Zeehonden kijken en garnalen vissen bij Texel? Ga het wad op met TX10 ‘Emmie’

Zeehonden kijken en garnalen vissen bij Texel? Als je op excursie gaat met vissersboot TX10 ‘Emmie’ dan kan je dit ontdekken op het Wad. Ondertussen geniet je van het prachtige waddengebied. Blogger Suzanne ging op verkenning. Ga je mee?

Zeehonden kijken en garnalen vissen bij Texel

De Waddenzee is één van de gebieden in Nederland dat sinds 2009 tot het Unesco Werelderfgoed behoort. De Waddenzee staat op deze lijst omdat het gebied het grootste ononderbroken systeem van zand- en slikplaten ter wereld is. De Waddenzee is uniek door het bijzondere spel van eb en vloed. Dit levert bijzondere natuurwaarden op. Op Texel zijn er vele uitjes mogelijk op het wad. Zo organiseert vissersboot TX10 ‘Emmie’ dagelijkse afvaarten om garnalen te vissen en zeehonden te kijken op het wad. Tijdens onze meivakantie gaan wij mee aan boord van de vissersboot TX10. Een avontuurlijke tocht op zee waarbij we hopelijk zeehonden gaan zien en echte garnalen vissen bij Texel. Een leuke manier om de Waddenzee te leren kennen.

Met slecht weer het wad op

Helaas laat het weer ons op de dag van vertrek in de steek. Het is 14 graden, zwaar bewolkt en windkracht 5. De boot vaart af om 14 uur vanuit de haven van Oudeschild. We besluiten een uur eerder te gaan en eerst te lunchen bij het naastgelegen restaurant. Na de lunch zien we langzaam maar zeker de kade vol mensen stromen. Mijn jongens zijn niet meer te houden en willen nog maar een ding: naar buiten, de boot op! Eenmaal op de boot, lopen ze resoluut naar het voordek. Daar is het uitzicht mooi en kunnen ze alles goed zien. De enorme harde koude wind deert ze niks. Warme truien en jassen aan, capuchon op en genieten maar.

Leuke wad-excursie voor kinderen

Al snel wordt duidelijk dat dit een populair uitje is voor alle leeftijden, maar vooral voor gezinnen met kinderen. Terwijl we op het voordek wachten op het vertrek, wordt het onze jongste wat teveel. “Hoelang duurt het nog?” en “Wanneer gaan we varen?” vraagt hij in hoog tempo. Hij wordt ongeduldig. Als uiteindelijk iedereen een plekje op de boot heeft is het tijd om te vertrekken. Schipper Frido neemt het woord. Enthousiast en vol humor vertelt hij over ‘zijn Waddenzee’, over ‘zijn boot’ en wat er allemaal te zien is. De kinderen kunnen het goed volgen en luisteren aandachtig. Frido blijkt een ware entertainer, vertelt leuke anekdotes en voelt zijn publiek goed aan.

Garnalen vissen bij Texel

Het weer is fris en er staat een behoorlijke wind. We denken er niet over om naar binnen te gaan. Er is zoveel te zien. Na een tijdje varen worden de visnetten gebruiksklaar gemaakt. Terwijl Frido een toelichting geeft, gaat een compagnon aan het werk om de reusachtige netten te laten zakken. Frido vertelt dat de netten over de zeebodem slepen en dat de garnalen, die in het zand zitten, daarvan schrikken en van de bodem ‘opspringen’. Daardoor komen ze in de netten terecht. Eenvoudig uitgelegd en voor iedereen te begrijpen. Het is ontzettend boeiend om te zien hoe die grote netten uiteindelijk met een spanwijdte van 8 meter aan weerszijden van de boot de garnalen gaan vangen.

De netten gaan de zee in.
De netten gaan de zee in.

Zeehonden spotten?

We varen een tijd zo door en nemen een kijkje in de stuurhut. De kinderen kijken verbaasd als ze geen stuur zien. De boot blijkt op GPS te varen. Na een korte blik willen de jongens weer naar boven. Helaas is het hoogtij en zien we nog geen zeehonden. Frido legt uit dat de kans om zeehonden te zien bij laag water veel groter is. Dan liggen ze op de zandbanken. We hopen dat als er straks vis in het water terug wordt gegooid, de zeehonden zich laten zien.

Een kijkje in de stuurhut.
Een kijkje in de stuurhut.
Het vuur wordt opgestookt.
Het vuur wordt opgestookt.

Uitleg over de garnalenvangst

Inmiddels staat midden op het dek de installatie klaar. Hierin worden de garnalen gesorteerd en gekookt. De ketel wordt opgestookt en iedereen moet afstand houden als de loodzware netten worden opgehesen. Vol spanning kijken de kinderen wat er gaat gebeuren. Ze willen niks missen, want zoiets zie je niet elke dag. De netten worden geleegd in de bakken bij de sorteerinstallatie. Dan zien we Frido zijn vakmanschap. Geroutineerd haalt hij de ene na de andere vis uit vangst en vertelt met veel humor wat voor vis het is en andere bijpassende mooie verhalen. Zo zijn er volgens hem zelfs vissen die je als oorbellen kunt dragen. De kinderen stellen allerlei vragen die hij op een leuke manier weet te beantwoorden.

De netten worden binnen gehaald.
De netten worden binnen gehaald.
De netten worden geleegd.
De netten worden geleegd.
Kinderen mogen vooraan kijken bij het sorteren.
Kinderen mogen vooraan kijken bij het sorteren.
Frido haalt grapjes uit door een vis als oorbel te nemen.
Frido haalt grapjes uit door een vis als oorbel te nemen.
Frido geeft uitleg over de gevangen vis. Dit is een haring.
Frido geeft uitleg over de gevangen vis. Dit is een haring.

Alle kinderen mogen helpen

Daarna begint het echte werk. De vis wordt gesorteerd. Deels door de sorteermachine en deels met de hand. Natuurlijk mogen de kinderen helpen. De kleinere vissen die tussen de garnalen zitten komen in een grote bak water terecht. De kinderen mogen ze allemaal zelf oppakken en terug gooien in zee. Onze zoons vinden het geweldig. Als de bak met te kleine vis leeg is, is de volgende bak aan de beurt. Hierin zit onbruikbare vangst, zoals krabben, nog enkele vissen en stukken hout. Deze worden vol overgave door de kinderen in zee gegooid of aan de meeuwen gevoerd.

De grote vissen, Scharretjes, worden verloot onder het publiek en de garnalen worden apart uit gesorteerd en gekookt. Na het koken worden de garnalen gepeld, geproefd en uitgedeeld. Iedereen krijgt een zakje mee. ’s Avonds eten we heerlijk van de vers uitgedeelde Scharretjes en de garnalen.

De kinderen mogen de vis pakken en teruggooien in zee.
De kinderen mogen de vis pakken en teruggooien in zee.
Uitkijken over zee tijdens het garnalen vissen bij Texel
Uitkijken over zee tijdens het garnalen vissen bij Texel.

Geen zeehonden gezien

Helaas hebben we geen zeehonden gezien. Maar ik geloof niet dat de jongens dat gemist hebben. Na afloop van deze excursie is er maar een conclusie mogelijk. Dit was “supergaaf”. Op mijn vraag wat dan het allerleukste was reageert zoon M.: ”De uitleg van Frido en om te zien hoe de garnalen worden gevangen.” Zoon J. geeft aan: “Dat de kinderen zelf alle vissen mochten terug gooien in zee en de rest mochten voeren aan de meeuwen”.

Verse garnalen om mee naar huis te nemen.
Verse garnalen om mee naar huis te nemen.

Praktische informatie

Wil je ook mee met de TX10 en garnalen vissen bij Texel? Ga dan bij voorkeur op een moment dat het laagtij wordt. De kans om zeehonden te zien is dan groter. De tocht duurt ongeveer twee uur.

Reserveer tijdig. De TX10 zit vooral in vakantieperiodes van tevoren volgeboekt. De excursie kost 11 euro voor volwassenen en 9 euro voor kinderen. Voor kinderen jonger dan 4 jaar is dit een minder geschikt uitje. Er is een hoge reling aanwezig en ook buggy’s en kinderwagens zijn gewoon welkom aan boord. Er zijn toiletten en in de kombuis is (beperkt) eten en drinken verkrijgbaar.

Kijk voor meer informatie op de website HetWadOp.nl.

Zou het ook iets voor jouw gezin zijn om te gaan garnalen vissen bij Texel?

Meer lezen

Op zoek naar meer uitjes op het water of op Texel? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen met het toeristenbureau van Texel en HetWadOp. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.