Bridgewalking in Middelfart met kinderen, een avontuur boven de Lillebaelt

Bridgewalking is lopen bovenop een brug, op 60 meter boven zeeniveau en is absoluut bucketlist materiaal. Dat kan in Middelfart in Denemarken. Onze blogger Yvonne ging samen met haar nichtje Maureen (9 jaar) de uitdaging aan en ze kwamen razend enthousiast de brug weer af. Lees maar in dit blog.

Bridgewalking in Middelfart boven de Lillebaelt

”Jij kan met Maureen gaan Bridgewalken” zegt Saskia als we onze plannen voor Denemarken doornemen. ”Prima hoor, maar wat is het dan precies?” vraag ik. ”Het is héél hoog op een brug lopen.” zegt Maureen. Hmmm, dat klinkt wel als een spannend avontuur. ”Is het niet gevaarlijk dan?” vraag ik Maureen. ”Nee, want je zit gezekerd en laatst heeft ook iemand van 3 op reis dat gedaan.” Gaaf, als trouwe fan van 3 op reis, wil ik dat natuurlijk ook.

‘s Avonds ga ik de term ‘bridgewalken’ maar eens googelen. De letterlijke betekenis is ‘bruglopen’, maar dan op de allerhoogste delen van een brug, waarbij je bent gezekerd aan een geleiderail. Ook lees ik dat bridgewalken in Denemarken de enige plek is in Europa waar je dat kan doen. Er zijn slechts twee andere plekken ter wereld waar je ook kan bridgewalken, in Sydney in Australië of in Auckland in Nieuw-Zeeland. Het is eigenlijk super uniek dat dit in Denemarken kan.

Bridgewalking in Denemarken:  60 meter boven zeeniveau

Morgen is het zover en gaan we bridgewalken, maar vandaag zien we vanaf de rondvaartboot al wel de brug waar we opgaan. Vanaf het water is die echt ontzettend hoog, zo’n 60 meter boven zeeniveau. Als je heel goed kijkt, zie je bovenop de brug mensen als kleine poppetjes in grijze pakken over de brug lopen. Het is een heel apart tafereel, vooral omdat eronder gewoon auto’s voorbij razen en zelfs treinen rijden. Maureen heeft de brug en de ‘bridgewalkers’ nog niet gespot en dat is misschien maar beter ook. Vanaf zeeniveau ziet het er namelijk best eng uit, want de brug is heel hoog.

Daarboven is de brug waar we bovenop gaan lopen.
Daarboven is de brug waar we bovenop gaan lopen.

Op weg naar het startpunt van de bridgewalking

Vandaag is het D-day, Maureen en ik gaan ‘bridgewalken’. Met de auto vertrekken we naar het startpunt van het bridgewalken, dit is een welcome centre iets buiten Middelfart en uiteraard vlak naast de brug die we gaan beklimmen.

Het welcome centre is mooi in de natuur gelegen met een ruime en gratis parkeergelegenheid. Behalve dat hier het startpunt is voor bridgewalken kan je ook tal van andere activiteiten ondernemen. Lees hier bijvoorbeeld hoe Saskia en Camiel een natuurwandeling gingen doen waarbij ze krabben gingen vangen.

”Ik vind het eng” snikt Maureen. Nu het bridgewalken zo dichtbij komt, is het inderdaad best een beetje spannend. Saskia stelt Maureen gerust en met z’n allen lopen we naar het informatiecentrum, daar worden we hartelijk welkom geheten en mogen we ons melden bij de locatie waar we ‘pakken’ krijgen en een uitgebreide veiligheidsinstructie.

Bridgewalking start met een uitgebreide voorbereiding
Bridgewalking start met een uitgebreide voorbereiding
Na ons 'grijze pak' krijgen we ook een veiligheidsgordel om.
Na ons ‘grijze pak’ krijgen we ook een veiligheidsgordel om.
Eerst krijgen we uitgebreide veiligheidsinstructies.
Nadat we het ‘pak’ aanhebben volgt een uitgebreide veiligheidsinstructie.

Grijze pakken en veiligheidsgordel

”We lijken wel maanmannetjes, waarom moeten we dat aan?” zegt Maureen als ze zich in een grijs pak heeft gehesen. Inderdaad, heel modieus is het niet, maar daardoor worden de automobilisten zo min mogelijk afgeleid. ”De brug is grijs en nu zijn wij ook grijs en vallen we minder op.” leg ik uit. Gelukkig is het pak helemaal niet dik, het lijkt een beetje op zo’n pak wat je kan aandoen als je gaat verven en niet vies wilt worden. Je trekt het gewoon over je eigen kleding heen.

Ook moeten we al onze zakken leegmaken. Om veiligheidsredenen mag er geen enkel los voorwerp mee de brug op, dus ook geen mobiele telefoons of fotocamera’s. De gids maakt van iedereen foto’s die je later gratis van een website kan downloaden. Waardevolle items worden achter slot en grendel opgeborgen en vervolgens krijgen we uitleg over de veiligheidsgordel en de portofoon. De veiligheidsgordel komt over het grijze pak waarmee we later worden gezekerd aan de brug. Het voelt een beetje alsof ik ga abseilen. Ook krijgen we nog een portofoon.

Gids via portofoon

”Waarom krijgen we dat allemaal?” vraag Maureen. De gids legt uit dat het behoorlijk lawaaierig is bovenop de brug en ze anders niet te verstaan is. Door middel van de oortjes, kan iedereen de gids luid en duidelijk horen. Zo, in onze alles behalve modieuze pakken vind ik ons wel onwijs stoer. ”Gaaf Maureen, dit wordt volgens mij echt super cool”. Maureen kijkt nog een beetje bedenkelijk, maar ziet ook meerdere gezinnen met kinderen van haar leeftijd. ”Ja, we zijn wel echt vet stoer”.

Veiligheids