Met Scandlines naar Denemarken en Zweden: ferry Puttgarden – Rødby

Naar Denemarken reizen lijkt simpel en eigenlijk is dat het ook. Vooral als je naar Jutland gaat is het gewoon een kwestie van in de auto stappen en rijden. Saskia begon haar rondreis op Møn, het eiland in het oosten van Denemarken dat bekend staat om de witte krijtrotsen. Om daar te komen zijn meerdere mogelijkheden. Saskia en haar gezin gingen met de ferry van Scandlines naar Denemarken.

Dit blog is geschreven in 2015 en van een update voorzien in 2021.

De snelste en kortste route van Nederland naar Møn gaat via de ferry Puttgarden – Rødby van Scandlines, een overtocht die ook interessant is voor Zweden-gangers. De andere optie om in oostelijk Denemarken te komen is over land, via het eiland Funen en de bijbehorende tolbrug naar Seeland (245 DKK met een personenauto, circa 35 euro, prijspeil 2021).

De ferry van Scandlines naar Denemarken.
De ferry van Scandlines naar Denemarken.

Met Scandlines naar Denemarken: overtocht Puttgarden – Rødby

Voor Puttgarden – Rødby kan je vooraf een ticket kopen. Tijdens de vakantieperiode is dat een aanrader. Wij kiezen voor het Economy Extra ticket met een vaste vertrektijd, hoewel vast? Zo’n ticket betekent dat je op de boot van dat tijdstip in ieder geval plek hebt. Ben je eerder of later, dan kan je ook op een ander tijdstip varen, mits er plek is. Speciaal voor jullie hebben we natuurlijk getest hoe het werkt als je op een afwijkend tijdstip wil vertrekken.

Ik boek het ticket ruim een week van tevoren online op de website van Scandlines. Dat gaat echt heel erg makkelijk, maar om een indruk hiervan te geven maak ik een paar printscreens van het boekingsproces. De overtocht Puttgarden – Rødby is er voor een personenauto vanaf 80 euro, uitgaande van een Economy Extra ticket. Daarnaast zijn er tickets met andere regels ten aanzien van vertrekmogelijkheden. Bekijk voor de voorwaarden van de verschillende tickets de website van Scandlines.

Alle routes van Scandlines staan overzichtelijk op een kaart op de homepage.
Alle routes op de kaart en kies daarna makkelijk welke route je wil kiezen.
Kies welk ticket je wil en welk tijdstip je voorkeur heeft.
Kies welk ticket je wil en welk tijdstip je voorkeur heeft.
NAW gegevens invullen, betalen en ticket uitprinten.
NAW-gegevens invullen, betalen en ticket uitprinten.

Eerder dan gepland

Puttgarden is vanuit Deventer, Saskia’s woonplaats, ongeveer 5,5 uur rijden. Het kan op de noordelijke Duitse autosnelwegen druk zijn en dus kiezen we ervoor om op zondag te vertrekken en vroeg te rijden. Om 5.15 uur rijden we weg en ik heb een boot geboekt om 12.45 uur. Dat zouden we makkelijk moeten kunnen halen, ook als we in de file terecht komen. Geen files deze keer, dus we zijn veel te vroeg in Puttgarden. Dat komt mooi uit, kan ik meteen zien of we inderdaad eerder met de boot mee mogen.

Het is onduidelijk waar we een eerder vertrek moesten regelen. Wel staat er een groot bord met ‘Bordershop Scandlines’. Misschien kunnen we daar een informatiebalie vinden? Niets van dat alles, we komen terecht op een parkeerplaats bij een hele grote winkel. Wat een rare plek… en opeens valt het kwartje. Hier kopen de Scandinaviërs massaal hun alcohol! In Zweden en Noorwegen is alcoholhoudende drank hartstikke duur. Winkelwagentjes vol met blikjes bier en sterke drank zien we in de auto’s verdwijnen.

Oké, maar hoe komen we nu op een eerdere boot? Boven de uitgang van de winkel hangt een groot bord met ‘information & pre-order’. Eens kijken of we daar Scandlines-informatie kunnen krijgen… Nee hoor, het betreft de informatiebalie van de Bordershop… Gelukkig weet de meneer bij deze balie waar we wel moeten zijn.

De Border-Shop...
De Border-Shop…

Heel eenvoudig eerder met Scandlines naar Denemarken

Wat blijkt? We hebben het onszelf veel te moeilijk gemaakt. Op een ander tijdstip vertrekken werkt heel simpel. Gewoon in de check-in rij gaan staan met je auto en dan krijg je een ticket voor de eerstvolgende boot die plek heeft. Belangrijk detail: er moet dus wel plek zijn. Je kan daarom beter een vaartijd kiezen waarvan je 100 procent zeker weet dat je het haalt, dan te krap plannen. Met een eerdere boot mee gaan is in het hoogseizoen toch minder risicovol dan hopen dat een latere boot plek heeft.

Hup, naar de check in.
Hup, naar de check-in.
Na even wachten rijden we de boot op.
Na even wachten rijden we de boot op.

Tijdens de overtocht moet je je auto verlaten. De 45 minuten zullen voorbij vliegen, want er is genoeg te doen op de ferry. Natuurlijk kan je buiten kijken, met mooi weer zeker een aanrader. Wij eten binnen onze eigen lunch en lopen daarna een rondje over de ferry. We ontdekken twee restaurants, een grote winkel en een kleine kiosk. Ook staan er wat speelautomaten. De toiletten zijn schoon en ruimschoots aanwezig.

Vertrek uit Puttgarden.
Vertrek uit Puttgarden.
Met mooi weer is het leuk om langer buiten te zijn en te kijken.
Met mooi weer is het leuk om langer buiten te zijn en te kijken.
We verzamelen direct wat toeristische informatie over Denemarken.
We verzamelen direct wat toeristische informatie over Denemarken.
Een broodje, iets te drinken of wat lekkers koop je makkelijk bij de Snackshop.
Een broodje, iets te drinken of wat lekkers koop je makkelijk bij de Snackshop.
We snuffelen rond in de winkel aan boord.
We snuffelen rond in de winkel aan boord.
We blijven ons verbazen over de hoeveelheden alcohol.
We blijven ons verbazen over de hoeveelheden alcohol.

Naar de auto

Bij het naderen van Denemarken klinkt een toon en is het tijd om weer de auto in te gaan. Aanmeren en wegrijden, want de passagiers voor de terugreis staan al te wachten. Om 12.30 uur rijden we Denemarken binnen en een uurtje later zijn we op onze eerste camping. Heerlijk om dankzij het gebruik van een ferry een heel stuk van de route over land over te kunnen slaan!

Het uitschepen gaat razendsnel.
Het uitschepen gaat razendsnel.
Hallo Denemarken, we zijn er!
Hallo Denemarken, we zijn er!

Dit is voor ons het tweede jaar dat we met een ferry naar onze vakantiebestemming gingen. Het is voor de kinderen nog steeds een van de hoogtepunten en nadat we van de boot af zijn, zitten ze alweer volop andere bestemmingen te bedenken waar je met de boot heen kan.

Met Scandlines naar Zweden

Als je naar Zweden gaat kan je ook gebruik maken van Scandlines. Je hebt meerdere mogelijkheden om in Zweden te komen, dit beschrijf ik uitgebreid in ‘Zweden: hoe kom je er?’. Combineer je een bezoek aan Zweden met een stop in het oosten van Denemarken, dan is de route met Scandlines aantrekkelijk. In het Duitse Puttgarden rij je de ferry op en in Denemarken ga je er weer af. Daarna heb je twee mogelijkheden:

 • Rij naar de haven van Helsingor en pak de Scandlines ferry naar Helsingborg in Zweden. In 20 minuten vaar je over. Een combinatieticket met de ferry Puttgarden – Rodby kost 126 euro. Je kunt ook een los kaartje voor Helsingor – Helsingborg kopen.
 • Neem de Oresund brug naar Malmo. Enkele reis voor een personenauto kost 54 euro (prijspeil 2021). Goedkoper als je vooraf online betaalt.

Ben jij al eens met Scandlines naar Denemarken of Zweden gegaan? Heb je ook een goede reis gehad?

Ligging Puttgarden-Rodby

 

Meer lezen

Scandlines is ideaal als je de oostelijke helft van Denemarken wil bezoeken. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter

Onze overtocht werd mogelijk gemaakt door een samenwerking met Scandlines en VisitDenmark. Zoals je van ons gewend bent delen we eerlijk onze eigen mening en ervaringen. 

15 REACTIES

 1. Ja dat soort dingen zijn irritant, als het niet duidelijk aangegeven is. Ik zou ook niet zomaar in de rij gaan staan terwijl je geen idee hebt of je er door mag… en alle auto’s ophoudt die achter je staan als het toch niet mag… Die bordershop is wel leuk trouwens! In Dubai heb je dat ook als je daar door de douane heen gaat, dat is de laatste mogelijkheid om alcohol te kopen. Tenminste, als je er niet de hoofdprijs voor wil betalen in een restaurant…

 2. Leuk uitgebreid verslag! Kleine tip: de voorwaarden zijn dit jaar veranderd. Als je het laagste Economy tarief boekt moet je tegenwoordig echt op het geboekte tijdstip overvaren, en kun je geen ferry eerder of later mee nemen. Vorig jaar kon je met een Economy ticket nog wel omboeken.

  • Wij hadden het Economy Flex ticket en dat is flexibel. Het gewone Economy ticket heeft inderdaad andere regels, daarvoor verwijs ik ook naar de website van Scandlines ;-). Voor die 30 euro verschil zou ik het risico niet nemen dat je de boot kan missen door een file ofzo.

   • Voor ons zou het Economy Flex tarief met auto en vouwwagen volgens mij rond de €200,- komen. Dat vonden we echt te veel voor 45 minuten varen.

 3. Vorig jaar ook de ferry naar Denemarken genomen. Niet veel van gemerkt, je bent er zo. De drank was wel te merken, maar niet zo erg als van Sassnitz naar Trelleborg. Dat was echt een drankboot. Leuk verslag.

  • Oh, maar voordat daar misverstanden over ontstaan: op de boot merkten we er niets van dat een deel van de passagiers uitgebreid had geshopt bij de Bordershop hoor. Ik heb geen dronken types gezien.

   • Ze waren ook niet dronken hoor, maar de steekwagens met drank was niet te missen. Het is goedkoper om met steekwagens en zonder auto op en neer te gaan.

  • Ik heb geen idee, zou op de website duidelijk moeten staan. Uit m’n hoofd: ik dacht dat de prijzen gelijk zijn, alleen dus risico dat er geen plek is. Maar dat is in het naseizoen te overwegen.

 4. Hallo, ik weet niet of deze blog nog bestaat. Ik kwam hem tegen toen ik informatie zocht over eiland Møn. Wij gaan daar in augustus heen met 2 kinderen (12 en 9) en ook via Puttgarden – Rødby. Erg leuk om jouw verslag te lezen!
  Het is voor ons de eerste keer naar Denemarken en ik vroeg me af of het nodig is om van tevoren Deense kronen te wisselen (in Nederland dus nog) of kun je vrij snel na aankomst ergens geld pinnen? Hoe hebben jullie dat gedaan?