Internationale bellenblaasdag: tips voor op vakantie

1
240
Het gewone normale bellenblazen blijft leuk.
Het gewone normale bellenblazen blijft leuk.

Vandaag is het Internationale Bellenblaasdag. Als ik aan bellen blazen denk, dan denk ik aan de man van blogger Suzanne. Hij kan echt de allerbeste en allergrootste bellen maken! Ik vroeg Suzanne daarom om iets te schrijven voor Internationale Bellenblaasdag, als onderdeel van de special “De dag van…“.

Vandaag is het Internationale Bellenblaasdag!

Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit heb geweten dat er een Internationale Bellenblaasdag bestond. Maar toen Saskia mij vroeg of ik daar iets over wilde schrijven, heb ik geen moment geaarzeld. Ik ben begonnen met googlen. Daar vond ik het volgende: “De jaarlijkse Internationale Bellenblaasdag is sinds 2011 een wereldwijd gevierde dag die in het teken staat van vrijheid, herdenken, een wens kracht bij zetten, maar vooral plezier hebben, het bellen blazen tot een kunstwerk verheven”.

Internationale Bellenblaasdag.
Internationale Bellenblaasdag.

Kinderen en bellen blazen

Ook ik heb vroeger als kind bellen geblazen. En natuurlijk vond ik dat toen leuk, er zijn maar weinig kinderen die een potje bellenblaas niet leuk vinden. Des te leuker is het nu ik zelf kinderen heb. Die van mij zijn inmiddels 6 en 8, maar ik kan ze nog steeds blij maken met een potje bellenblaas! Ze blazen net zo lang door tot het potje leeg is. En als zij dan bezig zijn met hun bellenblaasspel, dan doe ik gewoon lekker mee. Want eerlijk is eerlijk, zelfs ik vind het bellen blazen nog steeds hartstikke leuk om te doen. Het gaat om plezier maken op een simpele manier, heerlijk toch.

Het gewone normale bellenblazen blijft leuk.
Het gewone normale bellenblazen blijft leuk.

Maar je hoeft met kinderen niet pas met bellenblaas te beginnen als ze het zelf kunnen. Al vanaf een jaar of anderhalf begon ik met bellen te blazen voor mijn kinderen. Dan blies ik grote bellen en dan mochten zij ze met hun vingers kapot prikken of tussen de handen kapot slaan. Geweldige oefening voor de motoriek. Daarnaast is de kleuring van de bellen in het dag- en zonlicht natuurlijk fascinerend om naar te kijken.

Inmiddels zie je in de winkels allerlei variaties op het bellenblazen. Bellenblaaspistolen, bellenblaaszwaarden, bellenblaasmachines. Maar voor mij persoonlijk blijft het ouderwetse potje met ringetje op een steeltje toch het allerleukste!

Mijn kinderen denken daar inmiddels anders over….

De allergrootste en allerbeste bellen

In 2011 (het jaar waarin Internationale Bellenblaasdag ontstond) bedacht Steef dat het leuk zou zijn om pas echt grote bellen te maken. Een emmer met bellenblaas en een touw waar je een lus in legt. Touw door de emmer met sop halen, langs je lichaam zwieren en je krijgt enorme grote bellen. De kinderen (toen 2 en 4) vonden en vinden het fantastisch! Inmiddels zijn ze groot genoeg om het zelf te kunnen, maar jarenlang maakte Steef de bellen en de kinderen renden achter de enorme bellen aan tot ze spontaan kapot knapten of totdat het één van hen lukte om de bel kapot te prikken of slaan. Urenlang waren we soms bezig en ook op verjaardagsfeestjes moesten de grote bellen worden gemaakt.

De allergrootste bellen maken.
De allergrootste bellen maken.
Bellen vangen en kapot maken: kinderen krijgen er geen genoeg van.
Bellen vangen en kapot maken: kinderen krijgen er geen genoeg van.

De tips van een bellenbaas-pro

Voor die grote zeepbellen heb je wel wat ruimte nodig en niet te veel wind. Er is vast ergens een plekje te vinden. Thuis wil dat zeker wel lukken: in de achtertuin, in de speeltuin, of het groene veld bij je huis.

Maar pas op, ik zie het regelmatig gebeuren dat ouders hun kind op de camping bellen blaas geven. Niet doen, want zeepsop op je tent is funest voor je tentdoek! Een tent is waterdicht dankzij een coating, maar die coating is niet bestendig tegen sop. Als je dus op een camping wilt bellen blazen moet je een rustige plek ver weg van de tenten opzoeken. Op een speelveld, tussen de stacaravans en bungalows, of in een weiland is er natuurlijk geen belemmering.

Lees ook deze tips van een collega-blogger over hoe je bellenblaasvlekken uit kleding krijgt.

En dan tot slot nog het geheim van onze emmer sop: gewoon afwasmiddel werkt niet. Wij gebruikten wash & shine, die koop je bij de bouwmarkt om je auto te wassen. Dat werkt perfect. Dosering zeep moet je zelf even inschatten. Wij gooiden er een flinke scheut in. Als de bellen onvoldoende werken, gooi je er nog wat bij.

Heb jij al een van deze hele grote bellen gemaakt? En wist jij dat bellenblaas-sop schadelijk is voor je tentdoek?

Meer lezen

Grote bellen maken is hartstikke leuk tijdens je vakantie bij huis of verder weg. Klik & kijk voor meer tips voor leuke activiteiten met kids:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.