Kravica waterval in Bosnië en Herzegovina

De Kravica waterval in Bosnië-Herzegovina is een van de eerste bezienswaardigheden die Saskia in dit land bezoekt. In de zomer rijdt ze er vanuit Kroatië heen om daarna door te reizen naar Mostar. Alle handige tips voor een bezoek aan de Kravica watervallen in het hoogseizoen lees je in dit blog.

Kravica waterval

De Kravica waterval ligt in het westen van Bosnië en Herzegovina, vlakbij de grens met Kroatië en op 40 kilometer van de stad Mostar. Hoewel vaak wordt gezegd dat de Kravica waterval in Bosnië ligt, is dat feitelijk niet juist. De waterval ligt in het karstlandschap van de regio Herzegovina. De Kravica waterval is onderdeel van de rivier de Trebižat.

De waterval is circa 25 meter hoog en komt uit in een klein meer. Rondom het meer staan restaurantjes en het is een populaire plek om te zwemmen en te picknicken. Populair is daarbij wel relatief. Waar je bij de Krka watervallen in Kroatië in het hoogseizoen in rijen loopt en hutje mutje op elkaar zwemt, is dat bij de Kravica waterval (nog) niet het geval. Wij vonden het een gezellige drukte.

Ligging Kravica waterval:

Met kinderen naar de Kravica waterval

Ik ga samen met mijn 10-jarige zoon en 11-jarige dochter naar de Kravica waterval. We zijn die ochtend vroeg vertrokken uit Split en willen in de loop van de middag aankomen in Mostar. De Kravica waterval is dan een logische én mooie tussenstop.

Mijn dochter is die dag niet fit. Omdat we een rondreis maken zullen we toch op pad moeten en halverwege een keer moeten stoppen. Ik hoop dat ze opknapt in de auto. 

Parkeren bij de Kravica waterval

Vlakbij de Kravica waterval is een hele grote parkeerplaats. Er staat een bord dat je voor parkeren moet betalen, maar er zijn geen parkeerautomaten en er is geen personeel te bekennen. Misschien komt dat als we wegrijden? Maar nee, ook dan hoeven we niet te betalen. 

Met het toeristentreintje naar de waterval

Bij de kiosk kopen we onze entreetickets voor de Kravica waterval. Hier is ook een toiletgebouw te vinden. Vanaf de entree kun je via een lange trap afdalen naar de waterval of met een toeristentreintje naar beneden rijden. Wij kiezen voor het treintje omdat mijn dochter steeds bleker ziet.

Ben je met jonge kinderen en heb je een kinderwagen bij je? Dan raden we aan om ook het toeristentreintje te nemen. Anders moet je een heel eind omlopen, zonder beschutting tegen de zon.

Soms best handig zo'n treintje.
Soms best handig zo’n treintje.
Wauw, wat is de Kravica waterval mooi!
Wauw, wat is de Kravica waterval mooi!

Zwemmen bij de Kravica waterval

Het laatste stukje naar de waterval moeten we wel lopen. Ondertussen zien we de Kravica waterval steeds beter. Wauw, minstens net zo mooi als op de foto’s die ik vooraf heb gezien!

We lopen om het meertje heen. Er zijn restaurantjes met terras waarvan je zicht hebt op hebt op de waterval. Het is mogelijk om een kano of sup-board te huren. Ik geniet nu al van de gezellige sfeer hier.

En dan komt het grote dilemma als je in je eentje met kinderen reist en een van de kinderen voelt zich steeds zieker…. wat ga ik doen? “Mam, mag ik zwemmen?” roept de een. De ander verlangt naar haar bed. En ik? Ik zou het liefst ook een frisse duik nemen.

Voor ons blijft het deze keer bij pootje baden in het ondiepe gedeelte van het meer. Mijn zoon en ik voelen het heerlijk frisse water en zijn enigszins jaloers op de mensen die nu wel kunnen zwemmen. 

Na een half uur verzamelen we onze spullen weer. Tijd om terug te gaan en de zieke snel in bed te leggen. Ik spreek met de jongste af dat we een keer teruggaan en dat we dan wel gaan zwemmen. Enigszins teleurgesteld legt hij zich er bij neer.

Tip: er is een kleedhokje bij het meertje, maar hier stond in de loop van de ochtend een lange rij voor. Ik denk dat het handiger is om je om te kleden bij de toiletten bij de entree of even een handdoek voor te houden.

Oh ja, elders op internet lees ik dat aan wordt geraden om zwemschoentjes te dragen. We hebben die niet zelf kunnen ervaren. Maar ik had ze voor de zekerheid wel bij me.

Op verschillende plekken zijn loopbruggetjes over het meer gemaakt.
Op verschillende plekken zijn loopbruggetjes over het meer gemaakt.
Even pootje baden.
Even pootje baden.
Net als veel andere toeristen maken we een foto bij de Kravica waterval.
Net als veel andere toeristen maken we een foto bij de Kravica waterval.
Wat ziet dat water er aanlokkelijk uit op een warme zomerdag.
Wat ziet dat water er aanlokkelijk uit op een warme zomerdag.
Direct aan het meer staan verschillende terrasjes.
Direct aan het meer staan verschillende terrasjes.

Boottochtje van Kravica waterval naar Mala Kravica waterval

Het is mogelijk om vanaf de Kravica waterval een boottocht te maken. I.v.m. mijn zieke dochter hebben we dat niet gedaan (oh ja, ze is later gewoon weer opgeknapt hoor, niets ernstigs!).

Kravica watervallen vanuit Kroatië bezoeken

Niet alleen mensen vanuit Bosnië en Herzegovina gaan naar de Kravica waterval. Ook vanuit het zuiden van Kroatië is het een geliefde dagtrip. Ga je dit met eigen auto doen? Dan is het belangrijk om te weten dat je in Bosnië de originele groene kaart van je auto bij je moet hebben. Daar wordt bij de grens op gecontroleerd. Het niet bij je hebben hiervan kan je een fikse boete opleveren.

Hou daarnaast rekening met wachttijden bij de grens. Wij hebben er ongeveer een half uur in de rij gestaan, maar we waren er al rond 9 uur ’s ochtends. In de loop van de dag worden de rijen voor de grens alleen maar langer.

Dit is de rit vanuit Kroatië zeker waard!
Dit is de rit vanuit Kroatië zeker waard!
Ook al was ons bezoek aan de Kravica waterval korter dan vooraf bedacht, het was wel meer dan de moeite waard.
Ook al was ons bezoek aan de Kravica waterval korter dan vooraf bedacht, het was wel meer dan de moeite waard.

Entreeprijs Kravica watervallen

In de zomer van 2019 betaal ik voor de entree naar de waterval 10 BAM (5 euro) voor mijzelf. De kinderen mogen gratis mee. Helaas is het niet duidelijk tot welke leeftijd dat geldt. 

Voor het toeristentreintje betaalde ik 2 BAM (1 euro) per persoon voor een enkele reis.

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor een vakantie in Bosnië en Herzegovina? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.