Kindvriendelijke bezienswaardigheden aan de zuidwestkust van Denemarken

2
394
Kindvriendelijke-bezienswaardigheden-aan-de-zuid-westkust-van-Denemarken (17)
Een onderonsje met een zeehond

Kindvriendelijke bezienswaardigheden aan de zuidwestkust van Denemarken zijn er genoeg. Ze zijn ook nog eens goed te combineren met een vakantie in de omgeving van LEGOLAND. Blogger Lineke zet de leukste activiteiten voor gezinnen in dit deel van Jutland voor je op een rij.

Dit blog is geschreven in 2017 en van een update voorzien in 2021.

LEGOLAND combineren met zuidwest-Jutland

We gaan een weekje naar Denemarken op vakantie. Natuurlijk ontbreekt een bezoek aan LEGOLAND Billund niet. En sinds kort kan je ook naar het LEGO House in Billund. Maar wat is er nog meer te zien in Denemarken? En vooral, wat is leuk voor de kinderen? Wij kiezen voor de zuidwestkust van Denemarken, Jutland, met steden zoals Esbjerg en Ribe. In 2016 en 2017 is er een aantal leuke kindvriendelijke bezienswaardigheden aan de zuidwestkust van Denemarken geopend die we graag willen zien.

Kindvriendelijke bezienswaardigheden aan de zuidwestkust van Denemarken

Aan de zuidwestkust van Denemarken is genoeg te doen met kinderen. We bezoeken het nieuwe bunkermuseum Tirpitz, de sculpturengroep Mennesket ved Havet, het visserij- en maritiem museum in Esbjerg, het ook redelijk nieuwe Waddenzeecentrum en het Vikingenmuseum in Ribe.

Lees ook het blog van Saskia over het Vikingdorp in Ribe

We shoppen in Esbjerg en eten voor het eerst een echte ‘gammeldags iswaffel’. Alleen al voor dit ‘ijsje’ moet je echt een keer naar Denemarken!

Bezoek aan bunkermuseum Tirpitz in Blåvand

Het gloednieuwe museum Tirpitz ligt in Blåvand, een badplaats aan de zuidwestkust van Denemarken. Tirpitz heeft zelfs een klein Nederlands tintje. Het Nederlandse architectenbureau Tinker heeft de inrichting van het museum verzorgd. Begin november 2017 heeft Tinker hier een prestigieuze Designer Award voor gekregen.

Het museum ligt verborgen in het duinlandschap. Onder de grond is het museum met een tunnel verbonden met de geschutsbunker Tirpitz. Deze bunker is tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall. De Duitsers beginnen in 1944 met het bouwen er van, maar hij is nooit afgemaakt. Daarom is de bunker nog bijna intact en dient nu als onderdeel van het museum Tirpitz.

Tirpitz ligt verscholen in het duinlandschap.Kindvriendelijke-uitstapjes-aan-de-zuid-westkust-van-Denemarken
Tirpitz ligt verscholen in het duinlandschap.

Tweede Wereldoorlog in een notendop

Onderweg naar Blåvand vraag ik me af of de kinderen dit leuk gaan vinden. Met geschiedenis zijn ze nog niet zo ver op school. Dus in een notendop vertellen we over de Tweede Wereldoorlog, Hitler en bunkers. Ademloos zitten ze te luisteren. De nodige vragen worden gesteld en beantwoord.

Aangekomen bij Tirpitz sluiten we aan in de rij. Het is druk. Bij de kassa krijgen we apparaatjes mee voor de audiotour. We kiezen voor de Engelse versie en besluiten dat we voor de kinderen zullen vertalen. We lopen door de ‘Army of concrete’-ruimte. Het is er druk en toch stil. Iedereen luistert naar verschillende verhalen op de audiotour. Vooral het verhaal van een gezin dat moest vluchten maakt veel indruk op de kinderen.

Een hypermoderne ingang naar een stukje geschiedenis Kindvriendelijke-uitstapjes-aan-de-zuid-westkust-van-Denemarken
Een hypermoderne ingang naar een stukje geschiedenis.

4D-theater, een belevenis

Dan komen we bij de tunnel die naar de geschutsbunker leidt. De jongens rennen vooruit. De bunker is indrukwekkend. Het is er groot, hoog, donker en koud. Ook hier weer veel audiopunten en dus veel verhalen. Na even schijnen met de megaschijnwerper gaan we terug naar het museum.

In de zaal van ‘West Coast Stories’ zien we de geschiedenis van de regio geprojecteerd. Eens per uur verandert de ruimte in een 4D-theater in de nacht. Het is een echte belevenis waarin je oren en ogen te kort komt. Deze reis door ruimte en tijd van West-Jutland is gecreëerd door het Nederlandse architectenbureau Tinker.

Tenslotte brengen we nog een bezoek aan ‘The Gold of the West Coast’. Een tentoonstelling over de geschiedenis van barnsteen. Deze stenen zijn veel te vinden in dit deel van Denemarken.

Wat een bijzondere belevenis zo'n 4D theater
Wat een bijzondere belevenis zo’n 4D-theater.

Tirpitz praktisch

 • Buggy-proof: nee
 • Geschikt voor slecht weer:  ja
 • Bezoekduur: circa 3 uur
 • Prijs: Volwassenen betalen ongeveer 19,50 euro (prijspeil 2021) en kinderen onder de 18 jaar zijn gratis.

Tip: Parkeren vlakbij de bunker is lastig. Erg druk en geen plek. Maar op zo’n 400 meter lopen van het museum is een grote parkeerplaats.

Mennesket ved Havet in Esbjerg

Als je langs de kust rijdt zie je ze al van verre staan: immens grote witte betonnen beelden van vier mannen die uitkijken over Waddenzee. Het zijn de ‘Mennesket ved Havet’, de mannen aan de zee. Ze beelden de pure, onbedorven man uit in ontmoeting met de natuur. De kinderen vinden ze geweldig om op te klauteren. Een gewone ‘must see’ als je in de buurt van Esbjerg bent.

Kindvriendelijke-bezienswaardigheden-aan-de-zuid-westkust-van-Denemarken (12)
Mennesket ved havet (Deens voor mannen aan de zee).

Fiskeri- og Sofartsmuseet (visserij- en maritiem museum) in Esbjerg

Om de hoek bij de mannen van Esbjerg vind je het Fiskeri- og Sofartsmuseet. We lopen de trappen op en bij de ingang staat het enorme skelet van een potvis. Dit skelet spreekt al tot de verbeelding van de jongens. Dat belooft wat voor wat we binnen aan zullen treffen.

Na een kop koffie in het restaurant willen de jongens eerst naar het aquarium. Een mooie collectie visjes en andere water dieren hebben ze hier. Maar na het aquarium willen de jongens echt naar het Sealarium. Geen idee wat het is.

Een echt skelet bij de voordeur van dit museum aan de zuidwestkust van Denemarken.
Een echt skelet bij de voordeur van dit museum aan de zuidwestkust van Denemarken.

Zeehonden kijken aan de zuidwestkust van Denemarken

Eenmaal naar buiten richting het Sealarium is het duidelijk. Ze hebben hier zeehonden. Tja, we hadden het kunnen weten. Esbjerg ligt aan de Waddenzee. En in mijn beleving horen Waddenzee en zeehonden onlosmakelijk bij elkaar.

Mijn jongste zoon staat voor een raam te kijken naar de langs zwemmende zeehondjes. We lopen de trap op naar het bassin. De zeehonden liggen in het zonnetje. Het uitzicht over de haven van Esbjerg is vanaf hier adembenemend. De omgeving is prachtig!

Kindvriendelijke-bezienswaardigheden-aan-de-zuid-westkust-van-Denemarken (14)
Zeehonden spotten in het Sealarium.
Kindvriendelijke-bezienswaardigheden-aan-de-zuid-westkust-van-Denemarken (13)
Het buitenverblijf van de zeehonden is prachtig.

Fiskeri- og Sofartsmuseet praktisch

We sluiten ons museumbezoek af met een rondje door de buitentuin rondom het museum. Hier liggen oude scheepswrakken waarop geklauterd kan worden. Verder kunnen kinderen ravotten in de grote speelgelegenheid naast het museum.

 • Buggy-proof: ja
 • Geschikt voor slecht weer:  ja
 • Bezoekduur: circa 3 uur
 • Prijs: Volwassenen betalen ongeveer 12,50 euro (prijspeil 2021) en kinderen onder de 18 jaar zijn gratis

Tip: Parkeren kan op het grote parkeerterrein naast het museum. Als je er bent, loop dan even richting zee, want om de hoek staan de vier witte beelden die we hierboven benoemden.

Vadehavscentret (Waddenzeecentrum) in Ribe

Het Vadehavscentret is in 2017 geopend en is daarmee een van de nieuwere kindvriendelijke bezienswaardigheden aan de zuidwestkust van Denemarken. Het centrum ligt in het Waddenzee Nationaal Park. Het is de toegangspoort tot het UNESCO Werelderfgoedgebied.

Het gebouw doet een beetje aan als boerderij met het enorme rieten dak. Binnen is alles heel licht en strak vorm gegeven. We volgen de looproute en komen bij de tentoonstelling ‘Migratie van de vogels van de Waddenzee’. Het kan de jongens niet zo boeien helaas. Door naar de volgende ruimte.

Vadehavscentret (Waddenzee centrum) in Ribe Kindvriendelijke-bezienswaardigheden-aan-de-zuid-westkust-van-Denemarken (15)
Vadehavscentret (Waddenzeecentrum) in Ribe.
Kindvriendelijke-bezienswaardigheden-aan-de-zuid-westkust-van-Denemarken (13)
“Ik zie vogels mam.”

Dieren van de Waddenzee

In die volgende ruimte staan de dieren van de Waddenzee centraal. In het midden van de zaal staat een bak met water. Het trekt onmiddellijk de aandacht van de jongens. In het water liggen kreeftjes, stenen, schelpen en andere dingen uit de zee. Er hangen handdoeken naast de bak. De jongens snappen de bedoeling en steken hun armen in het water. Binnen twee tellen zwaait mijn oudste zoon met een heremietkreeftje voor mijn neus. Het is even schakelen voor mij, maar dit is wat ze leuk vinden.

Vadehavscentret praktisch

Het centrum is niet zo groot dus erg lang zijn we er niet. Met mooi weer kun je diverse tours maken vanuit het centrum. Met een grote bus naar het Waddenzeegebied om de zee te ontdekken, oesters en mosselen te zoeken.

 • Buggy-proof: ja
 • Geschikt voor slecht weer:  ja
 • Bezoekduur: circa 2 uur
 • Prijs: Volwassenen betalen ongeveer 16 euro voor entree museum (prijspeil 2021) en kinderen tussen 4 en 13 betalen 6,70 euro.

Opvallend:het museum is toegankelijk voor honden. Voor mijn zoon met angst voor honden is dit even slikken, want dit verwachten we niet in deze omgeving. 

Museet Ribes Vikinger (Ribes Vikingen Museum) in Ribe

Midden in het centrum van Ribe staat een bescheiden gebouw met een parkeerplaats er voor. Op de gevel staat groot ‘Ribes Vikinger’. Als je in Denemarken bent dan ontkom je niet aan de geschiedenis van de Vikingen. We gaan naar binnen en laten ons informeren bij de kassa.

Aan het begin van de route door de tentoonstelling zit een echte Viking houten beeldjes te snijden. We vertalen voor de jongens wat hij vertelt. Dat lijkt ze wel wat, die Viking-periode. Uit de mand bij de deur pakken we de speurtocht die kinderen kunnen doen door het museum. Omdat deze in het Engels is, maken we de puzzel met zijn vieren.

Ribes Vinkinger, ik wil alles weten over Vikingen Kindvriendelijke-bezienswaardigheden-aan-de-zuid-westkust-van-Denemarken
Ribes Vinkinger, ik wil alles weten over Vikingen.

Vikingen: echt interessant

Al puzzelend en kijkend lopen we door de Vikinggeschiedenis van Denemarken. De kinderen zijn echt geïnteresseerd en de speurtocht maakt het nog leuker. Aan het einde van de tentoonstelling is de puzzel opgelost.

We steken over door de winkel en komen in een volgende ruimte. Een waar walhalla voor de kinderen. Hier kunnen ze zich verkleden als iemand uit de middeleeuwen, spelen als Valdemar en leven als Dagmar. Wat is dit leuk. Schaterend van het lachen, strijden ze tegen elkaar met een verkleedpaard om hun middel. “Dit museum is top mam”, roept mijn jongste. En daarmee sluiten we ons bezoek aan Ribes Vikinger af.

Museet Ribes Vikinger praktisch

 • Buggy-proof: ja
 • Geschikt voor slecht weer:  ja
 • Bezoekduur: circa 3 uur
 • Prijs: Volwassenen betalen ongeveer 11,40 euro (prijspeil 2021) en kinderen onder de 18 jaar zijn gratis.

Tip: Neem een kijkje in de winkel van het museum. Ze hebben er echt leuke en grappige spullen.

Tenslotte nog twee ‘zeker doen’ activiteiten

Naast deze kindvriendelijke bezienswaardigheden aan de zuidwestkust van Denemarken is er meer te doen, wat dacht je van shoppen en ijs eten?

Shoppen in Esbjerg

Iedere vakantie hebben de jongens wel een zakcentje van oma bij zich. En dus zoeken we een stad of dorp waar het leuk winkelen is. Op advies van een vriendin rijden we naar Esbjerg. We parkeren op het parkeerterrein naast winkelcentrum Broen. Je kunt daar gratis parkeren met de blauwe schijf. Via het winkelcentrum kom je ook in het centrum van Esbjerg. De winkels zijn er talloos. Inclusief speelgoedwinkels, en dus zitten we goed.

Kindvriendelijke-bezienswaardigheden-aan-de-zuid-westkust-van-Denemarken
Shoppen in Esbjerg is te gek

Een Gammeldags Isvaffel eten aan de zuidwestkust van Denemarken

Van diverse kanten krijgen we de tip een Gammeldags Isvaffel te eten. Wel met waarschuwing dit niet vlak voor het avondeten te doen. Eenmaal in de ijswinkel begrijp ik waarom. Bij deze presenteer ik je ‘B. en de Gammeldags Isvaffel’:

Waar bestaat dit bijzondere ijsje uit?

 • 1 isvafler (zelfgemaakt hoorntje)
 • 1 softis (1 toef softijs)
 • 2 kugler flødeis (2 grote bollen schepijs)
 • 1 guf (1 toef eiwit fluff/marhsmallow fluff)
 • 1 flødebolle & jordbaer sultetøj (een soort Deense chocoladezoen en scheut aardbeiensaus)
 • Drys (chocoladesprinkles)

Nyde dit måltid (Eet smakelijk).

Ben jij al eens in het zuiden van Denemarken geweest? Welke kindvriendelijke bezienswaardigheden aan de zuidwestkust van Denemarken zou jij me aanraden om de volgende keer te bezoeken?

Tip: lees ook dit blog over Rømø op YourTravelGuide.

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in Denemarken te beleven is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met VisitDenmark. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.