UNESCO Werelderfgoed in Denemarken met kinderen

Daar ben je mooi klaar mee als kind: ouders die dol zijn op natuur, cultuur en historie. Dan bedenkt je moeder ook nog eens dat ze al het UNESCO Werelderfgoed in Denemarken wil bekijken tijdens de vakantie… Nee, jullie hoeven de kinderbescherming niet te bellen, plaatsen van de UNESCO Werelderfgoedlijst zijn óók leuk om met kinderen te bezoeken. Ik zal je eerst iets meer vertellen over UNESCO Werelderfgoed en daarna per plek laten zien wat er met kinderen te beleven is.

UNESCO Werelderfgoed in Denemarken

In 1972 werd het Werelderfgoedverdrag getekend. De landen die het verdrag hebben ondertekend, hebben met elkaar afgesproken dat zij zich inzetten voor identificatie, bescherming, behoud, het toegankelijk maken en het overdragen aan komende generaties van cultureel erfgoed binnen hun landgrenzen (bron: unesco.nl). Dat klinkt heel ingewikkeld, maar waar het in de praktijk op neerkomt: het zijn plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Aan de kinderen hebben we verteld dat het lijstje van UNESCO een lijst is met de mooiste en meest bijzondere plekken op de wereld.

Sinds 2015 staan er 7 plekken op de UNESCO Werelderfgoedlijst van Denemarken, dit zijn:

  • Jaegersborg Dyrehave
  • Stevns Klint
  • Kronborg Slot
  • Kathedraal van Roskilde
  • Grafheuvels in Jelling
  • Christiansfeld
  • Waddengebied

 

Jaegersborg Dyrehave

Jaegersborg Dyrehave is een jachtgebied ten noorden van Kopenhagen met middenin het gebied het jachtslot de Hermitage. Als je via een van de karakteristieke rode poorten het gebied inloopt lijkt het alsof je de Veluwe opstapt. Maar de geschiedenis van Jaegersborg Dyrehave is anders: hier werden in het verleden drijfjachten gehouden. Ook nu loopt er nog volop wild rond, de kans dat je een groepje reeën ziet is 100%. Kom daar op de Veluwe maar eens om…

Jaegersborg Dyrehave met kinderen: In Jaegersborg Dyrehave kan je mooie korte wandelingen maken, voor kinderen is het erg leuk om de groepen reeën te zien. Het is ook mogelijk om met een paardenkoets een ritje te maken. Combineer Jaegersborg Dyrehave met een bezoek aan amusementspark Bakken dat aan de rand van het gebied ligt.

Op de UNESCO lijst sinds: 2015

Bezoektijd: dagdeel

Jaegersborg Dyrehave

Jaegersborg UNESCO

JAegersborg unesco met kinderen

Kathedraal van Roskilde

In het centrum van Roskilde staat een gotische kathedraal die in de 12e en 13e eeuw is gebouwd. De eeuwen daarna is de kerk uitgebreid en aangepast aan de wensen van die tijd. Sinds de 15e eeuw worden de leden van de Deense koninklijke familie hier begraven. De kathedraal staat op de Werelderfgoedlijst omdat het een van de oudste bakstenen kerken in Noord-Europa is.

Kathedraal van Roskilde met kinderen: Een kathedraal is een indrukwekkend bouwwerk waar veel te zien is. Kinderen worden extra geprikkeld om goed te kijken dankzij de speurtocht die ze kunnen doen.

Op de UNESCO lijst sinds: 1995

Bezoektijd: uur

Roskilde unesco

Roskilde unesco met kinderen

Roskilde unesco

Stevns Klint

De krijtrotsen bij Møn zijn het meest bekend, maar de witte kliffen van Stevns Klint staan op de Werelderfgoedlijst. De totale lengte is 14,5 kilometer. Heel bijzonder bij de krijtrotsen is dat er in de laagopbouw een meteoriet inslag terug te zien is.

Stevns Klint met kinderen: Bij Stevns Klint staat een vervallen kerkje van waar je een mooi zicht op de krijtrotsen hebt, incl verrekijker. Via een ‘spannend’ pad kan je naar beneden lopen om de rotsen van dichtbij te bekijken. Kijk even in het museum en laat de kinderen daarna heerlijk uitrazen in de speeltuin of lunch aan een van de picknicktafels.

Op de UNESCO lijst sinds: 2014

Bezoektijd: uur

Stevns klint unesco

stevns klint unesco

Stevns klint unesco

Christiansfeld

Het kleine plaatsje Christiansfeld ligt in het zuidoostelijke deel van Jutland en werd in 1773 gesticht door Nederlanders van de Evangelische broedergemeenschap. Christiansfeld is op de Werelderfgoedlijst gekomen door de unieke stedenbouwkundige structuur met rechte lijnen. Het dorp is ook bekend om de honingkoek.

Christiansborg met kinderen: Een rondje door Christiansberg lopen is leuk omdat er veel details en kleurrijke huisjes te zien zijn. De allergrootste traktatie is een stukje verse honingkoek.

Op de UNESCO lijst sinds: 2015

Bezoektijd: uur

Christiansfeld unesco

UNESCO Christiansfeld

Christiansfeld unesco

Grafheuvels in Jelling

Op Jutland ligt Jelling, een belangrijke plaats in de Deense geschiedenis. In de Vikingtijd woonden hier de Deense koningen, de verre voorvaderen van de huidige koningin. Op de Werelderfgoedlijst staan de grafheuvels, runenstenen en kerk van Jelling.

Grafheuvels in Jelling met kinderen: Een 8 meter hoge grafheuvel beklimmen doet het altijd goed bij kinderen. Kijk samen goed naar de runenstenen en wat er opstaat. Naast het UNESCO-gebied is een museum over de geschiedenis van het gebied, inclusief leuke interactieve elementen en een mooi uitzicht vanaf het dak.

Op de UNESCO lijst sinds: 1994

Bezoektijd: uur

unesco Jelling

Jelling unesco grafheuvels

Jelling unesco

Kronborg Slot

Bij Helsingør ligt Kronborg Slot, heel strategisch aan het water met maar 4 kilometer afstand tot aan Zweden. Het eerste fort stamt uit 1420 en sindsdien heeft deze plek een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Noord-Europa. Het huidige slot is aan het einde van de 16e eeuw gebouwd. Voor Shakespeare was het kasteel de plek om het verhaal van Hamlet te laten plaatsvinden.

Kronborg Slot met kinderen: Kronborg Slot is een echt kasteel zoals je die van plaatjes kent. Gracht er om heen en kanonnen gericht op het water. Natuurlijk bekijk je het slot zelf. Sla daarbij vooral niet het kindergedeelte en de kazematten over. Buiten is er een leuk klein speeltuintje om na je bezoek te relaxen.

Op de UNESCO lijst sinds: 2000

Bezoektijd: dagdeel

Kronborg slot unesco

unesco kronborg slot

Kronborg slot unesco

Waddengebied

Het Waddengebied loopt van het Nederlandse eiland Texel tot aan Esbjerg in Denemarken. Het is een van de nationale parken en behoort vanwege het ecologische belang ook tot de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Deense wadden met kinderen: De Deense wadden zijn echt anders dan de eilanden die we in Nederland kennen. Zo mag je in Denemarken met je auto op het strand rijden, dat is natuurlijk hartstikke cool. Maar er is meer: ga op zeehondensafari met een gids of geniet gewoon van het strand.

Op de UNESCO lijst sinds: 2014

Bezoektijd: dag

wadden denemarken unesco

unesco wadden denemarken

Wadden unesco denemarken

Bezoek jij ook met kinderen UNESCO Werelderfgoed? Wat is jullie favoriet van deze lijst?

Meer lezen

Op zoek naar meer mooie plekken in Denemarken? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelHotel Global Inn: kindvriendelijk hotel in Wolfsburg
Volgend artikelTirol: Op ontdekkingstocht in zilvermijn Silberbergwerk
Saskia
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit, getrouwd met Gerard en moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.