De Charente en Haute Vienne in Frankrijk: check onze tips voor bezienswaardigheden tijdens de vakantie

0
246
Bij Site Corot kun je grotendeels door het riviertje lopen
Bij Site Corot kun je grotendeels door het riviertje lopen

Op vakantie in de Charente en de Vienne in Frankrijk, dat betekent touren door een heuvelachtig, frisgroen landschap, wandelen langs de talloze riviertjes en croissants kopen bij de bakker op de hoek in één van de schattige dorpjes. Karijn deelt haar tips voor activiteiten en bezienswaardigheden.

Charente en Haute Vienne

In de zomer van 2018 verblijven wij op camping En Campagne, op de grens van de regio’s de Charente en de Haute Vienne. Deze regio’s liggen op iets minder dan 1000 kilometer van Utrecht, zo’n 300 kilometer onder Parijs. In deze regio’s is het groen, heuvelachtig en waterrijk. Overal stromen kleine en grotere rivieren. Het is een historisch gebied. Langs de grotere rivieren vind je statige panden, maar ook oude burchten.

Het is een regio die heel geschikt is voor een vakantie met jonge kinderen. In dit blog deel ik in willekeurige volgorde onze tips voor leuke activiteiten en bezienswaardigheden in de Charente en de Haute Vienne.

Ligging Charente

Ligging Haute Vienne

Charente met kinderen
Wat een plaatje, zomaar bij de lokale kringloop

#1 Oradour sur Glane

Vlakbij Saint Junien ligt het martelaarsdorp Oradour sur Glane. In de Tweede Wereldoorlog werden vrijwel alle inwoners van het dorp op gruwelijke wijze vermoord. Het dorp is grotendeels intact gelaten en vormt zo een monument om de gebeurtenis niet te vergeten. Het is een indrukwekkende plek waarbij we ons van te voren afvragen of we er wel naar toe moeten gaan met onze jonge kinderen. We doen het toch en zijn heel blij dat we er geweest zijn. Lees in ons blog over Oradour sur Glane waarom.

Praktische informatie Oradour sur Glane

Oradour sur Glane ligt op 15 km van Saint Junien. Bij het oude dorp staat een groot monument en is een klein museum gebouwd. Om het dorp te betreden moet je door een gang van het museum. Parkeren kan gratis.

Oradour sur Glane is van 1 februari tot 15 december elke dag toegankelijk. Bekijk de site voor de actuele openingstijden. Het dorp is gratis te bezichtigen. De entree voor het museum bedraagt 7,80 euro, of 22 euro voor een familieticket (2 volwassenen, 2 kinderen).

Oradour sur Glane Charente bezienswaardigheden
Het dorp maakt indruk op ons allemaal

#2 Kanovaren bij Confolens

Onze oudste dochter van 7 wil graag kanovaren. Dat kan op verschillende plekken. Wij kiezen voor een tocht van 5,5 kilometer van Confolens naar Saint Germain. We huren een twee- en een driepersoonskano. De tocht over de rivier de Vienne kent drie barrages. De eerste blijkt spannend als je er op het verkeerde punt afgaat. Onderweg picknicken we op een strandje. Onze oudste peddelt driftig mee en vindt het kanoën echt een avontuur.

Praktische informatie

De kanoverhuur vind je aan de rivier, bij de brug in het centrum van Confolens. Reserveer bij voorkeur minimaal een dag van te voren. Je kunt een rondje kanoën, maar ook een tocht van 5,5 of 10 kilometer. Daarnaast is het mogelijk om te kajakken of te suppen. De tocht van 5,5 kilometer kost 12 euro voor volwassenen, 8 euro voor kinderen tussen de 8 en 14 jaar en 2 euro voor kinderen jonger dan 8 (prijspeil 2018). Bekijk de site voor actuele informatie over openingstijden en prijzen.

Bij de kiosk aan de rivier in Confolens kan je een kano reserveren
Bij de kiosk aan de rivier in Confolens kan je een kano reserveren

#3 Feeriland

Vlakbij de camping, in het plaatsje Veyrac, blijkt een klein Madurodam te zijn met daarbij een buitenspeelpark. Het park is in zijn geheel kneuterig, maar dat heeft ook zijn charmes. De man achter de kassa blijkt de eigenaar van het park en hij vertelt vol trots dat alle dorpjes en scenes door hem en zijn vrouw zijn gemaakt. We zijn benieuwd.

We treffen een Gallisch dorpje, een prachtig kasteel, scenes uit het Wilde Westen nog veel meer. Dit alles in een donkere hal. Als we iets willen zien, drukken we op een knop en dan gaan de lichten bij het betreffende dorpje aan. Met een beetje geluk zijn er ook nog wat special effects. Onze oudste vindt het wel interessant, onze twee jongste vinden het eng. We zijn de hal gauw uit.

Buiten vinden ze het veel leuker. Er staan twee grote luchtkussens, met een rodeo en een glijbaan. Ook kan je sumo-worstelen, blikgooien en oud-Franse spelletjes doen. Er is een vijver, een mini-jungle. Hier wordt iedereen blij van. We proberen alles uit en eten daarna nog een ijsje in het restaurant.

Klein, kneuterig, maar prima vermaak voor een middagje met jonge kinderen.

Feeriland is te vinden in Veyrac. Kijk voor de actuele openingstijden op de site van Feeriland. De toegang bedraagt 7,60 voor volwassenen, 5,50 euro voor kinderen tussen de 3 en 12 jaar en onder 3 hebben kinderen gratis toegang.

Parkeren is gratis. Er zijn verschoonmogelijkheden en het park is buggyproof. Buiten is een restaurantje waar ze naast drankjes en snacks ook kleine maaltijden verkopen.

Heel druk met eendjes vangen
Heel druk met eendjes vangen

#4 Wandelen langs riviertjes

Zoals gezegd zijn in de Charente en de Haute Vienne verschillende kleinere en grotere riviertjes te vinden. Tijdens onze vakantie maken wij twee verschillende wandelingen: bij Site Corot en bij Pont Binot. Allebei mooi!

Wandelen bij Site Corot

Iets boven Saint Junien bevindt zich Site Corot, gelegen aan de Glane. In de bocht van de weg richting Saint Junien is de gratis parkeerplaats te zien. Vanaf daar kun je een wandeling maken van ongeveer 1,5 kilometer naar een molen.

De wandeling is vanaf het begin prachtig. We horen het water van een dam ruisen. We lopen langs oude muren die begroeid zijn met allerlei klimplanten. Op enkele plekken staat graffiti op de muur. Dat geeft de plek iets mystieks. We maken er een paar foto’s en lopen dan verder langs het riviertje.

Op plekken met stenen kolkt de rivier licht. “Waarom is hier een bubbelbad?” grapt onze middelste. We lopen eerst helemaal naar de molen die nog in gebruik is en waar porselein tentoongesteld wordt. Op de terugweg gaan we met onze voeten het water in en lopen van steen naar steen. Halverwege de wandeling picknicken we aan één van de tafels. Wandelen bij Site Corot is ideaal met jonge kinderen!

Praktische informatie

De wandeling is niet geschikt voor buggy’s of kinderwagens. Onze jongste van bijna drie heeft op een paar stukjes na de gehele wandeling zelf kunnen lopen. Parkeren is gratis. Het adres voor de navigatie is 87200 Saint-Junien.

Bij Site Corot kun je grotendeels door het riviertje lopen
Bij Site Corot kun je grotendeels door het riviertje lopen
Graffiti bij site corot
Eén van de muren is met graffitti bekleed. Zonde? Mooi!
Wandelen bij Site Corot
Instagrampose!

Wandelen bij Pont Binot

Ook bij Pont Binot kun je prachtig wandelen. Deze brug is gelegen bij het Village Gaulois, het Gallisch dorp bij Esse. Parkeren kan gratis op de parkeerplaats van dit openluchtmuseum.

Bij de brug is het heerlijk spelen in het water. Onze kinderen zijn druk met dammetjes bouwen en inpolderen. Echte Hollanders. Vanaf Pont Binot is een wandeling uitgezet van 8 kilometer, langs het riviertje de L’Issoire. Het riviertje meandert rustig, het pad loopt er langs. Het is een wandeling waarbij je dezelfde weg teruggaat.

Dat maakt het makkelijk voor ons om al gauw weer terug te keren. We zijn op éénderde als onze kinderen echt geen zin meer hebben. Wij hebben het zelf ook warm en vinden het prima om weer terug te gaan.

Steden en kasteel in het oosten van de Charente en de Haute Vienne

Een terrasje pakken en wat winkeltjes bekijken kan in de plaatsen Saint Junien en Confolens. Confolens ligt aan de rivier de Vienne, dat geeft de stad een mooi aanzicht. Het stadje is klein, maar heeft wel een aantal leuke terrasjes.

Als je Confolens bezoekt, rijd dan ook nog een paar kilometer door naar Saint Germain de Confolens. Hier is een prachtige oude burcht van waaraf je een prachtig uitzicht hebt over de rivier en de omgeving. De burcht zelf is vrij te bezichtigen. Onderaan de burcht bij de rivier is een charmant kioskje te vinden waar ze onder meer heerlijke zelfgemaakte biologische friet verkopen, maar ook wijn en limonade. Er is een hangmat en er zijn ringen waar de kinderen aan kunnen zwieren.

Vanaf de burcht bij Saint Germain de Confolens heb je een prachtig uitzicht
Vanaf de burcht bij Saint Germain de Confolens heb je een prachtig uitzicht
Kasteel van Saint Germain de Confolens
Kasteel van Saint Germain de Confolens

Markt in Saint Junien

Het centrum van Saint Junien is net wat groter dan dat van Confolens. En dat betekent ook meer winkels en meer terrassen. Elke derde zaterdagochtend van de maand is in Saint Junien een grote markt. Er is onder meer fruit, honing, kaas en worst te koop. Ook staan er enkele kramen met tassen kleding.

In Saint Junien is wekelijks een grote markt
In Saint Junien is wekelijks een grote markt

Lokale feesten

Uiteraard kennen de dorpen in de buurt van Confolens en Saint Junien hun eigen jaarfeesten. Wij bezochten die van Saint Christophe, vlakbij onze camping. Er is een brocante markt, er staan oud-Franse spelletjes op het plein. ’s Avonds is er live-muziek en aan de overkant van de weg mogen we boogschieten. Kortom, een echt jaarfeest!

De sfeer is goed op het feest als we er ’s middags even zijn. De kinderen springen op het springkussen maar de oud-Franse spelletjes hebben meer aantrekkingskracht. Vooral het naar boven brengen van een houten bal op een bord met gaten vinden de meisjes een leuke uitdaging. We eten een crèpe en laten ons verleiden tot een miniles boogschieten.

Tip: bekijk ter plekke op vakantie in de lokale kranten voor meer jaarfeesten en vlieg- en adelaarshows, ze zijn er in deze regio in overvloed.

Crepes kopen op het marktje van Essubras
Crepes kopen op het marktje van St. Christophe

Kortom, in het oosten van de Charente en in de Haute Vienne is genoeg te beleven met kinderen.

Meer lezen

Op zoek naar inspiratie voor andere Franse regio’s? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).