Ile de Brehat: Engelse sfeer voor de Bretonse kust

2
250
Naar de overkant kijken....
Naar de overkant kijken....

Ga jij komende zomer op vakantie naar Bretagne? Dan hoort een dagtripje naar Ile de Brehat op je bucketlist, vindt Saskia.

Ile de Brehat voor de kust van Bretagne

Ile de Brehat is een klein eilandje aan de noordkust van Bretagne, bij de Cotes d’Amor. In het hoogseizoen vertrekt er elk half uur een boot naar Ile de Brehat. Rij hiervoor naar de haven van L’Arcouest, een klein dorpje ten noorden van Paimpol.

Een retourtje voor volwassenen kost 9,80 euro en voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar betaal je 8,30 euro (prijspeil 2014). Voor een paar euro extra kan je een paar keer per dag een boot nemen die een rondje om het eiland vaart voordat je afgezet wordt bij de haven van Ile de Brehat. Zeker met kinderen is dat de moeite waard. Actuele vertrektijden en prijzen van de boot zijn hier te vinden.

De boot komt in het zuiden van Ile de Brehat aan.
De boot komt in het zuiden van Ile de Brehat aan.

Met een grootte van 3 km² is Ile de Brehat makkelijk in 1 dag te verkennen.

Boottocht

Iedereen die al eens naar Bretagne is geweest, weet dat er een groot getijdeverschil is. We kwamen aan bij de haven toen het vloed was geweest, langzaam zagen we het water zich terug trekken en de boten droog vallen. We vielen met onze neus in de boter omdat er net een boot zou vertrekken die ook een rondje maakte om Ile de Brehat heen. Heerlijk in het zonnetje genoten we van de wind door onze haren en vooral van het prachtige uitzicht op het eiland.

Zicht op Ile de Brehat. Rechts is de boot te zien, inclusief de pier.
Zicht op Ile de Brehat. Rechts is de boot te zien, inclusief de pier.
Naar de overkant kijken....
Naar de overkant kijken….
De boot. Klein, maar er kunnen veel mensen mee.
De boot. Klein, maar er kunnen veel mensen mee.
Vuurtoren onderweg. Geen overbodige luxe met alle rotsen net onder het wateroppervlak.
Vuurtoren onderweg. Geen overbodige luxe met alle rotsen net onder het wateroppervlak.
De noordelijke punt van Ile de Brehat.
De noordelijke punt van Ile de Brehat.

Engelse sfeer

Na de rondvaart meerden we aan bij de pier van Ile de Brehat en liepen we naar het dorpje. Als je meer tijd hebt, kan je hier fietsen huren om het eiland te verkennen. Ook lopend kom je een heel eind.

Op Ile de Brehat voel je de Engelse invloeden. De riante huizen en tuinen laten je bijna geloven dat je op het Engelse platteland bent, maar nee, dit is echt een stukje Frankrijk. Het eiland staat bekend om haar flora en fauna. Wij waren hier aan het einde van de dag en hebben daarmee dit eiland tekort gedaan. We slenterden een stukje door de mooie straten en genoten van de mooie bloemen die overal groeien en bloeien. Al snel kwamen we bij de oostkust van het eiland en dan merk je dat de afstanden hier echt kort zijn. Het zandstrand nodigde uit om te zwemmen, helaas hadden we de zwemspullen niet bij ons. Via een andere prachtige route liepen we terug naar de haven.

Een van de vele mooie tuinen (en toen was de batterij van de camera leeg...).
Een van de vele mooie tuinen (en toen was de batterij van de camera leeg… helaas maar 1 foto hiervan kunnen maken).
Deze paarse bloemen zie je veel op Ile de Brehat.
Deze paarse bloemen zie je veel op Ile de Brehat.
De kust aan de oostzijde van het eiland.
De kust aan de oostzijde van het eiland.

Eb en vloed

Inmiddels was het eb geworden en lag de boot niet op de plek waar we waren aangekomen. De pier was helemaal boven water gekomen en was een heel stuk langer dan bij onze aankomst. Wat bleek: er zijn 3 aanlegplekken voor de boot. Bij vloed kom je bijna in de haven aan, bij eb loop je een kwartier over een pier om bij de boot te komen. Wat een gigantisch verschil en wat fascinerend om het getijdeverschil zo te ervaren. Ook bij de aankomst op het vasteland merkten we dit, hier was opeens ook een pier verschenen die we eerder niet hadden gezien.

Wat waren het heerlijke uurtjes op dit eiland!

Ligging Ile de Brehat

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes of tips voor accommodaties in Bretagne? Klik & kijk voor meer inspiratie:

Ben jij al eens naar Bretagne op vakantie geweest? En heb je toen ook Ile de Brehat bezocht? Of heb je andere leuke tips om te delen? Laat hieronder dan een reactie achter.

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.