Denemarken met tieners? Ja, superleuk met deze 13 tips!

Naar Denemarken met tieners? Is dat wel leuk voor ze? Absoluut! Want in Denemarken zijn hele toffe en stoere activiteiten te doen, waarvan sommige uniek in Europa zijn. Saskia deelt haar tips, inclusief ideeën voor leuke vakantiehuisjes die ook bij pubers in de smaak vallen.

Dit blog is geschreven in 2019 en van een update voorzien in 2021.

Op vakantie naar Denemarken met tieners

Veel gezinnen gaan naar Denemarken op het moment dat hun kinderen in de ‘LEGO-leeftijd’ zitten, want ja, LEGOLAND Billund is dan inderdaad een aanrader. Ook met tieners kun je hierheen. LEGO is voor alle leeftijden en het pretpark heeft ook stoerdere attracties. Maar, Denemarken heeft andere pretparken die veel leuker zijn voor oudere kinderen! 

Natuurlijk ga je niet alleen naar Denemarken met tieners voor een pretpark. Het land heeft zoveel meer leuke activiteiten te bieden voor deze doelgroep. En een groot deel hiervan is best onbekend in Nederland. Samen met Denemarken-kenner Tamara van Vakantiepartner Denemarken heb ik een lijstje gemaakt. Hier ga je echt tips lezen die je elders niet vindt.

#1 Bridgewalking in Middelfart (Funen)

Middelfart is de enige plaats in Europa waar je kunt ‘bridgewalken’, zelfs het reisprogramma ‘3 op Reis’ is er geweest. Met een groep ga je de brug op waar je gezekerd overheen loopt. Via een headset kun je horen wat de gids vertelt. Ondertussen razen de auto’s en de treinen onder je door. Op het water varen bootjes voorbij en als je geluk hebt, kun je zelfs bruinvissen spotten. 

Voor bridgewalking moet je minimaal 140 centimeter groot zijn. Het wordt aanbevolen om vooraf te reserveren.

Lees ook ons blog over bridgewalking, inclusief tips voor gezinsleden die ondertussen iets anders willen doen. Daar lees je ook hoe je kunt reserveren.

Bridgewalking kan in Europa alleen in Denemarken. Zelfs 3 op Reis was er!
Bridgewalking kan in Europa alleen in Denemarken. Zelfs 3 op Reis was er!

#2 Surfen bij Klitmøller (Jutland)

Surfen in Denemarken? Ja! Klitmøller wordt ook wel ‘Cold Hawaii’ genoemd. Het is de surflocatie van Noord-Europa. Door de samenkomst van twee zeeën op deze plek zijn er altijd mooie golven. Perfect voor beginnende en gevorderde surfers. Tijdens een vakantie in Denemarken met tieners kunnen ze hier surflessen volgen.

Leren surfen kan ook in Denemarken (copyright: @Tamara Visser van Vakantiepartner Denemarken).
Leren surfen kan ook in Denemarken (copyright: @Tamara Visser van Vakantiepartner Denemarken).

#3 Blowkarten of paardrijden op het strand (Jutland)

Misschien is Denemarken niet het eerste land waar je aan denkt bij mooie stranden. Dan ga je zeker verrast worden. De stranden in Denemarken zijn ruim en schoon. Natuurlijk kun je gaan chillen op een handdoekje. Zoek je liever meer actie? Ga dan op Rømø blowkarten of paardrijden.

Paardrijden op het strand, ook dat kan in Denemarken met tieners (copyright: @Tamara Visser van Vakantiepartner Denemarken).
Paardrijden op het strand, ook dat kan in Denemarken met tieners (copyright: @Tamara Visser van Vakantiepartner Denemarken).

#4 Camp Adventure (Seeland)

Bij Camp Adventure op Seeland is sinds maart 2019 een heel mooi boomkroonpad te vinden. Erg spectaculair is de toren die je daarbij beklimt. Tieners vinden het vast niet erg om er even heen te gaan, maar Camp Adventure heeft voor hen iets veel leukers in petto: een gigantisch klimbos met de langste zipline van Denemarken. Hiervoor betaal je entree en dan kun je de hele dag onbeperkt klimmen.

Heb je er als ouder na verloop van tijd genoeg van? Zoek dan een leuk plekje op het terras of ga in een van de hangmatten liggen.

Een van de ziplines bij Camp Adventure. Dit is een korte afstand.
Een van de ziplines bij Camp Adventure. Dit is een korte afstand.

#5 Snorkelroutes bij Middelfart en Møns Klint (Funen en Seeland)

Vermoedelijk val je nu van de ene verbazing in de andere. Snorkelen? In Denemarken? Ja dus. Het water rondom Denemarken is behoorlijk helder en dat maakt het zelfs een geschikte bestemming als je wilt snorkelen of duiken. Bij Middelfart en Møns Klint zijn speciale snorkelroutes uitgezet. Altijd al een keer willen duiken? Kies van voor een proefduik in Middelfart.

Snorkelen (met duikpak aan) kan gewoon in Denemarken (copyright: @visitlillebaelt)
Snorkelen (met duikpak aan) kan gewoon in Denemarken (copyright: @visitlillebaelt)

#6 Betaalbare vakantiehuisjes met zwembad en/of jacuzzi

Een klein speeltuintje is niet meer genoeg als je een huisje zoekt voor een vakantie in Denemarken met tieners. Verras ze eens met een vakantiewoning met eigen zwembad (hoe vet is dat!) of met en jacuzzi. In Denemarken zijn dit soort ‘bucketlist’-huisjes er volop.

Concrete tips voor dit soort vakantiehuisjes lees je een stukje verder in dit blog. We hebben echt weer de leukste voor jullie uitgezocht.

Of wacht, laat ik stiekem alvast dit leuke vakantiehuis in het noordwesten van Jutland zien. Hier verbleef Tamara van Vakantiepartner Denemarken met haar man en tienerzonen. van daaruit kun je naar Cold Hawaii Surf Camp en naar Nationaal Park Thy. Een heel fijn huis met zwembad, bubbelbad en stoomdouche. Bij het updaten van dit blog, begin 2021, lijkt dit fijne huis helaas niet meer verhuurd te worden. Kijk voor vergelijkbare huizen op de website van Vakantiepartner Denemarken.

Gaaf, een huis met zwembad! (copyright: @Feriepartner)
Gaaf, een huis met zwembad! (copyright: @Feriepartner)

#7 MTB-routes bij Møns Klint en Thy (Seeland en Jutland)

Gek op mountainbiken? Dat kan ook in Denemarken. Neem je eigen mountainbike mee of huur er in Denemarken een. De mooiste MTB-routes voor gezinnen zijn te vinden bij Møns Klint en in Nationaal Park Thy in het noorden van Jutland.

Denemarken is erg geschikt om te fietsen (copyright: @Tamara Visser van Vakantiepartner Denemarken).
Denemarken is erg geschikt om te fietsen (copyright: @Tamara Visser van Vakantiepartner Denemarken).

#8 Vliegeren op het strand

Omdat de stranden in Denemarken zo breed zijn kun je er makkelijk vliegeren zonder ruzie te krijgen met de andere strandbezoekers. Dat zorgt ervoor dat de Deense stranden erg geschikt zijn om te experimenteren met van die grote schermvliegers. Zo’n vlieger aansturen met twee touwtjes is een kunst op zich, dus laat de wind maar komen!

Vliegeren met een grote vlieger, superleuk om te doen in Denemarken met tieners.
Vliegeren met een grote vlieger, superleuk om te doen in Denemarken met tieners.

#9 Stedentrip Kopenhagen (Seeland)

Een stedentrip is voor alle leeftijden leuk en ook tieners kun je hier meestal wel voor porren. Kies voor een fietsexcursie met gids om een eerste indruk van de stad te krijgen. Daarna is er genoeg tijd over om toffe musea te bezoeken of gewoon door de stad te struinen. Middenin Kopenhagen is pretpark Tivoli te vinden. Persoonlijk vonden wij het daar erg druk en duur. Net buiten Kopenhagen ligt pretpark Bakken, dat viel bij ons meer in de smaak.

Lees hier meer over een stedentrip Kopenhagen met kinderen en lees ook onze tips voor de pretparken Tivoli en Bakken.

Een paar dagen Kopenhagen vinden tieners ook erg leuk.
Een paar dagen Kopenhagen vinden tieners ook erg leuk.

#10 Met de auto over het strand (Jutland)

Oké, vooral leuk voor vaders die altijd al droomden van een auto waarmee je over het strand kunt rijden. In Denemarken kan dit op verschillende plekken gewoon met je stadsauto. Voor tieners is het fijn dat ze niet ver hoeven te lopen, want de auto parkeer je direct aan zee. Hoe luxe wil je het hebben?

Ideaal met tieners met een luie bui, in Denemarken parkeer je de auto op het strand.
Ideaal met tieners met een luie bui, in Denemarken parkeer je de auto op het strand.

#11 Djurs Sommerland of Farup Sommerland (Jutland)

Wat ons betreft sla je LEGOLAND over als je naar Denemarken met tieners gaat. Djurs Sommerland is veel en veel leuker voor deze doelgroep. Of ze nu wel of niet houden van achtbanen die over de kop gaan, er is echter voor ieder wat wils in dit pretpark. Farup Sommerland schijnt net zo leuk te zijn!

Geen idee wat je bij Djurs Sommerland kunt verwachten? Lees dan het blog.

Sla LEGOLAND over met tieners, Djurs Sommerland heeft veel meer te bieden.
Sla LEGOLAND over met tieners, Djurs Sommerland heeft veel meer te bieden.

#12 Instagramfoto’s maken

Zeker voor tienermeisjes is het een ding: toffe foto’s kunnen maken voor op Instagram. Dat kan makkelijk in Denemarken. Kleurrijke huizen als mooie achtergrond, goudgele koolzaadvelden of de ondergaande zon. Dat gaat veel likes opleveren!

Instagramable straatje.
Instagramable straatje.

#13 De grootste ijsjes ooit eten

Is jouw puber ook zo’n grote eter? Hier worden regelmatig zeer grote porties naar binnen gewerkt. Komt het dan even goed uit dat de ijsjes in Denemarken zo groot zijn dat zelfs een hongerige tiener er genoeg aan heeft. De typisch Deense ijsjes bestaan uit meerdere bollen ijs, slagroom, een negerzoen en een soort ‘fluf’. Zo lekker!

Perfect formaat voor hongerige tieners.
Perfect formaat voor hongerige tieners.

Deze vakantiehuisjes zijn tiener-proof

Dat er genoeg te doen is tijdens een vakantie in Denemarken met tieners mag duidelijk zijn. Maar waar ga je verblijven? In Denemarken zijn heel veel particuliere vakantiewoningen te huur. Deze liggen op de mooiste locaties en hebben voorzieningen waarvan je denkt dat deze onbetaalbaar zijn. Dat is dus niet het geval als je buiten het Deense hoogseizoen naar Denemarken gaat.

Hoe tof is het om te slapen in een vakantiehuisje met eigen zwembad of te Facetimen met vriendinnen vanuit de jacuzzi in de tuin? En ja, de huisjes in Denemarken hebben over het algemeen goede wifi. Toch levensbehoefte nummer 1 voor veel tieners.

Al deze huisjes liggen op loopafstand van zee!

Handig om te weten: in Denemarken betaal je altijd apart voor het verbruik van water en elektra. Deze prijzen staan bij de huisjes vermeld. Onze ervaring is dat dit bedrag ongeveer overeenkomst met de borg die je moet betalen.

Vakantiehuis op Seeland

In het noorden van Seeland raden we dit vakantiehuis aan tijdens een vakantie in Denemarken met tieners. Van hieruit kun je naar Kopenhagen en naar Camp Adventure. Wat er verder nog meer op Seeland te beleven is lees je in dit blog.

Het vakantiehuis is geschikt voor 10 personen en heeft 4 slaapkamers. Hier kun je dus ook met twee gezinnen overnachten of heengaan als je zelf een groot gezin hebt. Compleet met zwembad en jacuzzi. Het interieur is Scandinavisch fris. Naar het strand is het slechts 300 meter lopen.

Meer foto’s zien? Kijk dan op de website van Vakantiepartner Denemarken. Je kunt dan meteen zien wanneer het huis nog beschikbaar is. Bij het updaten van dit blog, begin 2021, lijkt dit fijne huis helaas niet meer verhuurd te worden. Kijk voor vergelijkbare huizen op de website van Vakantiepartner Denemarken.

Het vakantiehuis op Seeland met buiten een jacuzzi (copyright: @Feriepartner).
Het vakantiehuis op Seeland met buiten een jacuzzi (copyright: @Feriepartner).

Vakantiehuisje op Funen

Een heel charmant vakantiehuis op Funen, het middelste eiland van Denemarken. Vlakbij Middelfart gelegen en je bent dus zo bij het bridgewalken of snorkelen. Wat Funen nog meer te bieden heeft lees je in dit blog. Een deel van de tieners wordt zeker blij van een bezoek aan kasteel Egeskov, dat meer een soort belevingspark is.

Het vakantiehuis is geschikt voor 6 personen en heeft 3 slaapkamers. De afstand tot het strand is 200 meter. Vanaf de eerste verdieping van het vakantiehuis kun je de zee zelfs zien. Relaxen doe je in de whirlpool of in de sauna die bij het huisje hoort.

Meer informatie en meer foto’s van dit huisje zijn te vinden op de website van Vakantiepartner Denemarken. Daar kun je ook meteen kijken wanneer het huisje nog vrij is. Bij het updaten van dit blog, begin 2021, lijkt dit fijne huis helaas niet meer verhuurd te worden. Kijk voor vergelijkbare huizen op de website van Vakantiepartner Denemarken.

Wat een sfeervol huisje op Funen (copyright: @Feriepartner).
Wat een sfeervol huisje op Funen (copyright: @Feriepartner).

Vakantiehuis in het noorden van Jutland

In het noorden van Jutland ligt een mooi vakantiehuis waarbij gebruik gemaakt kan worden van het gemeenschappelijke zwembad. Het huis is geschikt voor 6 personen en heeft 4 slaapkamers. Naar het strand is het 800 meter lopen, daar staat tegenover dat dit huis een hele grote tuin heeft. Genoeg plek dus om te voetballen.

Als je hier verblijft dan mag je Farup Sommerland niet missen. Ook Nationaal Park Thy en Klitmøller zijn als dagtrip te doen. Erg bijzonder is om naar Skagen te gaan, hier zie je twee zeeën tegen elkaar botsen.

Meer foto’s van dit vakantiehuis zijn hier te vinden. Daar zie je ook meteen wanneer het huis vrij is en wat je ervoor betaalt. Bij het updaten van dit blog, begin 2021, lijkt dit fijne huis helaas niet meer verhuurd te worden. Kijk voor vergelijkbare huizen op de website van Vakantiepartner Denemarken.

Typisch Deens, een vakantiehuis met grote ramen (copyright: @Feriepartner).
Typisch Deens, een vakantiehuis met grote ramen (copyright: @Feriepartner).

Beste reistijd voor een vakantie naar Denemarken met tieners

Voor een vakantie naar Denemarken met tieners kun je het beste kiezen voor de tweede helft van augustus. In Denemarken is het hoogseizoen al voorbij, dus de vakantiehuisjes zijn een stuk voordeliger. De meeste attracties zijn gewoon open, al zijn de openingstijden soms wat beperkter. Check deze dus goed voordat je je vakantieplanning maakt.

De mei- of herfstvakantie zijn ook een goede optie. Hou er rekening mee dat sommige activiteiten en bezienswaardigheden dan gesloten zijn of alleen in het weekend open zijn. 

Meer lezen

Nieuwsgierig naar onze ervaringen in Denemarken met tieners of kinderen in de basisschoolleeftijd? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Vakantiepartner Denemarken. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Een deel van de foto’s is ons ter beschikking gesteld door Vakantiepartner Denemarken, bij deze foto’s staat het copyright vermeld. De overige foto’s zijn van KidsErOpUit.