LEGO House: Home of the Brick in Billund (met filmpje!)

2
261

LEGO House opende eind september 2017 haar deuren. Na vier jaar bouwen is het klaar en kunnen families met kinderen een bezoek brengen aan LEGO House: Home of the Brick. Blogger Lineke brengt met haar gezin een bezoek aan LEGO House Billund in Denemarken. Maar wat is LEGO House eigenlijk? Kun je je daar een hele dag vermaken?

Dit blog is geschreven in 2017 en van een update voorzien in 2020.

LEGO House: Home of the Brick in Billund

Op vijf minuten rijden van LEGOLAND Billund ligt het nieuwe LEGO House. Een groot wit gebouw met diverse etages waar kinderen kunnen spelen, leren en creëren met LEGO-steentjes. Bij de balie wisselen we onze toegangskaartjes in voor een bandje om onze pols. Mijn naam en een geel wifi-teken staan op het bandje. De dame bij de balie legt uit hoe de armband werkt en adviseert ons de LEGO House-app te downloaden.

Een groot wit gebouw in Billund. Welkom bij LEGO House. LEGO-House-Home-of-the-Brick
Een groot wit gebouw in Billund. Welkom bij LEGO House.

Een stukje LEGO-geschiedenis

Voor ik jullie meeneem in LEGO House wil ik je graag eerst wat vertellen over LEGO. Waar is het gemaakt? Wie heeft het bedacht? En waar komt de naam LEGO vandaan?

Onderin het LEGO House vind je de geschiedenis van LEGO. Ik vraag me af of mijn jongens dat leuk gaan vinden. Maar eenmaal beneden bij de eerste vitrines staan bakken vol LEGO-steentjes. De jongens gaan automatisch aan het bouwen met de steentjes. Ik merk wel dat ze ondertussen luisteren als ik de geschiedenis van LEGO voorlees.

In 1916 koopt Ole Kirk Christiansen een houtbewerkingfabriek in Billund in Denemarken. Hij maakt daar meubels en huizen. In 1932 begint hij ook met het maken van houten speelgoed voor zijn zoons. De Deense woorden voor ‘speel goed’ zijn ‘LEg GOdt’, en daar is de naam LEGO ontstaan. Na de Tweede Wereldoorlog koopt Ole een machine waarmee hij kunststofblokjes kan maken. Leuk om mee te bouwen, maar doordat je alleen kunt stapelen kan je je bouwwerk niet verplaatsen. En dus worden de blokjes verbeterd met noppen bovenop en hol van onderen. De rest is geschiedenis en LEGO veroverde de wereld. Wil je de uitgebreide geschiedenis zien van LEGO? Kijk dan op YouTube het geweldige animatiefilmpje over LEGO.

LEGO-House-Home-of-the-Brick
Dus daar komt het woord ‘LEGO’ vandaan.

Meesterstukken

Na het stuk geschiedenis lopen we door een tentoonstelling van alle LEGO Masterpieces. De aller eerste LEGO-dozen staan er, maar ook de allernieuwste themadozen.

LEGO-House-Home-of-the-Brick
Allemaal meesterstukken sinds de start van LEGO.

Naar binnen in het LEGO House

We scannen de armbandjes, de poorten openen en dan rennen de jongens naar binnen. Onderaan de trap stoppen ze en kijken verwonderd naar de enorme boom gemaakt van LEGO-steentjes. De trap loopt er omheen. Terwijl we de trap oplopen voelt het een beetje alsof we de boom inklimmen.

LEGO-House-Home-of-the-Brick
Wauw, de boom is geweldig groot en helemaal van LEGO.

Bovenaan de trap gaat de verwondering verder. Drie megagrote dino’s gemaakt van LEGO DUPLO, LEGO en LEGO Technic. De kinderen maken selfies en bekijken de bouwwerken. Al snel zien ze de waterval van LEGO-steentjes op de volgende afdeling. Ze stuiteren de trap af naar de rode zone.

LEGO-House-Home-of-the-Brick
Even een selfie met de dino!
LEGO-House-Home-of-the-Brick
Vet, een waterval van LEGO-steentjes.

LEGO House in vier kleurzones ontdekken

LEGO House is ingedeeld in vier verschillende kleurzones: groen, blauw, rood en geel. Wij bezoeken ze allemaal.

Welkom in de GROENE zone

De kleine kinderen kunnen hun eigen stad bouwen bij LEGO DUPLO City Builder. Zelf kijken we vol bewondering naar de bouwwerken met grappige details in World Explorer. Bij Character Creator doen we wat veel gezinnen doen blijkbaar. Jezelf maken als LEGO poppetje. De jongens gunnen zichzelf nog wat heldhaftige attributen en dan maken ze een foto van zichzelf als LEGO-figuurtje.

We melden ons bij Story Lab. Lights, Camera, Action staat er boven. De jongens krijgen een eigen hokje met filmset van LEGO. Aan hen de opdracht een eigen verhaal te maken. Dit uit te voeren met de figuurtjes en auto’s die er liggen. Frame aan frame vast te leggen door foto’s te maken. En na tien minuten is de tijd om en zien we het resultaat. Geweldig, ze hebben hun eigen LEGO-filmpje gemaakt.

LEGO-House-Home-of-the-Brick
Mooie bouwwerken in World Explorer.
LEGO-House-Home-of-the-Brick
Wij maken onze eigen LEGO movie.

Spelen met logica in de BLAUWE zone

In de blauwe zone wordt een beroep gedaan op ons uitvinderstalent en oplossend vermogen. Al vanaf heel jong bij de DUPLO ‘bouw een treinafdeling’. Maar ook voor de oudere kinderen die een stad bouwen bij City Architecture. In het Robo Lab besturen de kinderen heuse robots over de ijzige pool. Uitvinderstalent kunnen ze laten zien bij Test Driver. Bouw een eigen auto en test zijn mogelijkheden op de tracks. Blijft hij heel of moet je opnieuw bouwen?

LEGO-House-Home-of-the-Brick
Welkom bij City Builder.
LEGO-House-Home-of-the-Brick
Robots besturen op de pool.

Laat je creativiteit zien in de RODE zone

Voor de allerkleinsten is hier een ruimte om aan de slag te gaan met DUPLO-blokken. Bij LEGO Brick Builder zie je een enorme waterval van LEGO-steentjes. Deze eindigt in diverse bakken vol steentjes. Automatisch gaan de jongens aan het bouwen en toveren de mooiste creaties. In de Creative Lab kun je in sessies van twintig minuten met behulp van een LEGO-leraar mooie dingen bouwen.

LEGO-House-Home-of-the-Brick
Bakken vol steentjes onder LEGO waterval.

Aan de slag met emoties in de GELE zone

DUPLO-fans kunnen aan de slag met verschillende expressievormen in het gezicht van hun creatie bij Mood Builder. Van blij tot verbaasd. Bouw je eigen insect en laat hem tot leven komen bij Critter Creator. Creëer je eigen bloemenweide bij Flower Artist. Maar absolute favoriet bij mijn kinderen en bij onszelf is de Fish Designer. Bouw je eigen 2D-modelvis. Leg hem onder de scanner. Geef hem een gezichtje en laat hem het aquarium in zwemmen. Vol trots kijken we naar onze rondzwemmende creaties.

LEGO-House-Home-of-the-Brick
Nog even opleuken en dan kan ze…check…het aquarium in.
LEGO-House-Home-of-the-Brick
Floep, daar zwemt mijn visje in het aquarium.

Interactief met de LEGO House-app

Ik heb het advies van de dame bij de entree opgevolgd en de LEGO House-app te downloaden. Eenmaal in het LEGO House blijkt dat inderdaad een enorme aanrader. Door het hele gebouw staan zuilen met camera’s waar we ons polsbandje kunnen scannen. Mijn jongste weet al snel hoe het werkt. Hij heeft een LEGO-bouwwerkje gemaakt en wil dat bewaren. Hij loopt naar een zuil, scant zijn bandje en gaat met zijn bouwwerk voor de camera staan. Klik, de foto is gemaakt en ik download hem in de LEGO House-app. En zo bewaren we herinneringen voor later.

Maar niet alleen de bouwwerken worden in de app verzameld. Ook het filmpje dat de jongens gemaakt hebben in de groene zone, de vissen die in het aquarium zwemmen en onze eigen LEGO figuurtjes nemen we digitaal mee naar huis.

LEGO-House-Home-of-the-Brick
De oudste scant zijn werkje voor hij het weer teruglegt.

Interactief uitchecken

Zelfs het uitchecken uit LEGO House gaat interactief. We scannen ons bandje, de LEGO-figuurtjes zeggen ons gedag en maken nog een pasje met onze naamcode in LEGO-steentjes. Vervolgens krijgen we een zakje met rode LEGO-steentjes zodat we thuis onze naam in LEGO kunt maken.

De kinderen zijn dol op het interactieve aspect van LEGO House. Je merkt dat het aansluit bij de activiteitenwens van kinderen uit de huidige tijd.

 

Praktische informatie voor je bezoek aan LEGO House

Toegangsprijs is 36,15 euro per persoon (prijspeil 2020). Kinderen tot en met 2 jaar zijn gratis. Voor actuele prijzen en openingstijden kijk je op de website van LEGO House. Trek er gerust een dag voor uit. Er is zo veel te zien en er zijn 25 miljoen LEGO-steentjes om mee te spelen. Parkeren kan in de LEGO House-parkeergarage vlakbij LEGO House op Hovedgaden 24 Billund (2 euro per uur, eerste twee uur gratis, prijspeil 2020).

In LEGO House kun je voor eten en drinken terecht bij diverse restaurants en koffiecorners. Je kunt ook je eigen eten meenemen en dat opeten op de bankjes in de grote hal voor de entree.

Toiletten zijn er veel en ze zijn erg schoon. Tevens zijn er kluisjes waar je je bagage en jassen kunt opbergen. Kost niets, je scant een kluisje met je armbandje.

Neem de spaarpotten van de kinderen maar mee. Er is een enorme LEGO-winkel bij de uitgang. En uiteraard kom je daar niet zo maar langs.

LEGO-House-Home-of-the-Brick
Nog even zijn hand scannen om te kijken welk LEGO-figuur hij is. Dan kunnen we gaan.

Zou een bezoek aan LEGO House iets voor jou zijn? Of liever alleen maar LEGOLAND?

Ligging Lego House


 

Meer lezen

Wil je meer lezen over Denemarken? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visitdenmark, TUI en LEGOLAND. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.