Uitjes op Terschelling met kinderen, deze zijn leuk met mooi weer!

Ga jij op vakantie naar Terschelling? Een goed idee, in de zomer, maar zeker ook op andere momenten in het jaar. Wanneer je ook gaat, warm weer is altijd fijn. In dit blog vertelt blogger Karijn welke vijf uitjes op Terschelling met kinderen de moeite waard zijn bij mooi weer.

Uitjes op Terschelling met kinderen

Op Terschelling heb je weinig nodig om je te vermaken. Verwacht dan ook geen megaspeeltuinen, zwemparadijzen of bioscoop op het eiland. Met kleine dingen heb je er al grote pret. Extra fijn is dat veel van de uitjes op Terschelling met kinderen voordelig zijn. Zit het weer tegen? Lees dan het blog over Terschelling met slecht weer.

Naar het strand

Bij mooi weer kan je je de hele dag vermaken op het strand. Het is een van de fijnste uitjes op Terschelling met kinderen. Ze zijn uren zoet met het vinden van schelpen, het bouwen van zandkastelen en het kijken naar wat er op het strand allemaal gaande is. Als de temperatuur al wat langer hoog is, is het heerlijk om te zwemmen of een beetje te poedelen in de Noordzee.

Als je na een tijdje zin hebt in een ijsje voor de kinderen en een Witbiertje voor jezelf, dan kan je bij hele leuke strandtenten terecht. Bij elke doorgang naar het strand (bij elk dorp aanwezig) vind je een strandtent. Van de hippe tent Paal 8 tot de American Diner in Oosterend: voor ieder wat wils.

Onze favoriet is de Zandzeebar bij Formerum. Ingericht met oosterse tapijtjes op de vloer, Marokkaanse lampen  aan het plafond en chesterfieldbanken bij de houtkachel. Buiten heb je heerlijke beschutte loungeplekken. Voor zowel de kinderen als voor jezelf is er een goede lunchkaart. Onze dochters eten het liefst de boterham met hagelslag én minismarties. Wij doen ons graag tegoed aan een patatje Rendang.

Zelfpluktuin in Oosterend

Heb je ook wel eens een romantisch gezinsplaatje in je hoofd? De mijne is als volgt: mijn dochters en zoon in frisgewassen rode overalletjes. Met zijn allen spitten en schoffelen we ’s ochtends vroeg in onze moestuin. De rijpste kersen worden vast geproefd en samen zingen we liedjes uit de Sound of Music. ’s Avonds eten we met blozende wangen gazpacho, courgette-aardappeltaart en kruisbessenmeringue toe. Allemaal bereid met zelfgeoogste groenten en fruit…

De werkelijkheid is dat ik geen enkele groene vinger bezit. Er komt geen cherrytomaat op in onze AH-moestuintjes en de lente-uitjes lijken altijd in de herfst van hun leven te zijn. Van kijken naar ‘Koken met van Boven’ leer je ook heel veel, denk ik dan maar. Maar Terschelling biedt uitkomst: in de zelfpluktuin Groenhof in Oosterend kunnen we een heel klein beetje doen-alsof-moestuinieren.

De tuin bestaat uit een groot stuk grond waar allerlei fruit op wordt verbouwd. Gewapend met een bakje struinen je kinderen rond in de velden op zoek naar plukrijp fruit. Er zijn aardbeien, bessen en frambozen te vinden, afhankelijk van wat er rijp is. Je kinderen zullen het er fantastisch vinden: door de velden banjeren, speuren naar fruit en af en toe al een aardbeitje proeven.

En wil je je campingtafeltje opfleuren met een vrolijke bos veldbloemen? Ook dat kan. Er staan diverse wilde bloemen waar je een fleurig veldboeket van kan samenstellen. Dat wat je plukt wordt afgewogen of de omvang van berekend en daar betaal je voor. In het winkeltje kun je overigens nog allerlei heerlijke jammetjes, honing en andere zelfgemaakte producten kopen. Ook is er in de zelfpluktuin de mogelijkheid om thee en hele fijne smoothies drinken.

De zelfpluktuin is gratis te bezoeken. Voor wat je plukt, betaal je uiteraard wel. Je vindt de tuin aan de hoofdweg tussen Hoorn en Oosterend.

In het gras bij zelfpluktuin Groenhof.
In het gras bij zelfpluktuin Groenhof.
Fijn terras van zelfpluktuin De Groenhof.
Fijn terras van zelfpluktuin De Groenhof.

Huifkartocht over het strand en de Boschplaat

Aan de oostkant van Terschelling vind je het natuurgebied de Boschplaat. Dit is een prachtig ongerept natuurgebied. Veel zand, kwelders en bijzondere vogels. Je kunt een deel van de Boschplaat bewandelen, maar voor de meeste kinderen is dat toch wel een hele onderneming. Veel leuker is het om met een huifkartocht de Boschplaat te bezoeken. Zo kun je wel het prachtige natuurschoon zien, maar vermaken je kinderen zich met het tochtje met de grote Friese paarden.

Er zijn verschillende bedrijven die huifkartochten organiseren en de tochten bestaan in diverse soorten maten. Wij hebben goede ervaringen met de Boschplaat-strandtocht van Puur Terschelling. Een niet te lange tocht langs duin, strand en Boschplaat. De excursieleider vertelt veelal sappige anekdotes over de Terschellingers en halverwege de tocht is er een pauze waarin limonade en kruidenbitter wordt geschonken.

Huifkartocht over de Boschplaat.
Huifkartocht over de Boschplaat.

Krabbetjes vangen in West

‘Ieeh, hij loopt opzij mama!’ Mijn dochter schrikt zich een hoedje als ze op het strand een krabbetje ziet. Maar haar opa is vastberaden om met zijn kleindochters krabbetjes te vangen. Gewapend met een emmertje, een hengeltje (in de souvenirswinkels te vinden) en een bakje met spek (aas voor de krabbetjes) gaan ze op pad. De beste vangplek is in West, op de pier aan de Waddenzee, iets ten oosten van waar de boten vertrekken. Mijn dochter is snel over haan schrik heen en heeft geluk: ze vangt wel drie krabbetjes. Als ze klaar is met vangen worden de krabbetjes weer snel teruggezet in zee.

Krabbetjes vangen.
Krabbetjes vangen.
Krabbetjes gevangen.
Krabbetjes gevangen.

Fietstocht met kinderen op Terschelling

Maak met je kinderen een fietstocht over het hele eiland, en bekijk het eiland van alle kanten. In een eerder blog schreef ik al over de fietsverhuurders en de diversiteit aan te huren fietsen. Mijn suggestie voor een leuke fietstocht: fiets het eiland rond over de vier verschillende hoofdroutes van het eiland.

Wij verblijven meestal in Oosterend en fietsen graag tot Hoorn over de dijk aan de Waddenzee. Schapen scharrelen over de dijk, koeien staan te grazen in de wei en je treft prachtige gezichten op de kwelders met lamsoor. Bij Hoorn gaan we van de dijk en fietsen we naar het centrum van het dorp. Als de kinderen toe zijn aan een pauze, stoppen we even bij Zonneweelde, een café-restaurant met speeltuin. Terwijl de kinderen schommelen of in de zandbak spelen, drinken wij cappuccino op één van de loungebankjes rondom het speelgedeelte.

De fietstocht wordt vervolgd door het Hoornse bos en door de duinen. Soms flink klimmen, maar daarna heerlijk hard naar beneden fietsen over de knisperende schelpenpaadjes. We fietsen tot Formerum door de duinen en neemt dan het pad langs de duinrand. We toeren door een landelijke omgeving, met veel weilanden en enkele campings tot aan Midsland. Het dorpje is een bezoekje waard. Het heeft één lange winkel- en horecastraat en rondom de kerk vind je ook nog enkele winkels.

Vanaf Midsland rijden we over de hoofdweg weer terug naar Formerum. Langs de bedrijvigheid van de supermarkt, de molen, meer campings, en toeristenwinkels. Het laatste stuk van Formerum naar Oosterend is het fijnst langs de duinrand. Dat fietst lekker beschut en is afwisselend langs bos, wei en duin.

Zicht op Midsland.
Zicht op Midsland.
Schapen op de Waddendijkroute.
Schapen op de Waddendijkroute.

Er zijn nog meer leuke uitjes op Terschelling met kinderen te beleven. Wat doen jullie het liefst?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat de Waddeneilanden nog meer te bieden hebben? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.