Op vakantie naar Denemarken met kinderen

Op vakantie naar Denemarken met kinderen? Dan ben je op KidsErOpUit aan het goede adres. Saskia is inmiddels meerdere keren in Denemarken met kinderen geweest. Al haar tips voor een kindvriendelijke vakantie in Denemarken lees je in dit blog.

Dit blog is oorspronkelijk uit 2014 en is in 2021 geupdate

 

Op vakantie naar Denemarken met kinderen

Denemarken ligt ten noorden van Duitsland en hoort bij Scandinavië. Samen met Groenland en de Faeröer vormt Denemarken een koninkrijk. Kopenhagen is de hoofdstad. Denemarken bestaat uit het schiereiland Jutland en de drie grote eilanden Funen, Seeland en Lolland. Daarnaast zijn er nog heel veel kleinere eilanden.

Ligging Denemarken:

De reis er naar toe

De reis naar Denemarken is het eenvoudigst, goedkoopst en meest praktisch met de auto. Afhankelijk van waar je in Nederland woont en waar je in Denemarken wil zijn, rij je er in een halve of hele dag naar toe. We adviseren in het hoogseizoen niet op zaterdag te rijden omdat het op sommige Duitse snelwegen erg druk kan zijn.

Als je naar het oosten van Denemarken gaat om Møn en Kopenhagen te bezoeken, dan is het handig om met Scandlines de veerboot van Puttgarden naar Rødby te nemen.

Lees hier onze ervaringen met Scandlines

Met de boot naar Denemarken.
Met de boot naar Denemarken.

Overnachten in Denemarken met kinderen

Er zijn meerdere mogelijkheden om te overnachten in Denemarken met kinderen. We hebben meerdere kindvriendelijke campings getest, maar ook al gebruik gemaakt van vakantiewoningen van Vakantiepartner Denemarken. Daarnaast heeft Landal enkele vakantieparken in Denemarken.

Lees hier al onze tips voor Landal Denemarken. 

Kindvriendelijke campings in Denemarken

Tijdens onze rondreis Denemarken hebben we meerdere kindvriendelijke campings bezocht. Ook enkele andere bloggers van KidsErOpUit hebben in Denemarken gekampeerd. Over al deze familiecampings hebben we aparte blogs geschreven. Lees de blogs vooral goed, want niet over al deze gezinscampings zijn we even enthousiast.

Kindvriendelijke campings op Jutland:

Kindvriendelijke campings op Funen:

Kindvriendelijke campings op Seeland en Møn:

Onze ervaring is dat het lastig is om in Denemarken kleinschalige campings te vinden. Onze favoriete ‘kleinere’ campings in Denemarken zijn Hillerød Camping en Skyttehusets Camping.

Skyttehusets Camping ligt prachtig in het merengebied bij Silkeborg.
Skyttehusets Camping ligt prachtig in het merengebied bij Silkeborg.
Onze hut op Hillerod Camping.
Onze hut op Hillerod Camping.

Vakantiewoningen in Denemarken

Iedereen die al eens in Denemarken is geweest zal het herkennen: er zijn heel veel vakantiehuizen te vinden! Veel Denen hebben een tweede huis. Vaak zijn deze woningen op mooie locaties gelegen. Wij hebben een week doorgebracht in een typisch Scandinavische vakantiewoning van Vakantiepartner Denemarken.

Andere leuke vakantiehuizen in Denemarken:

Belangrijk om te weten: in Denemarken is het gebruikelijk dat er apart wordt betaald voor gebruik van energie en water. Dit bedrag komt bovenop de huurprijs.

Heb je specifieke wensen voor een vakantiewoning? Dan kun je altijd contact opnemen met Tamara van Vakantiepartner Denemarken. Zij heeft zelf in Denemarken gewoond en kan je goed adviseren.

Ons vakantiehuis via Vakantiepartner Denemarken.
Ons vakantiehuis via Vakantiepartner Denemarken.

Bungalowparken in Denemarken

Landal heeft diverse bungalowparken in Denemarken. Zes van de bungalowparken liggen op Jutland, eentje ligt op Funen. 

Wil je tijdens je vakantie in Denemarken ook een bezoek brengen aan LEGOLAND Billund? Dan raden we je aan om te kiezen voor Landal Dayz Seawest of Landal Dayz Søhøjlandet, al is het vanaf die laatste nog best een eindje rijden. Maar de omgeving van Landal Dayz Søhøjlandet vind ik wel mooier.

In het oosten van Jutland, op het schierland Djursland, kun je naar Landal Dayz Ebeltoft. Op Djursland is ontzettend veel te doen, genoeg om je een hele vakantie te vermaken. Wij gingen er naar Djurs Sommerpark, een van de mooiste pretparken waar ik ben geweest.

Landal Dayz Rønbjerg en Landal Dayz Grønhøj Strand liggen in het noorden van Jutland. Toen wij in dit gebied waren hebben we vooral van het strand genoten.

Overnachten bij LEGOLAND

Een vakantie in Denemarken met kinderen is niet compleet zonder een bezoek aan LEGOLAND Billund. Sinds eind september 2017 kun je er ook naar het nieuwe LEGO HOUSE, een hele nieuwe experience die ook zeker de moeite waard is.

LEGOLAND is goed bereikbaar vanuit heel Zuid-Jutland en vanaf het westen van het eiland Funen. Wil je toch vlakbij het pretpark overnachten? Dan zijn er heel wat mogelijkheden. Als je via TUI boekt, dan kun je meteen een resortpas aanschaffen waarmee je meerdere dagen LEGOLAND in en uit kan lopen. 

Ook ANWB Reizen heeft diverse arrangementen voor LEGOLAND. Bekijk ze hier

Lees ook ons blog over LEGOLAND Billund, vol met tips!

Rondreis Denemarken met kinderen

In 2015 maakten wij een rondreis door Denemarken. De route hebben we helemaal zelf in elkaar gezet en alle accommodaties los geboekt. Een hele klus!

Lees ons blog met de route van onze rondreis door Denemarken

De route van onze rondreis door Denemarken.
De route van onze rondreis door Denemarken.

Mocht je geen zin hebben om avonden te puzzelen op een route (en hopen dat de hutten of vakantiewoningen nog vrij zijn), dan zijn er ook kant en klare rondreizen te boeken. ANWB heeft een mooie rondreis waarbij je veel highlights bezoekt. Als je meer tijd hebt, dan zou je er daarna nog een week bij Landal aan vast kunnen plakken.

Een andere optie is om Denemarken met Zweden te combineren. Een combinatie Denemarken-Noorwegen behoort ook tot de mogelijkheden, bekijk bijvoorbeeld deze 13-daagse rondreis. Eerlijk gezegd zou dat niet mijn voorkeur hebben, je doet dan bij landen tekort.

Er zijn natuurlijk veel meer reisorganisaties die compleet verzorgde reizen naar Denemarken hebben, bekijk hieronder de opties:

Tijdens onze rondreis maakte ik dit filmpje. Het geeft een goede eerste indruk van Denemarken:

Activiteiten in Denemarken met kinderen

Als je naar Denemarken met kinderen gaat, dan ga je natuurlijk naar LEGOLAND Billund. In de Lego Catalogus tref je elk jaar een kortingsbon aan waarmee kinderen gratis naar binnen kunnen. Dat scheelt weer heel wat kronen. Van andere LEGOLAND-gangers heb ik gehoord dat je beter in augustus kan gaan dan in juli, omdat de Denen zelf in augustus weer aan het werk zijn en het dus rustiger is. Wat mij betreft het proberen waard.

Denemarken heeft een hele lange kustlijn, dus met kinderen naar het strand gaat zeker gebeuren als je hierheen gaat. Maar er is meer te doen.

Wij hebben tijdens onze vakanties in Denemarken met kids veel plezier gehad van deze reisgidsen en wegenkaarten:

De Deense stranden zijn zo mooi, rustig en schoon.
De Deense stranden zijn zo mooi, rustig en schoon.

Kinderactiviteiten in Denemarken per regio

Per regio lees je hieronder meer over de leukste activiteiten tijdens een vakantie in Denemarken met kinderen.

Kinderactiviteiten op Jutland:

Kinderactiviteiten op Funen:

Kinderactiviteiten op Seeland:

Kinderactiviteiten op Møn:

Vergeet ook zeker niet om het UNESCO Werelderfgoed van Denemarken te bekijken.

Tip voor iedereen die naar Denemarken met kinderen gaat: krabben vangen! Hoe dat werkt en waar je dit met een natuurgids op Funen kunt doen, dat lees je in het blog over krabben vangen in Denemarken.

Echt Deens: krabben vangen!
Echt Deens: krabben vangen!
Kopenhagen is een hele fijne stad om met kinderen heen te gaan.
Kopenhagen is een hele fijne stad om met kinderen heen te gaan.

Is Denemarken een duur vakantieland?

Denemarken is toch een duur vakantieland? Die vraag krijg ik regelmatig. Denemarken is geen low-budget bestemming, maar je kunt het zelf zo gek maken als je wilt. Let een beetje op met boodschappen doen (of neem heel Hollands al het een en ander mee vanuit huis) en drink geen alcohol in een restaurant. Onze meivakantie en de tweede helft van augustus zijn laagseizoen in Denemarken, je betaalt dan echt een heel stuk minder voor de accommodaties.

Handig om te lezen:

Ben jij naar Denemarken geweest met kinderen? Heb je aanvullende tips of ben je het niet met ons eens? Laat dan vooral hieronder een reactie achter.

Meer lezen

Direct naar de handigste blogs over Denemarken? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Bewaar op Pinterest!

De beste tips voor een vakantie in Denemarken met kinderen.

12 REACTIES

  1. Wij hebben vorig jaar in de meivakantie via http://www.dfb.nl een vakantiehuis in Denemarken geboekt. In de meivakantie is het laagseizoen in Denemarken en kan je voor een leuke prijs (grote) familiehuizen huren. Wij zaten in de buurt van Veje. Legoland was zeer geslaagd en de rijen voor attracties waren Max 10 min!

    • Het prijsverschil tussen hoogseizoen en laagseizoen viel mij inderdaad ook op…. Dus hierbij: voordelig naar Denemarken? Kies dan voor de meivakantie!

  2. Goed om te weten. Het plan is om in 2015 voor het eerst in de meivakantie weg te gaan. Wel naar Zweden natuurlijk :-). Hopen dat het verschil daar ook geldt.

    • Voor Zweden is het ook wel, maar minder groot dan in Denemarken (haha, gebaseerd op de accommodaties die ik gezien heb, geen complete studie van gemaakt ;-))

  3. Ook een tip: met Fietsfun.nl hebben we twee jaar geleden een rondfietstocht gemaakt langs drie campings; gehuurde fietsen staan klaar, met steeds 1 dag fietsen naar volgende camping waar de vervoerde bagage weer klaar stond in opgezette tent, afgewisseld met 1 dag ‘rust’. Super als je wat actiever wil zijn ook met kleine kinderen. Wij hadden dochter van 5 op de aanhangfiets en zoon van 3 achterop.
    En daarna natuurlijk naar legoland!