Kamperen op de Waddeneilanden? Dit kost de overtocht voor kampeerders

Blogger Suzanne wil met haar vouwwagen kamperen op Terschelling. Hartstikke leuk. Totdat ze de prijs ziet van de overtocht…. Een goede aanleiding om eens te kijken hoe dat zit met kamperen op de Waddeneilanden. Nieuwsgierig wat de overtocht voor kampeerders kost? Lees dan verder.

Kamperen op de waddeneilanden

Vakantieplannen: kamperen op Terschelling

Wij willen heel graag een keer met onze kinderen naar de Waddeneilanden. Daarom besluiten we in de Kerstvakantie een leuke camping op Terschelling te reserveren voor de meivakantie. Die duurt voor ons dit jaar maar een weekje, dus een korte kampeervakantie in eigen land heeft dan onze voorkeur. Een paar weken later komt de reserveringsbevestiging van de camping al per mail binnen. Lekker snel. Wel zo handig, want de overtocht moet ook nog gereserveerd worden. En omdat er een beperkt aantal vaarten zijn, is het belangrijk op tijd te boeken.

We besluiten direct ook de reservering voor de overtocht te maken. Het is erg simpel. Er is slechts één rederij (Doeksen) die het traject Harlingen – Terschelling vaart. Aan de hand van een aantal stappen wordt je simpel door de reserveringsaanvraag heen geloosd. We kiezen voor een auto met lage aanhanger (vouwwagen) en fietsen op het dak en 4 personen (twee volwassenen en twee kinderen). In stap 4 blijkt dat we keuze hebben uit drie tijdstippen (8 uur, 13 uur en 18 uur). Heel vroeg is niet haalbaar en gelet op de duur van de overtocht van twee uur is de vaart van 18 uur ook geen optie. We besluiten te kiezen voor 13 uur.

Direct daarna verschijnt de totaalprijs in beeld. Maar liefst 388,42 euro betalen we voor een retourtje Terschelling! We schrikken enorm van deze prijs. Dit is meer dan twee keer zo duur als de camping. In totaal zijn we dan voor een week kamperen op Terschelling zo’n 85 euro per nacht kwijt. We kijken nog naar het prijsverschil als we geen fietsen op het dak meenemen. Dat scheelt 30 euro. Nog steeds erg duur, plus dat je dan fietsen moet gaan huren. Niet de moeite waard. Met een gevoel van een enorme kater besluiten we de camping maar weer te annuleren.

Wat nu?

Geen Terschelling maar Texel!

We willen nog steeds naar de Waddeneilanden. Ons vizier richt zich nu op Texel. We vinden een leuke camping. Ditmaal kijken we direct naar de kosten van de overtocht. Een ezel stoot zich immers geen tweede keer aan dezelfde steen.

De veerdienst tussen Texel en Den Helder wordt verzocht door Teso (Texels Eigen Stoomboot Onderneming). Wederom worden we stap voor stap door een overzichtelijk boekingsscherm heen geloodst. De lengte van de auto (al dan niet met aanhanger) is maatgevend. Er geldt geen toeslag voor fietsen op het dak en tot 9 personen per voertuig is een vast tarief zonder extra kosten.

Voor een retourtje met vouwwagen en vier personen komen we uit op 78 euro. Wat een verschil met de overtocht naar Terschelling. Het scheelt 310 euro! Snel besluiten we de camping op Texel te reserveren. Die boottocht komt wel goed.

Kamperen op de Waddeneilanden? Dit kost de overtocht voor kampeerders

Nieuwsgierig geworden door de enorme prijsverschillen besluit ik een vergelijkend onderzoek te doen. Wat kost de overtocht voor kampeerders die met eigen kampeermiddel naar de Waddeneilanden gaan? Hieronder zien jullie het resultaat.

Uitgangspunten voor het onderzoek:

 • Auto met caravan of vouwwagen (maximaal 5 meter lang) en auto zonder aanhanger
 • Vier personen, waarvan 2 volwassenen en 2 kinderen (basisschoolleeftijd)
 • Prijspeil 2016 (tenzij anders aangegeven)
 • Hoogseizoenprijzen
 • Retourtje (heen en terug), zowel heenreis als terugreis in het weekend*

*De overtocht kan doordeweeks voordeliger zijn.

Overtocht naar Texel voor kampeerders

Rederij Teso. Duur overtocht: 20 minuten.

 • Auto met aanhanger: 78 euro.
 • Auto zonder aanhanger: 37 euro.

Prijspeil 2015 (tarieven 2016 nog niet bekend). Zie voor meer informatie www.teso.nl.

Overtocht Texel.
Overtocht Texel.

Overtocht naar Vlieland voor kampeerders

Rederij Doeksen. Op Vlieland zijn auto’s niet welkom. Je kunt dus niet met eigen kampeermiddel naar Vlieland, tenzij je met een tent en handbagage te voet of per fiets gaat. Zie voor meer informatie www.doeksen.nl.

Overtocht naar Terschelling voor kampeerders

Rederij Doeksen. Duur overtocht: 2 uur.

 • Auto met aanhanger (hoog): 388,42 euro.
 • Auto zonder aanhanger met fietsen op het dak: 280,76 euro.
 • Auto zonder aanhanger met fietsen achterop het rek: 251,24 euro.

Zie voor meer informatie www.doeksen.nl.

Overtocht naar Terschelling.
Overtocht naar Terschelling.

Overtocht naar Ameland voor kampeerders

Rederij Wagenborg Passagiersdiensten. Duur overtocht: 45 minuten.

 • Auto met aanhanger (hoog): 212,50 euro (fietsen op het dak gratis).
 • Auto zonder aanhanger met fietsen op het dak: 118,70 euro.
 • Auto zonder aanhanger met fietsen achterop: 132,75 euro.

Zie voor meer informatie www.wpd.nl.

Overtocht naar Ameland.
Overtocht naar Ameland.

Overtocht naar Schiermonnikoog voor kampeerders

Rederij Wagenborg Passagiersdiensten. Auto’s en caravans zijn niet toegestaan op Schiermonnikoog. Wel mag je per fiets of met handbagage de overtocht maken. Lichte aanhangers mogen zonder auto de overtocht maken. Hiervoor zijn speciale trekdolly’s aanwezig. Vouwwagens kunnen uitsluitend mee indien vooraf een ontheffing voor de auto door de gemeente is afgegeven en reservering voor de boot kan uitsluitend telefonisch. Kosten hiervoor worden op de website niet in beeld gebracht. In onze berekening komen de kosten voor vier personen en een aanhanger op 158,95 euro. Zie voor meer informatie www.wpd.nl.

Overtocht naar Schiermonnikoog.
Overtocht naar Schiermonnikoog.

Eindconclusie onderzoek “Overtocht voor kampeerders naar de Waddeneilanden”

Wil je met eigen auto en eigen kampeermiddel kamperen op de Waddeneilanden, dan is Terschelling het duurst. Texel is het goedkoopst. Niet zo’n wonder dus dat Texel verreweg de meeste campings heeft en zo in trek is bij veel mensen voor een vakantie met eigen kampeermiddel. Terschelling wordt pas aantrekkelijk om te kamperen met eigen kampeermiddel als je meer dan twee weken verblijft of een seizoensplaats neemt en het kampeermiddel tussentijds laat staan. Vlieland doet niet mee in het overzicht. Hier zijn auto’s niet toegestaan.

 1. Texel
 2. Ameland
 3. Schiermonnikoog (zonder auto)
 4. Terschelling

Heeft deze uitslag jullie verrast? En wat vinden jullie van de hoge kosten naar Terschelling?

Meer lezen

Met de boot naar je vakantiebestemming gaan is leuk. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

3 REACTIES

 1. Bij de overtocht naar Texel is alleen de lengte maatgevend. Onze auto met bagagewagen zit qua lengte net in de goedkoopste categorie. Op een doordeweekse dag zijn we dus voor euro 25 aan de overkant.

  Is ook wel logisch dat Texel het goedkoopste is. Combinatie van groot volume en een korte overtocht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.