Whalesafari vanuit Middelfart, gaan we bruinvissen zien op de Lillebaelt?

Op Funen is het mogelijk om op whalesafari vanuit Middelfart te gaan. Saskia is heel nieuwsgierig of ze tijdens deze excursie bruinvissen zien op de Lillebaelt. De schipper van de Aventura zou ze altijd vinden volgens de website van Visit Middelfart. Lees verder om te ontdekken of het ook deze keer lukt.

Whalesafari vanuit Middelfart met de Aventura

De Aventura vertrekt vanuit het haventje vlakbij het centrum van Middelfart. Op het naastgelegen parkeerterrein kunnen we gratis de auto parkeren. We zien op de kade al een groep mensen staan, daar moeten we vast zijn. Ja hoor, de boot die daar ligt herken ik van de plaatjes, het is de Aventura.

De schipper van de Aventura heeft een lijst met namen van de opvarenden. Hij roept iedereen een voor een op en dan mag je aan boord. Wij zijn als tweede aan de beurt. Yvonne heeft voor Dinand (2 jaar) een reddingsvest mee, maar deze mag ze niet gebruiken. Het vest is alleen goedgekeurd voor binnenwater en zou gevaarlijk zijn als hij hiermee het ruim in gaat en de boot water zou maken. De schipper stelt haar gerust: “Er is nog nooit een peuter over boord is gegaan tijdens de whalesafari”. We houden Dinand voor de zekerheid extra goed in de gaten, je weet het nooit met ondernemende peuters…

De Aventura ligt al op ons te wachten.
De Aventura ligt al op ons te wachten.
Wachten op vertrek.
Wachten op vertrek.
Luisteren naar de instructie.
Luisteren naar de instructie.

Voordat de Aventura vertrekt krijgen we een korte instructie over de whalesafari en veiligheid. Bij grote golven wordt er twee keer gebeld en als er een bruinvis wordt gesignaleerd wordt door middel van het roepen van kloktijden aangegeven waar de bruinvis is. ‘Een bruinvis op 9 uur’ is dus links als je met je neus naar de voorzijde van het schip staat.

Bruinvissen zoeken op de Lillebaelt

Dan varen we weg. Het zonnetje schijnt dus we zitten heerlijk op het dek. “Gaan we echte walvissen zien?” vraagt Camiel wat gespannen. Hij denkt aan die hele grote dieren die hij kent van tv. “Nee, dit zijn bruinvissen, die zijn veel kleiner, maar ze zijn wel familie van de walvis. Daarom heeft deze boottocht in het Engels ‘whalesafari'” leg ik uit. Even kijkt hij teleurgesteld, maar de opluchting overheerst. Zo’n hele grote walvis lijkt hem ook wel heel erg eng.

We turen allemaal naar het water. En dan opeens zie ik een bruinvis! Ik kijk, roep naar de kinderen, pak mijn camera en… weg is ie alweer. Nog een keer komt de bruinvis boven water, maar mijn poging om er foto’s van te maken mislukt grandioos. Later zien we bruinvissen in de verte. Die ga ik niet eens proberen vast te leggen.

Luisteren naar de instructie.
Gaan we bruinvissen zien tijdens de whalesafari vanuit Middelfart?
Goed kijken!
Goed kijken!
In de verte zien we ze zwemmen.
In de verte zien we ze zwemmen.