Vakantie op Texel met kinderen? De 9 leukste uitjes voor het hele gezin

Een vakantie op Texel met kinderen? Blogger Suzanne vroeg zich af hoe familievriendelijk dit waddeneiland is en besloot het zelf uit te zoeken. Op KidsErOpUit deelt ze haar tips voor een fijne camping en 9 leuke uitstapjes voor het hele gezin.

Vakantie op Texel met kinderen

“Is Texel wel leuk voor kinderen?” vroeg ik mij laatst af. Het enige dat ik kende van Texel was Ecomare. Van een jaar of acht geleden. Onze jongste was toen 11 maanden oud en we waren voor het eerst op Texel. Voor een paar dagen. Ik had dus niet echt een goede indruk van Texel. Veel uitgestrekte weilanden, een paar dorpjes, een beetje bos, stranden en Ecomare. Dat was mijn beeld van Texel. Maar wat is de reden dat veel gezinnen jaar in jaar uit naar Texel gaan? Waarom zijn er zoveel mensen ‘Texel-minded’? Wat heeft Texel te bieden? Het maakt me nieuwsgierig. Dus besluiten we voor een vakantie op Texel met kinderen te gaan. Bovendien vallen de kosten van de bootovertocht enorm mee.

De vakantie op Texel met kinderen begint met de bootovertocht.
De vakantie op Texel met kinderen begint met de bootovertocht.

Kindvriendelijker dan Texel kan bijna niet

We verblijven een week lang op camping ’t Woutershok bij De Koog. Een superfijne camping met ruime kampeerplekken, leuke speeltuin, uitstekend sanitair en een prachtige ligging tegen de bosrand aan. Binnenkort meer hierover in een apart blog. Al snel komen we erachter dat Texel uitblinkt in kindvriendelijkheid. Vele restaurants met speciale voorzieningen voor kinderen, ontzettend veel keuze uit leuke uitstapjes voor het hele gezin, een goed fietspadennetwerk waar je veilig met je kinderen kan fietsen, eindeloze zandstranden en verblijfsaccommodaties waar kindvriendelijkheid hoogtij viert. Op Texel zijn kinderen van harte welkom.

Er is eindeloos veel te doen tijdens een vakantie op Texel met kinderen. We weten niet waar we moeten beginnen. Door de grootte van het eiland ligt alles op korte afstand. We kunnen dus gerust een halve dag een leuk uitstapje plannen en de andere helft van de dag relaxen. Het bevalt ons supergoed. De kinderen zijn dolenthousiast en vinden alles leuk.

Camping 't Woutershok
Camping ’t Woutershok

Texel heeft de meeste zonuren van Nederland

We hebben een week lang prachtig mooi weer met veel zon. Wist je trouwens dat Texel de meeste zonuren van Nederland heeft? En dat er relatief weinig regen valt? Nog een voordeel: ook honden zijn van harte welkom. Op campings (met of zonder speciale hondenvelden) en in restaurants staat zelfs een bak met drinkwater voor je viervoeter klaar. Je kunt dus prima je hond meenemen op vakantie naar Texel.

We love Texel!

Na een week vakantie op Texel met kinderen is het me helemaal duidelijk. Ik snap nu ook waarom mensen van Texel gaan houden. We zijn alle vier ook van Texel gaan houden. Wat een geweldig eiland. Texel is zo ontzettend leuk voor gezinnen. En het goede nieuws is: we zijn zeker niet uitgekeken. Dus we gaan een keer terug. We zijn nieuwsgierig wat Texel meer te bieden heeft. We willen nog zoveel andere leuke dingen doen. Een week was gewoon veel te kort.

9 leuke uitstapjes op Texel voor gezinnen

Nieuwsgierig wat we deze week allemaal hebben gedaan op Texel? Hieronder volgt een kort overzicht. Binnenkort volgen op KidsErOpUit meer blogs met verschillende onderwerpen.

Garnalen vissen op de Waddenzee

Met een echte vissersboot vaar je de Waddenzee en zie je hoe garnalen worden gevist, gesorteerd, gekookt en gepeld. Schipper Frido geeft uitleg bij alles wat er gebeurt. Met veel humor en enthousiasme. En met wat geluk spot je ook nog zeehonden op een zandbank. Lees meer over dit uitje in ons blog over zeehonden kijken en garnalen vissen bij Texel.

Garnalen vissen met de TX10.
Garnalen vissen met de TX10.

Bezoek aan Ecomare Texel

Ecomare blijft leuk. Het is schattig om die zeehonden te zien. Ze hebben allemaal een eigen naam en hun eigenaardigheden en dat wordt allemaal uitgebreid toegelicht aan de bezoekers. Je bent getuige van de voedermomenten, kunt meer te weten komen over Texel en de geschiedenis van de Waddenzee en de aanwijzing als Werelderfgoed. Er is een speeltuin, een educatieve wandeling door de duinen, een expositie met de skeletten van de beroemde aangespoelde potvissen. Kortom, een bezoek meer dan waard. Lees ook het blog dat Daphne eerder schreef over een bezoek aan Ecomare met kinderen.

Een bezoek aan Ecomare mag niet ontbreken tijdens een vakantie op Texel met kinderen.
Een bezoek aan Ecomare mag niet ontbreken tijdens een vakantie op Texel met kinderen.
Zeehondjes kijken.
Zeehondjes kijken.

Natuurwandeling met de wadwachter van OERRR Natuurmonumenten op de Schorren

Onder begeleiding van een wadwachter maken we een wandeling op de Schorren. Een uniek natuurgebied dat normaal gesproken niet toegankelijk is. Waar je met je rubberlaarzen door de slik, het zand en het water mag lopen. Waar je op ontdekkingstocht gaat met schepnetjes en zeefjes om te ontdekken hoeveel leven er in de zeebodem van de Waddenzee zit. En waar je aan het eind een unieke kijk krijgt op een kolonie met broedende lepelaars. Een fantastisch leuk kinderuitje, waar wij ouders net zo hard van meegenieten. Binnenkort meer hierover in een apart blog op Kidseropuit.

Natuurgebied De Schorren.
Natuurgebied De Schorren.
Wadlopen met de OERRR tocht.
Wadlopen met de OERRR tocht.
Broedende lepelaars in natuurgebied De Schorren.
Broedende lepelaars in natuurgebied De Schorren.
Tijdens de OERRR-tocht ga je op pad met de wadwachter.
Tijdens de OERRR-tocht ga je op pad met de wadwachter.

Beklimming van de vuurtoren op Texel

Het beklimmen van de vuurtoren is meer dan alleen de trappen omhoog. In de vuurtoren is een expositie ingericht over de geschiedenis van de vuurtoren. Je kunt zien hoe de vuurtoren in de Tweede Wereldoorlog beschoten is door de Duitsers. De gaten zitten nog in de oorspronkelijke muur, waar een tweede muur omheen is gebouwd en waar je tussendoor kan lopen. Bovenop de vuurtoren wacht een prachtig uitzicht over het eiland en de Waddenzee, zie je Vlieland liggen en kun je zien hoe de vuurtorenwachter altijd bovenin de toren uitkeek over de wateren. Zelfs de wc is nog aanwezig.

We gaan de vuurtoren beklimmen.
We gaan de vuurtoren beklimmen.
Genieten van het uitzicht.
Genieten van het uitzicht.
Uitzicht op Vlieland.
Uitzicht op Vlieland.

Dagje strand op Texel

Wat is een vakantie op Texel met kinderen zonder een bezoek aan het strand? Op Texel zijn de stranden schoon en ruim. Bij de vuurtoren loop je een heel eind over het strand voordat je bij de zee bent. Je ziet de werking van de getijdestroming. Bij eb komen zandbanken naar boven. En kun je heerlijk schelpen zoeken, kwallen vangen, krabbetjes pakken. De stranden zijn daar zo ruim dat je er heerlijk kunt vliegeren. Voor meerlijnsvliegers/stuntvliegers zijn aparte stranden aangewezen.

Relaxen op het strand.
Relaxen op het strand.
Spelen op het strand bij laagtij.
Spelen op het strand bij laagtij.
Spelen bij laagtij.
Spelen bij laagtij.
Vliegeren.
Vliegeren.
Genieten op het Texelse strand.
Genieten op het Texelse strand.

Kaap Skil, een openlucht- en juttersmuseum in Oudeschild

In het museum Kaap Skil ontdek je hoe de vissers vroeger leefden in hun kleine vissershuisjes, hoe touwen worden gemaakt, wat jutters allemaal op het strand vinden, scheepswrakken en andere zeeluidingen. In het markante museumgebouw zelf vind je bovendien nog een prachtige expositie over de VOC periode. Een enorme maquette staat opgesteld en via verrekijkers krijg je een interactieve toelichting op de scheepsvloot. In dit blog over museum Kaap Skil lees je meer over dit kindvriendelijke museum.

Museum Kaap Skil.
Museum Kaap Skil.
Touwslagerij in openluchtmuseum Kaap Skil.
Touwslagerij in openluchtmuseum Kaap Skil.

Het Sommeltjespad, kindernatuurpad op Texel

Een leuke educatieve wandeling door het bos. Speciaal voor de jongste kinderen is een wandelroute van 1,5 kilometer uitgezet en worden kinderen gestimuleerd te kijken naar en te leren uit de natuur. Bij elk Sommeltje is wat te ontdekken. Onze jongste van 7 vond het Sommeltjespad zelfs nog leuk.

Het Sommeltjespad.
Het Sommeltjespad.
De Sommeltjes langs het Sommeltjespad.
De Sommeltjes langs het Sommeltjespad.

Mountainbiken op Texel

Op Texel is één mountainbikeroute aanwezig. In de bossen bij De Dennen is een route van 7,9 kilometer. Een korte route, maar behoorlijk pittig en dus alleen geschikt voor kinderen die ervaring hebben met mountainbiken. Veel singletracks, klimmetjes en dalen, veel bochten en in droge periodes maakt het mullen zand de route zwaar. Wel een mooie route. Die de komende jaren wordt uitgebreid tot een route van in totaal 100 kilometer.

Mountainbiken op Texel.
Mountainbiken op Texel.
Sommige stukken zijn nog wat lastig om te fietsen voor kinderen.
Sommige stukken zijn nog wat lastig om te fietsen voor kinderen.

Fietsen op Texel

Door de vele vrijliggende fietspaden en de korte afstanden is Texel heel geschikt om met de hele familie op de fiets te stappen. Lekker fietsen door de bossen, door de duinen of juist over de dijk met uitzicht op de Waddenzee en door de weilanden. Overal zijn goede fietspaden aanwezig. Onderweg kom je ook wel vogeluitkijkposten aanwezig.

Fietsen door de duinen op vrij liggende fietspaden.
Fietsen door de duinen op vrij liggende fietspaden.
Fietsend door de bossen met de kinderen.
Fietsend door de bossen met de kinderen.

Overige kinderactiviteiten op Texel

Heb je nog niet genoeg leuks gedaan of gezien? Of wil je nog  meer inspiratie? Natuurlijk is er nog veel meer te doen.

  • Breng een bezoek aan kinderboerderij Texel aan de rand van Den Burg. Dagelijks geopend en gratis toegankelijk. Kinderen mogen helpen met de dieren eten geven tussen 10 en 12 uur.
  • Het Schipbreuk- en juttersmuseum Flora ligt centraal op het eiland in De Koog. Leuke exposities en speeltuinen maken het aantrekkelijk voor kinderen.
  • Landgoed de Bonte Belevenis in Den Hoorn. Maak kennis met oude ambachten als kaarsen en zeep maken en brood bakken. In de destilleerderij en brouwerij leer je hoe likeurs, whiskey en bieren worden gemaakt. Je kunt genieten van de boerderijdieren en speeltuin of naar de theeschenkerij. Voor ieder wat wils.
  • Schapen genoeg op Texel. Wil je lammetjes knuffelen, dan is een bezoek aan de schapenboerderij Texel een aanrader. Er zijn meer leuke kinderactiviteiten te doen. Wat dacht je van een ritje op de trekker, ponyrijden, demonstraties schapendrijven, enzovoort.
  • Nog meer dieren zien? Ga naar Texel Zoo. Met roofvogelshows, Lori’s voeren, veel vogelsoorten, een vlindertuin en wat kleine zoogdieren is deze kleine dierentuin in Oosterend een bezoekje waard.
  • Bij Klimmenenzo kun je terecht voor spektakel op hoogte. Er zijn verschillende klimparcoursen op 4 en 8 meter hoogte en een klimwand voor kinderen vanaf 1.30 meter.
  • Het speelwrak in de haven van Oudeschild is een geweldige speeltuin voor jong en oud. Gelegen naast restaurant De Compagnie. Terwijl jij op het terras zit spelen de kinderen bij het speelwrak of in de naastgelegen speeltuin. Je vindt de Compagnie ook in ons blog met kindvriendelijke restaurants op Texel.
  • Slecht weer? Kies dan voor indoor activiteiten zoals het zwemparadijs in De Koog of het kinderspeelparadijs op vakantiepark De Krim.

Heb jij al zin in een vakantie op Texel met kinderen?

Meer lezen

Op zoek naar meer blogs over Texel? Klik & kijk voor meer informatie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Dit blog is deels tot stand gekomen in samenwerking met het toeristenbureau van Texel. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.