Bridgewalking in Middelfart met kinderen, een avontuur boven de Lillebaelt

Bridgewalking is lopen bovenop een brug en in Middelfart in Denemarken kan dat op zestig meter boven zeeniveau. Absoluut bucketlistmateriaal, vond blogger Yvonne en ze ging samen met haar negenjarige nichtje de uitdaging aan. Allebei kwamen ze razend enthousiast de brug weer af. 

Dit blog is geschreven in 2017 en van een update voorzien in 2020.

Bridgewalking in Middelfart boven de Lillebaelt

“Jij kan met M. gaan Bridgewalken”, zegt schoonzus en collega-blogger Saskia als we onze plannen voor Denemarken doornemen. “Prima hoor, maar wat is het dan precies?”, vraag ik. “Het is héél hoog op een brug lopen”, verklaart mijn stoere nichtje. Hmm, dat klinkt wel als een spannend avontuur. “Is het niet gevaarlijk dan?”, vraag ik M.. “Nee, want je bent gezekerd en laatst heeft ook iemand van het tv-programma 3 op Reis dat gedaan.” Gaaf, als trouwe fan van dat programma, wil ik dat natuurlijk ook.

’s Avonds googel ik de term ‘bridgewalken’ maar eens. De letterlijke betekenis is ‘bruglopen’, maar dan op de allerhoogste delen van een brug, waarbij je bent gezekerd aan een geleiderail. Ook lees ik dat Denemarken de enige plek in Europa is waar je dit kan doen. Er zijn slechts twee andere plekken ter wereld waar je ook kan bridgewalken, in Sydney in Australië of in Auckland in Nieuw-Zeeland. Het is dus eigenlijk superuniek dat wij dit in Denemarken gaan doen.

Bridgewalking in Denemarken:  zestig meter boven zeeniveau

Morgen is het zover en gaan we bridgewalken, maar vandaag zien we vanaf de rondvaartboot al wel de brug waar we opgaan. Vanaf het water is die echt ontzettend hoog, zo’n zestig meter boven zeeniveau. Als je heel goed kijkt, zie je bovenop de brug mensen als kleine poppetjes in grijze pakken over de brug lopen. Het is een heel apart tafereel, vooral omdat eronder gewoon auto’s voorbij razen en zelfs treinen rijden. M. heeft de brug en de ‘bridgewalkers’ nog niet gespot en dat is misschien maar beter ook. Vanaf zeeniveau ziet het er namelijk best eng uit, want de brug is heel hoog.

Daarboven is de brug waar we bovenop gaan lopen.
Daarboven is de brug waar we bovenop gaan lopen.

Op weg naar het startpunt van de bridgewalking

Vandaag is het D-day, M. en ik gaan ‘bridgewalken’. Met de auto vertrekken we naar het startpunt van het bridgewalken, dit is een ‘welcome centre’ iets buiten Middelfart en uiteraard vlak naast de brug die we gaan beklimmen.

Het welcome centre is mooi in de natuur gelegen met een ruime en gratis parkeergelegenheid. Behalve dat hier het startpunt is voor bridgewalken, kan je ook tal van andere activiteiten ondernemen. Lees in dit blog bijvoorbeeld hoe Saskia en haar zoon C. een natuurwandeling maken waarbij ze krabben vangen.

“Ik vind het eng”, snikt M., met haar negen jaar natuurlijk nog hartstikke jong. Nu het bridgewalken zo dichtbij komt, is het inderdaad best een beetje spannend. Saskia stelt haar dochter gerust en met z’n allen lopen we naar het informatiecentrum, daar worden we hartelijk welkom geheten en mogen we ons melden bij de locatie waar we ‘pakken’ krijgen en een uitgebreide veiligheidsinstructie.

Bridgewalking start met een uitgebreide voorbereiding
Bridgewalking start met een uitgebreide voorbereiding
Na ons 'grijze pak' krijgen we ook een veiligheidsgordel om.
Na ons ‘grijze pak’ krijgen we ook een veiligheidsgordel om.
Eerst krijgen we uitgebreide veiligheidsinstructies.
Nadat we het pak aanhebben volgt een uitgebreide veiligheidsinstructie.

Grijze pakken en veiligheidsgordel

“We lijken wel maanmannetjes, waarom moeten we dat aan?”, zegt M. als ze zich in een grijs pak heeft gehesen. Inderdaad, heel modieus is het niet, maar daardoor worden de automobilisten zo min mogelijk afgeleid. “De brug is grijs en nu zijn wij ook grijs en vallen we minder op”, leg ik uit. Gelukkig is het pak helemaal niet dik, het lijkt een beetje op zo’n pak wat je kan aandoen als je gaat verven en niet vies wilt worden. Je trekt het gewoon over je eigen kleding heen.

Ook moeten we al onze zakken leegmaken. Om veiligheidsredenen mag er geen enkel los voorwerp mee de brug op, dus ook geen mobiele telefoons of fotocamera’s. De gids maakt van iedereen foto’s die je later gratis van een website kan downloaden. Waardevolle items worden achter slot en grendel opgeborgen en vervolgens krijgen we uitleg over de veiligheidsgordel en de portofoon. De veiligheidsgordel komt over het grijze pak waarmee we later worden gezekerd aan de brug. Het voelt een beetje alsof ik ga abseilen. Ook krijgen we een portofoon.

Gids via portofoon

“Waarom krijgen we dat allemaal?”, vraag M., die graag wil weten wat haar allemaal staat te gebeuren. De gids legt uit dat het behoorlijk lawaaierig is bovenop de brug en ze anders niet te verstaan is. Door middel van de oortjes kan iedereen de gids luid en duidelijk horen. Zo, in onze allesbehalve modieuze pakken vind ik ons wel onwijs stoer. ”Gaaf, dit wordt volgens mij echt supercool”. Nichtje M. kijkt nog een beetje bedenkelijk, maar ziet ook meerdere gezinnen met kinderen van haar leeftijd. “Ja, we zijn wel echt vet stoer”, concludeert ze dan.

Veiligheidsinstructie bridgewalking

Voordat we echt vertrekken volgt er een uitgebreide veiligheidsinstructie, de gids neemt alle regels met ons door. Ik vind ze vrij logisch:

  • Je moet de regels van de gids opvolgen.
  • Je mag niet onder invloed zijn van alcohol en/of drugs.
  • Je moet minimaal 140 centimeter lang zijn.
  • Je mag niet verder dan 23 weken in verwachting zijn.
  • Je moet een redelijke conditie hebben (we moeten eerst behoorlijk wat trappen op).
  • Je moet comfortabele schoenen aanhebben (bijvoorbeeld stevige gymschoenen, in ieder geval geen hakken).
  • Het is niet mogelijk om deel te nemen als je in een rolstoel zit of een verstandelijke beperking hebt.

Bridgewalking: de tocht zelf

Na deze voorbereiding van een half uurtje lopen we in een groep van circa twintig personen naar de brug toe. Dit is een korte wandeling van nog geen kilometer. Onderweg zien we een groep die net terug komt wandelen. “Very nice, great”, wordt ons toegeroepen met de duimen omhoog. Dan zien we de brug voor ons liggen. Voordat we een ijzeren deur doorgaan, krijgen we uitleg van onze gids. Ze vertelt dat we eerst behoorlijk wat trappen omhoog moeten en we bovenaan de trap onszelf moeten zekeren. Dat moet supersimpel zijn. Aan ons pak zit een ijzeren pin die we straks zelf door een soort van geleiderail schuiven. Op die manier zitten we de hele tour veilig vast.

Eerst wandelen we naar het punt waar we daadwerkelijk de brug opgaan.
Eerst wandelen we naar het punt waar we daadwerkelijk de brug opgaan.
Eerst moeten we heel wat trappen op om op de brug te komen.
Eerst moeten we heel wat trappen op om op de brug te komen.

Via de trappen omhoog

Na inderdaad flink wat traptreden staan we op circa veertig meter boven zeeniveau, dit is gelijk aan waar de auto’s en treinen rijden. Hier moeten we ons zekeren en dat is inderdaad heel simpel. De pin die aan onze veiligheidsgordel zit schuiven we in een metalen geleiderail.

Nu gaan we nog twintig meter verder omhoog, helemaal bovenop de top van de brug. “Je doet het supergoed, jij bent echt stoer”, stel ik M. gerust. Gelukkig lijkt ze geen last meer te hebben van haar zenuwen of hoogtevrees als we daadwerkelijk bovenop de brug staan. Wat een gaaf uitzicht, je kijkt helemaal over de Lillebaelt heen. Nu kan ik me voorstellen dat dit wel afhankelijk is van het weer natuurlijk. Ondertussen vertelt de gids van alles over de brug in het Engels. Het portofoonsysteem werkt perfect, hoewel bij M. de oortjes snel uitvallen.

Daar zijn we op het 1e deel van de brug, op zo'n 40 meter boven zeeniveau.
Hier zijn we op het eerste deel van de brug, op zo’n veertig meter boven zeeniveau.
Tijdens de hele bridgewalking tour ben je veilig gezekerd.
Tijdens de hele bridgewalkingtour ben je veilig gezekerd.
Om helemaal op de top te komen moeten we nog verder omhoog, gelukkig zitten we nog steeds veilig gezekerd.
Om helemaal op de top te komen moeten we nog verder omhoog, gelukkig zitten we nog steeds veilig gezekerd.
Het laatste stukje naar boven klimmen.
Het laatste stukje naar boven klimmen.
We hebben prachtig uitzicht op het water, de boten en de villa's aan de oevers.
We hebben prachtig uitzicht op het water, de boten en de villa’s aan de oevers.

Geschiedenis van de brug

De gids vertelt dat in 1930 werd begonnen met de bouw van de brug. De brug is gebouwd om de veerpont naar Jutland te vervangen. De bouw van de brug was het grootste bouwproject in de Deense geschiedenis en bestond uit meerdere fasen. Vooral het plaatsen van de vier grote zuilen in zee was een hele opgave.

In totaal waren er steeds zo’n ruim 100 mensen bezig met het bouwen van de brug, wat ook niet zonder risico was. Zonder enige veiligheidsmaatregelen liepen de werkers over de smalle delen van de brug. “Waren ze dan helemaal niet gezekerd, dat zou ik echt nooit doen”, zegt M. “Nee ik ook niet”, zeg ik uit de grond van mijn hart, als ik zie hoe smal sommige delen van de brug zijn waar de werkers op heen en weer moesten lopen.

Uiteindelijk was de brug in 1935 klaar en dat maakte het opeens mogelijk om in één dag van de ene kant van Denemarken naar de andere te reizen en weer terug. Voor de inwoners van Jutland werd het hierdoor mogelijk om een tripje naar de Deense hoofdstad Kopenhagen te maken: de reistijd werd verkort met ruim 40 procent. Hoewel er in 1970 ook een andere brug is gebouwd, is deze brug nog steeds in gebruik en door het bridgewalken ook een populaire toeristische attractie geworden.

Trillende brug door razende treinen

Het eerste deel van de tocht lopen we parallel aan de brug. Links van ons hebben we prachtig uitzicht en kijken we uit over het water. We zien mooie vogels en zelfs dolfijnen, maar ook mooie villa’s aan de Lillebaelt.

Halverwege steken we over. We klimmen zelfs nog iets hoger en staan nu echt in het midden van de brug. Op ongeveer twintig meter onder ons schieten de auto’s onder ons door. Dan komt er ook een trein aan. Je voelt de brug trillen als de trein met grote snelheid onder ons door raast. Wauw, dit is wel heel gaaf hoor. Wanneer sta je nu echt bovenop een brug? Ook M. is erg onder de indruk.

Van ieder stel wordt een foto gemaakt en dan lopen we aan de andere kant van de brug weer terug. Dit keer hebben we prachtig uitzicht aan de andere kant van de brug. Heel in de verte zien we wat kleine mensen bij het strandje. ”Misschien zijn dat mama en C. wel!”, roept M. Het zou maar zo kunnen, want die zouden immers krabben gaan vangen. Voor de zekerheid zwaaien we, maar het is te ver weg om het goed te kunnen zien.

Daar staan we, bovenop de brug met uitzicht op de auto's en treinen die voorbij razen.
Daar staan we, bovenop de brug met uitzicht op de auto’s en treinen die voorbij razen.
Met ongeveer 20 personen staan we bovenop de brug in Middelfart.
Met ongeveer 20 personen staan we bovenop de brug in Middelfart.
Wat een unieke ervaring is dit en wat een mooi uitzicht heb je hier.
Wat een unieke ervaring is dit en wat een mooi uitzicht heb je hier.

Terug naar beneden

Uiteindelijk gaan we weer alle trappen naar beneden en komen we aan op het bospad onderaan de brug. We zijn ruim een uur daadwerkelijk bovenop de brug geweest. We lopen terug naar de plek waar we zijn gestart en trekken daar onze grijze pakken uit. Deze mogen we als souvenir meenemen. Ook krijgen we een kaartje met een code om onze foto’s te kunnen downloaden.

Bridgewalking is echt een hele gave ervaring en ook prima geschikt voor families met kinderen. Hoewel de brug heel hoog is, is het echt niet eng en ben je ook de hele tour veilig gezekerd.

Bridgewalking bij Middelfart was super leuk!
Bridgewalking bij Middelfart was superleuk!

Bridgewalking: handig om te weten

De minimale lengte om te mogen bridgewalken is 1.40 meter. Ben je met een gezelschap waarvan er iemand kleiner is dan 1.40 dan kan je eventueel wel meelopen over het voet- en fietspad op de brug met een portofoon. Je loopt dan een stuk lager, maar nog altijd een stuk boven zeeniveau en hoort wel wat de gids vertelt. De totale duur van het bridgewalken is circa 2 uur, inclusief de voorbereiding. Wij waren ruim een uur daadwerkelijk bovenop de brug. Bovenop de brug waait het best hard, dus zorg ervoor dat je warm genoeg gekleed bent. Verder mag je geen losse voorwerpen mee, deze kan je in een kluisje doen, maar je kan ze ook gewoon in de auto achterlaten.

Prijzen en reserveren

Omdat bridgewalking in Middelfart de enige mogelijkheid is in Europa, is het best populair. Het is aan te raden om vooraf je tickets te bestellen. Dit kan heel makkelijk online via de website van Bridgewalking.

Boek vooraf online je tickets. Ze kosten DKK 235 (circa 31,50 euro) voor kinderen onder de 16 jaar en DKK 295 (circa  39,60euro) voor volwassenen (prijspeil 2020).

En, zou jij het durven om te gaan bridgewalken met kinderen?

Ligging Bridgewalking Middelfart

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor activiteiten in Denemarken? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Vakantiepartner Denemarken en het toeristenbureau van Middelfart. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.