Lolland, Falster en Møn met kinderen: wat is er te doen?

0
273

Lolland, Falster en Møn met kinderen bezoeken? Dan vraag je je vast af wat er op deze eilanden in het zuidoosten van Denemarken te doen is. Saskia ging erheen en zet al haar tips voor bezienswaardigheden en activiteiten in dit deel van Zuid-Seeland op een rijtje.

De Deense eilanden Lolland, Falster en Møn

Lolland, Falster en Møn liggen in het oosten van Denemarken. Ze worden samen met het eiland Seeland de Oost-Deense eilanden genoemd. 

In dit blog lees je meer over het Deense eiland Seeland.

Lolland, Falster en Møn zijn het makkelijkste te bereiken met de ferry van Scandlines. Deze vaart de hele dag heen en weer tussen het Duitse Puttgarden en het Deense Rødby.

Op onderstaande kaart zijn de drie eilanden te zien. Het rode pinnetje staat op Møn. Lolland en Falster liggen westelijk daarvan.

Ik bezocht Møn in de zomervakantie toen mijn dochter 7 jaar oud was en mijn zoon net 6 jaar oud. Toen ze respectievelijk 11 en 9 jaar oud waren ging ik met ze terug naar Zuid-Seeland in de meivakantie (die dat jaar in april viel…). Dat jaar hebben we Lolland, Falster en Møn uitgebreider bekeken.

Met Scandlines op weg naar Lolland, Falster en Møn.
Met Scandlines op weg naar Lolland, Falster en Møn.

Wat is er op Lolland met kinderen te doen?

Lolland is het meest westelijke eiland van het rijtje Lolland, Falster en Møn. Een van de bekendste attracties voor gezinnen is het Knuthenborg Safaripark. Deze slaan we over omdat de kinderen niet meer zoveel interesse hebben in een bezoek aan een dierentuin. In het hoogseizoen rijdt er een stoomtrein tussen Bandholm en Maribo, in de meivakantie ben je hiervoor te vroeg. Dit geldt ook voor de rondvaarten door het Nakskov fjord.  

Wij bezoeken de Dodekalitten, de beste ijswinkel van Denemarken, Aquadome in Lalandia Rødby en Maribo.

Dodekalitten

De Dodekalitten staan op mijn lijstje om te bezoeken. Omdat het maar zo’n 10 minuten wandelen is en we daarna een ijsje gaan eten, gaan de kinderen zonder problemen mee. We wandelen door het bos, daarna gaat het pad verder tussen de velden. Op een heuvel zie ik de 12 stenen beelden van de Dodekalitten al staan. Ik ben nieuwsgierig naar dit bijzondere monument.

De stenen beelden zijn circa 8 meter hoog. Het bovenste deel van het steen is uitgehouwen in de vorm van een hoofd. Samen vormen de beelden een cirkel met een diameter van 40 meter. Daarbinnen klinkt muziek. We gaan zitten en luisteren. Magisch!

Nu had ik hier best een uurtje kunnen blijven. De kinderen zijn echter na 5 minuten uitgeluisterd. “Gaan we nu terug naar de auto?” klinkt het. Ok, doen we. 

Luisteren naar de muziek bij de Dodekalitten.
Luisteren naar de muziek bij de Dodekalitten.

Beste ijswinkel van Denemarken

In Nakskov gaan we naar de beste ijswinkel van Denemarken: Lydolphs Isbar. Zelfs eind april staat hier al een rij. Mijn dochter kiest alleen chocolade ijs in een bakje. Mijn zoon en ik gaan voor het complete pakket. In Denemarken krijg je dan een hoorntje met twee of drie smaken ijs, een flinke dot slagroom, een soort ‘fluf’, eventueel wat siroop, een negerzoen en spikkels. Hierna hoef je niet meer te lunchen of ’s avonds te eten!

Beste ijswinkel van Denemarken!
Beste ijswinkel van Denemarken!
Supergrote ijsjes in Denemarken.
Supergrote ijsjes in Denemarken.

Aquadome, het zwembad van Lalandia Rødby

Wij overnachten op Lalandia Rødby en toegang tot Aquadome is dan inbegrepen. Overnacht je elders? Dan kun je een dagkaart kopen voor de Aquadome, het zwembad van Lalandia.

Zwemmen bij Lalandia Rødby

De Aquadome heeft in het midden een zwembad waarvan de bodem geleidelijk naar beneden loopt. Hier worden af en toe de golven aangezet. Daarnaast staat een glijbaantoren met voor elke leeftijd leuke glijbanen. 

Daar omheen zijn allerlei kleinere zwembaden, de wildwaterbaan, diverse glijbanen en de toegang naar het buitenbad te vinden. Voor de allerkleinsten is een apart zwemgedeelte beneden. Met twee kinderen met zwemdiploma hebben we daar niets meer te zoeken.

Wildwaterbaan

Mijn jongste vindt de wildwaterbaan het leukste. Ik ga meerdere keren met hem mee en vind het best een pittige wildwaterbaan. Er is helemaal geen toezicht bij het betreden van de wildwaterbaan, met als gevolg dat het in het water vaak te druk is. Op één plek in de wildwaterbaan is een stukje waar je ‘vast’ kunt komen te zitten. De stroming is daar zo sterk dat als je net ernaast komt, het heel moeilijk is om er weer in te komen. Ook de ‘landing’ vind ik niet prettig, dat komt vooral door de grote hoeveelheid mensen die je bijna meteen bovenop je krijgt. Mijn kinderen mogen dus niet alleen met de wildwaterbaan, dat terwijl ze hun A, B en C hebben.

Glijbanen en buitenbad

Het leukste vinden mijn kinderen de glijbanen van de glijbaantoren in het midden van de Aquadome. De grote trechterglijbaan laten ze links liggen vanwege een te lange rij.

Ook brengen we veel tijd buiten door. In het buitenbad zijn twee kunststof dolfijnen in het water gemaakt. De kinderen vermaken zich heerlijk met erop klimmen en er weer vanaf springen.

Handig om te weten over een dagbezoek aan Aquadome

Entreeprijzen en openingstijden van Aquadome, het zwembad van Lalandia Roødby:

  • Openingstijden: verschillen per dag, kijk eventjes hier.
  • Entreeprijzen: volwassenen betalen 240 DKK (circa 32 euro) en kinderen onder 12 jaar 190 DKK (circa 25 euro). Onder 3 jaar is de entree gratis.
De grote trechterglijbaan van Lalandia Rødby.
De grote trechterglijbaan van Lalandia Rødby.
De glijbaantoren in het midden van de Aquadome.
De glijbaantoren in het midden van de Aquadome.

Maribo

Maribo is zo’n typisch Deens stadje met van die sfeervolle straatjes en mooie huisjes. Een ‘Instagramable’ bestemming zouden sommige mensen het noemen.

Wij parkeren de auto bij het mooie witte raadhuis. Op het plein ervoor staat een fontein, hier kunnen kinderen op een warme zomerse dag heerlijk afkoelen. Wij houden het deze keer bij kijken en lopen daarna door naar de domkerk. Een kerk gebouwd in de typisch Deense rode baksteen en van binnen eenvoudig en smaakvol afgewerkt in het wit. 

Naast de kerk is een herberg met een terras. Net gesloten op de dag dat wij er zijn, anders is het een leuke plek voor een korte break. Vanaf hier hebben we zicht op het meer Søndersø. De kinderen zien al snel de draaistoelen op de steiger. “Net als in The Voice! Mam, als jij gaat zingen beslissen wij of we onze stoel omdraaien” roept mijn dochter enthousiast. Ehm…. Ik denk niet dat jullie je stoel omdraaien als ik ga zingen….

In de zomer is het mogelijk om een rondvaart te maken door het natuurpark waar Søndersø onderdeel van is. Deze rondvaart vertrekt vanaf de steiger voor de domkerk. De eerste mogelijkheid om mee te gaan is het eerste weekend van mei. Meer informatie over de verschillende soorten rondvaarten is hier te vinden.

Het witte raadhuis van Maribo.
Het witte raadhuis van Maribo.
'Instagram' straatjes in Maribo.
‘Instagram’ straatjes in Maribo.
Lol met de draaiende stoelen aan het water. Hier vertrekt zomers ook de rondvaartboot.
Lol met de draaiende stoelen aan het water. Hier vertrekt zomers ook de rondvaartboot.
Bekijk deze kerk zeker ook eventjes van binnen.
Bekijk deze kerk zeker ook eventjes van binnen.

Wat is er op Falster met kinderen te doen?

Falster is het middelste eiland van de Oost-Deense eilanden Lolland, Falster en Møn. Hier bezoeken we Marielyst en het mooiste strand van Denemarken. We gaan naar het Golf & Fun Park en bezoeken de Krokodille Zoo.

Badplaats Marielyst en het mooiste strand van Denemarken

Marielyst is een leuke badplaats in Denemarken. Het (kleine) centrum is deels voetgangersgebied. Tussen de winkels en restaurants staan ligbedden en er is zelfs een kleine uitkijktoren. Op een mooie lentedag in april is het er al erg gezellig. Dat beloofd wat voor de zomer!

We lopen richting het strand en passeren een leuk klimtoestel naast het wandelpad. De kinderen gaan er meteen heen en klimmen en klauteren verder. Het klimrek is zeker 100 meter lang en eindigt met een paar stoere ‘hangmatten’. Ik krijg onze jongste er bijna niet weg. 

Toch komt hij achter ons aan als we doorlopen naar het strand. Marielyst is meerdere jaren in de prijzen gevallen als mooiste strand van Denemarken. Daar kunnen we ons best iets bij voorstellen. Het strand is lang, het zand is schoon en het water onverwacht helder. 

Uitkijktoren en ligbedden in het centrum van Marielyst.
Uitkijktoren en ligbedden in het centrum van Marielyst.
Naast het pad op weg naar het strand is dit gigantische klimtoestel te vinden.
Naast het pad op weg naar het strand is dit gigantische klimtoestel te vinden.
Het strand van Marielyst.
Het strand van Marielyst.

Golf & Fun Park in Marielyst

Net buiten Marielyst ligt Golf & Fun Park. Mijn jongste stapt juichend de auto in: “Oh, mini-golf, dat vind ik zoooo leuk!” Dat weet ik. Hij is er gek op en ik heb er een ontzettende hekel aan. Mijn dochter vindt het ook erg leuk. Op vakantie is het bij ons altijd geven en nemen, deze keer ben ik aan de beurt om me aan te passen. Ik onderhandel dat we de 9 holes baan gaan doen en dat combineren met enkele andere activiteiten op het Golf & Fun Park. Daar gaan de kinderen mee akkoord, al proberen ze me later over te halen om óók de 18 holes mini-golfbaan te doen…. 

Voetbal-golf

Na ons potje mini-golf ruilen we de golfsticks in voor drie voetballen. We gaan voetbal-golf spelen! Kijk, dat is het wat ruigere werk. Voetbal-golf is geschikt voor het hele gezin. Om er een echte competitie van te maken, verschillen de afstanden die mannen, vrouwen en kinderen moeten overbruggen. Wel zo eerlijk. 

We trappen fanatiek tegen de bal aan. De ene keer is de voetbal zo in de ‘hole’, de andere keer kost het op z’n minst een van ons meer dan 11 schoppen tegen de bal. Het parcours van voetbal-golf gaat langs 18 holes. Onderweg is weinig beschutting tegen de zon, kies dus niet een te warme dag voor deze activiteit. Bewolkt weer is beter.

Veel meer speelplezier

Na voetbal-golf spelen de kinderen een voet-biljartspel. Alweer met voetballen, maar deze keer in de kleur van biljartballen. De exacte regels weten we niet meer, dus spelen ze samen een zelfbedachte variant. 

We eindigen ons bezoek aan het Golf & Funpark met een rondje met de e-karts en varen met een van de bootjes. Natuurlijk slaan we ook de speeltuin niet over.

Handig om te weten over Golf & Fun Park

Entreeprijzen en openingstijden van Golf & Fun Park:

  • Entreeprijzen: een dagkaart waarmee je drie activiteiten kunt doen kost 125 DKK voor kinderen van 3 t/m 10 jaar. Iedereen van 11 jaar en ouder betaalt 160 DKK. Het is ook mogelijk om alleen voor losse a