Texel: Ecomare met kinderen

2
273
We kunnen de zeehonden goed zien.
We kunnen de zeehonden goed zien.

Blogger Daphne ging een weekendje naar Texel en bezocht natuurlijk ook Ecomare. Daar bleek veel meer te doen dan alleen ‘zeehondjes kijken’. Wees gewaarschuwd, want na dit enthousiaste verhaal wil jij ook snel naar Texel!

Ecomare met kinderen

Als je op Texel bent ‘moet’ je natuurijk wel naar Ecomare. Lang lang geleden ben ik er al wel eens geweest, maar behalve dat er zeehonden zijn, kan ik me er niets meer van herinneren. Tijd voor een nieuw bezoek!

Ecomare is een natuurmuseum, een zeehondenopvang, een zeeaquarium en vogelopvang op Texel. Ook is er een restaurant en een leuke speeltuin. Je kunt er van alles te weten komen over de natuur van de Wadden en de Noordzee. Ook kan je een leuke wandeling maken door het duinpark“. Deze informatie lezen we de avond van tevoren op de website. We zijn benieuwd en hebben er zin in.

Na het betalen van het entreegeld (volwassenen 14,50 euro, kinderen 10,50 euro en t/m 3 jaar gratis, prijspeil 2022) krijgen we een boekje mee met informatie en de tijden van de voedertijden en informatieve bijeenkomsten.

Activiteiten bij Ecomare

Het voeren van de bruinvis is net begonnen als we binnen komen. De bruinvis is familie van de dolfijn, de bruinvis in Ecomare hield erg van aandacht en deed af en toe een kunstje. Op de vraag of er meer bruinvissen of zeehonden in Nederland zijn, antwoordde bijna iedereen verkeerd. Er zijn veel meer bruinvissen, alleen zie je ze bijna nooit. Erg leuk om het voeren te zien en de leuke informatie te horen. Het was erg druk waardoor de meiden niet alles goed konden zien.

Voeren van de bruinvis.
Voeren van de bruinvis.

Na het kijken bij de bruinvis wilde de middelste graag naar de tentoonstelling over botten uit de oudheid, er was een professor die daar iets kwam vertellen. De oudste wilde liever naar het aquarium, dus besloten we even op te splitsen. N. kreeg een verhaal te horen over botten die ze gevonden hadden op Texel en mocht de botten bekijken. De kinderen mochten raden van welk dier de botten waren en leerden dat hoe donkerder het bot, hoe ouder het is. Ze kregen onder andere botten te zien van de behaarde neushoorn, mammoet, beer en tijger. Na een kwartiertje had zij genoeg gehoord en kwam ook zij naar het aquarium.

Een deel van het aquarium van Ecomare, van bovenaf gezien.
Een deel van het aquarium van Ecomare, van bovenaf gezien.

Er waren verschillende aquariums met allerlei soorten vissen en zeedieren erin. Naast een aquarium stond een touchscreen met daarop de dieren die in het aquarium te vinden zijn. Door op het dier te klikken kreeg je meer informatie over de vissen. Zo kwamen we er bijvoorbeeld achter dat er een vissoort is dat als vrouwtje geboren wordt, maar later een mannetje wordt!

Informatie over de zeedieren.
Informatie over de zeedieren.
Een hele speciale vis.
Een hele speciale vis.
Zelf informatie opzoeken over de dieren in het aquarium.
Zelf informatie opzoeken over de dieren in het aquarium.

Er is heel veel te zien en naast de verschillende grote aquariums zijn er ook nog kleinere waarin kleine vissen en zeedieren te zien zijn zoals garnaaltjes. De meiden kunnen overal goed bij en vinden alles leuk! In een hoek is nog een heleboel informatie te vinden over kwallen, in een donkere gang zijn er verschillende opgezet en is te zien hoe een oorkwal groeit. Als je alle informatie hebt bekeken kan je een quiz doen op een computer. Ook op andere plekken in het aquarium kan je je kennis over zeedieren testen.

Zoek de garnaal.
Zoek de garnaal.
De groei van de oorkwal.
De groei van de oorkwal.
Deze krab laat zich even goed zien.
Deze krab laat zich even goed zien.

 

Na het aquarium kijken we bij het voeren van de zeehonden. Deze zeehonden verblijven permanent in Ecomare en ze zijn veelal blind aan 1 of 2 ogen. Daarnaast hebben ze een echte filmster in hun midden: deze zeehond heeft in een film gespeeld en had geleerd veel lawaai te maken. In Ecomare hebben ze veel tijd besteed om hem dat weer af te leren, maar bij zoveel bezoek mocht hij nog even laten horen wat hij kon!

Tijdens het voeren zitten de meiden op hun knieën bij de rand en kunnen ze het goed zien. Daarbij zaten ze veilig voor de meeuwen die zeer brutaal probeerden vis af te pakken van de dierenverzorgster. Soms heeft een brutale meeuw succes en blijkt daarna dat ze niet goed zijn in het inschatten van de afstand. Wij hebben geen botsing tussen een mens en meeuw gezien omdat de mensen snel genoeg weg doken, toch is het in het verleden wel eens mis gegaan. De dierenverzorgster kon uit eigen ervaring vertellen dat een meeuw hard aan komt. Het was leuk om te horen wat ze te vertellen had over de zeehonden. Na het eerste basin werd er nog gevoerd bij een tweede en derde basin. De meiden hadden echter trek gekregen, dus we gingen zelf eten.

Kijken bij het voeren van de zeehonden.
Kijken bij het voeren van de zeehonden.
We kunnen de zeehonden goed zien.
We kunnen de zeehonden goed zien.
Uitleg over de zeehonden.
Uitleg over de zeehonden.

Er is een grote ruimte waar je eten en drinken kan kopen. Er is een kinderhoekje gemaakt waar kinderen een filmpje kijken, boekjes lezen en puzzels maken. Het leukste in het kinderhoekje zijn de vakjes die open en dicht gemaakt kunnen worden. Alle vakjes bevatten iets wat met de zee te maken heeft. De jongste vermaakt zich hier prima, maar ook de grotere kinderen daar maken alle vakjes nog even open en dicht.

Na het broodje ontdekken de meiden de speeltuin. Een echte klimmuur en een soort van houten parcours wat eb en vloed weer geeft (lezen we op de website). De bedoeling is met ‘droge’ voeten de overkant te halen. Meiden vermaken zich prima.

Op de klimmuur.
Op de klimmuur.

 

Naast de plek waar we ons broodje eten is de walviszaal. In een met neonlicht verlichte zaal hangen 2  walvisskeletten. Ook hier is informatie te vinden op touchscreens ernaast. Langs de kanten zijn allemaal computerachtige spelletjes en quizzen te vinden. Eén die we allemaal heel leuk vinden geeft aan waar bepaalde lichaamsdelen van ons bij een walvis te vinden zijn. Dit wordt met lichtjes gedaan. Er is heel veel informatie te vinden. We hebben niet heel veel tijd in deze zaal, de spelletjes worden helaas uitgezet omdat er iemand iets komt vertellen over de walvissen. N. gaat meteen vooraan zitten en luistert aandachtig. Ook dit verhaal duurt haar iets te lang, dus voor het einde wil ze graag nog even terug naar de speeltuin.

Vragen beantwoorden.
Vragen beantwoorden.
Skelet van een walvis.
Skelet van een walvis.

 

Name zit vooraan te luisteren.
N. zit vooraan te luisteren.

We twijfelen nog even over de wandeling door de duinen, maar het is inmiddels zo koud dat we besluiten dat niet te doen. Verder klopt de informatie die we vooraf gelezen hebben op de website helemaal. Er is enorm veel informatie te vinden over alles wat met de zee te maken heeft, deze informatie is op een leuke en interactieve manier te vinden.

We hebben een hele leuke ochtend gehad bij Ecomare!

Ben jij al eens bij Ecomare geweest? Hoe vond je het?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer te doen is in het noorden van Noord-Holland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

2 REACTIES

  1. Ecomare was een echte hit, ook met een peuter van tweeënhalf. Korte, heldere en enthousiaste toelichting op activiteiten, prima lunch en uitraasmogelijkheden genoeg. Tegenover de uitgang ligt overigens een mooie wandelroute van zo’n 4,5 km die prima met buggy te doen is. Mooi om na te genieten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.