Het Adelaarsnest van Hitler bezoeken, hoe is dat met kinderen?

0
811

Het Adelaarsnest, ook wel Kehlsteinhaus genoemd, is het voormalige theehuis van Adolf Hitler. Blogger Mieke ging er tijdens haar vakantie in de Zuid-Duitse regio Berchtesgaden heen met haar kinderen

Het Adelaarsnest van Hitler bezoeken

Op onze camping aan de voet van de Obersalzberg in Berchtesgaden is in de avonduren een mysterieus lichtje bovenop de berg te zien. Het is het Adelaarsnest een van de weinige bouwwerken van de nazi’s die intact is gebleven. Daar willen wij naartoe!

Het Adelaarsnest, het voormalige theehuis van Adolf Hitler, is een bezoek met kinderen zeker waard. Het Kehlsteinhaus – zoals de officiële naam luidt – torent hoog op de Obersalzberg boven de regio Berchtesgaden uit. Ook bezochten wij het gangenstelsel en de restanten van Hitlers woning Berghof. Een imposant dagje uit tussen historie en natuurschoon.

Documentatiecentrum Obersalzberg

Met de auto bereiken we halverwege de berg een grote parkeerplaats, waaraan het Documentatiecentrum Obersalzberg is gevestigd. Vanaf hier mogen auto’s niet verder. Maar er zijn genoeg (betaalde) parkeerplekken. Het Documentatiecentrum laten we voor gezien, alles in het Duits is niet zo boeiend voor onze kinderen van 4, 6 en 14 jaar.

Bus naar het Adelaarsnest

We lopen naar de voorzijde van de parkeerplaats, waar de bussen vertrekken naar het Adelaarsnest. De weg naar de top is te smal en te onoverzichtelijk, waardoor je alleen per bus naar het Adelaarsnest kunt.

Het is toeristisch druk op het busstation, maar na een korte wachttijd hebben we kaartjes.

De busrit is adembenemend. De kinderen denken dat ze in een natuurfilm zijn beland. Langs de smalle Alpenstrasse krijgen we prachtige panorama’s te zien van het Berchtesgadenerland met de Königssee. In verschillende talen (geen Nederlands) wordt het een en ander verteld over het ontstaan van deze weg van 6,5 km met een hoogteverschil van 700m, speciaal aangelegd voor toegang naar het Adelaarsnest.

De busrit naar de top van de Obersalzberg.
De busrit naar de top van de Obersalzberg.

Met de lift naar het Adelaarsnest

Boven gaan we vanaf het eindstation van de bus te voet verder door een enorme gang in de berg, ingelegd met Italiaans marmer. Het echoot prachtig, zo ervaren de jongens. De gang eindigt bij een grote lift met spiegels, een kunstwerk op zich. De lift wordt echter vakkundig volgestopt met toeristen, waardoor de kinderen vooral benen bekijken. Razendsnel gaat de lift naar het Adelaarsnest zelf, een technisch hoogtepunt waar we met gemengde gevoelens over praten. De nazi’s en complimenten blijft een lastig punt.

Restaurant in het Adelaarsnest

Voordat we naar binnen mogen, moeten we bij een loket aangeven hoe laat we de bus terug willen nemen. Wel handig om te realiseren, dat het Adelaarsnest nu een café-restaurant is. Wie gaat eten, doet er verstandig aan zeker drie uur voor het bezoek uit te trekken. Het is druk!

Op de top van de Obersalzberg

Wij besluiten niet te gaan eten en denken met een uur voldoende gezien te hebben. Dat blijkt wat krap, want het is druk en er is veel te zien. Het gebouw zelf is niet bijzonder, wel de ligging. De top van de Obersalzberg is op loopafstand en biedt een prachtig uitzicht. De Oostenrijkse Alpen zijn te zien, de Königssee ligt prachtig blauw tussen de bergen en de kinderen ontdekken onze camping.

Links onder is het Adelaarsnest te zien.
Links onder is het Adelaarsnest te zien.
Het uitzicht op de Köningsee.
Het uitzicht op de Köningsee.

Gangenstelsel in de Obersalzberg

In de Obersalzberg is door de nazi’s een uitgebreid tunnelstelsel aangelegd. Deze verbond de huizen van de nazi-bonzen, om te kunnen vluchten en ter verdediging. Door een tip van onze buurman op de camping stoppen we op de terugweg halverwege de Obersalzberg bij Hotel Zum Turken. Vanaf hier kunnen bezoekers een deel van het stelsel bezoeken. Parkeren kan gratis bij dit hotel, dat als een van de weinig bouwwerken op de Obersalzberg de Tweede Wereldoorlog heeft doorstaan. Een klein deurtje links is de toegang naar het ondergrondse complex.

Voor 2 euro per persoon laten we dit tripje niet lopen en voor de jongens blijkt het een prachtige ervaring. Erg bijgehouden wordt het niet, dus het is vochtig en nat. Tip: neem een trui mee want het is kil. De dikke, gepantserde muren zijn imposant, evenals de cellen, schietgaten en verdedigingskoepeltjes. De ‘klapper’ vinden de kinderen het grote gat dat door een mortier van de geallieerden in de gepantserde muur is geslagen. Dit is het echte soldatenwerk!

Een van de trappen in het gangenstelsel.
Een van de trappen in het gangenstelsel.

Restanten van de Berghof

En weer met dank aan onze ingelezen buurman, bezoeken we ook de restanten van de Berghof. Dit was het woonhuis van Hitler, dat na de oorlog is gebombardeerd en later is opgeblazen. Dit om te voorkomen dat het een bedevaartsoort zou worden. Om die reden zijn de huidige restanten van de Berghof best lastig te vinden. Verwacht geen richtingsbordjes!

Vanaf de parkeerplaats bij Hotel Zum Turken is het lopend een paar minuten. Loop naar de voorkant van het hotel via de doorgaande weg. Deze ligt in een bocht en er is geen voet- of fietspad dus we houden de kinderen stevig aan de hand. Aan de voorzijde aangekomen is links een bospad. Na enkele tientallen meters staat er een herdenkingsbord in het bos. Tussen de bomen ontwaren we nu de brokstukken van de Berghof.

Gangenstelstel en het Adelaarsnest met kinderen bezoeken is indrukwekkend

Omdat de Berghof zo dichtbij bleek te liggen hebben we hier een bezoek aan gebracht, maar het is niet de moeite waard om alleen deze ruïne te bezoeken. Het gangenstelsel dat deels voor publiek geopend is, maakte op onze kinderen meer indruk. Ook het Adelaarsnest was de moeite waard, deels door het prachtige uitzicht en deels door de historie die tot leven komt. Dat is grotendeels te danken aan foto’s uit die tijd die nu zijn opgehangen. Zo hangt een foto van Hitler op het zonneterras op precies diezelfde plek op datzelfde terras. Dat maakt dat de geschiedenis heel dichtbij komt.

Praktische informatie

Voor de volwassenen betalen we 16,10 euro en voor kinderen tot 14 jaar is de prijs 9,30 euro (prijspeil 2017). Er zijn ook familiekaarten verkrijgbaar. Hier zijn de actuele entreeprijzen te vinden. De bus rijdt van 8.30 tot 16 uur dagelijks elke 30 minuten.

Je kunt ook een compleet verzorgde excursie boeken vanuit Salzburg, bekijk hieronder de opties en mogelijkheden:

 

Ligging Adelaarsnest:

Zou jij het Adelaarsnest en het gangenstelsel bezoeken?

Meer lezen

Berchtesgaden ligt vlakbij Salzburg en Salzburgerland. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.