Citytrip Kopenhagen met kinderen

Een citytrip Kopenhagen met kinderen is een heel goed idee! De stad barst namelijk van de leuke en afwisselende activiteiten voor gezinnen. Saskia en haar gezin vulden er 2,5 dag, maar kwamen tot de ontdekking dat ze er nog wel 2,5 aan vast hadden kunnen plakken. Nieuwsgierig wat ze deze 2,5 dag hebben uitgespookt? Lees dan verder!

Dit blog is geschreven in 2015 en in 2022 voorzien van een update

Citytrip Kopenhagen met kinderen

Onze CopenhagenCard voor de komende 72 uur hadden we al op zak. Tijd om Kopenhagen in te gaan! Dit is wat we bezochten:

 • Den Bla Planet
 • Een rondvaart door de stad
 • Wisseling van de wacht bij Amalienborg
 • Frederikskirke
 • Experimentarium City
 • Reffen: hal met streetfood
 • Rosenborg Slot
 • Rundetaarn
 • Royal Smushi Café
 • de LEGO flagstore
 • Tycho Brahe Planetarium
 • Tivoli
 • Jægersborg Dyrehave en Dyrebakken
 • Frederiksborg Slot in Hillerod

Tip! Neem de reisgids van ANWB Extra of Capitool mee.

 
 

Den Bla Planet

Een van de bezienswaardigheden die we wilden zien was Den Bla Planet, een redelijk nieuw aquarium (bouwjaar 2013) aan de rand van Kopenhagen. Omdat dit aquarium nogal uit de richting lag van de andere bezienswaardigheden die we willen zien, besloten we hiermee te beginnen. In twintig minuten reden we erheen, parkeerden op P1 en liepen zo naar binnen.

Het aquarium is verdeeld in drie onderdelen die allemaal op hun eigen manier mooi zijn. Het meest indrukwekkend was het grote aquarium met een gigantische glaswand. Hier zwommen de hamerhaaien vlak langs ons heen. Bij de tunnel onder het aquarium keken we onze ogen uit bij de grote roggen die over de tunnel heen zwommen.

Lees hier het blog over Den Bla Planet

Geopend sinds 2013: Den Bla Planet, het aquarium van Kopenhagen.
Geopend sinds 2013: Den Bla Planet, het aquarium van Kopenhagen.

Kopenhagen met kinderen: rondvaart

Ik weet niet meer waar ik het las, maar Kopenhagen wordt ook weleens het Venetië van het noorden genoemd. Volgens mij hoort die titel bij Amsterdam, maar daar doen we even niet moeilijk over. Noord Venetië of niet, een rondvaart in Kopenhagen is zeker de moeite waard. 

In Kopenhagen zijn er meerdere mogelijkheden voor een rondvaart. Wij kozen voor de Royal Canal Tour omdat we de indruk hebben dat je daarmee het beste beeld van het centrum krijgt en omdat deze rondvaart bij de CopenhagenCard in zit. Je kan ook een rondvaart van tevoren boeken bij Tiqets

In dit blog lees je alles over onze rondvaart door Kopenhagen

Relaxed orienteren in een nieuwe stad tijdens de rondvaart.
Relaxed oriënteren in een nieuwe stad tijdens de rondvaart.

Wisseling van de wacht bij Amalienborg

Na de rondvaart liepen we via de kleurrijke huizen aan Nyhavn naar Amalienborg. Hier vindt dagelijks om 12 uur de wisseling van de wacht plaats. We kwamen om 11.45 uur en waren eerst zoekende naar een goede plek om te staan.

Na een paar minuten begonnen twee politieagenten de mensen naar een kant van het plein te dirigeren waar we allemaal achter een fictieve lijn moesten staan. Al snel kwamen de wachten aanlopen en marcheerden ze over het plein. Na een kleine ceremonie (waarvoor alle kijkende mensen zo’n twintig meter naar voren mochten lopen) marcheerden de wachten opnieuw over het plein.

De mensenmassa werd in tweeën gedeeld en de wachten liepen daar tussendoor. Bij elk wachthuisje werd er met veel ceremonieel bombarie daadwerkelijk gewisseld. Wij besloten dat het voldoende was om dit een keer te zien.

De kleurrijke huizen langs Nyhavn.
De kleurrijke huizen langs Nyhavn.
Wisseling van de wacht bij Amalienborg.
Wisseling van de wacht bij Amalienborg.

Frederikskirke

Vlakbij Amalienborg ligt Frederikskirke, ook wel Marmorkirken genoemd. Die naam is er niet voor niets, de bedoeling was om de kerk van marmer te maken. Vanwege tekort aan budget lukte dat niet en is de kerk verder afgebouwd met hout. Vooral de koepel is de moeite waard.

G. en C. vonden het leuk om de koepel te beklimmen en dat kon om 13 uur onder begeleiding van een gids. Voor deze rondleiding betalen ze 65 DKK (circa 8,50 euro). M. en ik liepen via Amalienborg naar Larsens Plads en hebben daar heerlijk aan het water gezeten, met uitzicht op Operaen.

De mannen waren bijna een uur later weer terug, dat beklimmen onder begeleiding van een gids met een groep ging niet zo snel… Maar het was wel de moeite waard. Met z’n allen aten we een broodje in het parkje bij Amalienborg.

De koepel van Frederikskirke.
De koepel van Frederikskirke.

Experimentarium City

Kopenhagen kent een goed openbaar vervoersysteem en extra leuk is dat ze daarbij gebruik maken van boten. Met de ‘bus-boot’ vaarden we naar de overkant, op naar Experimentarium City!

In twee oude hallen is een vloeroppervlak van drieduizend vierkante meter vrijgemaakt waar ontdekken centraal staat. Met speciale polsbandjes registreerden we ons als een team en werden we uitgedaagd om allerlei opdrachten te doen. Leuk en leerzaam tegelijk dus. Dit is zo’n plek die je niet mag missen als je naar Kopenhagen met kinderen gaat.

Lees het blog over Experimentarium City hier

Experimentarium City, dit mag je niet missen als je met kids naar Kopenhagen gaat.
Experimentarium City, dit mag je niet missen als je naar Kopenhagen met kinderen gaat.
Foto van een beeldscherm, dus een beetje wazig. We moeten zo hoog mogelijk springen bij deze opdracht.
Foto van een beeldscherm, dus een beetje wazig. We moeten zo hoog mogelijk springen bij deze opdracht.

Reffen: Copenhagen Street Food

Al dat spelen maakt hongerig. Dat komt goed uit, want naast Experimentarium City is Reffen te vinden, een grote hal met street food. Het terras is heerlijk informeel, met grote tafels waar iedereen kan aanschuiven. Binnen zijn er allerlei eetstalletjes te vinden en ook hier kan je prima zitten.

Met kieskeurige kinderen is dit een hele handige plek om te eten, ook met niet-kieskeurige kids trouwens… De keuze is zo groot dat er voor iedereen wel iets bij zit. M. en C. kozen een P-gerecht, G. had worstjes met zeewier (voorzien van een moeilijke Deense naam) en ik koos voor een Marrokaanse schotel. Smullen dus! We hebben er niets te drinken genomen, want 50 DKK (circa 6,70 euro) voor een sapje werd ons wat te gortig…

De food hal vol met heerlijk eten vind je naast Experimentarium City.
De food hal vol met heerlijk eten vind je naast Experimentarium City.
Verse Marrokaanse schotel voor mij.
Verse Marrokaanse schotel voor mij.

Rosenborg Slot

Denemarken is net als Nederland een koninkrijk en lijkt zelfs rijkelijker bezaaid te zijn met allerlei koninklijke paleizen. In Rosenborg Slot liggen de kroonjuwelen en deze zijn te bezichtigen, net als de rest van het Slot. Sinds de kinderen met een oude telefoon en oude fotocamera van ons rondlopen, moeten we op dit soort plaatsen op hen wachten. Alle pracht en praal wordt vastgelegd door de kleine fotografen.

Rosenberg Slot. Niet groot, maar de inhoud is des te groter....
Rosenborg Slot. Niet groot, maar de inhoud is des te groter….
De kroonjuwelen worden door vier man sterk vastgelegd.
De kroonjuwelen worden door vier man sterk vastgelegd.

Na ons bezoek aan Rosenborg Slot lopen we de parkachtige tuin in. M. en C. leven zich een kwartiertje uit in de speeltuin en ik verbaas me over een kinderopvang-groepje met wel 1 leider per 4 kinderen en meer mannelijke leiders dan vrouwelijke. Wat een verschil met Nederland!

Het valt ons sowieso op dat in Denemarken de aanwezigheid van kinderen veel meer vanzelfsprekend is. In Nederland zie je altijd wat mensen verontrustend kijken als je met kids een gewoon restaurant binnen komt, je ziet ze denken: “Als die kinderen maar niet naast ons komen zitten”.

In Denemarken valt het ons op dat mensen zonder kids zonder bedenkelijk gezicht te trekken naast een gezin gaan zitten, ook als er elders een rustiger tafeltje vrij is. Dit gaat verder dan kindvriendelijkheid, dit lijkt meer een samenleving waarin kinderen een vanzelfsprekendheid zijn. Dat is een essentieel verschil.

Rundetaarn

Inmiddels zijn we aangekomen bij de ronde toren oftewel Rundetaarn. Dit is een van de weinige torens die met een kinderwagen te beklimmen is. In plaats van traptreden tref je een langzaam oplopend pad dat je bijna tot aan de top brengt. Daar moet je een klein stukje trap lopen en dan sta je buiten met een prachtig uitzicht over Kopenhagen.

De Ronde Toren is buggy-proof!De Ronde Toren is buggy-proof!

Uitzicht over Kopenhagen vanaf de Ronde Toren.
Uitzicht over Kopenhagen vanaf de Ronde Toren tijdens ons bezoek aan Kopenhagen met kinderen

Royal Smushi Cafe

Denemarken staat ook bekend om de culinaire hoogstandjes. Ik wilde natuurlijk echt Deens eten, maar het is zo lastig kiezen… Gelukkig werd ik getipt om naar Royal Smushi Café te gaan. Dit cafe ziet er niet alleen leuk uit, het eten is echt zoooooo lekker.

Smushi staat voor de combinatie van smörrebröd en sushi: oftewel kleine Deense lunchgerechtjes. Voor de kinderen kiezen we een kindermenu met kippenvleugeltjes en heerlijke aardappeltjes in een dressing. Helaas is het aan onze kleine culinaire barbaren niet besteed. Jammer dan, we leren ze ook dat het tijdens een vakantie met z’n vieren een kwestie is van geven en nemen. G. en ik genieten in ieder geval wel van de smushi’s.

Royal Smushi Café heeft een erg mooie inrichting.

Royal Smushi Café heeft een erg mooie inrichting.

Mooi & lekker: smushi's.
Mooi & lekker: smushi’s.

LEGO flagstore

Onmisbaar tijdens een bezoek aan Kopenhagen met kinderen: de LEGO flagstore. Wow, wat een LEGO! Het is mogelijk om zelf je eigen LEGO-poppetje samen te stellen of een hele beker met LEGO-blokjes te vullen. We vergapen ons aan de mooie dozen en het verlanglijstje van de kinderen (en van ons…) wordt elke afgelegde meter langer en langer…  Deze winkel is levensgevaarlijk voor je portemonnee, snel weer naar buiten!

Nyhavn is nagebouwd in LEGO in de winkel.
Nyhavn is nagebouwd in LEGO in de winkel.

Tycho Brahe Planetarium

Bij Tycho Brahe Planetarium willen we de interactieve Space Mission expositie bekijken. Deze valt een beetje tegen. Er is wel interactiviteit, maar de expositie is niet heel groot en de Engelse uitleg is duidelijk ondergeschikt aan de Deense. Jammer voor zo’n internationale stad.

Met de CopenhagenCard kunnen we ook een film kijken in het IMAX dat hierbij hoort. Ook deze is in het Deens en voor 40 DKK (circa 5,35 euro) kopen we twee koptelefoontjes voor de Engelstalige vertaling. Tijdens de film vertalen wij dit snel voor de kinderen. We bekijken op het grote scherm een film over de Galapagos-eilanden. De beelden zijn mooi en de grootte van het scherm is voor de kinderen erg indrukwekkend.

Voor het planetarium en IMAX.
Voor het planetarium en IMAX.
De film over de Galapagos-eilanden is geschikt voor het hele gezin.
De film over de Galapagos-eilanden is geschikt voor het hele gezin.

Tivoli

Tivoli is het amusementspark van Kopenhagen. Het ligt middenin het centrum in een parkachtige setting. Met de CopenhagenCard kunnen we gratis naar binnen, maar je moet wel apart betalen voor de attracties. Voor de stoerdere attracties lopen die kosten aardig op tot 75 DKK (circa 10 euro) per ritje… M. en C. maak je niet meer blij met de ‘kinderattracties’ waarbij een ritje 25 DKK (circa 3,35 euro) kost.

Echte pretpark-liefhebbers kopen een dagkaart waarmee ze onbeperkt in de attracties mogen. Wij slenteren wat rond en hebben weinig trek om in de lange rijen te gaan staan. De kinderen spelen een tijdje in de speeltuin, we eten makkelijk en pakken de pantomime voorstelling mee.

Voor de ingang van Tivoli.
Voor de ingang van Tivoli.
Even uitrazen in de speeltuin.
Even uitrazen in de speeltuin.
De pantomime voorstelling in Tivoli.
De pantomime voorstelling in Tivoli.

Jægersborg Dyrehave en Dyrebakken

De volgende ochtend is het tijd om uit te checken. We kijken naar de voorspellingen: deze dag nog droog, daarna een paar dagen erg wisselvallig met veel regen. We kiezen er voor om naar Jagersborg Dyrehave te gaan, een gebied dat recent op de UNESCO Werelderfgoedlijst is gezet. Het is buiten, dus droog weer is wel fijn…

We parkeren de auto en lopen naar het jachtslot. Heel handig hebben we zo’n beetje de parkeerplaats uitgekozen die het verst weg ligt van het jachtslot. We hebben geen zin om een andere parkeerplek te zoeken en wandelen in ongeveer een half uur naar het slot. Vooral de omgeving is de moeite waard, je struikelt er bijna over de herten. Echt bijzonder!

Lieve Veluwe, pak maar in. In Jagersborg Dyrehavn zie je pas wild!
Lieve Veluwe, pak maar in. In Jagersborg Dyrehave zie je pas wild!
Vanaf het jachtslot heb je een prachtig zicht op de graslanden waar meerdere kuddes met herten zijn te zien.