Vakantie op Texel met kinderen? De leukste uitjes voor het hele gezin.

Een vakantie op Texel met kinderen? Blogger Suzanne vroeg zich af hoe familievriendelijk dit waddeneiland is en besloot het zelf uit te zoeken. Op KidsErOpUit deelt ze haar tips voor een fijne camping en 9 leuke uitstapjes voor het hele gezin.

Vakantie op Texel met kinderen

“Is Texel wel leuk voor kinderen?” vroeg ik mij laatst af. Het enige dat ik kende van Texel was Ecomare. Van een jaar of acht geleden. Onze jongste was toen 11 maanden oud en we waren voor het eerst op Texel. Voor een paar dagen. Ik had dus niet echt een goede indruk van Texel. Veel uitgestrekte weilanden, een paar dorpjes, een beetje bos, stranden en Ecomare. Dat was mijn beeld van Texel. Maar wat is de reden dat veel gezinnen jaar in jaar uit naar Texel gaan? Waarom zijn er zoveel mensen ‘Texel-minded’? Wat heeft Texel te bieden? Het maakt me nieuwsgierig. Dus besluiten we voor een vakantie op Texel met kinderen te gaan. Bovendien vallen de kosten van de bootovertocht enorm mee.

De vakantie op Texel met kinderen begint met de bootovertocht.
De vakantie op Texel met kinderen begint met de bootovertocht.

Kindvriendelijke accommodaties op Texel

Texel heeft talloze campings en vakantieparken. Een aantal leuke campings die centraal op het eiland liggen zijn camping De Koorn-Aar en camping ’t Woutershok bij De Koog. Beide campings liggen op ongeveer 10 minuten fietsen van het brede zandstrand vandaan.

Camping De Koorn-Aar heeft bungalows en ruime kampeerplekken met privé-sanitair. Camping ’t Woutershok is een fijne camping met uitsluitend ruime kampeerplekken. Beide campings hebben een leuke speeltuin en een prachtige ligging tegen de bosrand aan.

Lees hier meer over camping ’t Woutershok. 

Binnenkort volgt nog een apart blog over camping De Koorn-Aar.

Ga je liever naar een vakantiepark? Dan is Landal Sluftervallei op het noorden van het eiland bij De Cocksdorp een hele fijne plek op Texel. Hier zijn speelvoorzieningen en een binnenzwembad aanwezig. Bovendien loop je vanaf het park zo de duinen in en het strand op.

Camping 't Woutershok
Camping ’t Woutershok: ruim en groen opgezet.
kindvriendelijk TExel
Camping De Koorn-Aar is erg kindvriendelijk.

Kindvriendelijker dan Texel kan bijna niet

Als je eenmaal op Texel bent geweest dan weet je dat Texel uitblinkt in kindvriendelijkheid. Er zijn vele restaurants met speciale voorzieningen voor kinderen, er zijn ontzettend veel leuke uitstapjes te doen voor het hele gezin, een goed fietspadennetwerk waar je veilig met je kinderen kan fietsen, eindeloze zandstranden en verblijfsaccommodaties waar kindvriendelijkheid hoogtij viert. Op Texel zijn kinderen van harte welkom.

Je hoeft je dus niet te vervelen tijdens een vakantie op Texel met kinderen. Door de grootte van het eiland ligt alles op korte afstand. Je kunt dus gerust een halve dag een leuk uitstapje plannen en de andere helft van de dag relaxen. Onze kinderen zijn dolenthousiast en vinden alles leuk.

Texel heeft de meeste zonuren van Nederland

We hebben inmiddels diverse weken op Texel doorgebracht. En altijd met prachtig mooi weer en veel zon. Wist je trouwens dat Texel de meeste zonuren van Nederland heeft? En dat er relatief weinig regen valt? Nog een voordeel: tijdens de hittegolf in 2020 was het op Texel heerlijk aangenaam met 29 graden.

Op Texel zijn ook honden van harte welkom. Op campings (met of zonder speciale hondenvelden) en in restaurants staat zelfs een bak met drinkwater voor je viervoeter klaar. Je kunt dus prima je hond meenemen op vakantie naar Texel.

We love Texel!

Na een week vakantie op Texel met kinderen is het me helemaal duidelijk. Ik snap nu ook waarom mensen van Texel gaan houden. We zijn alle vier ook van Texel gaan houden. Wat een geweldig eiland. Texel is zo ontzettend leuk voor gezinnen. En het goede nieuws is: we zijn zeker niet uitgekeken. Dus we gaan een keer terug. We zijn nieuwsgierig wat Texel meer te bieden heeft. We willen nog zoveel andere leuke dingen doen. Een week was gewoon veel te kort.

Leuke uitstapjes op Texel voor gezinnen

Nieuwsgierig wat we allemaal hebben gedaan op Texel? Hieronder volgt een kort overzicht. 

Garnalen vissen op de Waddenzee

Met een echte vissersboot vaar je de Waddenzee en zie je hoe garnalen worden gevist, gesorteerd, gekookt en gepeld. Schipper Frido geeft uitleg bij alles wat er gebeurt. Met veel humor en enthousiasme. En met wat geluk spot je ook nog zeehonden op een zandbank. Lees meer over dit uitje in ons blog over zeehonden kijken en garnalen vissen bij Texel.

Garnalen vissen met de TX10.
Garnalen vissen met de TX10.

Bezoek aan Ecomare Texel

Ecomare blijft leuk. Het is schattig om die zeehonden te zien. Ze hebben allemaal een eigen naam en hun eigenaardigheden en dat wordt allemaal uitgebreid toegelicht aan de bezoekers. Je bent getuige van de voedermomenten, kunt meer te weten komen over Texel en de geschiedenis van de Waddenzee en de aanwijzing als Werelderfgoed. Er is een speeltuin, een educatieve wandeling door de duinen, een expositie met de skeletten van de beroemde aangespoelde potvissen. Kortom, een bezoek meer dan waard.

Lees hier het blog dat Daphne over een bezoek aan Ecomare met kinderen.

Een bezoek aan Ecomare mag niet ontbreken tijdens een vakantie op Texel met kinderen.
Een bezoek aan Ecomare mag niet ontbreken tijdens een vakantie op Texel met kinderen.
Zeehondjes kijken.
Zeehondjes kijken.

Natuurwandeling met de wadwachter van OERRR Natuurmonumenten op de Schorren

Onder begeleiding van een wadwachter maken we een wandeling op de Schorren. Een uniek natuurgebied dat normaal gesproken niet toegankelijk is. Waar je met je rubberlaarzen door de slik, het zand en het water mag lopen. Waar je op ontdekkingstocht gaat met schepnetjes en zeefjes om te ontdekken hoeveel leven er in de zeebodem van de Waddenzee zit. En waar je aan het eind een unieke kijk krijgt op een kolonie met broedende lepelaars. Een fantastisch leuk kinderuitje, waar wij ouders net zo hard van meegenieten.

Lees meer over dit uitje in dit blog.

Natuurgebied De Schorren.
Natuurgebied De Schorren.
Wadlopen met de OERRR tocht.
Wadlopen met de OERRR tocht.
Broedende lepelaars in natuurgebied De Schorren.
Broedende lepelaars in natuurgebied De Schorren.
Tijdens de OERRR-tocht ga je op pad met de wadwachter.
Tijdens de OERRR-tocht ga je op pad met de wadwachter.

Beklimming van de vuurtoren op Texel

Het beklimmen van de vuurtoren is meer dan alleen de trappen omhoog. In de vuurtoren is een expositie ingericht over de geschiedenis van de vuurtoren. Je kunt zien hoe de vuurtoren in de Tweede Wereldoorlog beschoten is door de Duitsers. De gaten zitten nog in de oorspronkelijke muur, waar een tweede muur omheen is gebouwd en waar je tussendoor kan lopen. Bovenop de vuurtoren wacht een prachtig uitzicht over het eiland en de Waddenzee, zie je Vlieland liggen en kun je zien hoe de vuurtorenwachter altijd bovenin de toren uitkeek over de wateren. Zelfs de wc is nog aanwezig.

We gaan de vuurtoren beklimmen.
We gaan de vuurtoren beklimmen.
Genieten van het uitzicht.
Genieten van het uitzicht.
Uitzicht op Vlieland.
Uitzicht op Vlieland.

Dagje strand op Texel

Wat is een vakantie op Texel met kinderen zonder een bezoek aan het strand? Op Texel zijn de stranden schoon en ruim. Bij de vuurtoren loop je een heel eind over het strand voordat je bij de zee bent. Je ziet de werking van de getijdestroming. Bij eb komen zandbanken naar boven. En kun je heerlijk schelpen zoeken, kwallen vangen, krabbetjes pakken. 

Relaxen op het strand.
Relaxen op het strand.
Spelen op het strand bij laagtij.
Spelen op het strand bij laagtij.
Spelen bij laagtij.
Spelen bij laagtij.