Met Scandlines naar Denemarken en Zweden: ferry Puttgarden – Rødby

Naar Denemarken reizen lijkt zo simpel en eigenlijk is dat het ook. Vooral als je naar Jutland gaat is het gewoon een kwestie van in de auto stappen en rijden. Wij begonnen onze rondreis op Møn, het eiland dat bekend staat om de witte krijtrotsen, dus hadden we meerdere mogelijkheden om er te komen.

De snelste en kortste route gaat via de ferry Puttgarden – Rødby van Scandlines, een overtocht die ook interessant is voor Zweden-gangers. De andere optie om in oostelijk Denemarken te komen is over land, via het eiland Funen en de bijbehorende tolbrug (235 DKK met een personenauto, circa 31,50 euro, 2015).

De ferry van Scandlines.
De ferry van Scandlines.

Met Scandlines naar Denemarken: overtocht Puttgarden – Rødby

Voor Puttgarden – Rødby kan je vooraf een ticket kopen. Tijdens de vakantieperiode is dat een aanrader. Wij kozen voor het Economy Extra ticket met een vaste vertrektijd, hoewel vast? Zo’n ticket betekent dat je op de boot van dat tijdstip in ieder geval plek hebt. Ben je eerder of later, dan kan je ook op een ander tijdstip varen, mits er plek is. Speciaal voor jullie hebben we natuurlijk getest hoe het werkt als je op een afwijkend tijdstip wil vertrekken.

Ik boekte het ticket ruim een week van tevoren online op de website van Scandlines. Dat ging echt heel erg makkelijk, maar om jullie een indruk hiervan te geven maakte ik een paar printscreens van het boekingsproces. De overtocht Puttgarden – Rødby kost voor een personenauto 91 euro, uitgaande van een Economy Extra ticket. Daarnaast zijn er tickets voor 67 en 107 euro met andere regels ten aanzien van vertrekmogelijkheden. Bekijk voor de voorwaarden van de verschillende tickets de website van Scandlines.

Alle routes van Scandlines staan overzichtelijk op een kaart op de homepage.
Alle routes op de kaart en kies daarna makkelijk welke route je wil kiezen.
Kies welk ticket je wil en welk tijdstip je voorkeur heeft.
Kies welk ticket je wil en welk tijdstip je voorkeur heeft.
NAW gegevens invullen, betalen en ticket uitprinten.
NAW gegevens invullen, betalen en ticket uitprinten.

Puttgarden is vanuit Deventer ongeveer 5,5 uur rijden. Het kan op de noordelijke Duitse autosnelwegen druk zijn en dus kozen we ervoor om op zondag te vertrekken en vroeg te rijden. Om 5.15 uur reden we weg en ik had een boot geboekt om 12.45 uur. Dat zouden we makkelijk moeten kunnen halen, ook als we in de file terecht zouden komen. Geen files deze keer, dus waren we veel te vroeg in Puttgarden. Dat kwam mooi uit, kon ik meteen zien of we inderdaad eerder met de boot mee mochten.

Het was onduidelijk waar we een eerder vertrek moesten regelen. Wel stond er een groot bord met ‘Bordershop Scandlines’. Misschien zouden we daar een informatiebalie vinden die ons op een eerdere boot kon zetten? Niets van dat alles, we kwamen terecht op een parkeerplaats bij een hele grote winkel. Wat een rare plek… en opeens viel het kwartje. Hier kopen de Scandinaviers massaal hun alcohol! In Zweden en Noorwegen is alcohol hartstikke duur. Winkelwagentjes vol met blikjes bier en sterke drank zagen we in de auto’s verdwijnen. Ok, maar hoe komen we nu op een eerdere boot? Boven de uitgang van de winkel hangt een groot bord met ‘information & pre-order’. Eens kijken of we daar Scandlines informatie kunnen krijgen… Nee hoor, het betrof de informatiebalie van de Bordershop… Gelukkig wist de meneer bij deze balie waar we wel moesten zijn.

De Border-Shop...
De Border-Shop…

Ok, we hadden het onszelf veel te moeilijk gemaakt. Op een ander tijdstip vertrekken werkt heel simpel. Gewoon in de check-in rij gaan staan met je auto en dan krijg je een ticket voor de eerstvolgende boot die plek heeft. Belangrijk detail: er moet dus wel plek zijn. Je kan daarom beter een vaartijd kiezen waarvan je 100% zeker weet dat je het haalt, dan te krap plannen. Met een eerdere boot mee gaan is in het hoogseizoen toch minder risicovol dan hopen dat een latere boot plek heeft.

Hup, naar de check in.
Hup, naar de check in.
Mogen we op een eerdere boot mee? Ja hoor, geen probleem.
Mogen we op een eerdere boot mee? Ja hoor, geen probleem.
Na even wachten rijden we de boot op.
Na even wachten rijden we de boot op.

Tijdens de overtocht moet je je auto verlaten. De 45 minuten zullen voorbij vliegen, want er is genoeg te doen op de ferry. Natuurlijk kan je buiten kijken, met mooi weer zeker een aanrader. Wij aten binnen onze eigen lunch en liepen daarna een rondje over de ferry. We ontdekten 2 restaurants, een grote winkel en een kleine kiosk. Ook stonden er wat speelautomaten. De toiletten waren schoon en ruimschoots aanwezig.

Vertrek uit Puttgarden.
Vertrek uit Puttgarden.
Met mooi weer is het leuk om langer buiten te zijn en te kijken.
Met mooi weer is het leuk om langer buiten te zijn en te kijken.
We verzamelen direct wat toeristische informatie over Denemarken.
We verzamelen direct wat toeristische informatie over Denemarken.
Een broodje, iets te drinken of wat lekkers koop je makkelijk bij de Snackshop.
Een broodje, iets te drinken of wat lekkers koop je makkelijk bij de Snackshop.
Als je uitgebreid wil lunchen kan je terecht in het restaurant.
Als je uitgebreid wil lunchen kan je terecht in het restaurant.
We snuffelen rond in de winkel aan boord.
We snuffelen rond in de winkel aan boord.
We blijven ons verbazen over de hoeveelheden alcohol.
We blijven ons verbazen over de hoeveelheden alcohol.
Lieve papa, mag ik deze?
Lieve papa, mag ik deze?

Bij het naderen van Denemarken klinkt er een toon en is het tijd om weer de auto in te gaan. Aanmeren en weg rijden, want de passagiers voor de terugreis staan al te wachten. Om 12.30 uur reden we Denemarken binnen en een uurtje later waren we op onze eerste camping. Heerlijk om dankzij het gebruik van een ferry een heel stuk van de route over land over te kunnen slaan!

Na het geluidsignaal is het tijd om weer naar de auto te gaan.
Na het geluidsignaal is het tijd om weer naar de auto te gaan.
Het uitschepen gaat razendsnel.
Het uitschepen gaat razendsnel.
Hallo Denemarken, we zijn er!
Hallo Denemarken, we zijn er!

Dit was voor ons het tweede jaar dat we met een ferry naar onze vakantiebestemming gingen. Het is voor de kinderen nog steeds een van de hoogtepunten en nadat we van de boot af waren zaten ze alweer volop andere bestemmingen te bedenken waar je met de boot heen kan.

Met Scandlines naar Zweden

Als je naar Zweden gaat kan je ook gebruik maken van Scandlines. Je hebt meerdere mogelijkheden om in Zweden te komen, dit beschreef ik al eens uitgebreid in ‘Zweden: hoe kom je er?’. Combineer je een bezoek aan Zweden met een stop in het oosten van Denemarken, dan is de route met Scandlines aantrekkelijk. In het Duitse Puttgarden rij je de ferry op en in Denemarken ga je er weer af. Daarna heb je twee mogelijkheden:

 • Rij naar de haven van Helsingor en pak de Scandlines ferry naar Helsingborg in Zweden. In 20 minuten vaar je over. Een combinatieticket met de ferry Puttgarden – Rodby kost 130 euro. Een los kaartje voor Helsingor – Helsingborg kost 47 euro. Beide bedragen zijn voor personenauto’s.
 • Neem de Oresund brug naar Malmo. Enkele reis voor een personenauto kost 52 euro.

Ben jij al eens met Scandlines naar Denemarken of Zweden gegaan? Heb je ook een goede reis gehad?

Meer lezen

Scandlines is ideaal als je de oostelijke helft van Denemarken wil bezoeken. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Onze overtocht werd mogelijk gemaakt door een samenwerking met Scandlines en VisitDenmark. Zoals je van ons gewend bent delen we eerlijk onze eigen mening. Alle genoemde bedragen zijn uit 2015.

15 REACTIES

 1. Ja dat soort dingen zijn irritant, als het niet duidelijk aangegeven is. Ik zou ook niet zomaar in de rij gaan staan terwijl je geen idee hebt of je er door mag… en alle auto’s ophoudt die achter je staan als het toch niet mag… Die bordershop is wel leuk trouwens! In Dubai heb je dat ook als je daar door de douane heen gaat, dat is de laatste mogelijkheid om alcohol te kopen. Tenminste, als je er niet de hoofdprijs voor wil betalen in een restaurant…

 2. Leuk uitgebreid verslag! Kleine tip: de voorwaarden zijn dit jaar veranderd. Als je het laagste Economy tarief boekt moet je tegenwoordig echt op het geboekte tijdstip overvaren, en kun je geen ferry eerder of later mee nemen. Vorig jaar kon je met een Economy ticket nog wel omboeken.

  • Wij hadden het Economy Flex ticket en dat is flexibel. Het gewone Economy ticket heeft inderdaad andere regels, daarvoor verwijs ik ook naar de website van Scandlines ;-). Voor die 30 euro verschil zou ik het risico niet nemen dat je de boot kan missen door een file ofzo.

   • Voor ons zou het Economy Flex tarief met auto en vouwwagen volgens mij rond de €200,- komen. Dat vonden we echt te veel voor 45 minuten varen.

 3. Vorig jaar ook de ferry naar Denemarken genomen. Niet veel van gemerkt, je bent er zo. De drank was wel te merken, maar niet zo erg als van Sassnitz naar Trelleborg. Dat was echt een drankboot. Leuk verslag.

  • Oh, maar voordat daar misverstanden over ontstaan: op de boot merkten we er niets van dat een deel van de passagiers uitgebreid had geshopt bij de Bordershop hoor. Ik heb geen dronken types gezien.

   • Ze waren ook niet dronken hoor, maar de steekwagens met drank was niet te missen. Het is goedkoper om met steekwagens en zonder auto op en neer te gaan.

  • Ik heb geen idee, zou op de website duidelijk moeten staan. Uit m’n hoofd: ik dacht dat de prijzen gelijk zijn, alleen dus risico dat er geen plek is. Maar dat is in het naseizoen te overwegen.

 4. Hallo, ik weet niet of deze blog nog bestaat. Ik kwam hem tegen toen ik informatie zocht over eiland Møn. Wij gaan daar in augustus heen met 2 kinderen (12 en 9) en ook via Puttgarden – Rødby. Erg leuk om jouw verslag te lezen!
  Het is voor ons de eerste keer naar Denemarken en ik vroeg me af of het nodig is om van tevoren Deense kronen te wisselen (in Nederland dus nog) of kun je vrij snel na aankomst ergens geld pinnen? Hoe hebben jullie dat gedaan?

  • We bestaan gewoon hoor, anders zou er ook niets meer online staan ;-).

   Wij hebben altijd ter plaatste geld gepind, dat is nooit een probleem geweest. Ik denk dat geld wisselen in Nederland zelfs lastiger is. Veel plezier in ieder geval in Denemarken.

 5. Wij zouden in augustus een rondreis doen door Denemarken. Omdat we vanuit België komen leek het mij interessanter om vlak voor de ferry ergens te overnachten. Heb je hier ervaringen mee of suggesties?

  • Dag Sofie
   Wij komen ook vanuit België en gaan ook in augustus een rondreis doen door Denemarken. Wij hebben drie kindjes van 5, 4 en bijna 1 tegen dan, dus onze reis gaat ook op hen afgestemd zijn. Misschien kunnen we tips uitwisselen? 🙂
   Groetjes, Stephanie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.