Kindvriendelijke bezienswaardigheden aan de zuidwest kust van Denemarken

Kindvriendelijke bezienswaardigheden aan de zuidwest kust van Denemarken zijn er genoeg. Deze zijn goed te combineren met een vakantie in de omgeving van LEGOLAND. Blogger Lineke zet de leukste activiteiten voor gezinnen in dit deel van Jutland voor je op een rij.

LEGOLAND combineren met zuidwest Jutland

We gaan een weekje naar Denemarken op vakantie. Natuurlijk ontbreekt een bezoek aan LEGOLAND Billund niet. En sinds kort kan je ook naar het LEGO House in Billund. Maar wat is er nog meer te zien in Denemarken? En vooral, wat is leuk voor de kinderen? Wij kiezen voor de zuidwest kust van Jutland, met steden zoals Esbjerg en Ribe. In 2016 en 2017 is er een aantal leuke kindvriendelijke bezienswaardigheden aan de zuidwest kust van Denemarken geopend die we graag willen zien.

Kindvriendelijke bezienswaardigheden aan de zuidwest kust van Denemarken

Aan de zuidwest kust van Denemarken is genoeg te doen met kinderen. We bezoeken het nieuwe bunkermuseum Tirpitz, mennesket ved havet, het visserij- en maritiem museum in Esbjerg, het ook redelijk nieuwe Waddenzeecentrum en het Vikingenmuseum in Ribe.

Lees ook het blog van Saskia over het Vikingdorp in Ribe

We shoppen in Esbjerg en eten voor het eerst een echte gammeldags iswaffel. Alleen al voor dit ‘ijsje’ moet je echt een keer naar Denemarken!

Bezoek aan bunkermuseum Tirpitz in Blåvand

Het gloednieuwe museum Tirpitz ligt in Blåvand. Een badplaats aan de zuidwest kust van Denemarken. Tirpitz heeft zelfs een klein Nederlands tintje. Het Nederlandse architecten bureau Tinker heeft de inrichting van het museum verzorgd. Begin november 2017 heeft Tinker hier een prestigieuze Designer Award voor gekregen.

Het museum ligt verborgen in het duinlandschap. Onder de grond is het museum met een tunnel verbonden met de geschutsbunker Tirpitz. Deze bunker is tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall. De Duitsers beginnen in 1944 met het bouwen er van. Maar deze is nooit afgemaakt. Daarom is de bunker nog bijna in takt en dient nu als onderdeel van het museum Tirpitz.

Tirpitz ligt verscholen in het duinlandschap Kindvriendelijke-uitstapjes-aan-de-zuid-westkust-van-Denemarken
Tirpitz ligt verscholen in het duinlandschap

Onderweg naar Blåvand vraag ik me af of de kinderen dit leuk gaan vinden. Met geschiedenis zijn ze nog niet zo ver op school. Dus in een notendop vertellen we over de Tweede Wereldoorlog, Hitler en bunkers. Ademloos zitten ze te luisteren. De nodige vragen worden gesteld en beantwoord.

Aangekomen bij Tirpitz sluiten we aan in de rij. Het is druk. Bij de kassa krijgen we apparaatjes mee voor de audio tour. We kiezen voor de Engelse versie en besluiten dat we voor de kinderen zullen vertalen.

Een hypermoderne ingang naar een stukje geschiedenis Kindvriendelijke-uitstapjes-aan-de-zuid-westkust-van-Denemarken
Een hypermoderne ingang naar een stukje geschiedenis

We lopen door de ‘Army of concrete’ ruimte. Het is er stil en toch druk. Iedereen luistert naar verschillende verhalen op de audio tour. Vooral het verhaal van een gezin dat moest vluchten maakt veel indruk op de kinderen.

Kindvriendelijke-uitstapjes-aan-de-zuid-westkust-van-Denemarken (9)
Bijzonder zo te slapen in een bunker

Dan komen we bij de tunnel die naar de geschutsbunker leidt. De jongens rennen vooruit. De bunker is indrukwekkend. Het is er groot, hoog, donker en koud. Ook hier weer veel audio punten en dus veel verhalen. Na even schijnen met de mega schijnwerper gaan we terug naar het museum.

Spelen met een enorme schijnwerper
Spelen met een enorme schijnwerper

In de zaal van ‘West Coast Stories’ zien we de geschiedenis van de regio geprojecteerd. Eens per uur verandert de ruimte in een 4D theater in de nacht. Het is een echte belevenis waarin je oren en ogen te kort komt. Deze reis door ruimte en tijd van West-Jutland is gecreëerd door het Nederlandse architecten bureau Tinker.

Wat een bijzondere belevenis zo'n 4D theater
Wat een bijzondere belevenis zo’n 4D theater

Tenslotte brengen we nog een bezoek aan ‘The Gold of the West Coast’. Een tentoonstelling over de geschiedenis van barnsteen. Deze stenen zijn veel te vinden in dit deel van Denemarken.

 • Buggy-proof: nee
 • Geschikt voor slecht weer:  ja
 • Bezoekduur: circa 3 uur
 • Prijs: Volwassenen betalen ongeveer 17 euro (prijspeil 2017) en kinderen onder de 18 jaar zijn gratis

Tip: Parkeren vlakbij de bunker is lastig. Erg druk en geen plek. Maar op zo’n 400 meter lopen van het museum is een grote parkeerplek.

Mennesket ved havet (Deens voor mannen aan de zee) in Esbjerg

Als je langs de kust rijdt zie je ze al van verre staan: immens grote witte betonnen beelden van 4 mannen die uitkijken over zee. De Waddenzee. Het beeldt de pure, onbedorven man uit in ontmoeting met de natuur. Hoe dan ook, de kinderen vinden ze geweldig om op te klauteren. Een gewone ‘must see’ als je in de buurt van Esbjerg bent.

Kindvriendelijke-bezienswaardigheden-aan-de-zuid-westkust-van-Denemarken (12)
Mennesket ved havet (Deens voor mannen aan de zee)
De beelden zijn mega groot mama
De beelden zijn mega groot mama

Fiskeri- og Sofartsmuseet (visserij en maritiem museum) in Esbjerg

Om de hoek bij de mannen van Esbjerg vind je het Fiskeri- og Sofartsmuseet. We lopen de trappen op en bij de ingang staat het enorme skelet van een potvis. Dit skelet spreekt al tot de verbeelding van de jongens. Dat belooft wat voor wat we binnen aan zullen treffen.

Een echt skelet bij de voordeur van het museum Kindvriendelijke-bezienswaardigheden-aan-de-zuid-westkust-van-Denemarken (12)
Een echt skelet bij de voordeur van het museum

Na een kop koffie in het restaurant willen de jongens eerst naar het aquarium. Een mooie collectie visjes en andere water dieren hebben ze hier. Maar na het aquarium willen de jongens echt naar het Sealarium. Geen idee wat het is.

Kijk ons eens tussen de kwallen Kindvriendelijke-bezienswaardigheden-aan-de-zuid-westkust-van-Denemarken (13)
Kijk ons eens tussen de kwallen

Eenmaal naar buiten richting het Sealarium is het duidelijk. Ze hebben hier zeehonden. Tja, we hadden het kunnen weten. Esbjerg ligt aan de Waddenzee. En in mijn beleving horen Waddenzee en zeehonden onlosmakelijk bij elkaar.

Kindvriendelijke-bezienswaardigheden-aan-de-zuid-westkust-van-Denemarken (14)
Zeehonden spotten in het Sealarium

Mijn jongste zoon staat voor een raam te kijken naar de langs zwemmende zeehondjes. We lopen de trap op naar het bassin. De zeehonden liggen in het zonnetje. Het uitzicht over de haven van Esbjerg is vanaf hier adembenemend. De omgeving is prachtig!

Kindvriendelijke-bezienswaardigheden-aan-de-zuid-westkust-van-Denemarken (13)
Het buitenverblijf is prachtig

We sluiten ons museum bezoek af met een rondje door de buiten tuin rondom het museum. Hier liggen oude scheepswrakken waar op geklauterd kan worden. Verder kunnen kinderen ravotten in de grote speelgelegenheid naast het museum.

 • Buggy-proof: ja
 • Geschikt voor slecht weer:  ja
 • Bezoekduur: circa 3 uur
 • Prijs: Volwassenen betalen ongeveer 18 euro (prijspeil 2017) en kinderen onder de 18 jaar zijn gratis

Tip: Parkeren kan op het grote parkeerterrein naast het museum. Als je er bent, loop dan even richting zee want om de hoek staan de vier witte beelden.

Vadehavscentret (Waddenzee centrum) in Ribe

Het Vadehavscentret is in 2017 geopend en is daarmee een van de nieuwere kindvriendelijke bezienswaardigheden aan de zuidwest kust van Denemarken. Het centrum ligt in het Waddenzee Nationaal Park. Het is de toegangspoort tot het UNESCO Werelderfgoed gebied.

Vadehavscentret (Waddenzee centrum) in Ribe Kindvriendelijke-bezienswaardigheden-aan-de-zuid-westkust-van-Denemarken (15)
Vadehavscentret (Waddenzeecentrum) in Ribe

Het gebouw doet een beetje aan als boerderij met het enorme rieten dak. Binnen is alles heel licht en strak vorm gegeven. We volgen de loop route en komen bij de tentoonstelling ‘Migratie van de vogels van de Waddenzee’. Het kan de jongens niet zo boeien helaas. Door naar de volgende ruimte.

Kindvriendelijke-bezienswaardigheden-aan-de-zuid-westkust-van-Denemarken (13)
“Ik zie vogels mam”

Daar staan de dieren van de Waddenzee centraal. In het midden van de zaal staat een bak met water. Het trekt onmiddellijk de aandacht van de jongens. In het water liggen kreeftjes, stenen, schelpen en andere dingen uit de zee. Er hangen handdoeken naast de bak. De jongens snappen de bedoeling en steken hun armen in het water. Binnen twee tellen zwaait mijn oudste zoon met een heremietkreeftje voor mijn neus. Het is even schakelen voor mij, maar dit is wat ze leuk vinden.

Yay, een echt heremietkreeftje Kindvriendelijke-bezienswaardigheden-aan-de-zuid-westkust-van-Denemarken
Yay, een echt heremietkreeftje
Kindvriendelijke-bezienswaardigheden-aan-de-zuid-westkust-van-Denemarken (17)
Een onderonsje met een zeehond

Het centrum is niet zo groot dus erg lang zijn we er niet. Met mooi weer kun je diverse tours maken vanuit het centrum. Met een grote bus naar het Waddenzee gebied om de zee te ontdekken, oesters en mosselen te zoeken.

 • Buggy-proof: ja
 • Geschikt voor slecht weer:  ja
 • Bezoekduur: circa 2 uur
 • Prijs: Volwassenen betalen ongeveer 13 euro voor entree museum (prijspeil 2017) en kinderen tussen 4 en 13 betalen 7 euro.

Tip: Eigenlijk geen tip maar meer een punt dat mij opvalt in het museum. Het museum is toegankelijk voor honden. Voor mijn zoon met angst voor honden is dit even slikken. Voor mij toch wel iets dat ik even wil noemen.

Museet Ribes Vikinger (Ribes Vikingen Museum) in Ribe

Midden in het centrum van Ribe staat een bescheiden gebouw met een parkeerplaats er voor. Op de gevel staat groot ‘Ribes Vikinger’. Als je in Denemarken bent dan ontkom je niet aan de geschiedenis van de Vikingen. We gaan naar binnen en laten ons informeren bij de kassa.

Ribes Vinkinger, ik wil alles weten over Vikingen Kindvriendelijke-bezienswaardigheden-aan-de-zuid-westkust-van-Denemarken
Ribes Vinkinger, ik wil alles weten over Vikingen

Aan het begin van de route door de tentoonstelling zit een echte Viking houten beeldjes te snijden. We vertalen voor de jongens wat hij vertelt. Dat lijkt ze wel wat, die Viking-periode. Uit de mand bij de deur pakken we de speurtocht die kinderen kunnen doen door het museum. Omdat deze in het Engels is maken we de puzzel met zijn vieren.

Kindvriendelijke-bezienswaardigheden-aan-de-zuid-westkust-van-Denemarken
Een puzzel die we op gaan lossen in dit museum

Al puzzelend en kijkend lopen we door de Viking geschiedenis van Denemarken. De kinderen zijn echt geïnteresseerd en de speurtocht maakt het nog leuker. Aan het einde van de tentoonstelling is de puzzel opgelost.

Kindvriendelijke-bezienswaardigheden-aan-de-zuid-westkust-van-Denemarken
Joepie, de puzzel is opgelost

We steken over door de winkel en komen in een volgende ruimte. Een waar walhalla voor de kinderen. Hier kunnen ze zich verkleden als iemand uit de middeleeuwen, spelen als Valdemar en leven als Dagmar. Wat is dit leuk. Schaterend van het lachen, strijden ze tegen elkaar met een verkleedpaard om hun middel. “Dit museum is top mam”, roept Boris. En daarmee sluiten we ons bezoek aan Ribes Vikinger af.

Kindvriendelijke-bezienswaardigheden-aan-de-zuid-westkust-van-Denemarken
Ik ben een heuse Middeleeuwse strijder
 • Buggy-proof: ja
 • Geschikt voor slecht weer:  ja
 • Bezoekduur: circa 3 uur
 • Prijs: Volwassenen betalen ongeveer 10 euro (prijspeil 2017) en kinderen onder de 18 jaar zijn gratis

Tip:  Neem even een kijkje in de winkel van het museum. Ze hebben er echt leuke en grappige spullen.

Tenslotte nog twee ‘zeker doen’ activiteiten

Naast deze kindvriendelijke bezienswaardigheden aan de zuidwest kust van Denemarken is er meer te doen, wat dacht je van shoppen en ijs eten?

Shoppen in Esbjerg

Iedere vakantie hebben de jongens wel een zakcentje van oma bij zich. En dus zoeken we een stad of dorp waar het leuk winkelen is. Op advies van een vriendin rijden we naar Esbjerg. We parkeren op het parkeerterrein naast winkelcentrum Broen. Je kunt daar gratis parkeren met de blauwe schijf. Via het winkelcentrum kom je ook in het centrum van Esbjerg. De winkels zijn er talloos. Inclusief speelgoedwinkels en dus zitten we goed.

Kindvriendelijke-bezienswaardigheden-aan-de-zuid-westkust-van-Denemarken
Shoppen in Esbjerg is te gek

Een Gammeldags Isvaffel eten

Van diverse kanten krijgen we de tip een Gammeldags Isvaffel te eten. Wel met waarschuwing dit niet vlak voor het avondeten te doen. Eenmaal in de ijswinkel begrijp ik waarom. Bij deze presenteer ik je ‘Bram en de Gammeldags Isvaffel’:

Gammeldags Isvaffel eten tussen een bezoek aan de bezienswaardigheden aan de zuidwest kust van Denemarken door
Bram en de Gammeldags Isvaffel

Waar bestaat dit bijzondere ijsje uit?

 • 1 isvafler (zelfgemaakt hoorntje)
 • 2 kugler flødeis (2 grote bollen schepijs)
 • 1 softis (1 toef softijs)
 • 1 guf ( 1 toef eiwit fluff/marhsmallow fluff)
 • 1 flødebolle & jordbaer sultetøj ( 1 soort Deense chocolade zoen en scheut aardbeiensaus)
 • Drys (chocoladesprinkles)

Nyde dit måltid (Eet smakelijk)

Ben jij al eens in het zuiden van Denemarken geweest? Welke kindvriendelijke bezienswaardigheden aan de zuidwest kust van Denemarken zou jij me aanraden om de volgende keer te bezoeken?

Tip: lees ook dit blog over Rømø op YourTravelGuide.

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in Denemarken te beleven is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met VisitDenmark. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

 1. ga er in augustes heen voor 6 daags voetbal toernooi als scheidsrechter weet nu gelijk waar ik alle3maal naar toe kan in vrije tijd. Ontzettend goed weer gegeven top

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.