuw. De hoge stadmuren torenen hoog boven de zee uit en garanderen een mooi uitzicht over de haven en de zee. Bij een bezoek aan Saint-Malo mag een wandeling over de twee kilometer lange stadsmuur dan ook niet ontbreken. Het is een wandeling van bastion naar bastion. Onderweg komen we kanonnen tegen. We genieten van de uitzichten met stranden, de haven en forten aan de ene kant en de smalle straten, de daken en de rijkemanshuizen aan de andere kant. Bij het Fort National kun je bij eb wandelen over de rotsen en een strandwandeling maken naar de eilandjes die voor de kust liggen.

Saint-Malo is een echte piratenstad. Dat maakt het bezoek extra leuk voor kinderen. Er is een zeeroverslabyrinth, er zijn piratenhuizen en het replica van een piratenschip uit Saint-Malo uit het jaar 1745 in de haven is een leuk bezoek voor kinderen. Je mag hier in kijken en zien hoe de piraten vroeger leefden op het schip.

Saint Malo, prachtige oude vestingstad aan de Atlantische kust.
Saint Malo, prachtige oude vestingstad aan de Atlantische kust.
Bij een bezoek aan Saint Malo mag je het Fort National niet overslaan.
Een bezoek aan het Fort National in Saint Malo bij laagtij.
Wandeling over de oude stadsmuren van Saint Malo.
Wandeling over de oude stadsmuren van Saint Malo.

4. Grand Aquarium Saint Malo

Bij slecht weer is een bezoek aan het grand aquarium in Saint Malo een leuk uitje voor kinderen. Zeer kindvriendelijk, omdat er veel soorten aquaria zijn, die vanaf de grond te zien zijn. De allerkleinsten kunnen alles dus goed zien. Er is een onderzeeër aanwezig, waarmee je een boottocht onder water maakt en allerlei vissen tegen komt. Je staat lang in de rij, maar het is wel een unieke attractie die bij mijn kinderen goed in de smaak valt. Bij een regenachtige dag kan het erg druk zijn. Het is een prachtig aquarium, maar de entreeprijs is relatief hoog (17 euro p.p., kinderen vanaf 4 jaar 12 euro p.p., prijspeil 2016). Je moet er dus wel wat voor over hebben.

Prachtige (tropische) aquaria in het Grand aquarium de Saint Malo.
Prachtige (tropische) aquaria in het Grand Aquarium de Saint Malo.
Roggen aaien.
Roggen aaien.

5. Alligator Bay

In de directe omgeving van Mont Saint Michel ligt Alligator Bay. Een ideaal uitje bij minder mooie weersomstandigheden. Wij brachten een bezoek aan dit bijzondere en leuke dierenpark met meer dan 800 reptielen. Een unieke ervaring voor jong en oud! In Alligator Bay vind je de grootste groep alligators en krokodillen van Europa bij elkaar in één overdekte hal/serre waarin de tropische regenwouden zijn gesimuleerd. Buiten in het park vind je meer dan 400 schildpadden. Een derde deel van het park is overdekt en ingericht met vele terraria vol met slangen, veranen, leguanen, kameleons en hagedissen. Een walhalla voor Freek Vonkjes in de dop.

In het blog over Alligator Bay lees je meer over dit bijzondere dierenpark.

Contact met de dieren in Alligator Bay.
Contact met de dieren in Alligator Bay.
Tussen de reuzeschildpadden.
Tussen de reuze schildpadden.

6. Wandelen bij Point du Grouin – Cancale

In het uiterste puntje bij Cancale ligt Point de Grouin. Dit is het startpunt van diverse korte of lange wandelingen, die stuk voor stuk prachtig zijn en niet te moeilijk. Met jonge kinderen die nog niet al te ver kunnen lopen, kun je ervoor kiezen een klein rondje te lopen langs de kust bij Point de Grouin. Je kunt hier genieten van een prachtige uitzicht over de Baai van Mont Saint Michel met de blauwe zee, woeste eilandjes, vele bloemen en vogels die op de rotsen leven. Een uniek plekje. Na de wandeling ga je in het gezellige centrum van Cancale oesters of mosselen eten. Dagelijks vers gevangen uit de zee.

Wandelen bij Pointe de Grouin.
Wandelen bij Pointe de Grouin.
De uiterste westelijke punt bam Bretagne met de vuurtoren.
Het uiterste puntje van de Baai van Mont Saint Michel met de vuurtoren.

7. Fort la Latte

Op ongeveer 4 kilometer ten zuidoosten van Cap Fréhel en op 35 kilometer ten westen van Saint Malo ligt Fort la Latte (in Plévenon). Het Fort ligt op hoge klifrotsen en torent met de vestingsmuren 60 tot 70 meter boven de oceaan uit. De ligging is echt spectaculair. Het Fort is van het vasteland afgesneden door een diepe kloof met twee ophaalbruggen. Het Monumentale 14e eeuwse fort is nog deels bewoond. De rest is toegankelijk voor publiek. Na binnenkomst op de prachtig aangelegde binnenplaats met bloeiende bloemenpracht, volgen we de rondleidingsroute op het kasteel. Langs de route staan op allerlei plekken bordjes met uitleg in het Frans en Engels. Het kasteel is spannend genoeg voor de kinderen. We mogen kijken in alle hoeken en gaten, we beklimmen de uitkijktoren, we bezoeken de kapel en zien de erkers. We klimmen op het Donjon (niet geschikt voor hele kleine kinderen vanwege het steile trappetje) en genieten van het fenomenale uitzicht op de Bretonse Smaragdkust. Het kasteel is een lust voor het oog vanwege de vele bloeiende bloemen.

Het bezoek is het entreegeld zeker waard. We betalen 5,50 euro entree p.p. en voor de kinderen 3,50 euro p.p. (prijspeil 2016). Vanaf Fort de la Latte loopt een kustpad langs steile rotsen en zandstranden naar Cap Fréhel (1,5 uur lopen). Maar je kunt ook, net als wij, ervoor kiezen met de auto naar Cap Fréhel te rijden.

Fort la Latte is toegankelijk en leuk voor kinderen.
Fort la Latte is toegankelijk en leuk voor kinderen.
Vanaf Fort la Latte heb je een prachtig uitzicht over de robuuste kustlijn.
Vanaf Fort la Latte heb je een prachtig uitzicht over de robuuste kustlijn en Cap Fréhel.

8. Cap Fréhel

Cap Fréhel behoort, net als Fort la Latte, bij de Bretonse Smaragdkust (Cote d’Emeraude). Cote d’Emeraude kenmerkt zich door landtongen die ver de zee insteken en daartussen beschutten baaien met mooie stranden die omgeven zijn door rotsen. Cap Fréhel is het hoogtepunt van de Smaragdkust, een beschermd natuurgebied met kliffen van leisteen en roze zandsteen, vol vogels en beschermde plantensoorten, die wel 70 meter boven de zee uitsteken. Vooral de prachtige kleuren, de ruige kustlijn en de schoonheid zijn een lust voor het oog. We parkeren de auto op het grote parkeerterrein bij de vuurtoren. De vuurtoren is opengesteld voor publiek en je kunt naar boven toe. Wij besluiten verder te lopen, het rotsachtige gebied in. Het is er erg druk, maar ondanks dat is er voldoende ruimte om te genieten van dit prachtige gebied. De kinderen maken een stapeltje van de stenen die er liggen, we eten een broodje op de rotsen en genieten van het uitzicht, de mooie rotsformaties en de vele vogels. Een heerlijk plekje, dat je zeker niet mag overslaan.

De vuurtoren van Cap Fréhel midden tussen de bloeiende planten.
De vuurtoren van Cap Fréhel midden tussen de bloeiende planten.
Indrukwekkende kust van Bretagne.
Indrukwekkende kust van Bretagne bij Cap Fréhel.
Stenen torentjes bouwen.
Stenen torentjes bouwen.

9. Dinan

Dinan behoort tot één van de mooiste en best bewaarde Middeleeuwse stadjes van Bretagne. Granieten muren, vakwerkhuizen, stadswallen, een kasteel, schilderachtige straatjes en een eeuwenoude binnenstad. Dwars door de binnenstad loopt de Rue de Petit Fort, een steile weg, dat oorspronkelijk de belangrijkste route door de stad was. Langs dit straatje zitten vele ateliers en steenhouwers, maar ook gezellige restaurants. Erg sfeervol en leuk om te zien en onze kinderen vonden het geweldig om zo hard mogelijk omhoog te rennen door deze enorm steile straat. Bovenaan de straat is een ijssalon, waar we na de inspanning van het omhoog lopen, onszelf trakteren op een heerlijk ijsje.

Uitzicht naar beneden bij Dinan.
Dinan heeft een oude stadsmuur met bastions.
Wandeling over de oude Middeleeuwse stadsmuur.
Wandeling over de oude Middeleeuwse stadsmuur.
Een steil straatje met stijlvolle winkeltjes en galeries.
Een steil en sfeervol straatje met leuke winkeltjes en galeries.

10. Dol de Bretagne

Het stikt van de Middeleeuwse stadjes in Bretagne. Onze camping ligt vlakbij Dol de Bretagne, een bisschopsstadje met een belangrijke Middeleeuwse geschiedenis. We treffen het bij ons bezoek in Dol de Bretagne. Er zijn folklorefeesten en er is van alles te doen. Van doedelzakspelers tot toneelstukken en dans. Overal in het oude centrum zijn optredens. Het is er gezellig druk, maar niet te druk. Langs de Grande-Rue-des-Stuarts staan mooie huizen die behoren tot de oudste van Bretagne. Het meest indrukwekkend is echter de kerk, de kathedraal Saint-Samson, één van de belangrijkste monumenten van de Bretonse gotiek. De buitenkant van de kerk is niet bijzonder, maar de binnenzijde is prachtig. De kerk hangt vol met mooie beelden, heeft een eigen waterput in de kerk die verbonden is met een waterput aan de buitenkant. We bewonderen de prachtige gotiek, branden een kaarsje bij een mooi Mariabeeld en brengen uiteindelijk bijna een uur door in de kathedraal.

Als je in Dol de Bretagne bent mag een bezoek aan Menhir de Champ Dolent niet ontbreken. Vanuit Dol is de route goed aangegeven. Deze menhir is wel iets anders dan die van Obelix. Het is een enorm stuk steen waarvan je je afvraagt hoe het rechtop blijft staan. Het is geen plek om uren te blijven, maar als je in de buurt bent zeker de moeite waard om even te bekijken.

Het oude centrum van Dol de Bretagne.
Het oude centrum van Dol de Bretagne.
Joehoe, is daar iemand?
Joehoe, is daar iemand?
Menhir le Champ Dolent: de steen van Asterix is er niks bij.
Menhir le Champ Dolent: de steen van Asterix is er niks bij.

11. Amerikaanse begraafplaats

De Amerikaanse begraafplaats Saint James in Normandië is een must als je je kinderen wat mee wil geven over de Tweede Wereldoorlog. Voor onze beide kinderen (toen 6 en 8 jaar) was een bezoek aan Saint James een zeer indrukwekkende en bijzondere ervaring. De begraafplaats met 4.400 graven is stil, vredig en keurig onderhouden. We beginnen ons bezoek in het gedenkkappelletje, centraal op het terrein. Hierin is een presentatie met panelen over de invasie van de geallieerden bij Normandië. Met de nodige uitleg van ons is het prima te begrijpen voor kinderen van deze leeftijd. Daarna maken we een wandeling tussen de vele kruizen en worden vele namen aandachtig voorgelezen. We lopen langs de gedenkmuur en ervaren de stilte. Als we het terrein aflopen, treffen we bij de ingang de Amerikaanse Walter. Deze gepassioneerde man vertelt je alles wat je wilt weten en maakt het bezoek compleet. Na het bezoek zijn onze kinderen nog lange tijd stil van alle indrukken.

Informatie over de invasie van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog.
Informatie over de invasie van de geallieerden en het begin van de bevrijding in de Tweede Wereldoorlog.
Uitleg over de graven.
Serieuze aangelegenheid: uitleg over de graven.
Indrukwekkend.
Indrukwekkend veld met 4.400 graven.

Ben jij al eens in de omgeving van Mont Saint Michel geweest en heb je aanvullingen voor leuke uitjes? Deel ze met ons!

Meer lezen

Wil je nog meer lezen over Bretagne? Klik en lees voor meer informatie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.