Wandelen op Tiengemeten met kinderen

Wandelen met kinderen kan nog wel eens een uitdaging zijn. Vermoeide kleine benen en vragen als ‘is het nog ver’ komen je misschien bekend voor. Blogger Jolinda maakte van wandelen op Tiengemeten een spannend avontuur. Ga je mee naar dit mooie natuureiland in Zuid-Holland?

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Dit blog is voor het eerst gepubliceerd in 2016 en is in augustus 2020 voorzien van een update.

Wandelen op Tiengemeten

Al een tijdje willen wij naar het eiland Tiengemeten. Niet alleen om te spelen in de leuke natuurspeeltuin waar blogger Lineke al eens een blog over schreef, maar vooral om te wandelen. Om onze kinderen ook zo enthousiast te krijgen maken we er een avontuur van. “We gaan vandaag ergens wandelen, daar kan je alleen met een boot komen!” De oren zijn gespitst. “En als we de weg goed kunnen vinden, komen we in een speeltuin waar je lekker vies mag worden.”

Op naar de veerpont om te gaan wandelen op Tiengemeten!
Op naar de veerpont om te gaan wandelen op Tiengemeten!

Ze zijn er klaar voor, kom maar op met dat eiland met die gekke naam. Het avontuur begint al bij de parkeerplaats, vlakbij de pont in Zuid-Beijerland. “Zien jullie de boot al?” Ze wijzen ons de weg. De overtocht duurt niet lang, maar zo op het water heb ik meteen een vakantiegevoel. Het lekkere najaarszonnetje helpt daar goed bij. De boot is goed gevuld, met mooi weer kan het in het weekend druk zijn op het eiland. Dat is voor ons wel even wennen, wij houden juist zo van wandelen in de natuur vanwege de rust.

Bij aankomst aan de overkant bekijken we eerst het bezoekerscentrum. We lezen meer over het ontstaan van Tiengemeten, middenin de delta van Zuidwest-Nederland. In 2006 is Tiengemeten omgevormd van landbouwgrond naar natuur. Aan de zuidkant is een gat in de dijk gegraven; een groot deel van het eiland staat nu dagelijks onder invloed van de rivier. Verderop staat het water stil en ontstaat een uitgestrekt moeras. Er is hier zoveel moois te zien, wij blijven niet te lang in het bezoekerscentrum maar willen op pad. De natuur in!

Eerst maar eens het bezoekerscentrum van Tiengemeten bekijken.
Eerst maar eens het bezoekerscentrum van Tiengemeten bekijken.
Een kaart van het eiland Tiengemeten.
Een kaart van het eiland Tiengemeten.

Wandelen op Tiengemeten is goed te doen met kinderen omdat het eiland niet zo groot is. Er zijn verschillende wandelroutes vanaf 3,6 kilometer. Tiengemeten is een waar wandelparadijs. Alleen aan de noordkant van het eiland rijdt soms een auto of een fiets. Verder hebben wandelaars het rijk alleen. Wij willen een route van 9,6 kilometer gaan wandelen. Voor een groot gedeelte moeten we hiervoor de blauwe bordjes volgen. Onderdeel van ons avontuur, we geven de kinderen de opdracht om de blauwe bordjes te vinden.

Rust en ruimte

Als we aan het wandelen zijn, merken we niet veel meer van de drukte. We zien wel wat wandelaars voor, en achter ons, maar hebben toch het gevoel in de natuur te zijn. Rust en ruimte! We wandelen heerlijk langs het water en genieten van het uitzicht. Voor ons zien we ongerepte wildernis en ouderwetse stukjes platteland.

Mijn zoon pakt al snel de verrekijker. Hij heeft net gelezen bij het bezoekerscentrum dat de zee-arend hier ook wel eens door de lucht zweeft. Laat dat nou net zijn favoriete vogel zijn. Vooralsnog zien we wel reigers en andere vogels, maar geen zee-arend. We passeren een aantal Schotse Hooglanders. Imposante dieren en daarom houden we afstand. Ook al zien ze er aaibaar uit, het zijn wel wilde dieren.

De wandelroute is duidelijk met blauwe pijltjes gemarkeerd en loopt geheel over onverhard pad. Op de westpunt van het eiland kun je de gemarkeerde route blijven volgen en een klein rondje wandelen. Of je kunt er voor kiezen om verder te struinen langs het graspad en zelf je weg vinden. Het pad eindigt bij de grote kreek aan de zuidkant van het natuureiland.

Vogels spotten.
Vogels spotten.
Prachtig waterlandschap.
Prachtig waterlandschap.

Wij kiezen ervoor om van de route af te wijken en struinen een stukje langs het graspad. Tijd voor een broodje. Op een rustig plekje leggen wij onze jassen neer en gaan lekker in het gras zitten. Wat een rust! Omdat we van het pad zijn afgegaan wanen we ons helemaal alleen in de natuur. De kinderen spelen na het eten nog wat op de kleine bruggetjes die we tegenkomen.

Daarna vinden we het lastig om de route weer op te pakken. Waar zijn de blauwe bordjes gebleven? Onze jongste begint inmiddels de eerste tekenen van vermoeidheid te vertonen. We besluiten om te draaien en dezelfde weg terug te wandelen.

Als we weer bij het bezoekerscentrum in de buurt komen, is van vermoeidheid niks meer te merken. “Gaan we nu spelen en lekker vies worden?” We vinden het een goed idee en kopen kaartjes voor de natuurspeeltuin. Dat hebben onze kleine wandelaars wel verdiend.

Ben jij wel eens op het eiland Tiengemeten geweest? Vind jij het ook zo’n wandelparadijs?

Wat je verder moet weten over wandelen op Tiengemeten

Op Tiengemeten zijn wandelpaden, maar je kunt er ook lekker struinen. Er worden huifkartochten georganiseerd. Je kunt het eiland ook per fiets verkennen, aan de noordzijde van het eiland ligt een verharde weg naar oost en west, totale lengte ongeveer 8 kilometer. De fiets mag gratis mee op de pont. Er zijn ook fietsen te huur bij het bezoekerscentrum. Meer informatie over het eiland vind je hier.

Tiengemeten is alleen te bereiken met de pont. Kijk hier voor vertrektijden en meer informatie. Je betaalt 6 euro voor iedereen vanaf 13 jaar voor de pont, 4 euro voor kinderen van 2 tot en met 12 jaar.

Speelnatuur Tiengemeten is van 1 april tot en met 31 oktober geopend op woensdag en in het weekend. In vakanties is de Speelnatuur elke dag behalve maandag open. Hiervoor betaal je als volwassene 4 euro, kinderen vanaf 2 jaar 6 euro. Leden van Natuurmonumenten krijgen 2 euro korting.

Meer lezen

Heb je ook zin gekregen om een wandeling met kinderen te maken? Klik en lees voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.