Vakantie met kinderen: 9 goedkope activiteiten met kids

Vakantie met kinderen en een beperkt budget? Blogger Lineke zocht en vond 9 goedkope activiteiten met kids om tijdens een vakantie in binnen- of buitenland te doen. Voor een deel geschikt voor de zomervakantie, maar met een beetje creativiteit ook makkelijk in te zetten tijdens een andere vakantieperiode.

Vakantie met kinderen en een beperkt budget

Misschien ken je het wel: je hebt je vakantie geboekt of de schoolvakantie komt er weer aan.  Tegelijkertijd kom je er na wat rekenwerk achter dat het budget dat je te spenderen hebt erg beperkt is of minder dan je zou willen. Wij (her)kennen dat wel en dus gingen we afgelopen zomer op zoek naar activiteiten die nauwelijks iets of helemaal niets kosten. Dat zijn er meer dan ik van tevoren had bedacht.

1. Zonsopkomst en -ondergang

Check online hoe laat de zon op komt of onder gaat in de plaats waar je bent of waar je naar toe wilt gaan. Wij reden om 05.30 uur weg bij de camping om een kwartier later het picknick kleed uit te gooien op een parkeerplaats langs de weg met een adembenemend uitzicht. Ontbijtje uitserveren, de eerste foto’s schieten, de kinderen bloemetjes laten plukken en wachten tot die gouden bol boven de bergen verschijnt. Dan heb je trouwens prachtig licht om foto’s van je kinderen te maken (het bij fotografen geroemde gouden uur). Ons vroege opstaan werd extra beloond met het zien zwemmen van drie dolfijnen!

De zon in de zee zien zakken (en meteen gebruik maken van het goede licht). goedkope-activiteiten-met-kinderen-01
De zon in de zee zien zakken (en meteen gebruik maken van het goede licht).

2. Sterren kijken

Bij een heldere nacht kan je heel goed sterren kijken, gewoon met het blote oog. Voor kleine kinderen is het leuk om te speuren naar vallende sterren en dan natuurlijk gelijk een wens doen. Voor wat grotere kinderen is het leuk om op zoek te gaan naar herkenningspunten, sterrenbeelden en bekende sterren. In de voorbereiding zou je een kaart kunnen maken met daarop de sterrenbeelden en namen. Een leuke site waar je kunt leren sterren kijken vind ik De Sterrenjutters. Mochten we opnieuw eens naar Corsica gaan dan zal ik het sterren kijken zeker van tevoren doornemen met de kinderen. Ze zijn nu oud genoeg en de nachten waren daar zo helder.

3. Verzamelen

Op Pinterest kwam ik ze regelmatig tegen, kaarten voor een ‘scavenger hunt’. Een soort van bingo kaarten voor natuur materiaal dat je kunt vinden in de streek waar je bent. Voor onze jongens werd dat een ‘beestjes-verzamel-kaart’. Na 3 jaar Kroatië weet ik wel ongeveer wat er allemaal te zien is onderweg. Dus kregen de jongens diverse zoekopdrachten die de lange wandeling, door de zengende hitte naar een afgelegen strandje, stukken beter te doen maakten. Zoek een hagedis, een sprinkhaan, een krekel, enz. Je kunt dit van tevoren thuis uitzoeken en printen, maar natuurlijk ook gewoon ad hoc op een lijstje aftekenen. Ook in een bos in je eigen woonplaats is dit een leuke activiteit.

Beestjes 'verzamelen'. Niet letterlijk natuurlijk, maar afstrepen op een soort bingo-kaart.
Beestjes ‘verzamelen’. Niet letterlijk natuurlijk, maar afstrepen op een soort bingo-kaart.

4. Pizza eten op het strand

Uit eten kan je best een aardige duit kosten en onze kids zijn niet zo ‘uit eten’ proof. Maar op je picknickkleed aan het strand pizza eten vonden ze helemaal geweldig. Een fles water, een mes en een komkommer mee vanaf de camping. Papa naar de pizzeria gestuurd en een half uur later zaten we smikkelend naar de ondergaande zon te kijken. Iedereen zat te genieten! Simpel, maar oh zo leuk!

5. Gloeistaafjes

Standaard gaan bij ons 5 kokertjes met glow in the dark sticks mee op vakantie. Voor nog geen 70 cent koop je ze bij de Action. Gegarandeerd plezier. De jongens krijgen ze weleens mee in de tent als ze een ‘chips en limofeestje’ houden of we hangen ze bij de tent als decoratie. Maar ook in huis doen ze het goed bij bijvoorbeeld een discobad. Bad vol laten lopen, staafjes erin, licht uit en voilà…. discobad!

Glow in the dark sticks. Leuk voor in bad of gekke effecten in de tent.
Glow in the dark sticks. Leuk voor in bad of gekke effecten in de tent.

6. Stoepkrijten

Doosjes stoepkrijt, op één of andere manier hebben we die altijd in huis. Dit keer ook meegenomen op vakantie waarbij de kids zich heerlijk uit hebben kunnen leven op de verharde weg over de camping. En stoort iemand zich er aan… emmer water erover en weg is het weer.

7. Route volgen

De gele bordjes in de Alpen, de paddenstoelen in de Nederlandse bossen, de rode stippen in Kroatië…allemaal wegwijzers die je de route vertellen. Afgelopen vakantie hebben de jongens de stippen ontdekt toen we op weg waren naar een afgelegen baai. In eerste instantie waren we al kletsend de verkeerde kant opgelopen waardoor we weer een flink eind terug moesten lopen naar de route die we hadden moeten lopen. Toen zagen we de rode stippen/ringen op de rotsen waar we langs moesten en werd het de taak van de jongens om op die stippen te letten. Ze vonden het reuze spannend en voelden zich verantwoordelijk voor het lopen van de juiste route. De wandeling daarop stonden ze bij de eerste stip al te juichen dat zij voorop mochten lopen.

8. Schelpen/stenen zoeken, verven en mobiel van maken

Simpel, maar de hele vakantie door leuk om mee bezig te zijn. Het zoeken van stenen of schelpen is al leuk op zich en doet ieder kind bijna automatisch (met een extra opdracht erbij ‘zoek er 1 met een gat erin’ word het nog leuker). Neem verf mee op vakantie zodat ze de stenen/schelpen kunnen verven. Als je nou ook nog een rol touw meeneemt (handig voor multi gebruik) dan is het natuurlijk geweldig om daar een mobiel van te maken en op te hangen bij de tent of in de tuin.

Een schelpenmobile maken.
Een schelpenmobile maken.

9. Fotograferen door en met je kids

Fotografie is vanzelfsprekender dan ooit nu met een camera functie op bijna ieder mobieltje. Saskia schreef al eens over fotografie DOOR kinderen en inderdaad is dat een superleuke activiteit voor de kinderen. Gewoon een oud toestelletje van huis mee of een oud mobieltje en laat ze hun gang maar gaan. Nu er bij ons ook vaak een laptop mee gaat op vakantie vinden de jongens het erg leuk om gelijk ’s avonds hun eigen resultaten te bekijken op de computer. Ook erg hot afgelopen zomer waren de selfies maken, de gekke bekken parade en heeft B het ‘fotobomben’ ontdekt ☹. Toch leveren al deze aspecten een leuke galerij aan plaatjes op waar de kinderen minstens zo van nagenieten als wijzelf.

En zo concludeerden we na de vakantie dat we best veel gedaan hadden maar dat het ons relatief weinig gekost heeft. Missie geslaagd! Wat voor goedkope activiteiten met kids kan jij me aanbevelen voor de volgende vakantie?

Lees ook bij onze collega-blogger Mamsatwork voor meer tips voor activiteiten tijdens de vakantie met kinderen en bij Thuisleven voor besparingstips tijdens de vakantie.

Meer lezen

Yeah, low budget is leuk! Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelBretagne: Camping Le Balcon de la Baie
Volgend artikelNatuurcamping De Harskamperdennen met kinderen
Lineke blogt al lange tijd mee met KidsErOpUit. Ze heeft twee zonen (2007 en 2010) en is getrouwd met Jan. Ze zijn dol op uitjes en vakanties met elkaar. Nieuwe bestemmingen ontdekken en samen herinneringen maken. Lineke is verzot op het zoeken en vinden van bijzondere overnachtings adresjes. Hotel, boomhut of trollenhuisje...alles kan. Nog genoeg te ontdekken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.