Een actieve vakantie in Ierland met kinderen

Ben je op zoek naar een vakantieland met veel pretparken, tropische zwembaden en grote speeltuinen? Sla dan vooral Ierland over. Maar hou je van een actieve vakantie in een ongekend mooie omgeving, dan moet je echt naar Ierland. Blogger Jolinda vertelt je waarom een vakantie in Ierland met kinderen een aanrader is.

Een actieve vakantie in Ierland met kinderen

Mijn eerste kennismaking met het groene Ierland was 11 jaar geleden, ik was net zwanger van onze oudste. Te moe om veel te hiken beloofde ik mezelf hier ooit nog eens terug te keren om het land nog beter te leren kennen. Dat deed ik drie kinderen later. En ik kan je vertellen dat een vakantie in Ierland met kinderen nog leuker is dan zonder. De hoogtepunten van onze actieve vakantie met kinderen in Ierland deel ik graag met de Kidseropuit lezers.

De Ierse vlag zien we regelmatig wapperen tijdens onze vakantie in Ierland met kinderen
De Ierse vlag zien we regelmatig wapperen tijdens onze vakantie in Ierland met kinderen.

Bruisende stad Dublin

We vliegen in de meivakantie naar Dublin, daar gaat ons Ierland avontuur beginnen. De hoofdstad van Ierland is een prachtige bruisend stad, waar wij graag iets van de sfeer gaan proeven. We blijven hier maar 1 middag en nacht om de volgende dag verder te reizen naar het Zuid-westen. Om op een snelle en kindvriendelijke manier toch iets van de stad zien, kiezen wij voor de Viking Splash Tours.

Met Ryanair vlieg je voordelig naar Ierland. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper de tickets zijn.
Met Ryanair vlieg je voordelig naar Ierland. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper de tickets zijn.

We wandelen nog wat door de grote winkelstraat Grafton street en genieten van de live muziek op bijna elke hoek van de straat. Wat een gezellige stad is dit! De kinderen worden er ook vrolijk van en we vinden het bijna jammer dat het tijd is om naar ons hotel te gaan. We verblijven in het Maldron hotel. Ideaal als je met een iets grotere familie bent, wij passen met ons 5-en op een gezinskamer. We eten in het hotel en gaan de volgende morgen na een echt Iers ontbijt (veel en vet) op weg naar ons vakantiehuis. We kiezen bewust voor het Zuid-Westen van Ierland, vanwege de mooie kustlijn.

Heerlijk vakantiehuis in Ardgroom

Na een rit van ruim 4 uur, met vooral het laatste gedeelte prachtig uitzicht op de bergen en de Atlantische Oceaan, vinden we ons ‘thuis‘ voor de komende twee weken in het kleine plaatsje Ardgroom. We hebben geboekt bij Belvilla, Sinds kort heeft Belvilla ook vakantiewoningen in Ierland in haar aanbod. Ons huis is heerlijk comfortabel, en toch midden in de prachtige natuur. Op nog geen 10 minuten lopen komen we bij een stonecircle, waar we prachtig uitzicht op zee hebben. Wij vermaken ons hier wel!

Ons 'thuis' in Ierland. Een heerlijk comfortabel, betaalbaar vakantiehuis van Belvilla.
Ons ’thuis’ in Ierland. Een heerlijk comfortabel, betaalbaar vakantiehuis van Belvilla.
Ons huis is rustig gelegen, net buiten het plaatsje Ardgroom.
Ons huis is rustig gelegen, net buiten het plaatsje Ardgroom.
Op nog geen 10 minuten wandelen vanaf ons huis vinden we een mooie stonecircle.
Op nog geen 10 minuten wandelen vanaf ons huis vinden we een mooie stonecircle.
We spelen er verstoppertje en genieten van het uitzicht op zee.
We spelen er verstoppertje en genieten van het uitzicht op zee.
En wandelen weer terug naar ons heerlijke huis.
En wandelen weer terug naar ons heerlijke huis.

De mooiste gekleurde huizen in Ierland

Na al het zitten in een vliegtuig, vikingboot en de huurauto is het hoog tijd om een echte Ierse wandeltocht te maken. We kiezen voor een rondwandeling bij het plaatsje Eyeries. Zo hebben we ook meteen deze toeristische attractie gezien. De gekleurde huisjes zijn beroemd, wij vinden het wel jammer dat hier en daar de geparkeerde auto’s het straatbeeld vervuilen. Vlakbij het plaatsje kun je heerlijk langs de zee wandelen. Rust en ruimte, ik hou nu al van Ierland. Het hiken bevalt de kinderen goed. Ze vinden het veel leuker dan het wandelen in de Veluwse bossen dat ze van thuis gewend zijn. Dit is avontuurlijker, ze klimmen en klauteren heel wat af. Ik zal later in een apart blog meer vertellen over de mooiste wandelroutes van onze vakantie.

actieve vakantie in Ierland met kinderen 21
Eyeries is een mooi dorpje met prachtig gekleurde huizen.

Ross Castle en Killarney

Als je naar Ierland gaat, moet je een kasteel gezien hebben. Op een iets minder zonnige dag vertrekken wij naar Killarney. Een mooie route om te rijden, voor een groot stuk langs de ring of Kerry. Op de terugweg zullen we nog wel stoppen bij de mooie uitzichtpunten, nu gaan we eerst naar Ross Castle. We hebben de auto amper geparkeerd of we worden vriendelijke begroet. Of we zin hebben in een ritje met paard en wagen. Hoewel de kinderen dat wel leuk zouden vinden, slaan wij dit aanbod af. Geen probleem, ‘have a nice day’. Later lees ik ergens dat zo’n ritje ongeveer 12 euro kost. Wij vergapen ons aan het uitzicht op Ross Castle. Wat een mooi kasteel. We lopen een rondje en gaan naar binnen. De dame achter de kassa legt uit dat je het kasteel alleen mag ontdekken met een guide. Aangezien wij niet veel zin hebben om te wachten op de volgende rondleiding die over een half uur gaat, en om alles te moeten vertalen voor onze kroost, gaan we niet verder het kasteel in. Er is nog wel een kleine gratis tentoonstelling over het kasteel in de ruimte naast de kassa. Die bekijken we uitgebreid.

Ross Castle is een toeristische attractie in Killarney, toch is het er opvallend rustig als wij er zijn.
Ross Castle is een toeristische attractie in Killarney, toch is het er opvallend rustig als wij er zijn.

Shoppen

Als we weer buiten komen, is het weer opgeknapt, de zon schijnt zelfs. Zo kan het gaan in Ierland, het ene moment zwaar bewolkt en miezerig, en het andere moment is het stralend mooi. Ross Castle ligt in Het Nationaal Park Killarney, dus wij gaan aan de wandel. We hebben niet de illusie dat we even het park door kunnen wandelen, het is 102,89 vierkante kilometer groot. Wij lopen door het bos naar een punt waar we mooi uitzicht op het meer en het kasteel hebben. Dan is het tijd om de natuur te verlaten voor de grote stad. Nou ja, groot, voor Ierse begrippen in ieder geval wel. Er is een overdekt winkelcentrum, met enkele outletwinkels. Tienerdochter is niet meer te houden als ze een Nike-store ziet. Wij vinden de winkelstraat verderop in het centrum veel gezelliger. Er zijn leuke souvenirwinkeltjes en de sfeer is echt Iers. Vriendelijke mensen, vrolijke kleuren.

Keuzes maken...
Keuzes maken…

Ring of Kerry

Als we het shoppen zat zijn, is het tijd voor de mooie autorit terug. Het gedeelte van de ring of Kerry van Killarney naar Kenmare is prachtig. De Ring of Kerry is een populaire toeristische rondrit. Het rondje wordt vaak per auto, touringcar of op de fiets afgelegd. De rit volgt de kust van het schiereiland Iveragh. Wij stoppen op een van de mooiste punten van de route; Ladiesview. De naam van dit uitkijkpunt komt van een koninklijk bezoek in 1861, de hofdames van Koningin Victoria waren nogal de indruk van het uitzicht. Wij ook, de kinderen vinden het leuk om te kijken of ze misschien nog schapen kunnen ontdekken in de verte. Er is een klein restaurant vlakbij het punt, waar je iets kunt drinken, of een ijsje kopen.

Prachtig uitzicht bij Ladies View, op de Ring of Kerry.
Prachtig uitzicht bij Ladies View, op de Ring of Kerry.

Activiteiten op en bij het water

Hou je van water, dan zit je in Ierland goed. Naast de Atlantische oceaan en de Ierse zee, heeft het land ook enkele meren en rivieren. Bijvoorbeeld in het nationaal park in Killarney kun je bootjes huren om op het meer te varen. Maar we zien ook bij Kenmare in de buurt reclameborden voor een ‘seafari’. Een boottocht waarmee je de zee op gaat om zeehonden te spotten en als je geluk hebt misschien dolfijnen of walvissen. Wij gaan ons geluk nog iets meer noordelijk beproeven en maken een boottocht naar Skellig Michael. Bekend van de laatste Star Wars film. Ik zal daar in apart blog meer over vertellen. Ik kan je wel verklappen dat we helaas geen dolfijnen en walvissen hebben gezien, maar zoveel ander mooie dingen!

De zee, altijd goed voor speelplezier, ongeacht het weer.
De zee, altijd goed voor speelplezier, ongeacht het weer.
Sjouwen door het zand van het mooie strand bij Allihies.
Sjouwen door het zand van het mooie strand bij Allihies.
Geen glijbaan nodig als je een berg zand hebt.
Geen glijbaan nodig als je een berg zand hebt.

Dierentuin

Het hiken bevalt ons allemaal prima. Meer hebben we in dit land ook eigenlijk niet nodig om ons te vermaken. Maar ja, het is inmiddels ook wel een familietraditie geworden om tenminste 1 keer tijdens een vakantie naar de dierentuin te gaan. Dus ook in Ierland gaan we een dag aapjes kijken, in Fota Wildlife Zoo vlakbij Cork. Ik vertel daar in apart blog later meer over, het was namelijk zeker de moeite waard!

Kabelbaan boven de zee naar Dursey Island

Het leuke aan Ierland vind ik dat het een groot eiland is, waar ook nog kleine voor de kust liggen. Ierland houdt niet op aan de kustlijn of de inhammen. Als je de moeite neemt om even de Atlantische Oceaan of Ierse Zee over te steken kom je in weer een nieuwe Ierse wereld. Ook kinderen spreekt dit aan. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kabelbaan over de zee? De enige in Europa. Om van Ballaghboy naar het met een handjevol mensen bewoonde Dursey eiland te komen, stappen we in een niet al te stevig uitziende cabine. Om een route van 250 meter af te leggen, bungelend boven zee. Mijn jongste dochter is er stil van, mijn zoon heeft ineens veel praatjes en onze oudste dochter straalt van oor tot oor. Dit is gaaf! De kabelbaan van Dursey Island bespaart de eilandbewoners de gevaarlijke oversteek van de zeestraat en het bewijst een ontzettend praktische oplossing te zijn. Hij vervoert toeristen, eilandbewoners en proviand, honden en schapen. Stukjes hooi steken onder de bankjes uit. Eenmaal op het eiland, stap je echt een andere wereld binnen. Wij gaan er hiken, over de prachtige tocht lees je later meer.

Zou jij dit durven?
Zou jij dit durven?

Minpunten van een vakantie in Ierland met kinderen?

Tot zover de hoogtepunten van onze heerlijke vakantie in Ierland. Je vraagt je misschien af of wij ook minpunten van het land hebben ontdekt. Het weer misschien? Ierland staat bekend als regenachtig land. Wij hebben ervaren dat dit vooral in het Zuid-westen heel erg meevalt. In de twee weken dat wij er zijn, hebben we welgeteld 1 miezerige dag meegemaakt. De maand mei schijnt ook de meeste zonuren te kennen. Het links rijden dan, is dat niet lastig? Ook dat valt reuze mee. Het is even goed opletten in het begin, maar verder een kwestie van wennen. Veel landelijke wegen zijn trouwens zo smal, dat je alleen maar in het midden kunt rijden… Hebben we dan helemaal niks negatiefs te melden over een vakantie in Ierland met kinderen? Jawel, het is er zo mooi, dat het verslavend werkt, je wilt gegarandeerd nog eens terug!

Links rijden? Hmmm soms zijn de wegen zo smal dat we niks anders kunnen dan in het midden rijden.
Links rijden? Hmmm soms zijn de wegen zo smal dat we niks anders kunnen dan in het midden rijden.
The Healy pass is spectaculair om te rijden.
The Healy pass is spectaculair om te rijden.
Wij zijn verliefd op de mooie kustlijn van Ierland.
Wij zijn verliefd op de mooie kustlijn van Ierland.
De gele brem is ook kenmerkend voor het Ierse landschap.
De gele brem is ook kenmerkend voor het Ierse landschap.

Praktisch

Wil je ook op vakantie in Ierland met kinderen? Dan hebben we nog wel wat praktische tips voor je.

Wij vlogen op Dublin, met Ryanair. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je tickets kunt krijgen. Pak slim in, voor koffers moet je bijbetalen en er kan meer in de handbagage dan je denkt.

Kijk voor het huren van een auto eerst eens goed rond. De tarieven verschillen nogal. Wij vonden een goede deal bij Avis. Voor iets meer dan 300 euro reden wij 2 weken rond in Ierland. Wij hebben een aparte verzekering a 110 euro afgesloten om het eigen risico van 1350 euro te verzekeren. Mochten we schade rijden, dan wordt alles vergoed. Dit is zeker aan te raden, de wegen in Ierland zijn niet te vergelijken met die in Nederland.

De boodschappen zijn in Ierland net zo duur als in Nederland, je hebt er naast de duurdere supermarkten ook een Lidl en een Aldi. Uiteraard alleen te vinden in de wat grotere plaatsen.

Energiekosten zijn redelijk hoog. Het is daarom handig als je een huis huurt met een open haard. Wij hebben de verwarming bijna niet nodig gehad. Voor twee weken moesten wij 70 euro betalen voor elektriciteit, gas en water.

Bereid je reis goed voor, het wemelt in Ierland niet van de VVV’s. Veel informatie over activiteiten en uitstapjes kun je op internet vinden. Ons startpunt daarbij was de website van Ierland Toerisme

Zou jij een vakantie in Ierland met kinderen ook zo gaaf vinden?

Meer lezen

Hou je van de natuur in Ierland? Klik & kijk dan voor meer inspiratie voor actieve vakantiebestemmingen:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelEten op Rolletjes met kinderen
Volgend artikelMakkelijk en snel een fotoboek maken met YourPhotoMag
Jolinda is gek op schrijven en reizen. Laat ze die twee nou goed kunnen combineren bij KidsErOpUit. Sinds 2015 doet ze als blogger verslag van haar vakanties en uitstapjes met man en drie kinderen (geboren in 2005, 2007 en 2010). Samen gaan zij voor actieve vakanties in de natuur, met een snufje cultuur. Bij voorkeur vanuit een comfortabele vakantiewoning.

4 REACTIES

 1. Goedenavond,

  Wat een super leuke rondreis. Waar kan ik de andere delen vinden over de rondreis? Vind het zelf altijd moeilijk om een reis samen te stellen, omdat ik dan te veel wil zien in een te korte tijd. Deze reis die jullie gemaakt hebben ziet er echt super uit. Hoeveel dagen hebben jullie gereisd? En in welke plaatsen hebben jullie overnacht? Hoe was de vlucht met ryanair? Sorry voor alle vragen. Maar alvast heel erg bedankt.

  • Hallo Mellanie,
   Jolinda heeft geen rondreis gedaan. Ze verbleef 2 weken in hetzelfde huisje (zie link in dit blog). Daarnaast in Dublin geweest. Vliegen met Ryanair ging prima. Zelf vloog ik recent met Air Lingus en ook dat ging prima. Heb je ook al het blog over Ring of Kerry gelezen? Daar staan ook nog wat overnachtingstips in.
   Veel plezier in ieder geval!
   Groetjes Saskia

   • Hoi Saskia,

    Dank je wel. Het was me idd al een beetje onduidelijk of ze nu iedere keer ergens anders verbleef. Maar qua afstanden was dit dan wel te doen blijkbaar om heen en weer te rijden, is voor de kinderen denk ik ook wel fijn. In haar blog geeft ze bij een paar dingen aan in een ander blog schrijf ik hier meer over. Maar die andere blogs kan ik niet vinden. Ga ook even zoeken op de blog ring of kerry, dank je wel!! En ook air lingus ga ik even na kijken!!

    Groetjes Mellanie.

   • Hallo Mellanie,

    De andere blogs over Ierland kan je vinden via het menu: Europa –> Ierland. Of direct naar .

    Groetjes Saskia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.