LEGO House: Home of the Brick in Billund (incl filmpje!)

LEGO House opende eind september 2017 haar deuren. Na 4 jaar bouwen is het klaar en kunnen families met kinderen een bezoek brengen aan LEGO House: Home of the Brick. Blogger Lineke brengt met haar gezin een bezoek aan LEGO House Billund in Denemarken. Maar wat is LEGO House eigenlijk? Kun je je daar een hele dag vermaken?

LEGO House: Home of the Brick in Billund

Op 5 minuten rijden van LEGOLAND Billund ligt het nieuwe LEGO House. Een groot wit gebouw met diverse etages waar kinderen kunnen spelen, leren en creëren met LEGO steentjes. Bij de balie wisselen we onze toegangskaartjes in voor een bandje om onze pols. Mijn naam en een geel wifi teken staan op het bandje. De dame bij de balie legt uit hoe de armband werkt en adviseert ons de LEGO House app te downloaden.

Een groot wit gebouw in Billund. Welkom bij LEGO House. LEGO-House-Home-of-the-Brick
Een groot wit gebouw in Billund. Welkom bij LEGO House.

Maar voor ik jullie meeneem in LEGO House wil ik je graag eerst wat vertellen over LEGO. Waar is het gemaakt? Wie heeft het bedacht? En waar komt de naam LEGO vandaan?

Een stukje LEGO geschiedenis

Onderin het LEGO House vind je de geschiedenis van LEGO. Ik vraag me af of de jongens dat leuk gaan vinden. Maar eenmaal beneden bij de eerste vitrines staan bakken vol LEGO steentjes. De jongens gaan automatisch aan het bouwen met de steentjes. Ik merk wel dat ze ondertussen luisteren als ik de geschiedenis van LEGO voorlees.

Waar komt LEGO vandaan? We duiken in de geschiedenis. LEGO-House-Home-of-the-Brick
Waar komt LEGO vandaan? We duiken in de geschiedenis.

In 1916 kocht Ole Kirk Christiansen een houtbewerkingfabriek in Billund, Denemarken. Hij maakte daar meubels en huizen. In 1932 begon hij ook met het maken van houten speelgoed voor zijn zoons. De Deense woorden voor ‘speel goed’ zijn ‘LEg GOdt’, en daar is de naam LEGO ontstaan. Na de Tweede Wereldoorlog kocht Ole een machine waarmee hij kunststof blokjes kon maken. Leuk om mee te bouwen. Maar doordat je alleen kunt stapelen kan je je bouwwerk niet verplaatsen. En dus worden de blokjes verbeterd met noppen bovenop en hol van onderen. En zo veroverde LEGO de wereld. Wil je de uitgebreide geschiedenis zien van LEGO? Kijk dan op YouTube het geweldige animatie filmpje over LEGO.

LEGO-House-Home-of-the-Brick
Dus daar komt het woord ‘LEGO’ vandaan.

Na het stuk geschiedenis lopen we door een tentoonstelling van alle LEGO Masterpieces. De aller eerste LEGO dozen staan er, maar ook de aller nieuwste themadozen.

LEGO-House-Home-of-the-Brick
Allemaal Masterpieces sinds de start van LEGO.

Naar binnen in het LEGO House

We scannen de armbandjes, de poorten openen en dan rennen de jongens naar binnen. Onderaan de trap stoppen ze en kijken verwonderd naar de enorme boom gemaakt van LEGO steentjes. De trap loopt er om heen. Terwijl we de trap oplopen voelt het een beetje alsof we de boom in klimmen.

LEGO-House-Home-of-the-Brick
Wauw, de boom is geweldig groot en helemaal van LEGO.

Bovenaan de trap gaat de verwondering verder. Drie mega grote dino’s gemaakt van LEGO DUPLO, LEGO en LEGO Technic. De jongens maken selfies en bekijken de bouwwerken. Al snel zien ze de waterval van LEGO steentjes op de volgende afdeling. Ze stuiteren de trap af naar de rode zone.

LEGO-House-Home-of-the-Brick
Even een selfie met de dino!
LEGO-House-Home-of-the-Brick
Vet, een waterval van LEGO steentjes.

LEGO House in vier kleurzones ontdekken

LEGO House is ingedeeld in vier verschillende kleurzones: groen, blauw, rood en geel. Wij gaan ze allemaal bezoeken.

Welkom in de GROENE zone

De kleine kinderen kunnen hun eigen stad bouwen bij LEGO DUPLO City Builder. Zelf kijken we vol bewondering naar de bouwwerken met grappige details in World Explorer. Bij Character Creator doen we wat veel gezinnen doen blijkbaar. Jezelf maken als LEGO poppetje. De jongens gunnen zichzelf nog wat heldhaftige attributen en dan maken ze een foto van zichzelf als LEGO figuurtje.

We melden ons bij Story Lab. Lights, Camera, Action staat er boven. De jongens krijgen een eigen hokje met filmset van LEGO. Aan hen de opdracht een eigen verhaal te maken. Dit uit te voeren met de figuurtjes en auto’s die er liggen. Frame aan frame vast te leggen door foto’s te maken. En na 10 minuten is de tijd om en zien we het resultaat. Geweldig, ze hebben hun eigen LEGO filmpje gemaakt.

LEGO-House-Home-of-the-Brick
Mooie bouwwerken in World Explorer.
LEGO-House-Home-of-the-Brick
Wij maken onze eigen LEGO movie.

Spelen met logica in de BLAUWE zone

In de blauwe zone wordt er een beroep gedaan op ons uitvinders talent en oplossend vermogen. Al vanaf heel jong bij de DUPLO ‘bouw een trein’ afdeling. Maar ook voor de oudere kinderen die een stad bouwen bij City Architecture. In het Robo Lab besturen de kinderen heuse robots over de ijzige pool. Uitvinders talent kunnen ze laten zien bij Test Driver. Bouw een eigen auto en test zijn mogelijkheden op de tracks. Blijft hij heel of moet je opnieuw bouwen?

LEGO-House-Home-of-the-Brick
Welkom bij City Builder.
LEGO-House-Home-of-the-Brick
Kijk de mensen zijn tevreden en gaan naar een concert.
LEGO-House-Home-of-the-Brick
Robots besturen op de pool.
LEGO-House-Home-of-the-Brick
Hoe komt onze robot naar de boot?

Laat je creativiteit zien in de RODE zone

Voor de allerkleinsten is hier een ruimte om aan de slag te gaan met DUPLO blokken. Bij LEGO Brick Builder zie je een enorme waterval van LEGO steentjes. Deze eindigt in diverse bakken vol steentjes. Automatisch gaan de jongens aan het bouwen en toveren de mooiste creaties. In de Creative Lab kun je in sessies van 20 minuten met behulp van een LEGO leraar mooie dingen bouwen.

LEGO-House-Home-of-the-Brick
Bakken vol steentjes onder LEGO waterval.
LEGO-House-Home-of-the-Brick
Eindeloos eigen creaties maken.

Aan de slag met emoties in de GELE zone

DUPLO fans kunnen aan de slag met verschillende expressie vormen in het gezicht van hun creatie bij Mood Builder. Van blij tot verbaast. Bouw je eigen insect en laat hem tot leven komen bij Critter Creator. Creëer je eigen bloemenweide bij Flower Artist. Maar absolute favoriet bij de jongens en bij ons zelf is de Fish Designer. Bouw je eigen 2D model vis. Leg hem onder de scanner. Geef hem een gezichtje en laat hem het aquarium in zwemmen. Vol trots kijken we naar onze rond zwemmende creaties.

LEGO-House-Home-of-the-Brick
Mijn insect danst mama!
LEGO-House-Home-of-the-Brick
Eerst mijn eigen vis bouwen.
LEGO-House-Home-of-the-Brick
Ik scan mijn visje.
LEGO-House-Home-of-the-Brick
Nog even opleuken en dan kan ze…check…het aquarium in.
LEGO-House-Home-of-the-Brick
Floep, daar zwemt mijn visje in het aquarium.

Interactief met de LEGO House app

De dame bij de entree heeft me geadviseerd de LEGO House app te downloaden. Eenmaal in het LEGO House is dat inderdaad een enorme aanrader. Door het hele gebouw staan zuilen met camera’s waar we ons polsbandje kunnen scannen. Boris weet hoe het werkt. Hij heeft een LEGO bouwwerkje gemaakt en zou dat willen bewaren. Hij loopt naar een zuil. Scant zijn bandje en gaat met zijn bouwwerk voor de camera staan. Klik, de foto is gemaakt en ik download hem in de LEGO House app. En zo bewaren we herinneringen voor later.

LEGO-House-Home-of-the-Brick
Een eigen LEGO kast samenstellen en opslaan als wensenlijstje in de app.
LEGO-House-Home-of-the-Brick
Kijk, dit is mijn kunstwerk.
LEGO-House-Home-of-the-Brick
Ik scan mijn werkje voor ik het weer terug leg.

Maar niet alleen de bouwwerken worden in de app verzameld. Ook het filmpje dat de jongens gemaakt hebben in de groene zone, de vissen die in het aquarium zwemmen en onze eigen LEGO figuurtjes.

Zelfs het uitchecken uit LEGO House gaat interactief. We scannen ons bandje, de LEGO figuurtjes zeggen ons gedag en maken nog een pasje met onze naamcode in LEGO steentjes. Vervolgens krijgen we een zakje met rode LEGO steentjes zodat we thuis onze naam in LEGO kunt maken.

De kinderen zijn dol op het interactieve aspect van LEGO House. Je merkt dat het aansluit bij de activiteiten wens van de huidige tijd.

LEGO-House-Home-of-the-Brick
De LEGO House app is de moeite waard om even te downloaden voor je gaat.

Hebben we je enthousiast gemaakt voor een bezoek aan LEGO House: Home of the Brick? Wil je binnen een kijkje nemen? Bekijk onze LEGO House impressie:

Praktische informatie voor je bezoek aan LEGO House

Toegangsprijs is 27 euro per persoon (prijspeil 2017). Voor actuele prijzen en openingstijden kijk je op de website van LEGO House. Trek er gerust een dag voor uit. Er is zo veel te zien en 25 miljoen LEGO steentjes om mee te spelen. Parkeren kan in de LEGO House parkeergarage vlakbij LEGO House op Hovedgaden 24 Billund (10 euro voor 6 uur).

In LEGO House kun je voor eten en drinken terecht bij diverse restaurants en koffie corners. Je kunt ook je eigen eten meenemen en dat opeten op de bankjes in de grote hal voor de entree.

Toiletten zijn er veel en zijn erg schoon. Tevens zijn er kluisjes waar je je bagage en jassen kunt opbergen. Kost niets, scan je met je armbandje.

Neem de spaarpotten van de kinderen maar mee. Er is een enorme LEGO winkel bij de uitgang. En uiteraard kom je daar niet zo maar langs.

LEGO-House-Home-of-the-Brick
Nog even mijn hand scannen en kijken wel LEGO figuur ik ben. Dan kunnen we gaan.

Zou een bezoek aan LEGO House iets voor jou zijn? Of liever alleen maar LEGOLAND?

Meer lezen

Wil je meer lezen over Denemarken? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visitdenmark, TUI en LEGOLAND. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

  1. Hoi Lineke, we zitten in de hal jouw blog te lezen. Leuk! Later komen de kinderen en kleinkinderen. We gaan hier zeker een dag naartoe
    Groet Marie-José en Bert Gijsbertse

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.