Funen: Kasteel Egeskov met kinderen

2
270

Halverwege een rondreis door Denemarken komen Saskia en haar gezin aan op het eiland Funen. Saskia is een beetje kasteel-moe door de overdosis die ze gehad heeft deze vakantie. Maar zij en haar gezin stoppen juist op Funen om Kasteel Egeskov te bezoeken, dus ze pept zich – na overtuigende berichten van enkele KidsErOpUit-volgers – op en gaat ervoor. Een goed besluit, zo blijkt al snel.

Dit blog is geschreven in 2015 en van een update voorzien in 2020.

Kasteel Egeskov: een stukje geschiedenis

Kasteel Egeskov is een van de best bewaarde waterburchten van Europa. Het slot komt uit de Renaissancetijd en werd in 1554 gebouwd. Volgens een legende heeft de fundering van het kasteel een heel eikenbos gekost en heet het slot daarom Egeskov (= eikenbos). In de loop der jaren is het kasteel regelmatig verbouwd en wisselden verschillende eigenaren elkaar af. Ook nu wordt het kasteel nog gedeeltelijk bewoond.

Kasteel Egeskov ligt in een vijver.
Kasteel Egeskov ligt in een vijver.

Kasteel Egeskov: onze ervaring

Vergeet de saaie kastelen waar je alleen maar mag kijken en stil zijn. Kasteel Egeskov is veel meer dan een kasteel. Ik kan er geen goed Nederlands woord voor vinden. Hoe noem je een bezienswaardigheid waar je door kasteeltuinen kan dwalen, tussen de boomtoppen mag lopen, er een Segway klaar staat voor de moderne ridder, je kan verdwalen in een doolhof, honderden antieke auto’s te bezichtigen zijn én een bijzonder kasteel van binnen te bekijken is? Ik zou het niet weten. Een ding weet ik wel: ik heb nog nooit zo’n veelzijdig kasteel bezocht. Eén dag was bijna niet genoeg om alles te doen. Mijn kasteel-moeheid was snel verdwenen!

Even kijken wat er allemaal te doen is.
Even kijken wat er allemaal te doen is.

Kasteel Egeskov met kinderen

Dochter M. en zoon C. buitelen over elkaar heen van enthousiasme na ons bezoek: “Ik vind het doolhof het leukste”, “Nee, lopen bovenin de bomen”, “Het kasteel met alle geweren!”, “Springen over de boomstammetjes in de heg”. Ho ho, kunnen we het gezellig houden op de achterbank? Het is geen wedstrijdje wie de meeste leuke dingen kan noemen. “Gaan we er nog een keer heen? En dan wil ik weer in het doolhof en dan langer in de speeltuin”, zegt de jongste. Ik kan me zijn enthousiasme goed voorstellen. Wat is Kasteel Egeskov leuk voor kinderen!

De praktische kant van een bezoek aan Kasteel Egeskov met kinderen is ook goed voor elkaar. Op verschillende plekken staan picknickbanken waar je je eigen lunch kan eten (heel gebruikelijk in Denemarken). De toiletten zijn schoon en voldoende aanwezig. Het terrein is overzichtelijk waardoor je met kinderen goed afspraken kan maken tot waar ze mogen komen.

Spelen in de tuin van Kasteel Egeskov

Na binnenkomst op het terrein van Kasteel Egeskov komen we eerst in een bosachtig gedeelte. We ontdekken de eerste speeltuin en komen daarna bij het parcours dat door de boomtoppen slingert. G. gaat samen met de kinderen naar boven. Ik bekijk de omgeving liever met beide voeten op de grond. C. is helemaal in zijn element en loopt in sneltreinvaart de route, ook op de stukjes waar het wat lastiger is. De andere twee komen er in een lager tempo achteraan.

De speeltuin ligt mooi in het bos.
De speeltuin ligt mooi in het bos.
Een deel van de speeltuin.
Een deel van de speeltuin.
Hoog tussen de boomtoppen lopen.
Hoog tussen de boomtoppen lopen.
Het is echt hoog!
Het is echt hoog!
Uitzicht vanaf het boomkroonpad. We zien het doolhof al liggen.
Uitzicht vanaf het boomkroonpad. We zien het doolhof al liggen.

Plezier in het doolhof

Terug op de grond komen we bij het doolhof. We beginnen onze zoektocht met z’n vieren, maar al snel rent C. alweer voor ons uit. Bij de splitsing weten we niet waar hij is gebleven. Als we hem roepen, horen we alleen heel hard lachen en roept hij: “Ik ben hier-ier!”. Eh  ja, nu weten we nog niet precies waar hij is en welk pad hij heeft gekozen… Regelmatig zien we hem voorbij rennen. Hij lijkt precies te weten waar we wel en niet naar toe moeten. Uiteindelijk komen we  allemaal bij de toren in het midden van het doolhof uit. Wij proberen nog te achterhalen hoe we hebben gelopen. C, stuitert nog na en rent alweer verder. Op weg naar de glijbaan waarmee we uit het doolhof komen.

Uiteindelijk komen ook wij bij de toren in het midden van het doolhof.
Uiteindelijk komen ook wij bij de toren in het midden van het doolhof.

Veel plezier met weinig

Hoe leuk simpele dingen kunnen zijn, merken we later bij een heg. Hier zijn boomstammetjes ingezet en je kan van stammetje naar stammetje springen. Het lijkt alsof je op de heg staat. Als we ooit een grote tuin met een heg hebben, dan wil ik er ook boomstammetjes in!

Op een segway

Ook aan de grote mensen is gedacht. Je kan als een moderne ridder een parcours rijden op een Segway. G. twijfelt even, maar maakt toch van deze gelegenheid gebruik om voor het eerst op zo’n apparaat te rijden. In het begin heel onwennig. M. en C. zijn de beste stuurlui aan wal en roepen: “Harder papa, harder!” Na een eerste rondje gaat papa al snel harder en behendiger.

Wandelen door de kasteeltuin

Naast het gedeelte van Kasteel Egeskov met volop vermaak is er ook een rustiger gedeelte. Hier vinden we de echte kasteeltuin zoals we deze kennen van andere kastelen. Alleen lijkt alles wel groter en mooier. We lopen door het gedeelte met de kruiden, een deel met bloemen en over mooie bomenlanen. De tuin weet ons elke keer opnieuw te verrassen.

Er wordt creatief gesnoeid.
Er wordt creatief gesnoeid.

Kasteel Egeskov van binnen bekijken

Natuurlijk bekijken we Kasteel Egeskov van binnen. Een deel van het kasteel is niet toegankelijk, maar een heel groot deel is te bezoeken. We zijn onder de indruk van de jachttrofeeën en de wapens aan de muur. Het kasteel zit vol met verhalen die een extra lading krijgen omdat het kasteel nog wordt bewoond. We zien het helemaal voor ons: waar wij nu lopen, leeft op een ander moment de kasteelfamilie. Het voelt een beetje als stiekem naar binnen gluren.

De (voormalige) eigenaren hielden van jagen.
De (voormalige) eigenaren hielden van jagen.
Best indrukwekkend!
Best indrukwekkend!
De woonverblijven zijn compleet ingericht.
De woonverblijven zijn compleet ingericht.
Mooi servies.
Mooi servies.

Autootjes en ander speelgoed

Op de zolder komen we een mooie tentoonstelling tegen. Veel miniatuurautootjes en ander speelgoed hebben een plek gekregen in bijzondere vitrines. Door het gebruik van glas en spiegels oogt het heel transparant en lijkt het alsof je door de vitrines heen kijkt.

Kasteel Egeskov biedt nog veel meer

Kasteel Egeskov biedt nog veel meer. De grootste bijgebouwen staan vol met auto’s en andere voertuigen. De hele automobielgeschiedenis is terug te zien. Van eenvoudige koets tot sportwagens uit de twintigste eeuw. M. en ik haken halverwege af, maar G. en C. bekijken de hele tentoonstelling en vinden het prachtig. Vooral de brandweerauto’s vallen bij onze zoon in de smaak.

Een deel van de collectie van bovenaf gezien.
Een deel van de collectie van bovenaf gezien.
Leuk: vintage auto met bijbehorende caravan.
Leuk: vintage auto met bijbehorende caravan.
Het stoffige laagje past goed bij deze auto's.
Het stoffige laagje past goed bij deze auto’s.
Antieke winkel.
Antieke winkel.
Camiel vindt de brandweerauto's het mooist.
C. vindt de brandweerauto’s het mooist.

Opeens is het al bijna sluitingstijd. Wat is de dag voorbij gevlogen en wat is Kasteel Egeskov ontzettend gaaf! Van mijn kasteel-moeheid is niets meer over en ik kan alleen maar zeggen: “Ga naar Kasteel Egeskov met je kinderen!”

Praktische informatie

Kasteel Egeskov is geopend van eind april t/m eind oktober. De exacte data verschillen per jaar. Kijk voor de precieze openingstijden voor je bezoek op de website, ook openen en sluiten verschilt in sommige periodes een uur. Op de website vind je ook data voor speciale evenementen zoals een avondopenstelling en een kerstmarkt.

In het hoogseizoen kan je ook een kaartje kopen voor alleen het buitengedeelte. Wij raden aan om het kasteel zelf ook te bezoeken. In het hoogseizoen betalen volwassenen voor vooraf online gekochte kaarten 229 DKK (circa 30,75 euro) voor de entree en kinderen van 4 t/m 12 jaar 139 DKK (circa 18,65 euro), prijspeil najaar 2020. Genoemde prijs is voor een entreekaart voor het park, tentoonstellingen en het kasteel. Uitgebreidere informatie is te vinden op de website van Kasteel Egeskov.

Ligging kasteel Egeskov


 

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er op Funen en in de rest van Denemarken te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Ons bezoek aan Kasteel Egeskov werd mogelijk gemaakt door Visit Denmark en het kasteel zelf. Zoals je van ons gewend bent delen we eerlijk onze eigen mening en ervaringen.