(Bijna) Gratis in Denemarken: Madsby Park en Miniby in Fredericia

0
280
Tijd om de kerkklokken te luiden.
Tijd om de kerkklokken te luiden.

In Denemarken zijn de leukste parken te vinden en picknicken lijkt wel de nationale hobby. Extra leuk: de parken zijn gewoon gratis toegankelijk en je kan je er prima een dag vermaken. Blogger Daphne ging met haar gezin naar Madsby Park en Miniby in Fredericia. Ontdek wat daar allemaal te doen is.

Dit blog is geschreven in 2016 en van een update voorzien in 2020.

Madsby Park en Miniby in Fredericia

Na de leuke dag die we hebben in het park in Middelfart blijkt ook in Fredericia een leuk park te zijn. De eigenaresse van Camping Skovlund is hier enorm enthousiast over, dus besluiten we hier naar toe te gaan. Gewapend met een rugtas met eten en drinken (dat doet iedereen in Denemarken, met alleen een rugtas waren wij nog vrij bescheiden) gaan we op pad. Ook dit is een gratis park, je betaalt alleen parkeerkosten. In Fredericia zijn verschillende mogelijkheden om gratis te parkeren, kijk voor alle informatie op deze website.

Madsby Park met kinderen

Als we het park inlopen, komen we de skelters als eerste tegen. Een leuk verkeersterrein met stoplichten, zebrapaden en verschillende wegen om met de skelter te spelen.

Rondje door de speeltuin

Daarna lopen we een rondje door de speeltuin. Er zijn schommels en verschillende glijbanen. Daarnaast zijn er veel (overdekte) plekken met picknicktafels en zelfs diverse ruimtes waar je binnen kan zitten met je meegebrachte etenswaren. Het is deze ochtend vrij koud, dus gaan we na het spelen binnen iets eten en drinken. Tegen betaling kan je ook gebruik maken van een overdekte barbecue die zelfs voor je aan wordt gestoken.

Verder in het park kan je tegen betaling een roeibootje huren en een stukje roeien in de vijver. Ook zijn er grote ballen waar je in kan kruipen om zo over het water te gaan. Dit hebben we beide niet gedaan.

Miniby met kinderen

Met een treintje gaan we naar een naastgelegen parkje. Het treintje gaat langs het zwembad van Fredericia en brengt je vervolgens naar Den Historiske MiniBy toe. In dit park is Fredericia zoals het er in 1849 uitzag op schaal nagebouwd. Als het treintje langs Miniby rijdt ziet het er klein uit, maar wanneer je er doorheen loopt, is er veel te zien.

De vrijwilligers die er werken zijn enorm vriendelijk en als er vragen zijn kan je bij hen terecht. Meteen als we het park binnenkomen, mogen we onze rugzak binnen neerzetten en horen we dat we daar ook mogen lunchen. De meiden rennen tussen de paden door en kijken door de raampjes naar binnen. Ze maken hun eigen fantasieverhaaltjes bij de huizen en vermaken zich prima. Hoogtepunt zijn de kerkklokken die de kinderen mogen luiden.

We eten ons broodje tussen de middag in Miniby. Zodra we binnen zitten, krijgen de kinderen stiften en papieren zodat ze lekker kunnen tekenen. We worden gewaarschuwd dat het treintje weer komt, maar we besluiten nog even te blijven. De vrijwilliger laat ons zien hoe de huizen gemaakt zijn en de meiden krijgen baksteentjes en dakpannen mee in een zakje. Daarna gaan we met het treintje weer terug naar het speelpark.

De toegang tot Miniby kost 140 DKK (18,80 euro, prijspeil 2020), voor twee volwassenen, twee kinderen en één dreumes. Aan het treintje zijn we een paar euro kwijt. 

Tijd om de kerkklokken te luiden.
Tijd om de kerkklokken te luiden.
Klokken luiden.
Klokken luiden.
Rennen naar de huisjes.
Rennen naar de huisjes.
Even binnen gluren.
Even binnengluren.

Bij de dieren in Madsby Park

Terug in Madsby Park gaan we op zoek naar de dieren. We lopen een flinke heuvel op. Onderweg komen we langs een boom die helemaal volhangt met speentjes en een soort sprookjesgrot. In de grot hangen schilderijen en in vitrines zijn sprookjes uitgebeeld. Er zijn hier regelmatig voorstellingen, maar niet op het moment dat wij er zijn.

In de sprookjesgrot.
In de sprookjesgrot.

Bij de dieren

Bij de dieren nemen we eerst een kijkje bij de verschillende soorten vogels. Dan ontdekken we de speelplek: een enorm konijnenhol. De kinderen springen in een gat en via de tunnel komen ze op een andere plek weer boven de grond. Onder de grond gaan ze van de ene naar de andere kant. Helemaal leuk is het om papa of mama te laten schrikken door achter hen opeens naar boven te komen.

Na het spelen kijken we bij de geiten. Maar als ik iets uit mijn tas pak komen de geiten massaal op ons af. Snel maar weer het geitenverblijf uit.

Het konijnenhol inkruipen.
Het konijnenhol inkruipen.
Overal komen de kinderen als verrassing uit de gaten omhoog.
Overal komen de kinderen als verrassing uit de gaten omhoog.
De geiten hebben volop de ruimte.
De geiten hebben volop de ruimte.

Doe als Tarzan

Tot slot brengen we een bezoekje aan de tarzanbaan. Dit blijkt een leuk houten parcours te zijn waar kinderen kunnen klimmen. Mijn oudste dochters gaan enthousiast aan de slag en ook hun zusje doet een poging. Ondanks dat het geen lekker weer is hebben we een enorm leuke dag gehad in deze speeltuin!

Het begin van de tarzanbaan.
Het begin van de tarzanbaan.
Klimmen maar!
Klimmen maar!
Bijna aan het einde.
Bijna aan het einde van het parcours.

Ben jij al eens in Madsby Park en Miniby in Fredericia geweest?

Ligging Madsby Park en Miniby

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in de omgeving van Fredericia en Middelfart te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.