Nationaal Bomenmuseum in Doorn verkennen met een ontdekkingskoffer

0
272

Het Nationaal Bomenmuseum in Doorn is de grootste bomentuin van Nederland. Kinderen kunnen met ontdekkingskoffers op pad. De kinderen van Mieke leren over bomen en planten, spelen in de natuurlijke speeltuin en ontdekken de boomhut van Max.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Grootste bomentuin van Nederland 

In het plaatsje Doorn op de Utrechtse Heuvelrug ligt het Nationaal Bomenmuseum Von Gimborn Arboretum. Het is de grootste bomentuin van Nederland. Er staan ongeveer 3000 soorten bomen en struiken van over de hele wereld. 

Met twee verschillende ontdekkoffers, gaan we op pad met de kinderen door het Bomenmuseum in Doorn.
Met twee verschillende ontdekkoffers, gaan we met de kinderen op pad door het Bomenmuseum in Doorn.

Groene parel naast een bedrijventerrein

Bij het woord museum denk je misschien aan vitrines en kasten, maar dat is in het Bomenmuseum niet van toepassing. Alle struiken en bomen zijn geworteld in de grond en dus levend. Dit zorgt voor een prachtig park van 27 hectare. Met slootjes, bruggen, een heideveld en een beeldentuin is het een mooi wandelgebied. 

Ingang van Bomenmuseum in Doorn met gratis parkeerplaats

Deze groene parel verwachten we niet als we met onze jongens K. (8 jaar) en T. (6 jaar)  naar het Bomenmuseum rijden. Via het gehucht Palmstad (jaja, prachtige naam vlakbij een bomenmuseum) rijden we via een bedrijventerrein naar het Toeristische Overstappunt (TOP) aan de Velperengh waar de ingang van het Bomenmuseum is. 

Vanaf de parkeerplaats aan de TOP Velperengh in Doorn lopen we naar de ingang van het Bomenmuseum.
Vanaf de parkeerplaats aan de TOP Velperengh in Doorn lopen we naar de ingang van het Bomenmuseum.

Koffers voor kinderen om het Bomenmuseum te ontdekken

In het entreegebouw van het Bomenmuseum in Doorn zijn twee spannende, actieve speurtochten voor kinderen te verkrijgen. Hiermee ontdekken ze van alles over de natuur. In de koffers vinden we onder meer een doeblad, informatiekaarten en attributen zoals pen en loep. 

De ene speurtocht gaat over bomen en hun leefomgeving (de gele route), de andere over het ontstaan van de aarde en over de evolutie (de blauwe route).

Check of de koffers compleet zijn. De koffers achter de balie wel, in de mand niet want deze zijn al gebruikt.
Check of de koffers compleet zijn. De koffers achter de balie wel, in de mand niet want deze zijn al gebruikt. Het doe-blad mag na afloop mee naar huis, vandaar.

Twee verschillende ontdekroutes voor kinderen

De koffers met ontdekmaterialen zijn bestemd voor twee verschillende routes door het bomenmuseum. Wel overlappen ze elkaar voor een groot gedeelte en voeren ze beiden langs de boomhut van Max. Daar zo meer over!

De blauwe route is iets langer. Wij volgen beide routes, met als basis de blauwe route. Ondertussen letten we ook op de gele borden van de ‘Geen bomen, geen leven’-route en dat gaat goed. T. van 6 jaar heeft een koffer met de gele route en K. van 8 jaar de blauwe. 

De borden langs de route zijn duidelijk voor kinderen. Na een korte uitleg, wordt naar een opdracht in het doeboek verwezen.
De borden langs de route zijn duidelijk voor kinderen. Na een korte uitleg, wordt naar een opdracht in het doeboek verwezen.

Meer dan alleen bomen tijdens de speurtochten

Langs de routes staan borden met informatie. Na een korte uitleg wordt naar een opdracht in het doeboek verwezen. Daar moet de koffer voor open! Hier vinden de jongens allerlei benodigdheden om tot het antwoord te komen. Soms is de vogelkaart nodig, dan weer de boomvruchtenkaart. De zoekkaart met tuinvogels houden we de hele route in de hand want we spotten veel vogels. 

Dino’s in de plantenwereld

De meest bijzondere zoekkaart vinden de jongens de ‘oerbewoners in het bomenmuseum’. Op de voorkant staan dino’s, zijn die ook in het bomenmuseum? Nee dat niet, maar wel de tegenhangers in de plantenwereld: mossen, varens, bamboe en ginkgo-boom. Echte oerplanten, die we allemaal vinden. 

Bij iedere opdracht moeten de koffers open voor de attributen en zoekkaarten.
Bij iedere opdracht moeten de koffers open voor de attributen en zoekkaarten.

Veel attributen in de zoekkoffers

De zoekkoffers zijn goed gevuld. Zo is er een doeboekje met opdrachten die mee naar huis mag. Verder dus de zoekkaarten voor onder meer vogels en boomvruchten. Daarnaast een potlood, pen, meetlint, krijtje, loep en wit blaadje.

De laatste drie attributen zijn nodig voor het goed bekijken van boomschors. T. zoekt een mooie boom, wit blaadje er op, flink krassen met het krijtje en daarna is onder de loep goed de structuur te zien. 

Verder meten we de omtrek van verschillende bomen, zoeken we kleine beestjes onder een stukje schors dat los zit, tellen we jaarringen om de leeftijd van een boom te ontdekken en leren we meer over fotosynthese. 

Een loep is een attribuut dat we vinden in de zoekkoffers. Superhandig!
En natuurlijk zijn de koffers ook als schrijftafeltjes te gebruiken.
En natuurlijk zijn de koffers ook als schrijftafeltjes te gebruiken.

De boomhut van Max in het Bomenmuseum Doorn

Centraal in het Bomenmuseum staat de boomhut van Max. Het is niet te missen, deze reusachtige boom met uitkijktorens. Ook hier gaan we verder met de opdrachten. En komt de natuur heel dichtbij, want we kunnen hier bladeren onder microscopen bekijken. Ook de digitale boom door de jaargetijden heen, geeft veel informatie aan de kinderen.

De uitkijktorens zijn smal, een kind per keer is het beste. Ze geven een mooi uitzicht en met wat geduld, kun je vogels spotten. 

"De

De voorstelling van een boom door de jaargetijden heen is heel duidelijk.
Naast de boomhut van Max is een speeltuin aangelegd met natuurlijke materialen.
Naast de boomhut van Max is een speeltuin aangelegd met natuurlijke materialen.

Meer informatie over het Bomenmuseum in Doorn

Entree: 6,50 euro, kinderen t/m 15 jaar gratis (prijspeil 2020). Betalen kan alleen via een pinautomaat aan de buitenmuur van het entreegebouw. De Museumkaart is niet geldig in het Bomenmuseum.

Parkeren kan gratis op het naastgelegen Toeristische Overstappunt (TOP) aan de Velperengh 13 in Doorn.

Het Bomenmuseum is het hele jaar geopend, ook op zon- en feestdagen. April t/m oktober: 9 – 19 uur en november t/m maart: 10 – 16 uur. 

Het entreegebouw is open op zaterdagen en zondagen van 11 tot 16.45 uur. 
Sommige tijden is het entreegebouw niet bemand. Dan kan voor drinken, planten en ontdekkoffers contant worden afgerekend via een melkbus. Voor het gebruik van een ontdekkoffer wordt 3,50 euro gevraagd. 

Nog meer weten en lezen? Ga dan naar de website van het Nationaal Bomenmuseum.

Meer lezen

Houden jouw kinderen ook van bomen en planten? En zijn ze dol op speuren in de natuur? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER