Krijtrotsen in Denemarken: bekijk Møns Klint vanaf de boot

1
293
Er wordt een korte toelichting gegeven op de geschiedenis van de rotsen.
Er wordt een korte toelichting gegeven op de geschiedenis van de rotsen.

De krijtrotsen zijn na de Kleine Zeemeermin in Kopenhagen en Legoland misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van Denemarken. Je kan de witte rotsen op het eiland Møn op verschillende manieren bekijken. Saskia deed dat bij Geocenter Møns Klint vanaf land en later vanuit Klintholm Havn met de boot. Varen langs de krijtrotsen is een belevenis op zich waarbij zeebenen geen overbodige luxe zijn…

Dit blog is geschreven in 2015 en in 2020 voorzien van een update.

Krijtrotsen in Denemarken: Møns Klint op Møn

De witte kalksteenkliffen zijn circa 75 miljoen jaar oud en bestaan vooral uit de resten van schelpen. De witte rotsen hebben op Møn een lengte van 6 kilometer en het hoogste punt is 126 meter hoog. Vroeger werd er kalk uit de rotsen gewonnen, maar tegenwoordig zijn de krijtrotsen beschermd. Dat betekent overigens niet dat er nu niets meer verandert, regelmatig vallen delen van de poreuze rotsen in zee.

Met de boot langs de krijtrotsen op Møn

Na ons bezoek aan het GeoCenter hebben we nog geen genoeg van de krijtrotsen. Een kwartiertje rijden langs de kust, in zuidwestelijke richting, brengt ons naar Klintholm Havn van waaruit de Discovery bootexcursies verzorgt langs de witte rotsen.

We gaan aan het einde van middag aan boord. De kinderen krijgen een zwemvest aan en er wordt ons verteld dat het weer goed is, alleen een beetje winderig. Voor wie het koud krijgt, zijn dekentjes aanwezig. We varen de haven uit en merken direct dat we op zee zitten. De boot gaat behoorlijk heen en weer, M. niet wat haar overkomt, ze dacht dat we met een gewone rondvaartboot gingen varen. Dit is toch echt andere koek. C. horen we niet, die zit alleen maar te kijken.

Vanuit Klintholm Havn vertrekt de Discovery naar de krijtrotsen.
Vanuit Klintholm Havn vertrekt de Discovery naar de krijtrotsen.
Zodra we de haven uit waren ging ons bootje al flink heen en weer op de golven.
Zodra we de haven uit zijn, gaat ons bootje al flink heen en weer op de golven.
Het eerste deel zijn de krijtrotsen nog niet te zien, maar genieten we al volop van de boottocht.
Het eerste deel zijn de krijtrotsen nog niet te zien, maar genieten we al volop van de boottocht.
Opeens piepen de rotsen om de hoek vandaan...
Opeens piepen de rotsen om de hoek vandaan…

Naar het hoogste gedeelte van Møns Klint

Na een half uurtje varen, komen we bij de krijtrotsen aan. Het eerste stuk is nieuw voor ons en vanaf het water prachtig te zien. Wel ontdekken we dat je beter ’s ochtends met de boot kan gaan, want bij het fotograferen hebben we nu de zon tegen. We varen door tot het hoogste gedeelte: de Dronningestolen (Koninginnetroon). Hier kom je ook naar beneden als je vanaf het Geocenter de trap neemt naar de krijtrotsen.

Het is overigens niet de enige plek waar je naar beneden of naar boven kan, in totaal zijn er verspreid over het hele stuk zes trappen. Een van de bemanningsleden vertelt kort iets over de witte rotsen en we hebben alle tijd om goed te kijken. Je ziet pas echt hoe hoog ze zijn als je er vanaf een afstandje langs vaart en kleine mensen op het strand ziet die bijna in het niet vallen tegen de hoge rotsen.

De witte krijtrotsen van Møns Klint!
De witte krijtrotsen van Møns Klint!
Een paar uur eerder liepen we hier op het strand.
Een paar uur eerder liepen we hier op het strand.
Er wordt een korte toelichting gegeven op de geschiedenis van de rotsen.
Er wordt een korte toelichting gegeven op de geschiedenis van de rotsen.

Gewend aan de golven

Op de terugweg zijn we gewend aan de golven die het bootje alle kanten op laten schommelen. Helemaal leuk is het dat we regelmatig getrakteerd worden op een frisse (maar korte) douche op de momenten dat boot tegen een golf aan kwam. M. vond het varen al super leuk, maar haar jongere broer werd zelfs helemaal wild van enthousiasme. Hij zit achterstevoren op zijn bankje en roept keihard: “kalk!” als er weer een golf aankomt. Je kunt hem bijna opvegen van het lachen als ik bedolven wordt onder de druppels water. “Mama, er zit nu allemaal kalk op je gezicht hoor!”, roept hij.

Van toegevoegde waarde

Terug in de haven stuiteren de kinderen de boot af en wij lopen er nagenietend achteraan. Ja, de boottocht langs de krijtrotsen heeft echt toegevoegde waarde en is ook nog eens best avontuurlijk!

Praktische informatie

De boot vaart van april tot half oktober en vertrekt in het hoogseizoen elke twee uur vanuit Klintholm Havn. In het voor- en naseizoen vaart hij minder frequent, dus kijk vooraf op de website van Sejlkutteren Discovery. Vooraf reserveren is mogelijk en zal bij warm weer geen overbodige luxe zijn. Volwassenen betalen 200 DKK (circa 26,85 euro, prijspeil najaar 2020) en kinderen 100 DKK (circa 13,45 euro, prijspeil najaar 2020). Je moet contact betalen aan boord, maar vlakbij de haven is aan de rechterkant van de weg een pinautomaat.

Volgens mijn eigen kleine experts is de boottocht geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Ligging Klintholm Havn


 

Meer lezen

Op zoek naar meer informatie over Møn met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Onze boottocht werd gedeeltelijk gesponsord door Sejlkutteren Discovery. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaring.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.