Oradour sur Glane met kinderen bezoeken, kan dat?

Een martelaarsdorp uit de Tweede Wereldoorlog: Oradour sur Glane met kinderen bezoeken is geen gewone gezinsactiviteit. Toch is Karijn heel blij dat ze met haar jonge gezin het dorp bezocht heeft.

Martelaarsdorp uit de Tweede Wereldoorlog

Vlakbij Saint Junien in de regio de Charente -Frankrijk- ligt het martelaarsdorp Oradour sur Glane. In de Tweede Wereldoorlog werden hier, hoogstwaarschijnlijk als wraakactie, 642 inwoners van het dorp op gruwelijke wijze vermoord. Slechts zes inwoners ontkwamen aan de gruwelijkheden. Alle vrouwen en kinderen werden samengezet in de kerk en met rook verstikt. De mannen werden geëxecuteerd en hun lichamen daarna verbrand.

Om deze verschrikkelijke gebeurtenis nooit te vergeten is na de oorlog besloten het dorp zoveel mogelijk intact te houden.

Oradour sur Glane met kinderen
Bij de ingang van het museum

Oradour sur Glane met kinderen bezoeken

Niet persé een gezellige gezinsactiviteit om de vakantie mee te starten. En zeker niet met hele jonge kinderen. Maar het verhaal maakt op mij zo’n indruk dat ik er graag naar toe wil. Onze oudste is bijna 8 en weet al wat van de Tweede Wereldoorlog. Maar om haar over deze gruweldaad te vertellen, dat vinden we te heftig. Onze dochter van 5 en zoon van bijna 3 zullen de impact van de plek hoogstwaarschijnlijk niet begrijpen. We gaan er naar toe met het plan een zeer afgezwakte versie van het verhaal vertellen.

Voor het dorp is een momument en een klein museum ingericht, waarbij we gratis kunnen parkeren. Vanaf onze camping En Campagne is het een klein half uurtje rijden. Bij de parkeerplaats staan een medewerkster van de VVV. Zij kijkt naar onze kinderen en geeft uit zichzelf aan dat het museum te heftige beelden voor de kinderen bevat en raadt aan om het museum over te slaan en alleen het dorp te bezoeken. Dat doen we.

We moeten door een tunnel om bij het dorp te komen. In de tunnel hangen de foto’s van alle omgekomen mensen. Ook foto’s van hele jonge kinderen. Ik krijg kippenvel, en vraag me af of Oradour sur Glane met kinderen bezoeken een goed idee is, maar mijn dochter neemt de foto’s voor kennisgeving aan en loopt door.

In vogelvlucht wat er gebeurde op 10 juni 1944
In vogelvlucht wat er gebeurde op 10 juni 1944

Spookdorp

Eenmaal door het hek naar buiten zijn we in een surrealistische omgeving beland. Alsof er gisteren nog door de straten van Oradour werd gelopen. De tramkabels hangen er. We lopen langs woonhuizen, de bakker en een garage waar de bordjes van de automerken hangen. Een uitgebrande auto staat geparkeerd op het plein. Alles is zwartgeblakerd en veel panden zijn geruïneerd.

Onze oudste wijst ons op een fiets aan de muur: “Ze hadden vroeger zelfs een fietsenmaker hier.” Bij de kerk en op enkele andere plekken hangen bordjes die ons vertellen dat de mannen en vrouwen op die beruchte 10 juni 1944 er werden verzameld, vermoord en verbrand. Onze oudste kan de Franse bordjes niet lezen maar is wel nieuwsgierig. We vertellen haar dat bijna alle inwoners van het dorp zijn overleden. Ze stelt geen vragen over het hoe, maar wel over het waarom.

Oradour sur Glane Charente bezienswaardigheden
Het dorp maakt indruk op ons allemaal
Mijn dochters bekijken wat er nog rest in de huizen
Mijn dochters bekijken wat er nog rest in de huizen

Tweede Wereldoorlog

We raken in gesprek over Duitsland, over Hitler, we laten foto’s zien. Onze dochter snapt niet dat iemand de baas over de hele wereld wil zijn en alle landen wil hebben, zeker niet als dat betekent dat je mensen uitsluit en doodt.  “Waarom wil je de baas zijn over iedereen en anderen pesten? Moesten kinderen dan ook meevechten? En hadden ze vroeger dan geen Kanjertraining?” Ik slik, lach en ben ontroerd. Ook al willen we heel veel niet vertellen over deze gruwelijke plek, het brengt ons een mooi gesprek met onze oudste dochter over een beladen onderwerp. Aan de andere twee gaat het grotendeels voorbij, gelukkig maar.