Whalesafari vanuit Middelfart, gaan we bruinvissen zien op de Lillebaelt?

Op het Deense eiland Funen is het mogelijk om op whalesafari te gaan vanuit het stadje Middelfart. Saskia is heel nieuwsgierig of ze tijdens deze excursie bruinvissen zien op de Lillebaelt. De schipper van de Aventura zou ze altijd vinden volgens de website van Visit Middelfart. Lees verder om te ontdekken of het ook deze keer lukt.

Dit blog is geschreven in 2017 en van een update voorzien in 2020.

Whalesafari vanuit Middelfart met de Aventura

De Aventura vertrekt vanuit het haventje vlakbij het centrum van Middelfart. Op het naastgelegen parkeerterrein kunnen we gratis de auto parkeren. We zien op de kade al een groep mensen staan, daar moeten we vast zijn. Ja hoor, de boot die daar ligt herken ik van de plaatjes, het is de Aventura.

De schipper van de Aventura heeft een lijst met namen van de opvarenden. Hij roept iedereen een voor een op en dan mag je aan boord. Wij zijn als tweede aan de beurt. Ik ben op vakantie met Yvonne en zij heeft voor haar zoon D. (2 jaar) een reddingsvest mee, maar deze mag ze niet gebruiken. Het vest is alleen goedgekeurd voor binnenwater en zou gevaarlijk zijn als hij hiermee het ruim in gaat en de boot water zou maken. De schipper stelt haar gerust: “Er is nog nooit een peuter overboord is gegaan tijdens de whalesafari.” We houden D. voor de zekerheid extra goed in de gaten, je weet het nooit met ondernemende peuters…

Voordat de Aventura vertrekt krijgen we een korte instructie over de whalesafari en veiligheid. Bij grote golven wordt twee keer gebeld en als er een bruinvis wordt gesignaleerd wordt door middel van het roepen van kloktijden aangegeven waar de bruinvis is. ‘Een bruinvis op 9 uur’ is dus links als je met je neus naar de voorzijde van het schip staat.

De Aventura ligt al op ons te wachten.
De Aventura ligt al op ons te wachten.

Bruinvissen zoeken op de Lillebaelt

Dan varen we weg. Het zonnetje schijnt, dus we zitten heerlijk op het dek. “Gaan we echte walvissen zien?” vraagt mijn zoon C. wat gespannen. Hij denkt aan die hele grote dieren die hij kent van tv. “Nee, dit zijn bruinvissen, die zijn veel kleiner, maar ze zijn wel familie van de walvis. Daarom heet deze boottocht in het Engels ‘whalesafari'”, leg ik uit. Even kijkt hij teleurgesteld, maar de opluchting overheerst. Zo’n hele grote walvis lijkt hem ook wel heel erg eng.

We turen allemaal naar het water. En dan opeens zie ik een bruinvis! Ik kijk, roep naar de kinderen, pak mijn camera en… weg is ‘ie alweer. Nog een keer komt de bruinvis boven water, maar mijn poging om er foto’s van te maken mislukt grandioos. Later zien we bruinvissen in de verte. Die ga ik niet eens proberen vast te leggen.

Luisteren naar de instructie.
Gaan we bruinvissen zien tijdens de whalesafari vanuit Middelfart?
In de verte zien we ze zwemmen.
In de verte zien we ze zwemmen.
En natuurlijk ben ik elke keer net te laat met foto's maken.
En natuurlijk ben ik elke keer net te laat met foto’s maken.

Uitleg over de bruinvissen

Natuurlijk is het erg bijzonder om de bruinvissen in het water te zien, maar het gaat wel erg snel. Echt goed bestuderen lukt niet. Daar heeft de schipper iets op gevonden. Hij pakt een grote nep bruinvis en legt die in het midden van de boot. Eerst in het Engels en daarna in het Deens geeft hij uitleg over het dier. Zo van dichtbij is een bruinvis best groot!

Uitleg over de bruinvis.
Uitleg over de bruinvis.

Zelf de boot besturen

Voor kinderen kan het een beetje saai zijn om alleen naar het water te turen in de hoop dat ze een bruinvis zien. De uitleg over de bruinvissen is een leuke afwisseling, maar nog leuker is het dat kinderen zelf de Aventura mogen besturen. Neefje D. doet z’n best en ook dochter M. stuurt een stukje. Dan hebben zij het gezien en zitten ze liever buiten. C. denkt er anders over en krijgt er geen genoeg van. Als ik door het raampje van de stuurhut kijk, zie ik een glunderend koppie achter het grote stuurwiel staan.

Kinderen mogen om de beurt in de stuurhut.
Kinderen mogen om de beurt in de stuurhut.

Onder de brug door en terug naar de haven

De whalesafari vanuit Middelfart vaart ook onder de brug door die over de Lillebaelt gaat. En dat is niet zomaar een brug. Yvonne en ik weten dat zij hier samen met M. mee gaat doen aan bridgewalking. Vanaf het water ziet de brug er echt ontzettend hoog uit. “Kijk, dat is jullie brug”, fluister ik naar Yvonne. Tegen M. zeggen we maar even niets. Als ze de brug zo van onderen ziet, durft ze er misschien niet meer op…

Lees hier het blog dat Yvonne schreef over bridgewalking in Middelfart

Bridgewalking vindt plaats op deze brug.
Bridgewalking vindt plaats op deze brug.

Dan varen we terug naar de haven. De kinderen krijgen allemaal een ‘Whale watching-diploma’ waarop staat hoeveel bruinvissen ze hebben gezien.

We eindigen onze middag in Middelfart op een terrasje met een typisch Deens ‘ijsje’. De kenners zullen begrijpen dat we daarna geen trek meer hadden in avondeten.

Handig om te weten over de bruinvisexcursie

De whalesafari vanuit Middelfart met de Aventura duurt 3 uur. Tot een uur voor vertrek is het mogelijk om online kaartjes te kopen via deze website. Volwassenen betalen 300 DKK (circa 40 euro) en voor kinderen t/m 12 jaar betaal je 150 DKK (circa 20 euro), deze prijzen zijn uit 2017. Bij het updaten van dit blog in het najaar van 2020 zijn geen actuele prijzen te vinden op de website omdat de Aventura op dat moment niet vaart. Ervaring leert echter dat prijzen uit 2017 nog een prima indicatie van de actuele kosten zijn. Heb je een BeHappyPass? Dan krijgen kinderen 50 DKK korting. Je krijgt deze pas onder andere als je, net als wij, via Vakantiepartner Denemarken een huisje boekt in de omgeving van Middelfart.

Vertrekpunt van de Aventura

Zou jij een whalesafari vanuit Middelfart overwegen tijdens je vakantie op Funen of vanuit Zuid-Jutland?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer op Funen te beleven is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Middelfart en Vakantiepartner Denemarken. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.