Bonbons maken met kinderen bij De Bonte Koe: leuk en lekker + WIN

5
299

Samen met je kind bonbons maken bij een echte chocolatier, hoe tof is dat? Froukje volgde met haar zoon de kind/ouder workshop bij De Bonte Koe en kwam enthousiast thuis. Ze hadden veel geleerd én allebei een zelfgemaakte bonbonnière vol overheerlijke chocola om aan de thuisblijvers uit delen (of om zelf op te snoepen).

En weet je wat leuk is? Jij kunt ook zo’n workshop winnen, zodat je deze zomervakantie nog samen met je kind aan de slag kunt. Hoe je meedoet, lees je onderaan dit blog.

Bonbons maken met kinderen bij De Bonte Koe? Volg de kind/ouder workshop

In de Randstad is De Bonte Koe geen onbekende naam. In de winkels in Schiedam en Den Haag koop je overheerlijke chocolade en bonbons, of zoals ze bij De Bonte Koe zelf zeggen, ‘chocoladekunst’. Deze zomer geeft De Bonte Koe in het atelier in het centrum van Schiedam dagelijks een workshop voor ouder en kind. Samen leer je alles over chocolade en na afloop verlaat je het pand met een tasje zelfgemaakte bonbons.

Mijn kind is 8 jaar en dol op helpen in de keuken. Als ik hem voorstel deze workshop samen te doen, is hij meteen enthousiast. In de eerste vakantieweek in onze regio staan we dan ook op een ochtend om 10 uur klaar in de voormalige jeneverdistilleerderij aan de Lange Haven in Schiedam. De ontvangst is hartelijk. Er is koffie voor mij, appelsap voor mijn zoon en er is chocola in overvloed. Best heftig op dit tijdstip, maar te lekker om te laten staan.

Mutsje op, schort voor, handschoentjes aan. We zijn er klaar voor.
Mutsje op, schort voor, handschoentjes aan. We zijn er klaar voor.

Waar cacao vandaan komt

Na een kort welkomstwoord mogen we van start. Chocolatier Ronald, die al vijftien jaar chocoladekunstwerken en bonbons maakt bij De Bonte Koe, roept de kinderen bij zich en vertelt waar cacao vandaan komt en hoe van die onooglijke bonen heerlijke chocola wordt gemaakt. Heel leerzaam en de kids staan dan ook geboeid te luisteren. Ook legt hij uit wat het doel van vandaag is. We gaan een bonbonnière maken die we vervolgens vullen met bonbons. Aan de slag!

Zoon kiest ervoor zijn bonbonnière te maken van melkchocolade, ik ga voor puur. We krijgen een plasje gesmolten chocola op ons werkblad, dat we uitsmeren over een rond vel bakpapier en vervolgens in een ring plaatsen. Dit wordt ons bonbonschaaltje. Het is best een precies werkje, maar de 8-jarige heeft het zo onder de knie. Hij draait zijn spatel als een volleerd chocolatier over de chocola.

De chocolatier legt uit waar cacaobonen groeien en hoe er chocolade van wordt gemaakt.
De chocolatier legt uit waar cacaobonen groeien en hoe er chocolade van wordt gemaakt. Ouders kunnen via de spiegel meekijken naar wat hij op zijn werkblad doet.
We doen een proeverijtje. Deze chocolaatjes eten we van links naar rechts. We beginnen met héél bittere chocola en werken naar toe naar steeds zoeter.
We doen een proeverijtje. Deze chocolaatjes eten we van rechts naar links. We beginnen met héél bittere chocola en werken naar toe naar steeds zoeter.
We leren over tempereren.
We leren over tempereren.
Van vloeibare chocolade maken we een eetbare bonbonnière.
Van vloeibare chocolade maken we een eetbare bonbonnière.

Zwemmende bonbonnetjes

Als dit eerste staaltje handwerk staat te stollen, beginnen wij aan ‘het interieur’ ervan, zoals onze leermeester dat noemt: de bonbons. De vulling is voor ons gemaakt, wij mogen hem in vormpjes snijden. Daarna komt een enorm leuk klusje. De bonbonnetjes mogen zwemmen in kommen gesmolten chocola. Aan ons de taak ze eruit te vissen. En zo raken al onze bonbons langzaam maar zeker omhuld met pure- of melkchocola.

Zijn nu al prachtig, maar nadat we met cornetjes gevuld met witte chocola de finishing touch hebben aangebracht, straalt mijn zoon van oor tot oor. Hij heeft helemaal zelf de mooiste bonbons gemaakt!

We maken de vormpjes van de bonbons. 'Kleien' mag niet, want ook de vulling kan smelten.
We maken de vormpjes van de bonbons. ‘Kleien’ mag niet, want ook de vulling kan smelten.
Zie ze zwemmen, die heerlijke bonbonnetjes.
Zie ze zwemmen, die heerlijke bonbonnetjes.
Tadaaaa! Wij zijn trots op ons eindresultaat.
Tadaaaa! Wij zijn trots op ons eindresultaat.

Praktische informatie over de workshop bonbons maken met kinderen bij De Bonte Koe

De kind/ouder workshop is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Ze kunnen dan al bijna alles zelf doen en dat is wel zo leuk. Een combiticket voor een volwassene en een kind kost 40 euro, losse tickets voor een extra kind zijn 15 euro. De workshop wordt de hele zomervakantie gegeven en duurt van 10 tot 12 uur. Kijk voor alle workshopdata op de website van De Bonte Koe.

Doordat de werktafels waaraan je met je kind werkt ver uit elkaar staan, kun je de coronaregels in acht nemen tijdens de workshop. Tijdens uitleg roept de chocolatier alleen de kinderen naar voren, ouders kunnen via een scherm en een spiegel meekijken naar de handelingen die hij op zijn werkblad verricht. Bij binnenkomst wordt kort gevraagd naar je gezondheid en je krijgt de vraag je handen te desinfecteren.

Bij de prijs inbegrepen zijn een kop koffie of thee en appelsap voor de kinderen. Er zijn voldoende krukjes aanwezig, dus ieder kind kan op een verhoging staan en goed bij het werkblad. In de workshopruimte is een toilet aanwezig.

WIN een kind/ouderworkshop bij De Bonte Koe

De smaak te pakken gekregen na het lezen van dit blog? We mogen in samenwerking met De Bonte Koe twee combitickets ter waarde van 40 euro weggeven! Deze tickets kun je in de zomervakantie van 2020 verzilveren.

Meedoen aan de winactie kan als je abonnee bent op onze nieuwsbrief. Nog geen abonnee? Dan kun je je hier alsnog inschrijven. Is gratis en je krijgt gemiddeld 1x per maand een leuke mail.

Ok, je bent dus abonnee van de KidsErOpUit-nieuwsbrief. Hoe nu verder? Eigenlijk heel simpel:

 • Laat een reactie op de Facebookpagina van KidsErOpUit achter onder de post over dit blog.
 • Geen Facebook? Laat dan een reactie op onze website onder dit blog achter. Zorg wel dat je hierbij een geldig mailadres gebruikt.

Meedoen kan t/m maandag 27 juli 2020. De dag daarna maken we de winnaars bekend via onze Facebookpagina. Meer info over onze winactie-voorwaarden is hier te vinden.

Meer lezen

Meer tips voor uitjes en vakantie in Nederland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met De Bonte Koe. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

5 REACTIES

 1. Super gaaf!! Staat ook al een tijdje op onze wish list!! ‍
  Zou geweldig zijn als we winnen!! Eten ons altijd misselijk aan de heerlijke massieve melk chocolade repen van de bonte
  We duimen!!

 2. Als er iemand is die dol is op chocola én op samen in de keuken staan en lekkere dingen maken, dan is het wel mijn 9-jarige maatje Lina.

 3. Samen met mijn 2 oudste kinderen van beide 9 jaar heb ik deze workshop al 2x gevolgd.
  Het was ontzettend l