(Bijna) Gratis in Denemarken: Madsby Park en Miniby in Fredericia

In Denemarken zijn de leukste parken te vinden en picknicken lijkt wel de nationale hobby. Extra leuk: de parken zijn gewoon gratis toegankelijk en je kan je er prima een dag vermaken. Blogger Daphne ging met haar gezin naar Madsby Park en Miniby in Fredericia. Ontdek nu wat er allemaal te doen is.

Madsby Park en Miniby in Fredericia

Na de leuke dag die we hadden in het park in Middelfart blijkt er ook in Fredericia een leuk park te zijn. De eigenaresse van Camping Skovlund is hier enorm enthousiast over, dus besluiten we hier naar toe te gaan. Gewapend met een rugtas met eten en drinken (dat doet iedereen in Denemarken, met alleen een rugtas waren wij nog vrij bescheiden) gaan we op pad. Ook dit is een gratis park, je betaalt alleen parkeerkosten. Voor 5 uur parkeren zijn wij ongeveer 7,50 euro kwijt.

Madsby Park met kinderen

Als we het park inlopen komen we de skelters als eerste tegen. Een leuk verkeersterrein met stoplichten, zebrapaden en verschillende wegen om met de skelter te spelen.

Spelen op de skelter.
Spelen op de skelter.

Daarna lopen we een rondje door de speeltuin. Er zijn schommels en verschillende glijbanen. Daarnaast zijn er veel (overdekte) plekken met picknicktafels en zelfs diverse ruimtes waar je binnen kan zitten met je meegebrachte etenswaren. Het is deze ochtend vrij koud, dus gaan we na het spelen binnen iets eten en drinken. Tegen betaling kan je ook gebruik maken van een overdekte barbecue die zelfs voor je aan wordt gestoken.

Samen de glijbaan af.
Samen de glijbaan af.

Verder in het park kan je tegen betaling een roeibootje huren en een stukje roeien in de vijver. Ook zijn er grote ballen waar je in kan kruipen om zo over het water te gaan. Dit hebben we beide niet gedaan.

Miniby met kinderen

Met een treintje gaan we naar een naast gelegen parkje. Het treintje gaat langs het zwembad van Fredericia en brengt je vervolgens naar Den Historiske MiniBy toe. In dit park is Fredericia, zoals het er in 1849 uitzag, op schaal nagebouwd. Als het treintje langs Miniby rijdt ziet het er klein uit, maar wanneer je er doorheen loopt is er veel te zien.

De vrijwilligers die er werken zijn enorm vriendelijk en als er vragen zijn kan je bij hen terecht. Meteen als we het park binnenkomen, mogen we onze rugzak binnen neerzetten en horen we dat we daar ook mogen lunchen. De meiden rennen tussen de paden door en kijken door de raampjes naar binnen. Ze maken hun eigen fantasie verhaaltjes bij de huizen en vermaken zich prima. Hoogtepunt zijn de kerkklokken die de kinderen mogen luiden.

We eten ons broodje tussen de middag in Miniby. Zodra we binnen zitten, krijgen de kinderen stiften en papieren zodat ze lekker kunnen tekenen. We worden gewaarschuwd dat het treintje weer komt, maar we besluiten nog even te blijven. De vrijwilliger laat ons zien hoe de huizen gemaakt zijn en de meiden krijgen baksteentjes en dakpannen mee in een zakje. Daarna gaan we met het treintje weer terug naar het speelpark.

De treinrit en toegang tot Miniby heeft ons bijna 20 euro gekost (2 volwassenen, 2 kinderen en 1 dreumes waarvoor de alleen de trein moesten betalen).

Tijd om de kerkklokken te luiden.
Tijd om de kerkklokken te luiden.
Klokken luiden.
Klokken luiden.
Rennen naar de huisjes.
Rennen naar de huisjes.
Spelen op de paden tussen de huisjes.
Spelen op de paden tussen de huisjes.
Even binnen gluren.
Even binnen gluren.

Bij de dieren in Madsby Park

Terug in Madsby Park gaan we op zoek naar de dieren. We lopen een flinke heuvel op. Onderweg komen we langs een boom die helemaal vol hangt met speentjes en een soort sprookjesgrot. In de grot hangen schilderijen en in vitrines zijn sprookjes uitgebeeld. Er zijn hier regelmatig voorstellingen, maar niet op het moment als wij er zijn.

In de sprookjesgrot.
In de sprookjesgrot.

Bij de dieren nemen we eerst een kijkje bij de verschillende soorten vogels. Dan ontdekken we de speelplek: een enorm konijnenhol. De kinderen springen in een gat en via de tunnel komen ze op een andere plek weer boven de grond. Onder de grond gaan ze van de ene naar de andere kant. Helemaal leuk is het om papa of mama te laten schrikken door achter hen opeens naar boven te komen.

Na het spelen kijken we bij de geiten. Maar als ik iets uit mijn tas pak komen de geiten massaal op ons af. Snel maar weer het geitenverblijf uit.

Het konijnenhol inkruipen.
Het konijnenhol inkruipen.
Overal komen de kinderen als verrassing uit de gaten omhoog.
Overal komen de kinderen als verrassing uit de gaten omhoog.
De geiten hebben volop de ruimte.
De geiten hebben volop de ruimte.

Tot slot brengen we een bezoekje aan de tarzanbaan. Dit blijkt een leuk houten parcours te zijn waar kinderen kunnen klimmen. Jeli en Namé gaan enthousiast aan de slag en Elin doet ook een poging. Ondanks dat het geen lekker weer is hebben we een enorm leuke dag gehad in deze speeltuin!

Het begin van de tarzanbaan.
Het begin van de tarzanbaan.
Klimmen maar!
Klimmen maar!
Bijna aan het einde.
Bijna aan het einde.

Ben jij al eens in Madsby Park en Miniby in Fredericia geweest?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in de omgeving van Fredericia en Middelfart te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.