Het Wolvenspoor: als een echte wolf speuren en wandelen door het bos

In het Vechtdal kun je heerlijk wandelen. Blogger Iris D. liep met haar kinderen Het Wolvenspoor in Stegeren. Een heerlijke boswandeling of speurtocht waarbij je van de paden af mag.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Kinderwandeling Het Wolvenspoor

Een zonnige zondag in april nodigt ons uit om heerlijk te gaan wandelen. Mijn kinderen hebben Het Wolvenspoor uitgekozen als wandeling die zij graag willen lopen. Het verhaal wat we van tevoren lezen vertelt namelijk dat kinderen tijdens deze wandeling veranderen in heuse wolven. Dit heeft een magische aantrekkingskracht en dus staat deze wandeling boven aan het lijstje.

We rijden naar Stegeren en parkeren op de parkeerplaats bij restaurant De Bootsman. Daar krijgen de kinderen allebei een rugzakje met daarin alles wat ze nodig hebben om de route te kunnen lopen. 

De inhoud van de rugzak die je krijgt bij Het Wolvenspoor.
De inhoud van de rugzak die je krijgt bij Het Wolvenspoor.

Boswandeling als een echte wolf

Als we door het tunneltje naar de overkant van de weg zijn gelopen, worden eerst de rugzakjes open gemaakt. Een verrekijker, een opdrachtenboekje, een potlood, een kompas en een bakje met daarin een magisch wolvensnoepje. We kunnen beginnen!

Voor we het bos in duiken, net voor het hoge hek, is het tijd om het wolvensnoepje op te eten. Dan verander je namelijk in een echte wolf. Dan kun je beter de wolvensporen volgen en natuurlijk ook de sporen van de andere dieren in het bos. De wandeling heet niet voor niets Het Wolvenspoor.

De eerste check: huilen als een wolf. Dat lukt overduidelijk. De tweede check: klimmen over het hoge hek. Dat lukt ook. De conclusie wordt getrokken dat iedereen er helemaal klaar voor is. In het bos speuren de kinderen naar paaltjes met daarop de afdruk van een wolvenpoot. Als ze een paaltje met een rode rand tegenkomen is het tijd voor een opdracht.

Checken of het wolvensnoepje werkt door over het hoge hek te klimmen
Checken of het wolvensnoepje werkt door over het hoge hek te klimmen.
Dit zijn de wolvenpoten die je moet volgen langs de route.
Dit zijn de wolvenpoten die je moet volgen langs de route.

Opdrachten: speuren, zoeken en spelen

De eerste twee opdrachten van Het Wolvenspoor vinden plaats in het bos. Dat betekent dat de kinderen daar van de paden af mogen om de oplossing te zoeken. De opdrachten tijdens de wandeling zijn gekoppeld aan een bosdier. Als eerste zoeken de kinderen naar konijnensporen, als tweede naar seinpalen van reeën.

Het is niet meteen duidelijk waar we naar moeten zoeken. Het vereist echt wel wat speurwerk om precies te ontdekken waar we naar op zoek zijn. De eerste keer zijn dat bijvoorbeeld betonnen tegels met konijnensporen er in. De tweede keer zijn het witte vegen op de boomstammen. Maar uiteindelijk vinden we wel het dier waar we naar op zoek zijn. Dit is een beeld van het dier wat in hout is uitgehakt. Daar vinden we dan een wolvensnoepje, die we nodig hebben voor het oplossen van de puzzel.

Bij sommige opdrachten staat een leuk spelletje in het boekje. Dit kunnen de kinderen ter plekke spelen. Bijvoorbeeld verstoppertje of boompje verwisselen. Het is wel jammer dat dit spelletjes zijn die je niet zo makkelijk met zijn tweetjes kunt spelen, maar we geven er een leuke draai aan. 

Klaar om aan Het Wolvenspoor te beginnen.
Klaar om aan Het Wolvenspoor te beginnen.
Heerlijk om zo dwars door het bos te wandelen.
Heerlijk om zo dwars door het bos te wandelen.
Het eerste konijnenspoor is gevonden.
Het eerste konijnenspoor is gevonden.

Aan de slag met een kompas

Na de eerste twee opdrachten steken we een pad over en moeten we een stukje over de hei. In het stuk bos aan de overkant begint de moeilijkste opdracht. Hierbij hebben we het kompas nodig. Gelukkig staat er in het boekje uitgelegd hoe een kompas werkt, maar we doen er wel even over om de goede richting uit te lopen. Zeker omdat we op zoek moeten naar een uil die boven in de bomen zit, dan zijn de ogen lang niet altijd op het kompas gericht.

Wij zijn er een tijdje mee bezig. Gelukkig hebben we ook een kaart meegekregen en die biedt zo af en toe uitkomst. We zijn nu ongeveer op de helft van de route en komen bij een waterpomp. Hier wordt lekker gekliederd en kunnen we even afkoelen.

Het volgende stuk van de route leidt ons over de heide van het Junner Koeland. Hier mogen we absoluut niet van het pad af, zoals in het bos. Hier lopen wilde koeien rond. Helaas zien wij ze niet, maar het is wel een mooi stukje natuur. Als we dit gebied weer uitlopen schrikt mijn dochter ineens: ‘mam, we zijn vergeten het wolvensnoepje bij de pomp te zoeken!’ Omdat het behoorlijk warm is besluiten we niet terug te lopen, maar te kijken of we de ontbrekende letter kunnen gokken.

In welke boom zit die uil nou?
In welke boom zit die uil nou?
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet.....
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…..
De wolvensnoepjes invullen in de puzzel.
De wolvensnoepjes invullen in de puzzel.
Water pompen voor wat verkoeling.
Water pompen voor wat verkoeling.

Lunchen in het bos en nog meer spelen

Voor we het weten zijn we al ruim een uur onderweg en hebben we honger gekregen. Opdracht 6 bevind zich op een open plek, waar allemaal boomstammen staan en liggen. Een heerlijke speelplek. Er staan bankjes voor de ouders. Ideaal. Hier ploffen we neer om wat te drinken. 

Dan duiken we het bos in de voor de laatste twee opdrachten van Het Wolvenspoor. De eerste gaat over het inzetten van je zintuigen als superwolf. Speuren met je ogen door de verrekijker naar het verstopte wolvensnoepje. Het spelletje wat we hier spelen vinden mijn kinderen geweldig: een soort blindemannetje met bomen.

De laatste opdracht gaat over dassen. Er is een levensgrote dassenburcht nagebouwd waar de kinderen door kunnen kruipen. In het bos is hier lekker veel speelplek en mogen er hutten gebouwd worden. Mijn kinderen struinen er heerlijk rond.

Uiteindelijk lopen we terug naar restaurant de Bootsman. We zijn dik 2 uur onderweg geweest en we hebben honger. Net op tijd zijn de wolvensnoepjes uitgewerkt, zodat we daar op het terras lekker een tosti kunnen eten. Met de oplossing van de puzzel verdienen de kinderen een leuke prijs, die ze kunnen ophalen bij de bar.

Dwars door het bos op zoek naar het volgende paaltje.
Dwars door het bos op zoek naar het volgende paaltje.

Met de hulpogen speuren naar een prooi.
Met de hulpogen speuren naar een prooi.

Praktische informatie

Het Wolvenspoor is 2,5 kilometer lang, maar je loopt er ruim 2 uur over. De opdracht kosten nu tijd en spelen ook. De route gaat vrijwel de hele tijd over een pad, maar is niet toegankelijk voor kinderwagens of buggy’s.

De route en de rugzak kun je voor 5,95 euro kopen bij restaurant De Bootsman in Ommen. Het rugzakje en de inhoud mag je na afloop houden. Als je bij het restaurant de oplossing laat zien krijgen je kinderen een leuk keycord als aandenken.


Meer lezen

Ook zin om te wandelen met kinderen maar je weet niet waar? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Oost.

Vorig artikelEen gezinstent kopen? Hier moet je rekening mee houden!
Volgend artikelSlapen in een Trekkershut
Actief zijn zit bij Iris in haar bloed. Samen met haar man Job, dochter I. (2012) en zoon A. (2015) is ze vaak op pad: als er maar iets te doen en te ontdekken is, is het goed. Binnen Nederland zijn museums en de natuur favoriet. Buiten Nederland gaan ze het liefst op pad met de caravan en zoeken ze naar de zon, natuur en rust. Op kleine campings, zonder animatie, maar met stadjes, cultuur en activiteiten in de omgeving. Iris is blogger bij KidsErOpUit en redacteur Kamperen.

4 REACTIES

  1. Wolvenpad, de paaltjes zijn erg verouderd, met een potlood kun je niet in het boekje schrijven en de verrekijkers waren er niet! En het stukje bij de koeien was afgesloten! Dus al met al een beetje een tegenvaller!

    • Jammer dat er e.e.a. is veranderd, maar wel fijn dat je het hier even laat weten. Het blog is van drie jaar geleden, soms kunnen er in de tussentijd veranderingen optreden. Daarom adviseren we ook altijd om even op de website van de eigenaar van de route te kijken.

  2. Het rugzakje is per ingang van dit jaar (2023) te verkrijgen bij de receptie van Camping De Kleine Wolf in plaats van bij Restaurant Bootsman.
    Ik heb de wandeling als leuk ervaren, net als mijn dochter!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.