Gorge du Verdon met kinderen: 5 toffe activiteiten

Vakantie in de Gorge du Verdon met kinderen betekent veel in het water zijn. Blogger Iris D. ging er met haar man en kinderen (4 en 6, een met zwemdiploma’s en een niet) kamperen aan Lac de Sainte Croix en genoot van de activiteiten in en op het water.

Gorge du Verdon en Lac de Sainte Croix

In de Provence in Frankrijk, vlakbij de Middellandse Zee, ligt de een na grootste kloof van Europa: de Gorge du Verdon. Deze gorge mondt uit in het een na grootste stuwmeer van Frankrijk: Lac de Sainte Croix.  

Het meer lijkt voor ons gezin de ideale bestemming. Ik houd van zon. De kinderen van zwemmen. Manlief ook, maar niet van zout water. We kunnen daarnaast niet zo goed stilzitten. Lac de Sainte Croix biedt ons alles wat we willen, dus vol goede moed rijden we er naar toe.

Na een tussenstop in de Auvergne rijden we door naar de Provence, in Zuid-Frankrijk. Het is nog een behoorlijk stuk, omdat dit gedeelte van Frankrijk niet rechtstreeks met een snelweg te bereiken is. Je moet of over Route du Soleil en dan nog een stuk binnendoor. Of helemaal door de Alpen slingeren.

Maar na een lange dag rijden slingeren we de berg af en krijgen we langzaam maar zeker zicht op het knalblauwe water van het meer. Als we dan op de camping aangekomen zijn en meteen een plons kunnen nemen is het helemaal goed.

Uitzicht over bijna het hele meer.
Het strand in Les Salles sur Verdon. Vanaf hier kun je de gorge niet zien, maar het is zeker niet minder mooi.

Verblijven rondom Lac de Sainte Croix

Het meer is echt gericht op toerisme. Er liggen niet veel dorpjes aan het meer, maar er zijn behoorlijk wat campings. Sommigen liggen direct aan het meer, bij anderen moet je eerst de grote weg oversteken en nog een stukje lopen. Ook wat verder van het meer af vind je wat campings.

Wij kozen voor camping Les Pins wat verder weg van de drukte bij de gorge. Het dorpje Les Salles sur Verdon lag ooit op de plaats waar nu het meer ligt. Het dorpje is 400 meter verplaatst en ligt dus nu aan het meer. Het ligt in een rustige hoek en grenst niet aan de drukke weg. Vanaf de camping staan we binnen 1 minuut bij het meer. Hier bevindt zich ook de jachthaven en zijn de stranden lang gerekt en rustig. 

Voor vrijwel alle campings aan het meer geldt dat ze niet specifiek gericht zijn op gezinnen met kinderen. Ze zijn gericht op mensen die willen watersporten. De plekken zijn qua grootte gemiddeld, het sanitair is prima en schoon, het water warm. Vaak kun je een koelkast huren omdat plekken niet altijd voorzien zijn van elektriciteit. Overal zijn honden toegestaan, ook op de stranden, mits ze aangelijnd worden.

Uitzicht op een van de dorpjes rondom Lac de Sainte Croix.

5 toffe activiteiten met kinderen rondom de Gorge du Verdon

Als je aan het meer en vlakbij de Gorge du Verdon staat spreekt het voor zich dat je dingen doet in en op het water. Sowieso liggen we elke dag in het water om even te zwemmen. Vooral als we ’s morgens vroeg bij het meer zijn is dat geweldig. Er is vaak niemand te bekennen en het wateroppervlak zo glad als een spiegeltje. We nemen ons ontbijt mee en genieten daar van de stilte. Maar na het ontbijt gaan we vaak op pad en er is genoeg leuks te doen voor kinderen in de omgeving van de Gorge du Verdon.

Het fijnste moment van de dag: ’s morgens als er nog niemand op het strand is.

1. Waterfietsen in de Gorge du Verdon

De nummer één activiteit met kinderen is het huren van een waterfiets om zo een stuk de Gorge du Verdon in de fietsen. Als je een rondje om het meer rijdt kom je over de brug waar je tussen de hoge rotsen de kloof in kijkt. Het ziet er geweldig uit.

Bij de ingang van de gorge vind je diverse verhuurbedrijven. Hoe dichter je bij de gorge komt, hoe hoger de prijzen worden. Omdat deze activiteit zo populair is, is het altijd druk op het eerste stuk van de Gorge du Verdon. ’s Morgens vroeg wat minder dan later op de dag natuurlijk, maar echt rustig is het er nooit.

Als je voor 10 uur bij de verhuurbedrijven bent kun je zo een waterfiets meenemen. Als je later bent zijn ze weg en kom je op een wachtlijst te staan. Er staan echt rijen mensen te wachten op een waterfiets, dus kom op tijd!

Verhuur gaat per uur, halve dag of hele dag. Voor 2 uur waren wij 40 euro kwijt. We konden met zijn vieren op de waterfiets. De kinderen krijgen zwemvesten aan. Op de waterfiets is genoeg ruimte voor een tas met spullen zoals handdoeken, eten en drinken. Je mag zelf weten waar je heen fietst, als je maar op tijd weer terug bent.

Hoe dieper je in de gorge komt, hoe rustiger het wordt. Je ziet overal mensen van de rotsen afspringen. Voor kinderen is het leuk om te fietsen, want je hebt geen haast (wel altijd samen met een ouder i.v.m. de drukte en het sturen). Maar ook heel leuk om van de waterfiets of de rotsen af te springen. Wij hebben een paar keer aangelegd om ook even te zwemmen, te struinen en wat te eten.

Klaar voor onze trip op de waterfiets, de Gorge du Verdon in.
We zijn niet de enige met dat idee.
Zulke mooie plaatjes komen we tegen onderweg.
Waterfietsen met kinderen in de Gorge du Verdon betekent genieten van dit soort uitzichten.

2. Moustier-Sainte-Marie

Dit is het mooiste dorpje aan Lac de Sainte Croix. Het ligt een stukje de berg op en als je aan komt rijden zie je het al tegen de berg aan liggen. Mijn dochter maak je met zo’n dorpje hartstikke blij, want daar zijn winkeltjes. Ook hier geldt: kom vroeg. Voor 12 uur is het nog vrij rustig en kun je op je gemak door het dorpje slenteren. Er zijn heel veel leuke winkels en boetiekjes, evenals terrasjes.

De kerk is in het dorp is altijd geopend om binnen te kijken. Maar helemaal boven het dorp, bij de gouden ster, is nog een kerk. Via een steile klim van ongeveer 15 minuten bereik je dat kerkje. Daar heb je ook een geweldig mooi uitzicht.

Houd er rekening mee dat tussen 12 en 14 uur alles dicht is. Tenzij je hebt gereserveerd bij een restaurant om daar te gaan lunchen. In Moustier-Sainte-Marie is ook een keer in de week avondmarkt. Het dorpje staat dan vol kraampjes met lokale producten. Er treedt op het plein bij de kerk een bandje op, wat zorgt voor een fijne sfeer.

Het is best even een steile klim naar het dorpje vanaf de gratis parkeerplaats (in het dorp kun je ook parkeren, maar betaald), maar bovenin het dorp belonen we onszelf met de lekkerste crèpe.

Moustier-Sainte-Marie ligt tegen de heuvels aangeplakt.
In Moustier-Sainte-Marie kun je overal je waterfles vullen. Dit is de grootste drinkplaats.
Slenteren door de straatjes en snuffelen in de leuke winkeltjes.
Prachtig uitzicht vanuit het kapelletje van Moustier-Sainte-Marie.

3. Activiteiten op het meer van Lac de Sainte Croix zelf

Op onze camping ligt bij elke tent waar we langs lopen wel een opblaaskano, -kajak, -sup, -boot of windsurfplank. En dat is logisch. Op Lac de Sainte Croix is gemotoriseerd vervoer verboden. Het is dus de ideale plek om lekker op het water bezig te zijn. Heerlijk rustig qua geluid, maar je hoeft ook niet op te letten voor hele snelle boten.

Je hoeft deze spullen echter helemaal niet zelf mee te nemen, want je kunt ze overal huren. Als je langs het meer rijdt zie je overal borden staan van verhuurbedrijven. Je kunt daar je auto parkeren, het strand oplopen en ter plekke iets huren. De meeste bedrijven hebben kajaks, elektrische bootjes en waterfietsen te huur. Voor supboards moet je soms even zoeken. Bij de jachthaven in Les Salles sur Verdon worden ook windsurfplanken, zeilboten en catamarans verhuurd.

Wij huurden een dag een supboard. Dit kost 12 euro per uur en elk volgende uur 10 euro. Om beurten gingen mijn man en ik met een kind (of zonder) het water op. Het is best gek en heerlijk tegelijk. De stilte op het water is overdonderend op sommige plekken. Met dan het blauwe water onder je en de bergen om het meer heen, voel je je ineens heel klein. Wat is de natuur dan prachtig!

Niks leuker dan samen met je kind op het water te zijn.

4. Route door de Gorge du Verdon

Het is zeker de moeite waard om de Gorge du Verdon in te rijden met de kinderen. Het ziet er daar heel anders uit dan aan het meer. Wij besluiten er een dag voor uit te trekken. Als eerste rijden we La Route des Crêtes. Een speciaal uitgezette route van ongeveer een uur, langs 17 uitzichtpunten over de gorge. 

La Route des Crêtes start in La Palud du Verdon en eindigt daar ook weer. Vanaf Moustier-Sainte-Marie kun je de borden van La Route des Crêtes al volgen. Het is een hele klim en duurt even voor we er zijn. We slaan nog even wat eten en drinken in en gaan dan op weg.

Als snel zijn we bij het eerst uitzichtpunt. Dit is ook meteen het spectaculairste uitzichtpunt. Hier zien we enorme gieren over de gorge vliegen. Soms scheren ze vlak over ons hoofd of rakelings langs de rotsen. Met een verrekijker kunnen we ze nog beter bekijken. En als we naar beneden kijken zien we daar groepen mensen die in de gorge aan het canyoningen zijn. Het is zo hoog, zonder verrekijker lijken het wel mieren!

Het is een heel geslinger en op sommige plekken ben ik blij dat ik niet achter het stuur zit. Hoewel het grootste gedeelte is eenrichtingverkeer is, is het toch een spannend over de smalle wegen.

De uitzichtpunten zijn duidelijk aangegeven en je herkent ze ook aan de vele auto’s die daar geparkeerd staan. Wij besluiten niet overal te stoppen. Afhankelijk van hoe vaak je stopt, ben je ongeveer na 60/70 minuten weer terug in La Palud.

Omdat de dag nog niet voorbij is en we onze zwemspullen hebben meegenomen besluiten we om verder de Gorge du Verdon in te rijden. We volgen de borden Castellane en dalen steeds verder af richting de rivier. Op een gegeven moment zien we de rivier naast ons stromen.

Op elke parkeerplaats staan wel auto’s en als we door de bomen een strandje zien, besluiten we om onze auto daar langs de weg te parkeren. We klauteren omlaag met onze tas, spreiden het picknickkleed uit en trekken de zwemkleding aan. Tijd om lekker te spelen in het water hier. Oh, wat is dat koud, dat is wel even schrikken vergeleken met de temperatuur in het meer! Maar het is een fantastische plek om te zijn, tussen de hoge rotsen, spelen in knalblauw water, de Gorge du Verdon is voor kinderen een prachtplek.

Uitzichtpunt over de Gorge du Verdon, wat een geweldige natuur.
De gieren vliegen gewoon boven je hoofd.
Zie je de gier vliegen?
Zo maar een plek in de Gorge du Verdon waar we neergestreken zijn.

5. Lavendelvelden

De Provence staat bekend om zijn lavendelvelden. Deze staan in juni en juli in bloei en worden in (eind) juli geoogst. Op het plateau rondom Lac de Sainte Croix staan velden vol lavendel. Het is mooi om te zien en het ruikt er heerlijk. Toch is het niet de bedoeling dat je zo maar tussen de lavendel gaat zitten voor een foto. Denk maar aan de bollenvelden in Nederland.

Tijdens de oogst zijn er in veel plaatsen rondom het meer oogstfeesten en lavendelmarkten. Vaak lopen daar de bewoners rond in traditionele kleding en worden allerlei producten verkocht die van lavendel worden gemaakt.

Alle plateaus rondom Lac de Sainte Croix kleuren paars in juni en juli.
Tijdens de oogstfeesten kun je zelf ook wat lavendel meenemen als je wilt.
Lekker slenteren en overal proeven.

Canoyning en raften in de Gorge du Verdon

In de gorge wordt ook canyoning en raften aangeboden. Dit is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 9 jaar. Op elke camping kun je daar informatie over vinden. Uit eigen ervaring weet ik dat canyoning echt heel gaaf is, maar helaas zijn onze kinderen hier nog te jong voor. Als je wat oudere kinderen hebt zou ik je zeker aanraden om dit te doen. Het is een toffe ervaring om door het water van de Gorge du Verdon meegevoerd te worden. Om je grenzen te verleggen door spannende dingen te doen. En dat allemaal tussen de hoge rotsen en mooie natuur.

Beneden in de Gorge du Verdon zijn ze aan het canyoningen.

Praktische informatie

Lac de Sainte Croix is een stuwmeer en bevat dus zoet water. In de zomerperiode is het water heerlijk van temperatuur. De stranden rondom het meer zijn van (kiezel)stenen, het is daarom aan te raden om waterschoenen te dragen.

Het meer en de gorge zijn een hele populaire bestemming, reserveren heeft daarom wel de voorkeur. Op sommige campings zijn de aankomstdagen flexibel, op andere niet. Houd er rekening mee dat de campings niet persé zijn gericht op kinderen. Dit betekent een kleine speeltuin bijvoorbeeld.

Op sommige plekken rondom het meer is er een afgezet zwemgebied waar toezicht op gehouden wordt. Dit is bij Les Salles sur Verdon, bij de jachthaven, en tegenover camping Les Ruisses bijvoorbeeld het geval. Je mag overal in het meer zwemmen waar je maar wilt. Rondom het meer zijn op sommige plekken grote parkeerplaatsen, op andere plekken kun je je auto langs de weg zetten en daar naar het meer toelopen.

In geen enkel dorpje rondom het meer is een supermarkt te vinden. De dichtstbijzijnde supermarkt is vanaf elke camping ruim 30 minuten rijden. Er is wel elke dag ergens markt waar je je dagelijkse boodschappen, zoals groente, fruit en vlees, kunt kopen. Ook vind je op een paar plekken minisupermarkten voor het hoognodige. De prijzen zijn hier echter wel hoog. De meeste campings zorgen vanwege dit probleem op meerdere (of alle) avonden per week voor een foodtruck. 

De middellandse zee ligt op iets meer dan een uur rijden vanaf Lac de Sainte Croix. Je kunt daar dus ook een dagje naar toe. Of als je daar vandaan komt dit als stop op weg naar huis gebruiken. Er is genoeg te doen om je met kinderen hier een week te vermaken.

Ligging Lac de Sainte-Crox en Gorge du Verdon