Kamperen op de Waddeneilanden: onze tips voor campings!

Kamperen op de Waddeneilanden is het ultieme gevoel van vakantie in eigen land. Je bent in Nederland, maar toch voelt het helemaal anders. Een eiland blijft toch een eiland. De bloggers van KidsErOpUit hebben allemaal zo hun eigen favoriete eiland, daarom neemt blogger Iris D. jullie mee langs alle Waddeneilanden.

Kamperen op de Waddeneilanden

Als je besluit te willen kamperen op de Waddeneilanden zijn er een aantal basiszaken waar je rekening mee moet houden.

Overvaren met de veerdienst

Voor kamperen op de Waddeneilanden zul je gebruik maken van een veerdienst. Je kunt overvaren als voetganger, met je fiets of met de auto en je kampeermiddel. Als je de auto mee wilt nemen, en je vouwwagen of caravan, is Texel de voordeligste keuze. Voor de overige eilanden is een overtocht per voet of fiets het aantrekkelijkst. 

Vlieland is zelfs autoluw, wat betekent dat je in principe niet kunt overvaren met je auto. De andere eilanden zijn wel te bereiken met je auto, maar de overtocht is behoorlijk prijzig. De kosten van de overtocht komen meer in balans als je verblijf langer wordt. 

In dit blog lees je alles over de kosten voor een overtocht naar de diverse Waddeneilanden. Zowel met als zonder eigen kampeermiddel.

kamperen op de waddeneilanden
Met de TESO varen we over van Den Helder naar Texel

Kamperen op de Waddeneilanden: wat neem je mee?

Als je denkt: hoe krijg ik mijn bagage dan naar de accommodatie? Bij aankomst staan er altijd bussen te wachten van de busdienst(en) over het eiland. Je kunt een taxi huren of meteen een fiets huren. 

Als je kiest voor de bus of de fiets, bedenk dan van tevoren wat je mee neemt. Kunnen kinderen hun eigen koffer of rugtas dragen. Hoe zit het met de extra strandspullen, boeken, spelletjes en dat soort dingen. Weet dat elk fietsverhuurbedrijf ook de service aanbied om je spullen bij je accommodatie te brengen.

Verplaatsen op het eiland

Alle Waddeneilanden zijn klein genoeg om je daar te verplaatsen per fiets. Natuurlijk kun je ook wandelen of de bus nemen. Op Texel zul je nog vrij veel auto’s tegenkomen, maar op de andere eilanden niet. Dit geeft een heerlijk rustig gevoel.

Persoonlijk denk ik ook dat als je de auto niet meeneemt je veel meer buiten zult zijn. En laat dat nu juist vaak de bedoeling zijn als je op vakantie bent op een Waddeneiland.

Kamperen op de Waddeneilanden: campings op Texel

Texel is het grootste Waddeneiland om op te kamperen. In 2016 stond het in de top 10 van mooiste bestemmingen van Europa volgens Lonely Planet. Het heeft ook nog eens de meeste zonuren van Nederland. Texel is van alle Waddeneilanden het makkelijkst bereikbaar voor auto’s met een eigen kampeermiddel. De veerdienst vertrekt vanuit Den Helder. 

Op Texel vindt je de meeste campings. Er zijn een aantal grote campings te vinden. Zoals De Robbenjager bij De Cocksdorp of Camping Loodsmansduin, waarbij je middenin de duinen kampeert. Daarnaast zijn er verschillende kleinere campings en kun je op veel plekken ook kamperen bij de boer. Voor alle campings geldt dat de natuur overal dichtbij is.

Blogger Suzanne ontdekte Texel vanaf charme camping ’t Woutershok in Den Burg. In dit blog kun je lezen hoe haar vakantie daar was. Een camping pal aan een natuurgebied met een huttenbouwbos voor de kinderen en natuurlijk het allergrootste zwembad in de achtertuin.

Suzanne is ook heel enthousiast over vakantiepark De Koorn-Aar. Dit is ook een kleinschalige camping met voor plek privé sanitair. Daarnaast is er fijne kleinschalige animatie. De camping ligt centraal op Texel. Natuurlijk zijn er ook verschillende bungalowparken te vinden. Landal Sluftervallei is echt een aanrader.

De vakantie op Texel met kinderen begint met de bootovertocht.
De vakantie op Texel met kinderen begint met de bootovertocht.
kamperen op de waddeneilanden
Ontzettend ruime kampeerplek (150 m2) met privé sanitair.

Activiteiten met kinderen op Texel

Op Texel kun je je met gemak een hele zomervakantie lang vermaken. Het eiland is ontzettend kindvriendelijk. Om te beginnen is er een uitgebreid fietspaden netwerk, waar je veilig met je kinderen kunt fietsen. Daarnaast is er ook ruim 100 kilometer aan mountainbike routes.

In de schitterende Texelse natuur kun je ook heerlijk wandelen. Er zijn verschillende kinderwandelingen uitgezet. Maar een wandeling met een wadwachter over het wad is ook mogelijk. Zeehonden spotten en garnalen vissen met een boot of naar het juttersmuseum. De vuurtoren beklimmen en een bezoek aan Ecomare horen er natuurlijk ook bij.

Vakantie op Texel? De leukste uitjes voor het hele gezin

Een bezoekje aan de vuurtoren van Texel hoort er bij natuurlijk landal-sluftervallei-texel-16
Een bezoekje aan de vuurtoren van Texel hoort er bij natuurlijk
kamperen op de waddeneilanden
Samen met de wadwachter op weg naar de kolonie lepelaars.

Kamperen op de Waddeneilanden: Campings op Vlieland

Vlieland wordt voor velen als alternatief gezien voor het drukkere Texel. Het eiland is autoluw. Wat betekent dat je er in principe niet met de auto naar toe kunt. Je vaart hier naar toe met rederij Doeksen vanuit Harlingen.

Kamperen op wandeiland Vlieland is een makkelijke keuze. Er zijn namelijk maar twee campings: Camping Stortemelk en natuurkampeerterrein De Lange Paal. Op beide campings kun je een breed scala aan tenten huren. Van De Waard tenten, tot bungalowtenten, tot tenthuisjes. Uiteraard kun je ook je eigen tent meenemen.

Wat is er te doen op Vlieland voor kinderen?

Op Vlieland zijn er ontzettend veel mogelijkheden om de zee op te gaan. Met een klipper, met een rondvaartboot, je kunt zelfs een dagtochtje maken naar Texel of Terschelling. Vlieland is daarnaast een eiland voor sportievelingen. Je kunt er leren surfen en suppen.

Wat bijzonder is, is dat veel eilanders hun kennis en expertise willen delen. Ze bieden rondleidingen en wandelingen aan. Zo gaat Gerrit de Oesterman op pad om oesters te zoeken en te proeven bijvoorbeeld.

Daarnaast kun je natuurlijk zeehonden spotten, de vuurtoren beklimmen en paardrijden. En natuurlijk heerlijk wandelen of fietsen. Ook een bezoek aan het Bunkermuseum mag je niet overslaan.

Kamperen op de Waddeneilanden: Terschelling

Waddeneiland Terschelling bereik je ook met rederij Doeksen vanuit Harlingen. Het is een ontzettend kindvriendelijk eiland. In de zomer kan het hier heel druk zijn met toeristen en jongeren, dus je moet wel weten waar je moet zijn. West en Midsland zijn in de zomer druk en levendig. Oosterend, Formerum en Hoorn zijn rustigere plaatsen.

Kindvriendelijke campings op Terschelling zijn:

Schapen op de Waddendijkroute.
Schapen op de Waddendijkroute.

Kindvriendelijke activiteiten op Terschelling

Op Terschelling is genoeg te doen om je te vermaken met mooi weer. Maar ook met slecht weer is er van alles te doen. Wat dacht je van wadlopen met je kinderen. Of een huifkartocht door natuurgebied de Boschplaat. Bij Puur Terschelling bieden ze nog meer actieve en stoere uitjes aan zoals paardrijden of met een 4×4 over het wad. 

De leukste uitjes op Terschelling met mooi weer

Er zijn op dit Waddeneiland twee museums. Het wrakkenmuseum is een museum met alle schatten die aanspoelen op de Terschellinger stranden. Hier kijk je echt je ogen uit. Er is hier ook een leuke piraten speeltuin met boomhut, ook gemaakt van aangespoelde spullen. Met een kaartje kun je hier de hele week terecht. Het natuurmuseum vertelt over alle dieren die op het eiland leven en er zijn zee aquaria’s met roggen die je mag aaien. In dit blog lees je alles wat je kunt doen met slecht weer op Terschelling.

Wadlopen met kinderen Terschelling
Mijn kinderen voelen de vrijheid op het wad
Huifkartocht over de Boschplaat.
Huifkartocht over de Boschplaat.

Kamperen op de Waddeneilanden: Campings op Ameland

Vanuit Holwerd vaar je met veerdienst Wagenborg naar Ameland. Als je wilt kamperen op Ameland heb je behoorlijk wat keuze uit campings.

De grootste campings zijn De Kiekduun, Camping Duinoord, Camping Klein Vaarwater (wat hoort bij een vakantiepark) en camping Roosdunen. Daarnaast zijn er ook nog twee kleinere campings: Camping Middelpolle en Boerencamping Tussen wad en strand. 

Mocht je het te duur vinden of te veel moeite om je eigen kampeermiddel mee te nemen, dan zijn er genoeg kampeerboerderijen te vinden. Of overnacht bij familiehostel Sier aan Zee. Het buitenleven van een camping, maar wel de luxe van een hostel.

kamperen op de waddeneilanden
Onderweg naar Ameland.

Activiteiten voor kinderen op Ameland

De activiteiten die bij de waddeneilanden horen kun je ook hier doen. Je kunt met een boot de zee op om robben of zeehonden te spotten, de vuurtoren beklimmen en heerlijk fietsen of wandelen.

Bijzonder is dat je hier verschillende rondritten kunt maken met een tractor. Er hangt dan een huifkar of ‘strandbus’ achter. De tractor brengt je bijvoorbeeld naar een natuurgebied waar je dan een rondleiding krijgt. Ook kun je op Ameland huifkartochten maken en zelfs rondvluchten met een klein vliegtuigje. Er worden ook veel sportieve activiteiten ondernomen zoals kiten en surfen.

De dorpjes Nes en Buren staan vol eeuwenoude huisjes en barsten van de gezelligheid. In Nes is ook een hele toffe speeltuin te vinden in recreatiegebied De Vleijen.

Kampvuur op het strand.
Kampvuur op het strand.
kamperen op de waddeneilanden
Lekker vliegeren op de uitgestrekte stranden van Ameland.

Kamperen op de waddeneilanden: Campings op Schiermonnikoog

Vanuit Holwerd kun je ook naar Schiermonnikoog varen. Op dit waddeneiland zijn twee campings waar je met je eigen kampeermiddel terecht kunt: Camping Seedune en Camping Duinhoeve.

Een dag naar Schiermonnikoog met kinderen

Kindvriendelijke activiteiten op Schiermonnikoog

Wat heel leuk is, is dat Schiermonnikoog zijn eigen recreatieteam heeft: Lytje Willem. Zij organiseren elke vakantieperiode voor iedereen op het eiland, van 3 t/m 16 jaar, leuke activiteiten.

In plaats van zeehonden bekijken vanaf een boot, kun je dat hier doen vanaf een zandplaat. Op dit waddeneiland maak je een wandeling over de harde bodem van de Waddenzee. Zo kun je de zeehonden van heel dichtbij bekijken. Bij Paal 14 is er een heus schelpenmuseum, waar je ook met je eigen gevonden schelpen naar toe kunt.

Voor spelen in de natuur is de Berkenplas een toffe plek. Er is er een speelbos en speelnatuur, in combinatie met een familiewandelroute. Maar natuurlijk kun je ook op Schiermonnikoog gaan varen op zee of fietsen over het eiland.

kamperen op de waddeneilanden
Karakteristieke huizen uit de 17e eeuw in het dorp.
Op onze tandems.
Op onze tandems.

Op zoek naar handige kampeerspullen?

Op zoek naar handige kampeerspullen? Met het KidsErOpUit team hebben we talloze handige items voor op de camping getest, van kinderstoeltjes tot tenttapijten en caravan movers. Benieuwd?

Lees hier al onze uitgebreide reviews en over onze favoriete producten. 

Onze favoriete winkels voor het kopen van kampeerspullen zijn:

Meer lezen

In het hoge noorden van ons eigen landje is er genoeg te doen! Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Vorig artikelOvernachten in een boomhut
Volgend artikelEr op uit met kinderen in Brabant: ontdek de 17 leukste uitjes
Actief zijn zit bij Iris in haar bloed. Samen met haar man Job, dochter I. (2012) en zoon A. (2015) is ze vaak op pad: als er maar iets te doen en te ontdekken is, is het goed. Binnen Nederland zijn museums en de natuur favoriet. Buiten Nederland gaan ze het liefst op pad met de caravan en zoeken ze naar de zon, natuur en rust. Op kleine campings, zonder animatie, maar met stadjes, cultuur en activiteiten in de omgeving. Iris is blogger bij KidsErOpUit en redacteur Kamperen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.