Vinea Family, samen met je gezin op outdoor weekend in de Ardennen

Vinea organiseert sinds dit jaar Vinea Family vakanties. De dochter en man van blogger Fieke gingen samen naar de Ardennen voor een Family Outdoor weekend. En hoe tof dat was lezen jullie in dit blog. 

Wat is Vinea Family?

De afgelopen jaren hebben onze kinderen verschillende Vinea kampen gedaan. Toen onze oudste dochter van haar Adventure Kixx kamp terug kwam was mijn man gelijk enthousiast, dat zou hij ook wel een keer willen doen. Maar ook een zeilkamp samen met je kind doen leek hem erg leuk. Alleen dat soort kampen bestonden niet. Dit jaar is daar verandering in gekomen.

Vinea heeft een nieuw segment toegevoegd aan hun aanbod, namelijk Vinea Family. Het zijn actieve vakanties samen met andere gezinnen, waar niets moet maar alles voor je is geregeld. De accommodaties hebben comfortabele bedden, heerlijk om na een actieve dag neer te ploffen. De gezinsvakantie van Vinea Family staan bol van gave activiteiten waar je als ouder en kind aan mee kunt doen. Zoals we gewend zijn van Vinea is er leuke reisleiding aanwezig. Voor de kinderen is er daardoor altijd iets te doen en dat geeft ouders de gelegenheid om te relaxen, te borrelen, mee te doen of zelf wat te doen. 

Vinea Family outdoor in de Ardennen kun je ook in de herfstvakantie of meivakantie doen. Je kunt hier de data vinden. In de herfstvakantie overnacht je in een gezamenlijk huis waarbij ieder gezin een eigen kamer met sanitair heeft. Benieuwd wat je allemaal kunt doen tijdens deze familievakantie? Lees dan snel verder!

Soorten Vinea Family gezinsvakanties

Vinea heeft verschillende soorten Family vakanties in hun aanbod opgenomen. Je kunt in Nederland samen met je gezin in een weekend leren zeilen of surfen. Maar je kunt ook richting de Franse kust gaan voor een week Family watersport. Wat een gave familievakanties!

Wij worden enthousiast toen we hoorden over het Family Outdoor weekend in de Ardennen. Een weekend of midweek lang allemaal spannende outdoor activiteiten doen, van klimmen tot kajakken en zelfs speleologie. “Dat lijkt me super cool” is de reactie van onze oudste als ze leest over deze familievakantie.

We brengen graag onze vakanties samen door, maar vinden het ook leuk om af en toe wat één op één met de kinderen te doen. Dus besluiten mijn man en oudste dochter samen op Family Outdoor weekend in de Ardennen te gaan. Een actief weekend van vrijdag tot en met zondag.

Bij terugkomst van hun outdoor weekend in de Ardennen zitten ze vol enthousiaste verhalen en zijn mooie ervaringen rijker die ik graag deel in dit blog.

Vinea Family outdoor weekend adventure valley
Het Vinea Family Outdoor weekend vindt plaats in Adventure Valley Durbuy in de Belgische Ardennen. Een groot terrein met camping, horeca-voorzieningen en natuurlijk heel veel outdooractiviteiten.

Verblijf tijdens het Vinea Family Outdoor weekend in de Ardennen

Op de website lezen we dat we in glampingtenten overnachten. Kamperen past natuurlijk wel bij een outdoor weekend in de Ardennen. “Het lijken wel tenthuisjes” is het eerste wat mijn dochter roept als ze de tenten ziet. Een hele ruime tent voorzien van alle gemakken, “zelfs een laminaat vloer ligt erin”. De tenten liggen op het Glamping terrein van Adventure Valley in Durbuy. Net buiten het terrein waar je alle outdoor activiteiten kan doen. 

In de tenten kun je met maximaal 6 personen slapen. Er is een tweepersoonsbed en één of twee stapelbedden. Er is een zithoek, een koelkast, en er is verlichting en electra. Ook is er een verwarming mocht het koud zijn. Buiten staat een picknicktafel. Ze maken gebruik van het sanitair op het kampterrein. Mijn man en dochter slapen in de standaard tent. Je kunt ook voor een tent kiezen met eigen sanitair. Je krijgt er dan ook een grote buitenruimte bij met ligstoelen.

“Als je denkt dat je gaat survivallen dan is de tent wel een beetje luxe. Maar op deze manier is het wel heel comfortabel, zeker met slecht weer. Maar ook heel geschikt voor gezinnen die niet zo van het kamperen zijn, dan is dit een prima accommodatie.” vertelt mijn man.

Vinea Family outdoor weekend verblijf
De glamping tent op het terrein van Adventure Valley.
Vinea Family outdoor weekend verblijf
In de tent is meer dan voldoende ruimte. Er staat een tweepersoonsbed en een stapelbed. Daarnaast is er ook nog een zithoek en een koelkast.
Vinea Family outdoor weekend verblijf
Wil je nog meer luxe en eigen sanitair dan kies je voor de iets grotere tent.
Vinea Family outdoor weekend verblijf
De sanitairgebouwen staan vlak bij de glampingtenten.

Begin van het Vinea Family Outdoor weekend in de Ardennen

Op vrijdagavond is een welkom georganiseerd waarbij de gezinnen kennismaken met de reisleiding en elkaar. Doordat het druk is op de weg zijn man en dochter wat langer onderweg. Ze blijken niet de enige te zijn, want ze worden gebeld door de reisleiding hoe laat ze denken aan te komen. Dan wachten ze met de kennismaking zodat iedereen erbij is. Wel zo fijn! 

Onder het genot van lekkere hapjes en drankjes vertelt de reisleiding hoe het outdoor weekend in de Ardennen er precies uit gaat zien. Wat je allemaal kunt doen, waar en hoe laat er ontbeten gaat worden en hoe de locatie Adventure Valley Durbuy er uit ziet. Er wordt geproost op een goed en gezellig weekend met elkaar. 

Zoals we gewend zijn van Vinea blijkt ook de kennismaking van Vinea Family tijdens deze familievakantie weer goed in elkaar te steken. De kinderen gaan na het toosten kennismaken met elkaar door het spelen van kennismakingsspelletjes. Dit doen ze zonder de ouders, zodat de kinderen gelijk onderling een band krijgen. Heel fijn als je zelf als enig kind mee bent, dochterlief voelt zich direct onderdeel van de groep.

De ouders kletsen samen verder bij de borrel. De ontvangst wordt afgesloten met een kennismakingsspel voor iedereen. Binnen een uur weet je precies met wie je dit weekend op pad gaat en is het direct gezellig met elkaar. “Ik had niet gedacht dat ik op de eerste avond kinderliedjes aan het zingen zou zijn” vertelt mijn man, “maar dit werkt super om zo kennis te maken”.

Na de kennismaking is het tijd om richting de tent te gaan. Ook daar treffen we een warm welkom aan. Een leuk persoonlijk kaartje van de reisleiding om ons een goed weekend te wensen. 

Vinea Family outdoor weekend kennismaken
Bij het ontvangst op vrijdagavond worden er diverse kennismakingsspelletjes gedaan zodat iedereen elkaar binnen een uur kent.
Vinea Family outdoor weekend kennismaken
Gelijk met de andere kinderen en families aan de slag met verschillende opdrachten. Vinea weet heel goed hoe ze dit moeten doen.
In de tent ook een persoonlijk welkom door een kaartje en een flesje wijn.

Heel veel stoere outdooractiviteiten voor kinderen in alle leeftijden

Zaterdag en zondag staan in het teken van de outdooractiviteiten. De activiteiten vinden allemaal in of rondom Adventure Valley Durbuy plaats. Vanaf de camping loop je met de groep in een paar minuten naar het activiteitenterrein. Iedereen kan ter plekke zelf kiezen welke activiteiten je wilt gaan doen. En de keuze is echt reuze. Je kunt zelf kiezen of je het leuk vindt om met (een deel van) de groep op pad te gaan of zelf. 

Man en dochter kiezen ervoor om samen met de groep te beginnen. Op de zondag kiezen ze een aantal dingen waar niet de gehele groep aan mee wil/kan doen. 

Vinea Family outdoor weekend
Man en dochter beide voorzien van het bekende Vinea kamp armbandje. Klaar om er samen met de anderen gezinnen een actief weekend van te maken.
Vinea Family outdoor weekend
Samen lopen de gezinnen richting het activiteiten deel van het park.

Welke activiteiten zijn er allemaal in Adventure Valley Durbuy?

De lijst van activiteiten die je kunt doen tijdens deze familievakantie is behoorlijk lang, zou jij kunnen kiezen uit al deze activiteiten?

 • Nettenpark
 • Wandelen
 • Tubing Slide
 • Bike Park
 • Mountainbiken
 • 3D labyrint
 • Klimbos
 • Speleologie 
 • Via Ferrata
 • Click & Climb
 • Kajakken

Dochter heeft het dit Vinea Family weekend voor het zeggen en mag bepalen wat ze samen met haar vader wil doen. Sommige dingen zijn bekend zoals het klimmen in een klimpark maar andere dingen volledig onbekend zoals speleologie en Via Ferrata.

Het kajakken staat als groepsactiviteit voor de zaterdagmiddag gepland. Daar hoeft dus geen keuze in gemaakt te worden. Je hoeft vooraf geen keuzes te maken voor het hele weekend. Je kunt na iedere activiteit weer zelf kiezen wat je gaat doen. Dochter is lekker fanatiek en dus worden er in twee dagen heel wat activiteiten gedaan.

Tubing Slide

Het ziet er heel leuk uit om met een grote band van een lange glijbaan gaan. “Maar mama, eigenlijk was de Tubing Slide het saaiste van het hele weekend” zegt mijn dochter. “Niet dat het niet leuk was, maar het is gewoon niet echt spannend.” Ideaal om even tussendoor te doen. 

Vinea Family outdoor weekend tubing slide
Een hele lange glijbaan waar je op een band af kunt.
Vinea Family outdoor weekend slide
Tussen de verschillende activiteiten door is de slide een prima tussenstop.

3D-Labyrint

Het 3D-labyrint, een doolhof waarin je ook omhoog en omlaag kunt gaan, wordt met de hele groep gedaan. Een leuke activiteit voor alle leeftijden. “Het is echt lastiger als je denk, we hebben best vaak terug moeten gaan om de uitgang te vinden.”

Vanuit het labyrint zie je de Via Ferrata, een spectaculaire klimtocht langs een rotswand. Dochterlief houdt wel van een uitdaging en ter plekke wordt besloten dat die activiteit dit weekend zeker moet plaatsvinden.

Vinea Family outdoor weekend 3d labyrint
Het 3D-Labyrint is nog niet zo eenvoudig. Het is flink zoeken naar de uitgang.
Vinea Family outdoor weekend 3d labyrint
En sommige stukken in het labyrint beklim je meerdere malen omdat je toch niet goed zat.

Klimpark

Na het labyrint is het tijd om te gaan klimmen. We hebben als gezin al meerdere klimparken bezocht. Maar iedere keer weer zijn de kids hier enthousiast voor te krijgen. Dit klimpark heeft heel veel routes met leuke uitdagingen, dus zeer geschikt voor beginners tot gevorderden.

Wat een luxe dat je zoveel van dit soort leuke activiteiten achter elkaar kunt doen. Dat allemaal zonder hier iedere keer los voor te hoeven betalen of de bespreking te hebben er maar één of twee te mogen doen. 

Vinea Family outdoor weekend klimpark
Klimmen in een klimpark is altijd leuk. Er zijn veel verschillende routes dus voor ieder wat wils.

Kajakken

Na het klimmen is het tijd voor de acht kilometer lange kajaktocht, de gezamenlijke Vinea Family activiteit tijdens het outdoor weekend in de Ardennen. Even snel naar de tent om zwemkleding aan te doen en dan naar het verzamelpunt.

Het kajakken is een gezellige activiteit om met z’n allen te doen. Tussendoor elkaar nat spetteren of een beetje dwars zitten hoort erbij. In tweepersoons-kajaks vaar je langs het stadje Durbuy en door een mooi stuk natuur.  Aan het eind wordt je met de bus teruggebracht naar Adventure Valley.

“Toen ik na het kajakken ging douchen moest ik echt even nadenken wat we vandaag allemaal gedaan hadden, zo veel leuke dingen” vertelt mijn dochter. Het klinkt ook wel als een erg leuke en mega actieve dag. 

Vinea Family outdoor weekend kajakken
Voorzien van een zwemvest zijn ze klaar voor vertrek. Een 8 km lange kajaktocht langs Durbuy.
Vinea Family outdoor weekend kajakken
Natuurlijk moet er onderweg onderling ook een beetje gespeeld en geplaagd worden. Nat spetteren en elkaar in de wegzitten blijven dus niet uit.