Terug in de tijd bij het Vikingmuseum in Ribe

De Vikingen zijn bij de meeste kinderen bekend van de tekenfilmserie Wickie de Viking. In Ribe kan je ‘echte’ Vikingen ontmoeten in het Vikingmuseum: het Ribe VikingeCenter. Daar moest Saskia natuurlijk heen toen ze in Denemarken was!

Dit blog is geschreven in 2015 en van een update voorzien in 2020.

Ribe VikingeCenter: wat is het?

De Vikingen leefden zo’n 1.300 jaar geleden en in het Ribe VikingeCenter kan je zien en ervaren hoe ze woonden en werkten. Er is een reconstructie gemaakt van meerdere gebouwen uit de Vikingtijd en elke zomer wordt door vrijwilligers verder gebouwd. Als wij er in de zomer van 2015 zijn, wordt er gebouwd aan een nieuwe haven.

Het VikingeCenter is meer dan alleen een herbouwd Vikingdorp. Je gaat echt terug in de tijd, want overal lopen vrijwilligers rond die hier verblijven en een bepaalde periode als Viking leven. Een deel woont in een Vikinghuis, maar de meesten hebben een Vikingtent opgezet. Ze proberen zoveel mogelijk te leven als Viking en dus dragen ze dezelfde kleding, eten ze hetzelfde eten en doen het werk op dezelfde manier.

Ribe VikingeCenter met kinderen

Bij de entree kopen we voor de kinderen een activiteitenkaart waarmee ze aan drie activiteiten mee mogen doen: boogschieten, hout bewerken en een ijsje eten. We lopen het terrein op en gaan eerst naar een activiteit die voor iedereen toegankelijk is: vechten met Vikingen. M. en C. bekijken het van een afstandje, ze moeten eerst acclimatiseren voordat ze mee willen doen aan dit soort dingen.

Kinderen mogen vechten met de Vikingen en leren ook hoe ze zich kunnen verdedigen.
Kinderen mogen vechten met de Vikingen en leren ook hoe ze zich kunnen verdedigen.

Zelf hout bewerken

Al snel komen we bij de eerste activiteit van de kaart: hout bewerken. De kinderen mogen zelf een stok uitzoeken en nemen plaats op een werkbank zoals Vikingen gebruikten. Met een soort mes snijden ze de schors er af en maken ze een punt aan de stok. Vlakbij de houtbewerkingsplaats zien we een smid aan het werk en nemen we een kijkje in de Viking-gebouwen die er staan. In een van deze gebouwen treffen we een Nederlandse Viking die echt goed hout kan bewerken en houten meubels maakt. Hij vertelt dat de Vikingen die we in Ribe VikingeCenter zien uit heel Europa komen en allemaal een tijdje blijven om hun ambachten te laten zien in het Vikingmuseum. Dat is nog eens een andere manier van vakantie vieren!

Het is een hele klus om de stok glad te maken.
Het is een hele klus om de stok glad te maken.
Kijken bij de smid.
Kijken bij de smid.
Het Nederlandse Vikingstel woont een paar weken in een echte Viking woning.
De vrijwillige Vikingen wonen tijdelijk in de echte Vikingwoningen.

Vikinghaven in aanbouw bij het Vikingmuseum

Bij de Vikinghaven in aanbouw vinden we het tentenkamp. We lopen een rondje, kijken in de tenten en maken hier en daar een praatje. Bij de haven leren mijn zoon en dochter hoe de Vikingen van een dikke stok een dunnere stok maakten en krijgen we uitleg over de nieuwe haven die wordt gebouwd.

We wandelen langs het tentenkamp.
We wandelen langs het tentenkamp.
Altijd leuk om te horen wat de vrijwilligers de hele dag doen.
Altijd leuk om te horen wat de vrijwilligers de hele dag doen.
De haven in aanbouw.
De haven in aanbouw.
We krijgen uitleg over hoe de haven wordt gemaakt met behulp van oude technieken.
We krijgen uitleg over hoe de haven wordt gemaakt met behulp van oude technieken.

Volgende activiteit: ijs eten

Tijd voor de tweede activiteit van de activiteitenkaart: ijsje eten. Bij het restaurant van het vikingmuseum halen we het ijsje voor de kinderen en kopen er ook een voor onszelf. Je kan hier prima terecht voor een hapje en een drankje. Voor kinderen is er een erg leuke speeltuin, voor een deel in Vikingthema en voor een deel gewoon uitdagend klim- en klauterwerk. Het is dat we de derde activiteit ook nog willen doen, anders hadden we ons duo niet meegekregen.

Het restaurant. De speeltuin ligt er direct naast.
Het restaurant. De speeltuin ligt er direct naast.
Even klimmen, klauteren en rennen.
Even klimmen, klauteren en rennen.

Boogschieten in stijl

Bij het boogschieten mogen kinderen ook een Vikingtenue aanpassen en voelen hoe zwaar een schild of zwaard is. Dat ziet onze jongste wel zitten. Het boogschieten is een kunst op zich, maar de stoere Vikings helpen de kinderen goed.

Een van de activiteiten voor kinderen: boogschieten.
Een van de activiteiten voor kinderen: boogschieten.

Roofvogels in actie

Aan het eind van de middag wordt op het grote grasveld van Ribe VikingeCenter een roofvogeldemonstratie gegeven. Hier worden de kinderen erg leuk bij betrokken: ze mogen om de beurt een roofvogel op hun arm. Die van ons vinden kijken naar deze indrukwekkende vogels al meer dan voldoende.

De roofvogelshow.
De roofvogelshow.
Terwijl wij naar de uitgang lopen wordt het avondeten voor de vrijwillige Vikingen gemaakt.
Terwijl wij naar de uitgang lopen wordt het avondeten voor de vrijwillige Vikingen gemaakt.

Praktische informatie

Vikingmuseum Ribe VikingeCenter is van eind april t/m eind oktober geopend. Zeker aan het begin en einde van het seizoen is het verstandig om even goed te kijken op de website om te zien welke dagen je er terecht kan. Hou ook de evenementenkalender in de gaten voor een nog leukere dag. Zeker in de meivakantie mag je het VikingeCenter niet missen, want dan is er een grote Viking Market.

Volwassenen betalen 130 DKK (circa 17,50 euro) voor de entree en kinderen van 3 t/m 13 jaar 65 DKK (circa 8,75 euro). De VikingeKort is 60 DKK (8 euro), hiermee kunnen kinderen 3 activiteiten doen. Prijspeil najaar 2020.

Ben jij al eens in het Ribe VikingeCenter geweest? Hoe vond jij het?

Ligging Ribe VikingeCenter

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in de omgeving van Ribe te beleven is? 

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.