Weekend Twente met kinderen: actief in de natuur en slapen onder een sterrenhemel

0
316

Eropuit in eigen land met kinderen in een mooie omgeving, waar je leuke uitstapjes kunt maken en ook nog eens op een bijzondere manier kunt overnachten. Een weekend Twente met kinderen heeft het allemaal te bieden. Blogger Fieke ontdekte het met haar gezin.

Weekend Twente met kinderen, op naar het meest oostelijk puntje van Nederland

Ondanks dat we zelf in Overijssel wonen moet ik bekennen dat we zelden in Twente komen. Ik zie echter regelmatig de mooiste foto’s van prachtige natuur in Twente voorbij komen, maar ook van mooie landhuizen en leuke dorpjes en ik hoor veel enthousiaste verhalen over het klimpark in Oldenzaal. Het wordt dus de hoogste tijd dat we een weekend Twente met kinderen gaan doen.

En zo wil het dat we op vrijdag in de herfstvakantie in de stromende regen naar Lattrop rijden. Een klein dorp nabij Ootmarsum in het noordoosten van Twente op een paar kilometer van de Duitse grens. Vijf minuten voordat we aankomen verdwijnen de regenwolken en lijkt het erop dat we een prachtig zonnig weekend in Twente door gaan brengen.

Erfgoed Bossem, overnachten op een prachtige duurzame veehouderij in Twente

We verblijven dit weekend op een bijzondere plek, Erfgoed Bossem. Eigenaren Dennis en Annette zijn de vijfde generatie die in de mooie Saksische boerderij wonen. Ze bestieren hier samen hun biologische en duurzame veehouderij waar ze Brandrode runderen houden.

Dennis en Annette bieden gasten de mogelijkheid om hun boerderij van dichtbij te ervaren. Ze hebben verschillende accomodaties op het terrein staan en in de boerderij is een restaurant waar je kunt genieten van een mooie maaltijd van lokaal en eerlijk eten. Bij Erfgoed Bossem staat kwaliteit voor mens en dier centraal.

Zodra we het erf oprijden zien we de vrolijke koppen van de runderen uit de stal steken en naast de stal de prachtig opgeknapte boerderij. Ook spotten de kinderen de andere dieren, de kippen, konijnen, geiten en varkens. Het voelt direct als een fijne plek. 

Overnachten doen we niet in één van de gastenkamers in de boerderij, en ook niet in één van de comfortabele lodgetenten. Wij slapen als gezin in twee sterrenkubussen. 

twente met kinderen erfgoed bossen
Erfgoed Bossem ligt net buiten Lattrap dicht tegen de Duitse grens.
twente met kinderen boerderij bossen
Centraal op het terrein van Erfgoed Bossem ligt de mooie Saksische boerderij.
Erfgoed bossen in twente
Je kunt er niet omheen, de Brandrode runderen op Erfgoed Bossem, ze kijken je vrolijk aan als je langs loopt.

Slapen onder de Twentse sterrenhemel in een sterrenkubus

Achter de boerderij liggen twee veldjes met kleine zwarte huisjes. Het zijn een soort tiny houses. Bij het zien van de ronde raampjes in de deur moet ik direct denken aan grote vogelhuisjes. Er zijn twee formaten huisjes, in beide vind je alles wat je nodig hebt. Een zithoek met slaapbank, een keukentje, een badkamer met douche en toilet, een hoger gelegen tweepersoonsbed en ruimte om onze mooie harde koffer een plekje te geven.

Dit hoger gelegen bed maakt dat het huisje een originele overnachtingsplek is. Boven het bed bevindt zich namelijk een grote glazen koepel. Je kunt vanuit bed naar de sterrenhemel boven je kijken, of genieten van de mooie volle maan. Vandaar dat deze huisjes sterrenkubussen heten.

Het sterrenkijk-thema komt in het hele huisje terug. Bij de zithoek staat een telescoop, het plafond in het grotere huisje is voorzien van een sterrenprint en de kussen op de bank en kopjes in keuken zijn ook in het sterrenthema.

Met ons vijven hebben we twee kubussen tot onze beschikking. De meiden vinden het heerlijk zo hun eigen plek. De jongste slaapt bij ons. Het idee was dat de jongste op de slaapbank zou slapen. Nou dat ging er bij hem dus echt niet in. De mogelijkheid om onder de sterrenhemel te slapen aan zijn neus voorbij laten gaan is geen optie. Gelukkig is het tweepersoonsbed op de vide groot genoeg voor ons drieën en hoeven we geen ruzie te maken wie onder de sterrenhemel slaapt. 

sterrenkubussen op erfgoed bossen
Op twee velden van Erfgoed Bossem vind je sterrenkubussen. Ik moet gelijk aan vogelhuisjes denken als ik ze zie.
Twente met kinderen sterrenkubus
De sterrenkubussen zijn klein maar fijn, alles wat je nodig hebt is in de kubus te vinden.

Heerlijk lokaal eten op Erfgoed Bossem

Op de dag van aankomst schuiven we ’s avonds aan in de boerderij voor Bossems Tafel. Een 3-gangen verrassingsmenu gemaakt van lokale en eerlijke producten. Een goed begin van een weekend Twente met kinderen, de relax modus is gelijk aan.

Bij binnenkomst ziet onze jongste de eerlijke producten die op het menu staan direct hangen. In de open keuken is een kast waar het vlees hangt te rijpen. “Ik weet best dat vlees van een koe komt maar tijdens het eten hoef ik de koe niet te zien” roept hij. Hij kiest een plek aan tafel vanwaar hij geen zicht heeft op de kast.

De kinderen kunnen kiezen voor kleinere porties van het verrassingsmenu of uit een 3-gangen kindermenu. Onze oudste eet met ons mee, de twee jongste gaan voor het kindermenu. We genieten van een heerlijke maaltijd met echt verse seizoensproducten en natuurlijk een mooie stukje rundvlees van eigen erf. Ook het dessert is heerlijk. De kinderen genieten van tomatensoep, pannenkoeken, friet en ijs. En ook dat ziet er allemaal heerlijk uit. Overnacht je op het landgoed, dan is aanschuiven bij een diner een dikke aanrader.

Ook een dikke aanrader is het ontbijt op Erfgoed Bossem. Op zaterdag- en zondagmorgen wordt er rond half negen een mand vol lekkers voor onze sterrenkubus geplaatst. Alles goed verpakt en gekoeld zodat je er ook voor kunt kiezen iets later te ontbijten. De mand is voorzien van lokale en eerlijke producten: yoghurt, granola, fruit, vers brood en krenteweggen, een biologisch sapje, lokale jam en een eitje. Spullen om koffie en thee te maken staan standaard in de sterrenkubus.

Met dat eitje gaat het trouwens bijna fout. Onze jongste vraagt of hij het eitje tegen zijn hoofd open mag tikken. Zodra hij dat doet merkt hij dat het eitje nog ongekookt is. Dit staat ook netjes op het briefje bij de eitjes vermeld, dat je zelf kan bepalen hoe je het eitje wilt bereiden…

Even later zitten we met vers gebakken roerei te smullen van ons ontbijt en is er een goede bodem gelegd voor een onze eerste actieve dag van ons weekend Twente met kinderen.

twente met kinderen ontbijt
Het ontbijt op Erfgoed Bossem is een dikke aanrader. Iedere ochtend staat er een mand vol lekkers op het terras.

Trek de mooie natuur in van Twente

Op vrijdagmiddag en zaterdagochtend trekken we de natuur in. Op steenworp afstand van Lattrop liggen de twee natuurgebieden Het Springendal en Bergvennen. 

Wandelen in natuurgebied Het Springendal in Twente met kinderen

Het Springendal staat bekend om zijn bronnen, beken en heuvels. In het gebied ontspringt er bronwater op drie plaatsen, de plekken zijn te herkennen aan bosmeertjes. Vanuit de meertjes lopen er drie beken door het gebied. Maar je vindt hier ook een stuk heide. Het gebied is dus lekker afwisselend. Er lopen verschillende wandelroutes door Het Springendal. Staatsbosbeheer heeft een paar mooie routes op de site staan maar ook Wandelnetwerk Twente heeft een aantal routes in dit gebied uitgezet.

Wij kiezen ervoor om een eigen route te maken en combineren een aantal van de gemarkeerde wandelroutes van Wandelnetwerk Twente tot een route van 6,5 kilometer. We lopen heerlijk door het bos richting de bronnen. Kronkelende paadjes doen het bij onze kinderen altijd goed, en als er bij de bronnen over een stenen pad door het water gelopen kan worden wordt daar natuurlijk voor gekozen.

We vervolgen onze route over brede boslanen, over de heide en komen vervolgens langs mooie nog bloeiende akkers. De herfst doet zijn intrede en de bomen kleuren langzaam geel en oranje en we spotten heel wat paddestoelen. Vlak voor het einde bij Hoeve Springendal duiken de kinderen nog even de stal in, er zijn kleine varkentjes van een maand oud en die moeten natuurlijk bekeken en geaaid worden. Een leuke onderbreking tijdens de wandeling. 

Het Springendal twente
We wandelen een zelfgemaakte route met behulp van het wandelnetwerk Twente door natuurgebied het Springendal.
het Springendal
Altijd leuk, routes die over het water gaan, daar worden de kinderen altijd blij van.
Het Springendal
Het Springendal is een zeer afwisselend natuurgebied, bos, bronnen, beekjes en heide zijn er te vinden.

Korte wandeling door natuurgebied de Bergvennen

Van een kennis krijg ik tijdens ons verblijf in Twente de tip om ook te gaan wandelen in Natuurgebied de Bergvennen. Een weids, glooiend landschap met heide en bos waar zeven vennen zijn.

Op zaterdagochtend na het ontbijt hebben we nog even wat tijd over voordat we richting Oldenzaal rijden om te gaan klimmen. Natuurgebied de Bergvennen ligt echt op een paar minuten rijden van onze sterrenkubussen dus besluiten we er even naartoe te gaan. De wandelroute is slechts 2,5 kilometer maar hij is zeer de moeite waard. En door zijn lengte ook heel geschikt om met kleine kinderen te lopen.

We lopen door het weidse heidelandschap en zien links en rechts van ons de vennen liggen. Nu met de herfst is het prachtig maar volgens mij is het hier altijd mooi. In de lente als het fris groen is, in de zomer als de heide in bloei staat maar ook in de winter en de kou het landschap mysterieus maakt. Na een heerlijke frisse neus gehaald te hebben is het tijd om richting Oldenzaal te gaan.

Twente met kinderen Bergvennen
Dicht bij onze accommodatie ligt natuurgebied de Bergvennen, klein maar zeer de moeite waard om te bezoeken.
Bergvennen in twente
De wandelroute bij natuurgebied de Bergvennen in zo’n 2,5 kilometer lang dus ook geschikt om met kleine kinderen te lopen.

Het grootste klimbos van Nederland: Avatarz in Oldenzaal

Zodra de kinderen horen dat we een weekendje naar Twente gaan en we gaan klimmen in het grootste klimbos van Nederland, Klimbos Avartarz, zijn ze niet meer te houden. Alle drie onze kinderen vinden het klimmen en klauteren in en tussen bomen heerlijk. De website van Avatarz wordt bekeken en de jongste roept blij dat hij alle parcours mag lopen. Vanaf 9 jaar mag je namelijk op het hoge klimparcours.

Bij aankomst bij het Avatarz melden we onze bij de blokhut waar ook het horeca gedeelte te vinden is. We hebben nog wat tijd over voordat we kunnen gaan klimmen en eten en drinken eerst wat op het grote terras. De horeca bij dit klimpark is ruim opgezet en ziet er gezellig uit. We zitten alleen niet echt tussen de bomen en vragen ons af waar het klimbos nu eigenlijk is. 

Als het tijd is om te gaan klimmen lopen we eerst naar het instructiegebouw dat iets verderop ligt. Het klimbos zelf blijkt nog iets verder weg te liggen. Het terrein van Avatarz is dus flink groot en lekker ruim opgezet. Als we naar het klimbos lopen, passeren we een hele lange kabel van het zipline parcours. “Die route gaan we zeker doen” roept onze jongste enthousiast. 

Genoeg hindernissen en klimroutes bij Klimbos Avatarz

Bij klimpark Avatarz zijn er 110 hindernissen te vinden die verdeeld zijn over verschillende klimroutes. Het hoge klimparcours klim je tussen de 6 en 12 meter hoog. Vanaf drie grote, aan elkaar verbonden, basisplateaus heb je toegang tot 6 klimroutes. Heel handig, zo hoef je niet constant naar beneden te klimmen om naar een nieuwe route te gaan. 

Nadat we aan de instructeurs hebben laten zien dat we veilig en juist met onze klimuitrusting kunnen werken besluiten we te beginnen bij route 1. Zo kunnen we rustig wennen aan alle klim- en klautertechnieken. 

De kinderen gaan als een speer en ik merk zelf dat ik het toch best een beetje spannend vind. We gaan over balken, kruipen door buizen, ziplinen van boom naar boom en lopen over touwbruggen. Het is nog lekker rustig in het klimbos dus we kunnen ons eigen tempo bepalen en worden niet opgejaagd door mensen achter ons. 

klimbos avatar
Met de juiste materialen lopen we naar het begin van het klimbos.

Voor de durfals is er een bungeejump sprong

Na klimroute 1 besluiten de overige vier familieleden dat het tijd is voor route 4. De route met de bungeejump sprong. Ik besluit dat het heel leuk is dat we van deze sprongen foto’s en filmpjes hebben en houd even pauze. Een bungeejump sprong hebben we nog niet eerder gezien als onderdeel van het klimparcours. Als de kinderen bij de bungee-hindernis zijn aangekomen is het toch wel even spannend om zomaar aan een elastiek in het diepe te springen maar ze doen het allemaal en vinden het uiteindelijk super gaaf. 

We klimmen en klauteren lekker door, maar merken wel dat het in de loop van de zaterdagmiddag (herfstvakantie) steeds drukker wordt. We moeten soms wat langer wachten bij de hindernissen omdat er mensen voor ons staan. Niet hinderlijk maar hierdoor duren de routes iets langer. Nadat we drie hele routes hebben afgelegd besluiten we dat het tijd is voor onze laatste route. De zipline route die eindigt met een 180 meter lange zipline terug naar het instructiepunt. Een top afsluiting van een heerlijke middag klimmen.

bungeejump sprong avatar
Nadat je aan de elastieken naar beneden bent gesprongen moet je in een groot net springen om vanuit daar verder te klimmen.
avatar klimpark
Het is prachtig klimmen zo in de herfst tussen al die mooi gekleurde bomen.

Klimbos Avatarz heeft jonge klimmers ook genoeg te bieden

Voor kinderen tussen de 6 en 9 jaar heeft klimbos Avatarz ook genoeg te bieden. Op een hoogte tussen de 2 en 4 meter hangen 30 hindernissen die geschikt zijn voor deze leeftijd. En gelukkig onderbreken er in deze lage routes de zipline hindernissen niet. Het zekeringsysteem voor deze doelgroep is ook net iets anders dan bij het hoge parcours. Zodra de kinderen éénmaal vastzitten hebben ze de handen vrij. Ze zitten nu vast tot het einde van de route. 

Dino en dierenfans halen hun hart op in Museum Natura Docet

Na al die buitenactiviteiten in het mooie Twente is het op zondag tijd om binnen iets te gaan doen. We kiezen voor een museum waar vooral onze jongste spruit graag naartoe wil. Naar museum waar dino’s zijn vindt hij namelijk altijd een goed idee. 

In Denekamp vind je Museum Natura Docet, het oudste natuurhistorisch museum van Nederland. Een niet al te groot museum dat geschikt is voor de hele familie. Bij de ingang krijgen alle drie de kinderen een boekje met vragen waarvan de antwoorden door het museum te vinden zijn. Altijd fijn om aan de hand van zo’n boekje met kinderen door het museum te lopen. 

Veel dieren en fossielen van dichtbij bekijken. 

We beginnen bij de dino’s. Leren hoe we aan het gebied van de dino kunnen zien of het een vlees- of planteneter is. De skeletten van dino’s maken iedere keer weer indruk, ze blijven groot.

In de wonderkamers maken we kennis met heel mooie opgezette dieren. Onze jongste is gek van de ijsvogel en kan hier zijn hart ophalen om vele soorten van dichtbij te bekijken. Iets verderop leren we