Citytrip Kopenhagen met kinderen

Bij onze rondreis Denemarken mocht een bezoek aan de Deense hoofdstad natuurlijk niet ontbreken. Tijdens ons bezoek aan Kopenhagen met kinderen ontdekten we dat 2,5 dag veel te kort is en dat we zo nog 2,5 dag hadden kunnen vullen met leuke activiteiten. We probeerden in ieder geval voldoende afwisseling te hebben en, heel belangrijk, voor ieder wat wils. Nieuwsgierig wat we deze 2,5 dag hebben uitgespookt? Lees dan verder en krijg een indruk van onze citytrip Kopenhagen met kinderen.

Citytrip Kopenhagen met kinderen: overnachten

We hebben 3 nachten een kampeerhut geboekt op een van de stadscampings die Kopenhagen rijk is. Onze keuze viel op Absalon Camping omdat de verbinding met het centrum goed is en de hutten prima betaalbaar voor een camping aan de rand van een grote stad. We betaalden voor 3 nachten in een kampeerhut 2130 DKK (circa 285 euro). Aan het begin van de middag kwamen we aan, dropten de bagage in de hut en sprongen vrij snel weer de auto in. Onze CopenhagenCard voor de komende 72 uur hadden we al op zak.

Onze hut op Absalon Camping bij Kopenhagen.
Onze hut op Absalon Camping bij Kopenhagen.

Den Bla Planet

Een van de bezienswaardigheden die we wilden zien was Den Bla Planet, een redelijk nieuw aquarium (bouwjaar 2013) aan de rand van Kopenhagen. Omdat dit aquarium nogal uit de richting lag van de andere bezienswaardigheden die we willen zien, besloten we hiermee te beginnen. In 20 minuten reden we erheen, parkeerden op P1 en liepen zo naar binnen.

Het aquarium is verdeeld in drie onderdelen die allemaal op hun eigen manier mooi zijn. Het meest indrukwekkend was het grote aquarium met een gigantische glaswand. Hier zwommen de hamerhaaien vlak langs ons heen. Bij de tunnel onder het aquarium keken we onze ogen uit bij de grote roggen die over de tunnel heen zwommen.

Geopend sinds 2013: Den Bla Planet, het aquarium van Kopenhagen.
Geopend sinds 2013: Den Bla Planet, het aquarium van Kopenhagen.

’s Avonds aten we op de camping en de kinderen leefden zich uit in de grote speeltuin die direct achter onze hut lag.

Kopenhagen met kinderen: rondvaart

Ik weet niet meer waar ik het las, maar Kopenhagen wordt ook weleens het Venetië van het noorden genoemd. Volgens mij hoort die titel bij Amsterdam, maar daar doen we even niet moeilijk over. Noord Venetie of niet, een rondvaart in Kopenhagen is zeker de moeite waard. Sowieso vind ik een rondvaart een hele handige manier voor een eerste oriëntatie in een stad, zeker als je samen met kinderen bent. In Kopenhagen zijn er meerdere mogelijkheden voor een rondvaart. Wij kozen voor de Royal Canal Tour omdat we de indruk hebben dat je daarmee het beste beeld van het centrum krijgt en omdat deze rondvaart bij de CopenhagenCard in zit.

Relaxed orienteren in een nieuwe stad tijdens de rondvaart.
Relaxed orienteren in een nieuwe stad tijdens de rondvaart.

Wisseling van de wacht bij Amalienborg

Na de rondvaart liepen we via de kleurrijke huizen aan Nyhavn naar Amalienborg. Hier vindt dagelijks om 12 uur de wisseling van de wacht plaats. We kwamen om 11.45 uur en waren eerst zoekende naar een goede plek om te staan. Na een paar minuten begonnen 2 politieagenten de mensen naar een kant van het plein te dirigeren waar we allemaal achter een fictieve lijn moesten staan. Al snel kwamen de wachten aanlopen en marcheerden ze over het plein. Na een kleine ceremonie (waarvoor alle kijkende mensen zo’n 20 meter naar voren mochten lopen) marcheerden de wachten opnieuw over het plein. De mensenmassa werd in tweeën gedeeld en de wachten liepen daar tussendoor. Bij elk wachthuisje werd er met veel ceremonieel bombarie daadwerkelijk gewisseld. Wij besloten dat het voldoende was om dit een keer te zien.

De kleurrijke huizen langs Nyhavn.
De kleurrijke huizen langs Nyhavn.
Wisseling van de wacht bij Amalienborg.
Wisseling van de wacht bij Amalienborg.

Frederikskirke

Vlakbij Amalienborg ligt Frederikskirke, ook wel Marmorkirke genoemd. Die naam is er niet voor niets, de bedoeling was om de kerk van marmer te maken. Vanwege tekort aan budget lukte dat niet en is de kerk verder afgebouwd met hout. Vooral de koepel is de moeite waard. Gerard en Camiel vonden het leuk om de koepel te beklimmen en dat kon om 13 uur onder begeleiding van een gids. Voor deze rondleiding betalen ze 65 DKK (circa 8,50 euro). Maureen en ik liepen via Amalienborg naar Larsens Plads en hebben daar heerlijk aan het water gezeten, met uitzicht op Operaen. De mannen waren bijna een uur later weer terug, dat beklimmen onder begeleiding van een gids met een groep ging niet zo snel… Maar het was wel de moeite waard. Met z’n allen aten we een broodje in het parkje bij Amalienborg.

De koepel van Frederikskirke.
De koepel van Frederikskirke.
Gerard en Camiel beklommen de koepel van de kerk.
Gerard en Camiel beklommen de koepel van de kerk.

Experimentarium City

Kopenhagen kent een goed openbaar vervoersysteem en extra leuk is dat ze daarbij gebruik maken van boten. Met de ‘bus-boot’ vaarden we naar de overkant, op naar Experimentarium City! In twee oude hallen is een vloeroppervlak van 3.000 m2 vrijgemaakt waar ontdekken centraal staat. Met speciale polsbandjes registreerden we ons als een team en werden we uitgedaagd om allerlei opdrachten te doen. Leuk en leerzaam tegelijk dus. Dit is zo’n plek in Kopenhagen die je niet mag missen als je met kinderen naar deze stad gaat.

Experimentarium City, dit mag je niet missen als je met kids naar Kopenhagen gaat.
Experimentarium City, dit mag je niet missen als je met kids naar Kopenhagen gaat.
Foto van een beeldscherm, dus een beetje wazig. We moeten zo hoog mogelijk springen bij deze opdracht.
Foto van een beeldscherm, dus een beetje wazig. We moeten zo hoog mogelijk springen bij deze opdracht.

Copenhagen Street Food

Al dat spelen maakt hongerig. Dat komt goed uit, want naast Experimentarium City is een hal te vinden met street food. Het terras is heerlijk informeel, met grote tafels waar iedereen kan aanschuiven. Binnen zijn er allerlei eetstalletjes te vinden en ook hier kan je prima zitten. Met kieskeurige kinderen is dit een hele handige plek om te eten, ook met niet-kieskeurige kids trouwens… De keuze is zo groot dat er voor iedereen wel iets bij zit. Maureen en Camiel kozen een P-gerecht (35 DKK, circa 4,70 euro), Gerard had worstjes met zeewier (voorzien van een moeilijke Deense naam, 85 DKK, circa 11,40 euro) en ik koos voor een Marrokaanse schotel (95 DKK, circa 12,70 euro). Smullen dus! We hebben er niets te drinken genomen, want 50 DKK (circa 6,70 euro) voor een sapje werd ons wat te gortig…

De food hal vol met heerlijk eten vind je naast Experimentarium City.
De food hal vol met heerlijk eten vind je naast Experimentarium City.
Verse Marrokaanse schotel voor mij.
Verse Marrokaanse schotel voor mij.

Met bus 9a reden we terug naar de camping. Vanaf deze kant van de stad was dat wel een flinke rit van bijna een uur, maar wel ontzettend makkelijk omdat we niet hoefden over te stappen.

Met de S-baan gingen we 's ochtends naar de binnenstad van Kopenhagen.
Met de S-baan gingen we ’s ochtends naar de binnenstad van Kopenhagen.

Rosenborg Slot

Denemarken is net als Nederland een koninkrijk en lijkt zelfs rijkelijker bezaaid te zijn met allerlei koninklijke paleizen. In Rosenborg Slot liggen de kroonjuwelen en deze zijn te bezichtigen, net als de rest van het Slot. Sinds de kinderen met een oude telefoon en oude fotocamera van ons rondlopen moeten we op dit soort plaatsen op hen wachten. Alle pracht en praal wordt vastgelegd door de kleine fotograven.

Rosenberg Slot. Niet groot, maar de inhoud is des te groter....
Rosenborg Slot. Niet groot, maar de inhoud is des te groter….
De kroonjuwelen worden door vier man sterk vastgelegd.
De kroonjuwelen worden door vier man sterk vastgelegd.

Na ons bezoek aan Rosenborg Slot lopen we de parkachtige tuin in. Maureen en Camiel leven zich een kwartiertje uit in de speeltuin en ik verbaas me over een kinderopvang-groepje met wel 1 leider per 4 kinderen en meer mannelijke leiders dan vrouwelijke. Wat een verschil met Nederland! Het valt ons sowieso op dat in Denemarken de aanwezigheid van kinderen veel meer vanzelfsprekend is. In Nederland zie je altijd wat mensen verontrustend kijken als je met kids een gewoon restaurant binnen komt, je ziet ze denken: “Als die kinderen maar niet naast ons komen zitten”. In Denemarken valt het ons op dat mensen zonder kids zonder bedenkelijk gezicht te trekken naast een gezin gaan zitten, ook als er elders een rustiger tafeltje vrij is. Dit gaat verder dan kindvriendelijkheid, dit lijkt meer een samenleving waarin kinderen een vanzelfsprekendheid zijn. Dat is een essentieel verschil.

Rundetaarn

Inmiddels zijn we aangekomen bij de ronde toren oftewel Rundetaarn. Dit is een van de weinige torens die met een kinderwagen te beklimmen is. In plaats van traptredes tref je een langzaam oplopend pad dat je bijna tot aan de top brengt. Daar moet je een klein stukje trap lopen en dan sta je buiten met een prachtig uitzicht over Kopenhagen. De ronde toren heeft gratis Wifi, dus ik plaatste snel wat fotootjes op Instagram voordat we verder gingen.

De Ronde Toren is buggy-proof!
De Ronde Toren is buggy-proof!
Uitzicht over Kopenhagen vanaf de Ronde Toren.
Uitzicht over Kopenhagen vanaf de Ronde Toren.

Royal Smushi Cafe

Denemarken staat ook bekend om de culinaire hoogstandjes. Ik wilde natuurlijk echt Deens eten, maar het is zo lastig kiezen… Gelukkig werd ik getipt om naar Royal Smushi Café te gaan. Dit cafe ziet er niet alleen leuk uit, het eten is echt zoooooo lekker. Smushi staat voor de combinatie van smörrebröd en sushi: oftewel kleine Deense lunchgerechtjes. Voor 139 DKK (circa 18,60 euro) kan je er 3 kiezen. Voor de kinderen kiezen we een kindermenu met kippenvleugeltjes en heerlijke aardappeltjes in een dressing. Helaas is het aan onze kleine culinaire barbaren niet besteed. Jammer dan, we leren ze ook dat het tijdens een vakantie met z’n vieren een kwestie is van geven en nemen. Soms doe je iets wat je minder leuk (of lekker) vindt en de andere keer doet een ander dat voor jou. Gerard en ik genieten in ieder geval wel van de smushi’s.

Voor 2x 3 smushi’s, 1 kindermenu, 1 thee en 1 fles water van 0,8 liter betalen we 428 DKK (circa 57,50 euro).

Royal Smushi Café heeft een erg mooie inrichting.
Royal Smushi Café heeft een erg mooie inrichting.
Mooi & lekker: smushi's.
Mooi & lekker: smushi’s.

LEGO flagstore

Terwijl we door de winkelstraat verder lopen komen we langs de LEGO flagstore. Wow, wat een LEGO! Het is mogelijk om zelf je eigen LEGO-poppetje samen te stellen of een hele beker met LEGO-blokjes te vullen. We vergapen ons aan de mooie dozen en het verlanglijstje van de kinderen (en van ons…) wordt elke afgelegde meter langer en langer…  Deze winkel is levensgevaarlijk voor je portemonnee, snel weer naar buiten!

Nyhavn is nagebouwd in LEGO in de winkel.
Nyhavn is nagebouwd in LEGO in de winkel.

Tycho Brahe Planetarium

Bij Tycho Brahe Planetarium willen we de interactieve Space Mission expositie bekijken. Deze valt een beetje tegen. Er is wel interactiviteit, maar de expositie is niet heel groot en de Engelse uitleg is duidelijk ondergeschikt aan de Deense. Jammer voor zo’n internationale stad. Met de CopenhagenCard kunnen we ook een film kijken in het IMAX dat hierbij hoort. Ook deze is in het Deens en voor 40 DKK (circa 5,35 euro) kopen we twee koptelefoontjes voor de Engelstalige vertaling. Tijdens de film vertalen wij dit snel voor de kinderen. We bekijken op het grote scherm een film over de Galapagos-eilanden. De beelden zijn mooi en de grootte van het scherm is voor de kinderen erg indrukwekkend.

Voor het planetarium en IMAX.
Voor het planetarium en IMAX.
De film over de Galapagos-eilanden is geschikt voor het hele gezin.
De film over de Galapagos-eilanden is geschikt voor het hele gezin.

Tivoli

Tivoli is het amusementspark van Kopenhagen. Het ligt middenin het centrum in een parkachtige setting. Met de CopenhagenCard kunnen we gratis naar binnen, maar je moet wel apart betalen voor de attracties. Voor de stoerdere attracties lopen die kosten aardig op tot 75 DKK (circa 10 euro) per ritje… Maureen en Camiel maak je niet meer blij met de ‘kinderattracties’ waarbij een ritje 25 DKK (circa 3,35 euro) kost. Echte pretpark-liefhebbers kopen een dagkaart waarmee ze onbeperkt in de attracties mogen. Wij slenteren wat rond en hebben weinig trek om in de lange rijen te gaan staan. De kinderen spelen een tijdje in de speeltuin, we eten makkelijk (fastfood voor 185 DKK, circa 24,80 euro) en pakken de pantomime voorstelling mee.

Voor de ingang van Tivoli.
Voor de ingang van Tivoli.
Even uitrazen in de speeltuin.
Even uitrazen in de speeltuin.
De pantomime voorstelling in Tivoli.
De pantomime voorstelling in Tivoli.

Ook deze keer pakken we de bus naar de camping. Vanaf Tivoli doet deze er 35 minuten over.

De volgende ochtend is het tijd om uit te checken. We kijken naar de voorspellingen: deze dag nog droog, daarna een paar dagen erg wisselvallig met veel regen. We kiezen er voor om naar Jagersborg Dyrehave te gaan, een gebied dat recent op de UNESCO Werelderfgoedlijst is gezet. Het is buiten, dus droog weer is wel fijn…

Jægersborg Dyrehave en Dyrebakken

We parkeren de auto en lopen naar het jachtslot. Heel handig hebben we zo’n beetje de parkeerplaats uitgekozen die het verst weg ligt van het jachtslot. We hebben geen zin om een andere parkeerplek te zoeken en wandelen in ongeveer een half uur naar het slot. Vooral de omgeving is de moeite waard, je struikelt er bijna over de herten. Echt bijzonder!

Lieve Veluwe, pak maar in. In Jagersborg Dyrehavn zie je pas wild!
Lieve Veluwe, pak maar in. In Jagersborg Dyrehave zie je pas wild!
Vanaf het jachtslot heb je een prachtig zicht op de graslanden waar meerdere kuddes met herten zijn te zien.
Vanaf het jachtslot heb je een prachtig zicht op de graslanden waar meerdere kuddes met herten zijn te zien.

Daarna wandelen we opnieuw een half uur en komen bij het oudste attractiepark van Denemarken: Bakken. Enigszins vergelijkbaar met Tivoli, maar wel wat voordeliger. Een ritje in de achtbaan kost hier 40 DKK (circa 5,35 euro) en omdat er nu geen rij staat gaat Gerard er met beide kinderen een keer in. Daarna doen we ontzettend culinair en eten churros met vanille softijs, dat blijkt nog best een lekkere combi ook…. Voor 4 zeer riante porties betalen we 35 DKK (circa 4,70 euro) per stuk. Met gevulde buiken lopen we opnieuw een half uur naar de auto, tijd om naar Frederiksberg Slot in Hillerod te rijden.

Bakken, met een grote houten achtbaan in het midden.
Bakken, met een grote houten achtbaan in het midden.
We eten churris met softijs en het is nog lekker ook...
We eten churris met softijs en het is nog lekker ook…

Frederiksborg Slot in Hillerod

Een uurtje voordat onze CopenhagenCard verloopt komen we in Hillerod aan. Hier bezoeken we Frederiksborg Slot. Vanuit Kopenhagen kan je hier ook met de trein komen, erg handig als je even de stad uit wil. Frederiksberg Slot is van buiten en van binnen echt de moeite waard en geeft ons een vermoeden van de rijkdom van de koninklijke familie. In de kelder is een speciaal kindermuseum waar kinderen de mooiste koninklijke kleding kunnen passen. De barokke tuin doet ons wat denken aan de tuinen van Paleis Het Loo, bijzonder fraai dus!

Frederiksborg Slot is van buiten al een plaatje, maar de binnenkant heeft ook mooie tentoonstellingen.
Frederiksborg Slot is van buiten al een plaatje, maar de binnenkant heeft ook mooie tentoonstellingen.
Fraaie barokke tuin en een imposante slotgracht.
Fraaie barokke tuin en een imposante slotgracht.

Citytrip Kopenhagen met kinderen

De tijd met onze CopenhagenCard is voorbij gevlogen. We hadden nog zoveel willen doen… 2,5 dag in deze stad is echt veel te weinig, je kan je er zo een week vermaken. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

 • De kinderafdeling van het Nationaal Museum (leeftijdsindicatie 4 t/m 10 jaar).
 • Het openluchtmuseum Frilandsmuseet, een van de oudste en grootste openluchtmusea ter wereld.
 • De dierentuin van Kopenhagen in Frederiksberg met meer dan 3.000 dieren.
 • The National Gallery of Denmark met kunstwerken uit de afgelopen 700 jaar en ook andere kunstmusea hebben een aparte kinderafdeling.
 • Defensie Museum, we zagen een echte onderzeeër en een oorlogschip liggen.
 • Natuurhistorisch Museum.

Zo zal er nog veel meer zijn. Het lijkt me ook erg leuk om op de fiets de stad te verkennen en ik zag mensen in een kano… Hmm, had ik het over een week? Er is genoeg voor een hele zomervakantie!

Kosten citytrip Kopenhagen met kinderen

Alle bezienswaardigheden en het openbaar vervoer hebben we met de CopenhagenCard gedaan. Deze Card kost voor 72 uur 589 DKK (circa 79 euro) voor volwassenen. Kinderen tot 10 jaar mogen daar gratis op mee. Er zijn ook CopenhagenCards te koop voor 24, 48 en 120 uur. Zie voor meer informatie over deze Card de website van CopenhagenCard.

Alles waarvoor we apart hebben betaald, heb ik vermeld in het blog zodat jullie inzicht krijgen in de kosten van een citytrip naar Kopenhagen met kinderen. We namen regelmatig zelf broodjes mee voor de lunch en hebben ook ’s avonds zelf gekookt, dat drukt de kosten en met onze kieskeurige eters is het vooral ook praktischer. Kosten van overnachting en eten en drinken kunnen sterk variëren afhankelijk van de keuzes die je zelf maakt.

Meer lezen

Er volgen in ieder geval aparte blogs over Absalon Camping, Den Bla Planet, varen in Kopenhagen, Expirementarium City, Rosenberg Slot, Tivoli, Jagersborg Dyrehavn en Dyrebakken en Frederiksberg Slot. De links naar deze blogs worden hier later toegevoegd.

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

De CopenhagenCard kregen we aangeboden van VisitCopenhagen en VisitDenmark. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd onze eigen en eerlijke mening.

Vorig artikelKoken op de camping: gevulde worstjes met fruit
Volgend artikelKoken op de camping: pasta met tonijn, courgette en paprika
Saskia
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit, getrouwd met Gerard en moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

12 REACTIES

 1. Uitgebreide blogpost! Die bungalowtjes vind ik leuk, het aquarium lijkt me inderdaad ook mooi, en die ‘smushi’… mmm! Kopenhagen stond niet bovenaan m’n lijstje, maar ik hoor er wel vaak enthousiaste verhalen over. (Ik ben wel in Denemarken geweest, oa in Legoland, maar juist niet in de hoofdstad.)

  • Thnx voor de correctie! Met de nieuwe laptop doet de tekst niet altijd wat ik wil… Van Girona maakt ie steeds Gorilla…. Ook als ik het weer goed heb gezet blijft is het stiekem aanpassen….

 2. Super!
  Ik wil ook vertrekken met de kids!
  Op welke manier zijn jullie gegaan? Met het vliegtuig? En hoe was de verplaatsing daarna?
  Mvg

  • Met de auto, we bezochten Kopenhagen tijdens een rondreis door Denemarken. Ter plaatste hebben we vooral het openbaar vervoer gebruikt. Alleen naar het aquarium gingen we met de auto.

 3. Het Experimentarium is inmiddels verhuisd: nu een klein stukje buiten de stad te vinden, prima met trein en bus bereikbaar. Het is mega groot, super leuk met de kids en nog steeds gratis met de Copenhagencard

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.