Rondreis Bosnië, Montenegro en Servië: onze route door de Balkan

Een rondreis Bosnië, Montenegro en Servië, dat gaat Saskia deze zomer doen. En omdat ze zoveel voorpret heeft over de gekozen route door de Balkan deelt ze deze alvast. 

Rondreis Bosnië, Montenegro en Servië

Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, het zijn misschien niet de eerste vakantiebestemmingen waar je aan denkt. Vorig jaar maakte ik voor het eerst kennis met Bosnië en Herzegovina en ik was meteen verkocht. Wat een schitterende natuur, wat een historie, wat een levendige steden, wat een lekker eten. En dat alles voor hele schappelijke prijzen.

Uitzicht over Sarajevo. Een stad met historie.
Uitzicht over Sarajevo. Een stad met historie.
De Kravica waterval in Bosnië en Herzegovina.
De Kravica waterval in Bosnië en Herzegovina.
De bergen en de Neretva rivier in de buurt van Herzegovina Lodges.
De bergen en de Neretva rivier in de buurt van Herzegovina Lodges.

Rondreis 4 weken door de Balkan

Maar, de Balkan ligt niet bepaald naast de deur. Meestal kunnen we in de zomer drie weken weg en dan is het met eigen auto best een onderneming. Dit jaar hebben we een week extra met het complete gezin. Het moment om de gedroomde rondreis Bosnië, Montenegro en Servië te maken. 

Bezienswaardigheden en accommodaties

Dus ik dook het internet op en begon te speuren. Naar bezienswaardigheden en niet te missen regio’s. Naar toffe accommodaties. Met wifi, eigen sanitair en op een mooie locatie. De ene keer ‘back to basic’ en de andere keer wat luxer. Zo ontstond er langzaam een hele mooie route door de Balkan voor onze rondreis Bosnië, Montenegro en Servië.

Gemiddeld betalen we komende zomer 87 euro per nacht voor de accommodaties in de Balkanlanden (prijspeil 2020, voor een reis in het hoogseizoen met 2 volwassenen en 2 tieners). Dit is zonder het aansluitende verblijf aan het Balatonmeer en twee keer een overnachtingshotel langs de snelweg in Duitsland.

De totale afstand van onze rondreis door de Balkan is circa 5.000 kilometer, dat is inclusief de kilometers die we moeten rijden om er te komen. Het valt me eigenlijk nog mee, eerder reden we een vergelijkbare afstand tijdens een rondreis van drie weken in Noorwegen.

Kaartje route rondreis Bosnië, Montenegro en Servië

Op het kaartje hieronder zie je de route die het is geworden en ik zal meer vertellen over de stops die we maken.

We hebben gekozen voor relatief korte afstanden tussen de stops van onze rondreis Bosnië, Montenegro en Servië omdat we door bergachtig landschap rijden, de gemiddelde snelheid op de wegen laag is en we onderweg tijd willen hebben om te stoppen. Daarnaast moeten we meerdere keren grenscontroles passeren, iets dat ook tijd kost buiten de EU.

De route van onze rondreis Bosnië, Montenegro en Servië.
De route van onze rondreis Bosnië, Montenegro en Servië.

Rondreis door de Balkan boeken

Vind je zelf een rondreis door de Balkan samenstellen te veel werk? Dan heb ik ook de mooiste kant en klare rondreizen door Bosnië, Montenegro en Servië voor je verzameld. Deze vind je onderaan dit blog.

Je kunt natuurlijk ook alvast een kijkje nemen op de website van de volgende reisorganisaties die vakanties naar de Balkan aanbieden:

Route door de Balkan: onze rondreis

Onze rondreis start met twee dagen in de auto. Hup, kilometers maken zodat we zo snel mogelijk in de Balkan zijn. Van ons huis in het oosten van Nederland is het naar Una Nationaal Park in Bosnië en Herzegovina circa 1450 kilometer rijden.

Una Nationaal Park in Bosnië en Herzegovina – 3 nachten

Una Nationaal Park ligt in het noorden van Bosnië en Herzegovina, tegen de grens met Kroatië. Dit gebied zag ik vorig jaar via Instagram voorbij komen en kwam zo op mijn lijstje terecht. 

Het Nationaal Park is vernoemd naar de rivier de Una. Hier kun je op raften, maar dat gaan we waarschijnlijk hier niet doen. Op mijn lijstje staan een aantal mooie watervallen en ik wil kijken of we een excursie met een natuurgids kunnen doen. In Una Nationaal Park leven namelijk beren, wolven en lynxen.

Op weg naar onze volgende stop rijden we via Jajce. Een historisch stadje met watervallen en watermolens.

Praktische info:

 • Geboekte accommodatie: Vakantiehuis Sajra in Kulen Vakuf.
 • Kosten: 150 euro voor 3 nachten.
 • Afstand van Una Nationaal Park naar de volgende stop in Medugorje, via Jajce: 320 kilometer.
De eerste etappe in Bosnië en Herzegovina van onze rondreis door de Balkan.
De eerste etappe in Bosnië en Herzegovina van onze rondreis door de Balkan.

Medugorje in Bosnië en Herzegovina – 2 nachten

In de omgeving van Medugorje heb ik drie bezienswaardigheden gevonden die allemaal niet dagvullend zijn met kinderen. Dus verblijven we hier maar twee nachten. Medugorje zelf is het grootste bedevaartsoord van Zuidoost-Europa. De eerste verschijning van Maria was hier op de Krizevac berg, die willen we gaan beklimmen.

Verder willen we hier Počitelj bezoeken. Een stadje met veel Oosterse architectuur en Ottomaanse bouwstijlen. Tot slot staat het klooster van Blagaj op het lijstje. Deze is tegen een klif aangebouwd, wat natuurlijk al heel bijzonder is.

Praktische info:

 • Geboekte accommodatie: Herceg Etno Selo Medugorje.
 • Kosten: 306 euro voor 2 nachten, 2x een 2-persoonskamer.
 • Afstand van Medugorje naar de volgende stop bij Herzegovina Lodges: 115 kilometer.
Na Medugorje rijden we naar Herzegovina Lodges ten zuiden van Konjic.
Na Medugorje rijden we naar Herzegovina Lodges ten zuiden van Konjic.

Herzegovina Lodges in Bosnië en Herzegovina – 3 nachten

Een luid gejuich thuis toen ik vertelde dat we deze zomer een paar dagen teruggaan naar Herzegovina Lodges. Hier was ik afgelopen zomer alleen met de kinderen en het is zo’n heerlijke plek. Om actief te zijn en tot rust te komen. We gaan zwemmen in het meer en het zou leuk zijn als we hier kunnen raften op de Naretva rivier.

Praktische info:

 • Geboekte accommodatie: Herzegovina Lodges.
 • Kosten: 293 euro voor 3 nachten.
 • Afstand van Herzegovina Lodges naar de volgende stop in Sutjeska Nationaal Park: 128 kilometer.

Nieuwsgierig naar Herzegovina Lodges? Bekijk dan alvast dit filmpje:

Na Herzegovina Lodges rijden we verder zuidelijk naar Sutjeska Nationaal Park.
Na Herzegovina Lodges rijden we verder zuidelijk naar Sutjeska Nationaal Park.

Sutjeska Nationaal Park in Bosnië en Herzegovina – 3 nachten

Ergens op internet lees ik dat Sutjeska Nationaal Park wordt gezien als het mooiste nationaal park van Bosnië en Herzegovina. Dat beloofd veel goeds, want ik was al zo onder de indruk van de natuur tijdens onze eerste kennismaking met het land.

Sutjeska Nationaal Park ligt in het zuiden van Bosnië en Herzegovina en loopt in Montenegro over in Durmitor Nationaal Park. Maar wat maakt Sutjeska Nationaal Park dan zo bijzonder? In het nationaal park zijn de hoogste berg van Bosnië en het oerbos Perucica te vinden. Klinkt goed!

Praktische informatie:

 • Geboekte accommodatie: Camp Sutjeska.
 • Kosten: 198 euro voor 3 nachten.
 • Afstand van Sutjeska Nationaal Park naar de volgende stop in Kotor: 168 kilometer.
De route naar Kotor in Montenegro.
De route naar Kotor in Montenegro.

Kotor in Montenegro – 3 nachten

De baai van Kotor in Montenegro is een populaire bestemming voor cruiseschepen en ook veel dagjesmensen gaan naar Kotor. Voor ons de reden om een appartement te boeken op loopafstand van het oude centrum van Kotor, zo kunnen we er makkelijk heen als de grootste mensenmassa weg is. Een andere plaats waar we heen willen is Budva.

Als we vanuit Kotor naar onze volgende bestemming rijden stoppen we in Nationaal Park Lovcen en Cetinje, de voormalige hoofdstad van Montenegro.

Praktische info:

 • Geboekte accommodatie: Appartement Mrsulja.
 • Kosten: 270 euro voor 3 nachten.
 • Afstand van Kotor naar de volgende stop bij het meer van Skadar: 88 kilometer.
Een klein stukje rijden naar het Skadar meer, maar wel via een langzame en mooie route.
Een klein stukje rijden naar het Skadar meer, maar wel via een langzame en mooie route.

Meer van Skadar in Montenegro – 2 nachten

Het meer van Skadar is het grootste meer van Europa. Ook dit meer is een nationaal park, vooral vanwege de vele vogels. Hier willen we een boottocht maken. 

Even hebben we getwijfeld of we tussen Kotor en het meer van Skadar zouden overnachten i.p.v. op twee verschillende plekken. Beide plaatsen liggen hemelsbreed niet ver uit elkaar, maar de reistijd is toch elke keer best lang voor dagtripjes. Het ontlopen van de drukte in Kotor zou dan ingewikkelder worden.

Praktische info:

 • Geboekte accommodatie: Ethno Village Skadar Lake.
 • Kosten: 119 euro voor 2 nachten.
 • Afstand van het meer van Kotor naar de volgende stop in Mojkovac: 110 kilometer.
Door naar het binnenland van Montenegro.
Door naar het binnenland van Montenegro.

Mojkovac in het binnenland van Montenegro – 3 nachten

De laatste stop in Montenegro is in het binnenland. Opnieuw verblijven we in een natuurpark, deze keer in Nationaal Park Biogradsa Gora. Hoge bergen van 2000 meter hoog, een meer en opnieuw een oerbos. Dat wordt genieten van de natuur en van de rust.

Op weg naar onze volgende accommodatie stoppen we in Servië langs de rivier de Uvac, waar ik een mooi uitzichtspunt heb gevonden.

Praktische info:

 • Geboekte accommodatie: Country House Eco Village Coric.
 • Kosten: 212 euro voor 3 nachten.
 • Afstand van Mojkovac naar de volgende stop in Tara Nationaal Park in Servië: 223 kilometer.
De route van onze rondreis door de Balkan gaat nu verder naar Servië.
De route van onze rondreis door de Balkan gaat nu verder naar Servië.

Tara Nationaal Park in Servië – 4 nachten

In Tara Nationaal Park verblijven we zelfs 4 nachten. Ik zag zoveel leuke dingen om te doen dat we hier wat langer blijven. Wandelen, uitzichtspunten, een bijzondere treinroute en het meer Zaovine staan op ons lijstje om te doen. Misschien maken we zelfs een dagtocht naar Srebrenica, dat net over de grens in Bosnië en Herzegovina ligt.

We overnachten op de rivier de Drina in een woonboot. Ook daar verheugen we ons erg op.

Praktische info:

 • Geboekte accommodatie: woonboot Splav_Drina.
 • Kosten: 296 euro voor 4 nachten.
 • Afstand van Tara Nationaal Park naar de volgende stop in Nis: 390 kilometer.
Een lange reisdag naar Nis met onderweg twee tussenstops. Eens kijken of dit haalbaar is op één dag.
Een lange reisdag naar Nis met onderweg twee tussenstops. Eens kijken of dit haalbaar is op één dag.

Nis in Servië – 3 nachten

De route naar Nis gaat langs twee bezienswaardigheden: het Studenicaklooster en de bijzondere rotsen van Davolja Varos. Het is even kijken of dat op één dag gaat lukken, maar anders kunnen we de rotsen ook als dagtripje doen. Vanuit Nis willen we naar de Jelasnicka kloof en natuurlijk bezoeken we de stad.

Praktische info:

 • Geboekte accommodatie: Seosko domacinstvo Imunsan.
 • Kosten: 181 euro voor 3 nachten.
 • Afstand van Nis naar de volgende stop in Novi Sad: 328 kilometer.
De laatste etappe van onze rondreis in Servië.
De laatste etappe van onze rondreis in Servië.